lekkie sałatki - 8815 przepisów (strona:153/588)

Roszponka, rzepa i rzodkiewki 137

polane sosem jogurtowo-majonezowym o wyraźnym cytrynowym posmaku. Jako dodatek podałam chipsy parmezanowe, ale nie jest to konieczne. Niby proste, a wyszło bardzo fajnie, bardzo lekko, bardzo warzywnie. A jeśli spodobała Wam się ta sałatka, odsyłam Was również do TEJ , bardzo podobnej i „chrupiącej” sałatki:) 1 duży pęczek rzodkiewek 1 rzepa 1 sałata rzymska 2-3 garści roszponki(...)majonezem. Doprawiamy sokiem z cytryny solą, pieprzem oraz cukrem. Przygotowanym sosem polewamy warzywa. Aby wykonać krążki parmezanowe, należy starty drobno ser uformować na blaszce do pieczenia w kopczyk, lekko go spłaszczyć i włożyć na około 8-10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

Smaki Na Talerzu
Zimowa sałatka z cykorią i dressingiem z tahiny i syropu klonowego 120

soczystymi dodatkami. Do tego kremowe wykończenie w postaci dressingu na bazie pasty tahini i syropu klonowego. Świetny pomysł na lunch lub kolację.  Ta sałatka sprawdzi się też świetnie jako pomysł na lekki posiłek po świątecznym przejedzeniu. Składniki na 2 większe porcje: 1 cykoria, pokrojona w plasterki ok 0,5cm 1 małe jabłko, pokrojona w cienkie półplasterki 1 burak, pieczony(...)dressingu. Ułożyć na paterze. Dodać pokrojone jabłko, persymonę, upieczonego buraka. Posypać pestkami granatu i uprażonymi pestkami dyni. Na wierzch dodać listki natki pietruszki. Podawać z dressingiem. Smacznego! Artykuł Zimowa sałatka z cykorią i dressingiem z tahiny i syropu klonowego pochodzi z serwisu Olalacooking.com

olalacooking
Szybka sałatka „Samo zło”;) 381

odcedzamy. Umytego ogórka trzemy na dużych oczkach tarki, przekładamy go na sito, lekko solimy i pozostawiamy na kilka minut, do odcieknięcia. Konserwę trzemy na dużych oczkach tarki. Majonez przekładamy do garnuszka. Dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Wszystkie składniki sałatki łączymy ze sobą, mieszamy. Gotowe;) Uwagi: Ja sałatkę przygotowałam jak w przepisie(...)dość miękką konsystencję (napęczniały makaron oraz ogórek i mielonka starte na tarce). Mi brakowało czegoś do pochrupania. Myślę, że sałatka mogłaby być lepsza gdyby najpierw przygotować sos i wymieszać go z makaronem, tak by pozostał on choć odrobinę twardawy i lekko chrupiący – rzecz gustu. Mielonki też warto nie dodawać więcej niż jest to określone w przepisie. Co do reszty

Smaki Na Talerzu
Sałatka z rukolą i szynką parmeńską 297

Sałatka z rukolą i szynką parmeńską będzie doskonała, jako lekka kolacja. Idealnie będzie pasować do lekkiego wina wypitego we dwoje Dla niektórych z Was połączenie szynki parmeńskiej, parmezanu oraz suszonych pomidorów może być zbyt intensywne, bowiem wszystkie składniki mają dość wyraziste smaki. Ja natomiast takie połączenia lubię. Jeżeli nie przepadacie za suszonymi pomidorami, możecie je zastąpić pomidorkami koktajlowymi

Kuchnia Bazylii
Sałatka z brokuła,jajka i pomidora 355

Bardzo lubię brokuły  ale muszą być lekko twardawe i chrupiące,a takie najlepiej smakują w sałatce w towarzystwie jajek i pomidora. W duecie z fetą też nieźle wypadają. 1 średni brokuł 2 pomidory 3 ugotowane jajka 50 g ziaren słonecznika sos: 200 g gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 ząbek czosnku  sól pieprz Brokuła podzielić na różyczki

Kolorowa kuchnia Elki
Sałatka z mozzarellą, jarmużem i rukolą 167

cebulę w drobną kostkę. Czosnek szatkujemy.  Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy pesto, skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Oprószamy solą. Na patelni lekko prażymy pestki słonecznika. Przed podaniem posypujemy nimi sałatkę

Qchnia po prostu
3 oleje roślinne – zdrowa kuchnia kluczem do dobrego samopoczucia! 125

olej migdałowy. Jego szerokie zastosowanie sprawia, że jest warty swojej ceny. Ze względu na aromat jego powszechnym zastosowaniem jest produkcja marcepanu. W kuchni olej migdałowy dobrze komponuje się ze sałatkami, surowymi warzywami czy jako dodatek do marynat. Nie zaleca się raczej przetwarzać oleju migdałowego na ciepło. To jednak nie koniec jego ciekawych zastosowań. Otóż z ciepłej Italii na resztę świata(...)lodówce, z dala od promieni słonecznych, przez okres nie dłuższy niż 3 miesiące. Bez trudu znajdziesz wykorzystanie dla tego zdrowego produktu. Olej lniany ma lekko orzechowy smak i doskonale uzupełni wszelkiego rodzaju sałatki oraz potrawy, które można okrasić olejem na zimno. Polecamy dodawać go do potraw na zimno, przede wszystkim do sosów marynat czy dipów

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sałatka z Fasolką Szparagową i Tuńczykiem 166

Witam serdecznie Propozycja na smaczną sałatkę z fasolką szparagową i tuńczykiem. Jest smaczna zdrowa i można ją podać jako samodzielne danie na lekką kolację lub lekki obiad. Będziemy potrzebować: 500 g fasolki szparagowej 20 pomidorków koktajlowych około 300 g ziemniaków 1 puszkę tuńczyka duże kawałki kilka łyżek oliwy lub oleju sól , pieprz Link do filmu z przygotowania: Sałatka z fasolką(...)miękkości około 15 minut – wrzucam ją do gotującej się lekko osolonej (duża szczypta) i osłodzonej (duża szczypta) wody. Po ugotowaniu odcedzam i dostawiam do wystudzenia. Wystudzoną fasolkę kroję na mniejsze kawałki około 5 - 6 centymetrowe. Umyte pomidorki kroję razem ze skórką na mniejsze kawałki. Tuńczyka odsączam z zalewy. Końcowe przygotowanie sałatki z fasolki szparagowej: Do salaterki daję wszystkie składniki sałatki

Uwaga Babcia Gotuje
Sałatka z ciecierzycą 120

Super kolorowa sałatka z ciecierzycy z fetą oraz ze świeżymi pomidorkami i szpinakiem. Zrobisz ją dosłownie w 20 minut. A do tego sałatka z ciecierzycą jest nie tylko piękna, ale i pyszna i zdrowa.  - lekka, zdrowa i bez mięsa - super na lunch oraz na kolację - z ciecierzycy z puszki - błyskawicznie się ją robi Jeśli lubisz sałatki z fetą

AniaGotuje.pl
Sałatka z grejpfrutem i kuleczkami z kremowego serka i pistacji 120

układać na sałatce.  Sok grejpfrutowy wymieszać z oliwą, solą, cukrem trzcinowym i pastą z ostrej papryki. Dressing powinien być słodko-kwaśny z lekkim posmakiem goryczki. W razie potrzeby dosolić lub dodać cukru.  Polać sosem sałatkę i podawać od razu

Kulinarne Inspiracje
Sałatka słoikowa z makaronem, mango, granatem i szynką parmeńską 145

Szybkie sałatki do słoików cieszą się nie słabnąca popularnością. To praktyczna, wygodna, lekka, sycąca, zdrowa a przede wszystkim smaczna przekąska lub lunch w przerwie w pracy. Szklany słoik gwarantuje nam, że warzywa będą jędrne i chrupkie. Składniki sałatki układamy warstwowo a sos zazwyczaj umieszczamy na dole słoika lub osobno w drugim małym słoiczku. Moja sałatka nie wymaga sosu, jedynie przed

Kasia i jej kobiecy świat
Kolorowo sałatkowo 137

Ostatnio w kuchni bawię się trochę kolorami i smakami. To pewnie znak jak bardzo domagam się już naprawdę ciepłych dni i sezonowych warzyw i owoców. Szczególnie

gutfut
Sałatka z ziemniakami i groszkiem 153

średniej wielkości ziemniaków puszka groszku konserwowego 2-3 ogórki kiszone cebulka dymka (ze szczypiorem) majonez sól pieprz Ziemniaki obieramy, myjemy i ugotujemy w lekko osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odkładamy do wystygnięcia. Do sałatki z powodzeniem możemy wykorzystać ziemniaki, które zostały z wczorajszego obiadu. Groszek konserwowy odsączamy. Ziemniaki i ogórki kiszone kroimy w kostkę. Jedną cebulkę dymkę wraz ze szczypiorkiem kroimy

Dieta bez mleka
Stek z tuńczyka z pieczonymi ziemniaczkami i chrupiącą surówką 169

jeśli chcemy uzyskać poziom wysmażony. Jeśli zależy nam na średnio wysmażonej porcji 2 min/na każdą stronę, krwisty po1 min/na każdą ze stron. SAŁATKA Z KOPRU WŁOSKIEGO Koper włoski i jabłko kroimy w cienkie plasterki, natomiast orzechy lekko siekamy. Sos przygotowujemy przez wymieszanie składników. Łączymy wszystkie dodatki razem i polewamy dresingiem tuż przed podaniem. Sałatkę dekorujemy koperkiem. PIECZONE ZIEMNIACZKI ZE SKÓRKĄ

Kierunekuchnia
Risotto z warzywami i indykiem o nucie słodko chili 177

Ziarna ryżu parboiled mają bielmo prześwitujące o żółtozłotej barwie. Ryż ten gotuje się bardzo szybko, jest lekki, puszysty, nigdy się nie skleja.  Idealny jest do sałatek, czy jako dodatek do mięs, ryb i warzyw. Ja jednak postanowiłam przygotować z niego risotto. Lubię ten ryż i lubię risotto, więc czemu nie spróbować. Ryż ugotował się    fantastycznie, jak zawsze

Moniki Smakołyki