brokułem, ryżem i salami. Sałatka jest bardzo smaczna i idealnie nadaje się do wzięcia do pracy na drugie śniadanie lub możemy ją podać na lekki obiad lub kolację. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sałatki będziemy potrzebowali: 1 brokuł 1 czerwona cebula 200 g ryżu 200 g salami z papryką 1 czerwona papryka na sos: 4 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
Uwaga Babcia GotujeNigdy w życiu nie myślałam, że połączenie pomidora i banana może być tak udanym duetem. Prosta dwuskładnikowa sałatka o niesamowitym smaku podkręconym przyprawą curry. Lekko kwaśna, lekko słodka, lekko pikantna i egzotyczna. Zrobiłam ją jako kulinarny eksperyment, a okazała się kulinarnym hitem i zagości z pewnością w menu na najbliższej(...)lepiej przegryzły się smaki. Inspirowałam się przepisem z książki kuchennej „Zimny bufet wyśmienity jak nigdy dotąd”, którą dostałam od siostry Uli, i dlatego sałatka powinna nosić nazwę „Wyśmienita jak nigdy dotąd”. Składniki na 2 porcje: • 2 pomidory pomarańczowe • 1 mały pomidor czerwony • 1 banan • kilka liści bazylii • 3 ziarenka czerwonego pieprzu
To co kochamnajzdrowszy. Zawiera sporo beta karotenu, witaminy C i K. Jest bogatym źródłem manganu i (tak samo jak bób) kwasu foliowego. Surowy groszek cukrowy z powodzeniem można użyć jako składnik sałatek albo jako dodatek do zup – dodajemy groszek na sam koniec gotowania, żeby go nie rozgotować – przegotowany porozpada się na papkę. Im starszy, tym groszek staje się twardszy(...)swój mocny surowy zapach, zeszkli się i lekko przyrumieni. W dalszym ciągu podgrzewając groszek z czosnkiem, wyciskamy do niego sok z połowy cytryny i dokładnie mieszamy przez minutę. Zdejmujemy groszek do salaterki, posypujemy startym na najdrobniejszych oczkach tarki serem Pecorino, skórką cytrynową i okruszkami bekonu. Podajemy od razu – do obiadu zamiast sałatki, albo jako samodzielne danie, np. z dodatkiem
Karo in the Kitchendowolny (ja osobiście preferuję z mięsnym nadzieniem np prosciutto). Na początku prowadzenia bloga publikowałam już ten przepis, ale zarówno zdjęcie jak i sam opis wymagały lekkiego odświeżenia. W związku z tym, przepis na sałatkę publikuję na nowo – mam nadzieję, że nie będzie stanowiło to dla Was problemu;) 250 g tortellini 200-250 g szynki (u mnie polędwica wieprzowa
Smaki Na Talerzusera ok 200 g groszku (ważonego bez zalewy), najlepiej drobnego pęczek szczypiorku sól pieprz 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku majonez Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, ale tak by pozostał al dente, będzie bowiem jeszcze chłonął wilgoć z sałatki. Starajcie się nie mieszać go gwałtownie, by nie zniszczyć muszelkowego kształtu. Przelewamy zimną wodą lub/i oliwą z oliwek, żeby się nie posklejał(...)łyżkami majonezu, posiekanym szczypiorkiem, solą, pieprzem i czosnkiem. Doprawiamy nieco bardziej niż normalną sałatkę, gdyż musimy dodać smaku także makaronowi. Porcję sałatki nakładamy łyżeczką to każdej muszli i w zasadzie gotowe. Przekąskę dobrze jest lekko schłodzić, ale nie serwujcie jej prosto z lodówki. Smacznego
PichceniomaniaSałatkę przygotowałam na piątkową kolację ze składników które miałam akurat w domu, wyszła lekka, smaczna i sycąca. Przygotowanie jej zajęło mi zaledwie kilka minut, do sałatki użyłam mix sałat Fit&Easy , mają teraz nowe bardziej czytelne opakowania. Składniki: 1 opakowanie mix sałat Cool Fit&Easy 1 puszka czerwonej fasoli 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 papryka czerwona
Bajeczna KuchniaSałatka makaronowa z wędzonym morszczukiem i kukurydzą to propozycja na kolację, imprezkę lub lunch-box do pracy. Sałatka jest delikatna w smaku i ma lekką nutę wędzonego morszczuka. Składniki: 100 g makaronu orzo 1 wędzony morszczuk 1 średnia czerwona cebula 1 puszka kukurydzy garść siekanej natki pietruszki 3 czubate łyżki majonezu pieprz i sól do smaku Wykonanie: Makaron(...)gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy. Morszczuka obieramy ze skóry oraz ości i rozdrabniamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę odsączamy z soku. Wszystkie składniki sałatki łączymy, przyprawiamy solą i pieprzem. Smacznego
Smak mojego domuklimacie jesiennych warzyw proponuję Wam kolejną sałatkę z dynią Sałatka jest bardzo pożywna i wprost idealna na lunch do pracy lub szkoły. Smaki w tej sałatce idealnie się łączą, słodkie buraki i dynia, lekko kwaśne pestki granatu i delikatna mozarella. Wszytko to podane w towarzystwie kaszy pęczak, którą osobiście po prostu uwielbiam. Wykorzystajcie jeszcze sezon na dynię i przygotujcie
PatiGotujeklimacie jesiennych warzyw proponuję Wam kolejną sałatkę z dynią Sałatka jest bardzo pożywna i wprost idealna na lunch do pracy lub szkoły. Smaki w tej sałatce idealnie się łączą, słodkie buraki i dynia, lekko kwaśne pestki granatu i delikatna mozarella. Wszytko to podane w towarzystwie kaszy pęczak, którą osobiście po prostu uwielbiam. Wykorzystajcie jeszcze sezon na dynię i przygotujcie
PatiGotujeroku. I myślę, że tak powinno być - każdego dnia w roku należy okazywać uczucia tak samo mocno. A wracając do kulinariów? Dziś sałatka ze smażoną piersią kurczaka. Pyszna, pożywna i lekka zarazem. Idealna na romantyczną kolację z planami "po" ;) Po jej spożyciu nikt na pewno nie będzie ociężały i ospały. U mnie w ilości hurtowo - domówkowej bo na imprezie
Kuchnia po mojemuomega-6. Tuńczyk to również bogate źródło witaminy B6, B2 oraz witaminy PP obniżającej cholesterol. Dziś przestawię Wam przepis na pyszną i dietetyczną sałatkę z tuńczykiem. Idealna na przekąskę lub lekką kolację :) Składniki: - kilka liści sałaty lodowej lub garść mieszanki sałat - pół puszki tuńczyka w sosie własnym - 2 plastry ananasa z puszki - pół pomidora -łyżka jogurtu naturalnego(...)kukurydzy Przygotowanie: Na spodzie talerza układamy sałatę, kroimy ananasa w kostkę i układamy na sałacie. Następnie układamy rozdrobnionego tuńczyka, kolejnie pokrojonego w ćwiartki pomidora. Na koniec posypujemy kukurydzą. Wierzch sałatki przykrywamy łyżką jogurtu naturalnego ( zamiast jogurtu możemy użyć same nasiona dyni, posypując nimi przygotowaną sałatkę) SMACZNEGO
Zdrowo kolorowo lifestylowoSmaczna i prosta w przygotowaniu wiosenna sałatka na bazie pełnoziarnistego makaronu i świeżych warzyw. Danie jest lekkie gdyż nie zawiera sosu na bazie majonezu - za dressing wystarczy oliwa z oliwek i przyprawy. Taką sałatkę bez problemu zapakujecie do lunchboxa i zabierzecie do pracy, nie trzeba jej nawet odgrzewać. Podane proporcje wystarczą na dużą porcję (na dwie standardowej wielkości miski
Milion Smakównajlepiej kilka godzin. Ja swoją sałatkę zrobiłam z jajkiem, cebulką, ogórkami kiszonymi, jabłkiem i groszkiem. Dzięki tak różnorodnym składnikom śledzie nabrały fajnego, lekko kwaśnego i wyraźnego smaku. Co tu dużo się rozpisywać sałatka smakowała wyśmienicie! Post Sałatka śledziowa z jajkiem pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujecukru, octu, soli, pieprzu cayenne przygotowuję odkąd pamiętam. Zawsze był doskonałym dodatkiem do pieczonego kurczaka, do grillowanego mięsa, smażonych ryb, do sałatek, nuggetsów, czy kanapek. W sieci ten sos funkcjonuje jako Sos tysiąca wysp. W tym przepisie wykorzystałam lekki majonez delikatny, a zamiast ketchupu pikantny sos meksykański, który doskonale wzmacnia pikantność tego sosu majonezowo-ketchupowego. Pogrzebałam w sieci z ciekawości(...)ketchupem), octem jabłkowym (lub winnym) i cukrem. Doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem cayenne. Mieszamy składniki aż konsystencja sosu stanie się jednolita i lekko napowietrzona. Podajemy sos jako dodatek do mięs, ryb, frytek, sałatek itp. Smacznego! The post Sos tysiąca wysp appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięLubię takie lekkie mylenie zmysłów, kiedy oko widzi co innego, niż jest w rzeczywistości. Pokrojone na kawałki jakby ciasto, które w rzeczywistości jest sałatką- to jest to. Zaskakujące, a do tego pyszne- idealne na przyjęcie. Czytaj więcej
Pichceniomania