połączenia składników . Masę serową wylej na schłodzony spód, wyrównaj. Piecz w temperaturze 150ºC przez około 70 minut. Polewa: Składniki wymieszaj. Sernik wyjmij z piekarnika, delikatnie wyłóż śmietankową polewę, wyrównaj i piecz jeszcze 10 minut. Wystudź w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodź w lodówce przez około 12 godzin. Krem: W misie miksera umieść wszystkie składniki i zmiksuj na gładki krem
Kuchnia bezglutenowaczekoladowe brownie. Na nim delikatna i wyjątkowo wręcz kremowa masa serowa z waniliową nutą. Całość udekorowana hojną ilością aromatycznych, duńskich, a więc lekko kwaśnych, poziomek. Najwybredniejsi wzdychali z rozkoszy nad talerzami. Niektórzy nie chcieli uwierzyć, że sernik jest pieczony, bo ze swoją delikatną i aksamitną konsystencją, mógłby łatwo uchodzić za taki na zimno. Jednym słowem - sernikowe mistrzostwo. Jeśli
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSernik jak zawsze wyszedł przepyszny . Mamy dwa smaki słodki i kwasowy lekko . Przełamanie kontrastu smakowego idealne. Składniki: ser z wiaderka waniliowy 1 szt jaja 5 szt ksylitol fiński Kłos Pol 100 g budyń waniliowy 2 szt (80 g ) Dodatkowo: herbatniki 14 szt jagody 350 g galaretka poziomkowa 2 szt ( 600 ml wrzątku(...)misy masę serową do formy . Formę z pieca tą czarną zalewam wodą tak aby trochę więcej dno zakryć. Wkładam do pieca i nastawiam go na 200 stopni. Wstawiam sernik i piekę koło godziny w 200 stopniach. Kiedy widzę , że góra się za mocno przypieka to zakrywam folią aluminiową. Sernik się piecze , a ja w tym czasie rozrabiam galaretki
Różowa kuchnialyzek tahini3 plaskie lyzki maki ziemniaczanej+cukier waniliowy lub budyn waniliowyPolewa sernika:okolo 70 g czekolady ciemnej 75 % kakao2 lyzki mleka kokosowegoWYKONANIE: Ser wymieszac z cukrem,cukrem wanilliowym,mlekiem kokosowym i przesiana przez sitko maka ziemniaczana lub budyniem.Przed otworzeniem puszki mleka kokosowego nie nalezy nia wstrzasac.Do sernika uzyc tylko gornej bialej,gestej czesci.Pozostala na dnie wode zuzyc chocby do nalesnikow(...)piekarnika.Piec 15 minut w 175 stopniach, nastepnie zmniejszyc temperature do 140 stopni i piec jeszcze 60 minut.Dzieki temu sernik nie rosnie, ale tez nie opada i nie peka.Jest idealnie rowniutenki.Po upieczeniu nie wyjmowac go gwaltownie,a pozostawic w lekko uchylonym pierkarniku na oklo 15-30 minut.Nastepnie studzic na kratce. By byl naprawde dobry musi noc spedzic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Serniki jadamy ostatnio częściej niż kotlety:) Bardzo lubię połączenie sera i lekkiej masy o jakimś konkretnym, wyraźnym smaku. Tym razem postawiłam na lekko korzenny akcent. Połączyłam smak kawy, kardamonu i czekolady. Całość wyszła lekka i puszysta, nieprzesłodzona więc można było się skusić na duży kawałek. Przygotowanie tego ciasta jest dość pracochłonne ale można je rozłożyć na dwa dni- pierwszego(...)śmietanki kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny szczypta kardamonu ziarenka z 1/2 laski wanilii szczypta cynamonu 1/2 łyżeczki kawy mielonej (użyłam Peruwiański Flaming Eco Blik) na sernik: 1 kg sera na sernik 5 jajek 1 szklanka cukru 2 opakowania budyniu waniliowego 1/2 szklanki oleju skórka z 1/2 cytryny na wierzch: 300 ml śmietanki kremówki 1 opakowanie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamasę serową. Wygładziłam i wstawiłam do piekarnika na 30 minut. Po tym czasie zmniejszyłam temperaturę do 150 °C i ciasto piekło się kolejne pół godziny. Jeśli wierzch sernika zacznie się za bardzo przypiekać, należy przykryć go srebrną folią. Po upieczeniu nie wyjmowałam z piekarnika, studziłam przy uchylonych drzwiczkach. Całkowicie wystudzony wstawiłam do lodówki na 3 godziny(...)przerywając mieszania dodałam żelatynę. Po rozpuszczeniu jej i wmieszaniu w masę, zdjęłam z gazu i wystudziłam. Następnie przełożyłam do lodówki, do lekkiego zastygnięcia. Trzeba uważać, żeby nie zastygła całkiem. Musi mieć płynną konsystencję. Sernik wyjęłam z lodówki, zdjęłam obręcz z tortownicy i ostrożnie wylałam glazurę zaczynając od góry. Za pomocą szerokiego noża równomiernie rozsmarowałam
Kuchnia u KrysiKolejny sernik na zimno. Tym razem jagody są smakiem przewodnim. Kocham go! lekki, pachnący jagodami z soczystymi borówkami wieńczącymi dzieło....po prostu kwintesencja lata.. Proporcja na blachę 24 x 30 cm - 1 kilogram sera mielonego ( wiaderkowy ) - 500 ml śmietany kremówki - 1 szklanka jagód - 1 galaretka jagodowa ( bądź o smaków owoców leśnych ) + 2 płaskie łyżki żelatyny - 1 galaretka cytrynowa(...)nią chochelkę ciemnej masy. Postępujemy tak do wyczerpania składników. ( Uwaga: masa szybko tężeje ) 6. Na wierzch wysypujemy borówki. Wkładamy do lodówki do stężenia ( na ok. godzinę ). Przed podaniem sernik z lodówki należy wyjąć 15 minut wcześniej. * jeżeli użyjemy samej jagodowej galaretki paski w serniku nie będą tak ciemne. Jeżeli nie mamy pod ręką jagód można do masy dodać odrobinę
kawawszklancewyłożona papierem do pieczenia na dnie ułożyć biszkopty i przelać masę jogurtową na wierzchu położyć biszkopty i na nie truskawki odmrożone lekko wciskając w masę piec w 200C około 45 minut i sernik zostawić na 5 minut z uchylonymi drzwiczkami sernik wyjąć i w blaszce zostawić do dobrego wystudzenia w odpowiedniej ilości cukier-puder wymieszać z sokiem
W Mojej Kuchni Lubięniesamowicie orzeźwia. Ciasto jest proste w przygotowaniu a w tej chwili stało się ono moim popisowym! Mój ulubiony owoc, czyli mango, sprawia iż sernik nie jest mdły, zbyt przesłodzony a staje się rześki i lekki. Oboje z narzeczonym zajadamy się nim na tarasie z ulubioną książką w dłoni. Polecam na każdą małą i wielką okazję. Składniki (na tortownicę(...)dodajemy jajka i dokładnie mieszamy. Dno tortownicy smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wysypujemy orzechy i ugniatamy łyżką. Następnie wylewamy masę serową. Ja zrobiłam na moim serniku dodatkowo esy-floresy z części musu z mango. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (góra-dół) na 1 godzinę i 10 minut. Jeśli góra zacznie się
Mango Papajatłuszczu. Jest bardzo lekki, zawiera niewiele cukru. Można go jeść bez wyrzutów sumienia, że pójdzie nam w boczki. Czarna porzeczka, lekko kwaskowa, fajnie kontrastuje z masą jogurtową. Łasuchy na pewno będą musiały użyć więcej cukru do jego przygotowania, bo jest mało słodki. Dietetyczny sernik na zimno z czarną porzeczką
Kulinarne przygody Gatityforemki i ugniatamy ją dokładnie dnem szklanki, jednocześnie przesuwając masę lekko do góry, aby zrobić brzegi. Foremkę z wyłożonym dnem ciasta wkładamy do lodówki na czas szykowania masy. Masa sernikowa : – 250 g malin – 60g dowolnej czekolady lub gotowe kropelki czekoladowe – 500 sera na serniki – 0,5 szklanki cukru – 1,5 łyżki oleju rzepakowego(...)lekkiego osuszenia. Wszystkie składniki na masę przekładamy do jednej miski i miksujemy bardzo krótko. Tylko do momentu kiedy zobaczymy, że składniki się połączyły. Wtedy wrzucamy do masy posiekaną czekoladę i mieszamy ją delikatnie szpatułką. Piekarnik nastawiamy na 150 stopni, a na dnie kładziemy naczynie do zapiekania wypełnione wodą (można ten element pominąć, ale dzięki temu sernik jest delikatniejszy
RelaxtimeSernik przygotowałam na przyjęcie urodzinowe młodszego syna, które odbyło się w ubiegłą niedzielę. Ciasto jest lekkie w smaku, ekspresowe w wykonaniu a czerwień truskawek kontrastuje z bielą masy serowej. Osiągnęłam niezamierzony efekt kolorystyczny w dniu wyborów prezydenckich :) Składniki: 300 g ciastek owsianych 100 g stopionego masła 800 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie (użyłam Piątnicy(...)śmietany kremówki (min. 30%) 2,5 łyżki żelatyny 2/3 szklanki mleka świeże truskawki, przekrojne na pół gorzka czekolada do dekoracji Twaróg wyjąć z lodówki 2 godziny przed przygotowaniem sernika. Ciasteczka zmielić w malakserze, masło stopić. Do ciastek dodać roztopione masło, wymieszać. Dużą prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać. Włożyć do lodówki do czasu przygotowania
Czerwień i błękitZapraszam na film:) Sernik piernikowy robiłam zawsze z przepisu z ukochanych moich wypieków . Korzystałam z niego wielokrotnie i jeśli szukacie sernika kremowego – ten będzie idealny
Bazując na smakuzdecydowanie jeden z najelszpszych serników jakie jadłam, jeśli nie najlepszy! Ma wszystko co kocham w sernikach - jest ciężki, ale kremowy, pachnie wanilią, czuć w nim deliaktną słodycz, którą przełamuje kwaskowy, lekki mus i intesywnie czekoladowy spód. Jak tylko zobaczyłam go w internecie, wiedziałam że prędzej czy później trafi "na warsztat" :) Zmodyfikowałam go troszeczkę, według tego co miałam pod ręką(...)pieczenia) wysypać masą herbatnikową, rozprowadzić po całej powierzchni tortownicy i wyrównać lekko dociskając. W dużej misce umieścić twaróg, cukier, śmietankę, cukier waniliowy, ekstrakt waniliowy oraz mąkę. Przy pomocy trzepaczki lub drewnianej łyżki połączyć w jednolitą masę (masę mieszamy krótko, do połączenia składników, aby zbytnio nie napowietrzać sernika, bo wtedy opadnie i popęka w czasie pieczenia). Na koniec dodajemy jajka
DefinicjaSmaku