lekki sernik - 2000 przepisów (strona:48/134)

Sernik malinowy 377

połączenia składników. Na koniec dodać zimną płynną żelatynę. Dokładnie zmiksować. Gotową masę przełożyć do schłodzonej tortownicy i wstawić do lodówki do aby lekko stężała. Na spód można dać biszkopty, ja akurat nie miałam.  Na wierzchu schłodzonego sernika ułożyć maliny, zalać przygotowaną wcześniej galaretką. Odstawić do lodówki na kilka godzin aby masa dobrze stężała

Monia miesza i gotuje
Sernik z malinowo-śmietanowym musem 286

i wstawić do piekarnika , zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec 90 minut. Po tym czasie wystudzić sernik przy uchylonych drzwiczkach ,wystudzony wstawić do lodówki . Zabieramy się za mus malinowy , dwie galaretki rozrobić w 200 ml wrzątku ,wystudzić ,lekko rozmrożone maliny zmiksować i przetrzeć przez sitko ,połączyć z zimną galaretką ,w razie potrzeby dosłodzić (ja dosłodziłam poł

Wypieki Rene
Szachownica sernikowa 281

Szachownica sernikowa różni się od zwykłego sernika z ciastem tym, że ma fajny wygląd szachownicy. Połączyłam murzynka z sernikiem cytrynowym. Końcowy efekt jak dla mnie jest na 5+, ponieważ moja szachownica jest lekko "pijana" tak moja przyjaciółka to określiła ;) ale smak według mnie rewelacja. Składniki:    ciasto (upiec rano lub dzień wcześniej) :      350g mąki

Amatorka kuchenna
Sernik z polewą krówkową na spodzie migdałowym 145

krówkowa: Masło wrzucić do miski, zmiksować i stopniowo dodawać masę kajmakową nadal miksując, aż do uzyskania jednolitej masy. Gotową polewą polać wierzch sernika, posypać słonecznikiem i wstawić na kilka godzin do lodówki. Uwagi: Masa krówkowa jest lekko lejna, więc jeżeli chcecie bardziej gęstą, to należy dodać więcej masła

Passions hobbies life
Sernik z figami (bez jajek) 113

Sernik z figami to przepyszna propozycja dla wszystkich, którzy lubią te owoce. Ciasto jest lekkie jak chmurka, bardzo puszyste. Dodatkowo nie zawiera jajek, więc wszyscy Ci, którzy nie mogą ich jeść śmiało mogą wykorzystać ten przepis. Ciasto zrobiłam na kruchym spodzie, w przepisie na kruchy spód wystarczy pominąć żółtko lub zamienić je na łyżkę kwaśnej śmietany. Składniki (na tortownicę

Mango Papaja
Sernik waniliowy z truskawkami i białą czekoladą 157

truskawek. Tortownicę ustawić na kratce. Piec 15 minut, następnie obniżyć temperaturę do 130-140°C i piec jeszcze 60-75 minut. Upieczony sernik powinien być ścięty i sprężysty, trochę "galaretowaty" na środku. Wystudzić 20 minut w lekko uchylonym piekarniku, przełozyć na kratkę. Po całkowitym wystudzeniu schłodzić ok. 10 godzin w lodówce. Smacznego

Pełny talerz
Potrójnie Czekoladowy Sernik na Zimno 227

wody2 łyżki cukru pudru50 g czekolady białej50 g czekolady mlecznej50 g czekolady gorzkiej biszkopt lub okrągłe biszkopciki Potrójnie Czekoladowy Sernik na Zimno - Sposób przygotowania:Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie, studzimy. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej (każdą osobno) lekko przestudzamy. Ser miksujemy razem z cukrem pudrem, dodajemy żelatynę. W osobnym naczyniu ubijamy kremówkę i dodajemy do masy serowej(...)otrzymania jednolitych konsystencji.Tortownicę (18 cm) smarujemy masłem. Biszkopt (lub biszkopciki) nasączamy mlekiem i kładziemy na dno formy. Kolejno wylewamy masy z czekoladą gorzką, mleczną i białą. Gdy sernik schłodzi się w lodówce górę możemy posypać tartą czekoladą.Moje posty

Słodka Strona
Świąteczny pudding z pomarańczą i żurawiną 166

ciekawości, ale szybko okazało się, że zyskał swoich zwolenników i dziś wśród bożonarodzeniowych deserów ma już swoje stałe miejsce. Wilgotny, lekko słodki, o konsystencji budyniu, wypełniony suszonymi owocami i migdałami. Zupełnie inny niż znane nam serniki i makowce, ale równie smaczny.   Świąteczny pudding z pomarańczą i żurawiną Składniki: 300 g pieczywa pszennego (bułka, bagietka itp.) 1 litr mleka(...)kawałki, które wraz z żurawiną i migdałami dodajemy do przygotowanej masy. Mieszamy. Foremkę smarujemy tłuszczem i napełniamy ciastem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 50 minut. Podajemy pudding lekko wystudzony lub całkiem zimny.  Dla 6 osób Czas: 70 minut (przygotowanie 20 minut, pieczenie 50 minut

Przysmaki Karolki
SERNIKOBROWNIE Z MUSEM RABARBAROWYM 152

Delikatne, mięciutkie sernikobrownie, które wprost rozpływa się w ustach. Jest intensywne w smaku, lekko maziste i mało zakalcowate jak na brownie. Kremowa warstwa serowa po wyjęciu z piekarnika powinna być ścięta, ale nie twarda - w pełni zastygnie po wystudzeniu. Pamiętajcie, aby foremkę z podpieczonym brownie owinąć folią aluminiową, co zabezpieczy upieczone już ciasto przed wysuszeniem. Twaróg należy rozmiksować w malakserze(...)łodyg. Warto zrobić więcej musu rabarbarowego i podawać do upieczonego sernika.  Jeśli użyjecie większej blaszki odpowiednio zredukujcie czas pieczenia. SKŁADNIKI na blaszkę o wymiarach 17x24 cm BROWNIE 200 g masła 200 g gorzkiej czekolady 200 g cukru 3 jajka  130 g mąki pszennej  szczypta soli SERNIK wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową 500 g twarogu zmielonego

cool and minty
Sernik marmurkowy z czekoladą 233

wodą.   Dzięki temu ciasto będzie równe, nie opadnie i nie popęka.)  Upieczone ciasto ostudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika i następnie wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc. Przed podaniem oprószyć kakao.    (*) Jeśli użyjecie czekolady mlecznej - kolor sernika niekoniecznie będzie intensywny, więc w tym przypadku warto dodać (do masy już z czekoladą) 1 łyżkę ciemnego kakao

Di gotuje
O tym, dlaczego mam fajnego Tatę. I sernik. Zielony 173

matcha. Tutaj: nie do dostania. Ileż się naszukałam, ileż napytałam... I nic. Nie ma. Zrezygnowana, na długie lata o serniku zapomniałam. Aż w końcu robiłam zakupy na Amazonie , i tam w oko mi wpadła niepozorna paczuszka. Cena przyprawiła mnie o lekką palpitację, ale co tam; raz się żyje. Kupiłam. I teraz nie mogę przestać się nią zachwycać! Smakuje... No cóż

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik zebra bez pieczenia 10644

boki formy (masa się nie rozleje sama) lub od razu nakładać masę w kilku miejscach, tworząc kilka małych "zeberek" w środku. Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 21cm . Sernik zebra bez pieczenia Składniki: 100g ciasteczek maślanych lub innych herbatników 60g masła 1kg twarogu z wiaderka 250ml śmietanki 30% 120g cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki domowego cukru(...)ciastek wykładać na przemian obie masy (po 1-2 łyżki) do wykończenia obu mas; rzadka masa pod wpływem nakładania kolejnych warstw powinna lekko rozpłynąć się na boki i wypełnić formę, w razie potrzeby wierzch wyrównać łyżką - gotowy sernik schłodzić przez całą noc w lodówce (najlepiej pod przykryciem) - przed podaniem sernik udekorować posiekaną drobno czekoladą

Smakołyki Bereniki
Sernik kołem się toczy 154

albo papierem do pieczenia i wkładamy do pieca na dużą blachę. Do dużej blachy wlewamy gorącą wodę- tak, żeby dookoła sernika było jej około 3cm. Pieczemy 1 godzinę 40 minut, aż środek ciasta prawie się zetnie (powinien wciąż być lekko płynny). Potem wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy w nim ciasto na jeszcze godzinę. Po godzinie wyjmujemy ciasto, czekamy(...)wystarczy go chłodzić cztery godziny, ale najsmaczniejszy jest po co najmniej dwunastu. Serek jest wtedy gładki i wilgotny, nieco wytrawny przez lawendę. A! No i zapomniałabym- tuż przed podaniem sernik dekorujemy herbacianą bitą śmietaną. Aby ją przygotować podgrzewamy (bez gotowania!) śmietankę i wkładamy do niej torebkę herbaty. Po czterech minutach torebkę wyjmujemy a śmietankę chłodzimy. Kiedy jest zimna ubijamy

les mirabelles
Sernik w wersji mini 128

cytryny. Konfiturę wiśniową, choć prezentuje się u Asi obłędnie, zastąpiłam słodką kremówką z dodatkiem herbaty. Z mazistym, lekkim, ale konkretnym (ciężko ten smak wytłumaczyć, naprawdę) ciastem komponuje się wspaniale. Całość zgrała się po prostu idealnie. Jeden z najlepszych serników na tym blogu - musicie spróbować! Gwarantuję, że nikt nie pozostanie obojętny.A teraz, wypełniwszy swój blogerski obowiązek, zmykam poćwiczyć - serniczki takie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik na miodowym cieście z pianką z nutelli 1210

minuty.  Tak przygotowaną masę wylewamy na podpieczone miodowe ciasto kruche w formie.  Sernik wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy 10 minut, po czym temp zmniejszamy do 160*c i pieczemy jeszcze 30 minut. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach, aż do całkowitego wystygnięcia. Pianka z nutelli: Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem

Wanilia i Kardamon
Dyniofii – ciacho bez pieczenia 136

wysypujemy na wyłożoną folią aluminiową blachę , rozkładamy równą warstwą , zalewamy gorącym musem z dyni i odstawiamy do przestygnięcia . Lekko przestudzony mus z ciastkami wstawiamy na około godzinkę do lodówki ,żeby stężał . Po tym czasie , wyjmujemy . W wysokim naczyniu, przygotowujemy sernik na zimno, według przepisu z opakowania i wylewamy na mus , ponownie rozprowadzając warstwą po całości . Wstawiamy do lodówki

Ogrodnik w podróży