lekki sernik - 2000 przepisów (strona:53/134)

Ciasto styropian 590

śnieżnobiała, co również odróżnia ją od masy sernikowej, która ze względu na obecność żółtek jest zazwyczaj lekko żółtawa.Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce, masa jest zwarta i nie ma problemów z jego krojeniem nawet jeśli jest w temperaturze pokojowej, ale podobnie jak sernik, lepiej smakuje schłodzone

Smakołyki Bereniki
Sernik latte macchiato 892

Przepis na sernik latte macchiato Jest to przepis na wzór kawy latte macchiato czyli mocno mlecznej kawy o zaznaczonych trzech warstwach: mleka,kawy, i pianki z mleka. W serniku też wykonałem trzy warstwy: serowa, kawowa i z bitej śmietany do tego wykończyłem go sosem karmelowym. Propozycja dla ulubieńców kawy również w cieście. Przepis wykonałem na tortownicy o średnicy 25cm(...)wkładamy do lodówki, Drugą miksujemy razem z kawą. 2. Teraz musimy odczekać około 15min jak pierwsza biała warstwa lekko stężeje na biszkoptach. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i nakładamy warstwę kawową, po czym z powrotem wkładamy sernik do lodówki. 3. Teraz zajmiemy się sosem karmelowym, nie koniecznie trzeba go robić samemu można też zastąpić go jakimś kupnym

zjem to blog kulinarny
Sernik Snickers 1120

gorzkiej 200g śmietanki 30% 50g orzeszków ziemnych solonych Herbatniki rozkruszyć i połączyć razem z rozpuszczonym masłem. Wylepić dno formy o średnicy 25cm i odstawić w chłodne miejsce. Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg utrzeć z cukrem, a następnie wbijać po jednym jajku. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną. Masę serową podzielić na 3 równe części. Do jednej(...)piekarnika nagrzanego do 180*C, po czym zmniejszyć temperaturę do 160*C i piec przez godzinę. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Śmietankę zagotować i dodać do niej połamaną czekoladę. Zdjąć z palnika i rozpuścić. Kiedy zacznie gęstnieć wylać na upieczony sernik. Orzeszki uprażyć na patelni i posypać po czekoladowej polewie. Odstawić w chłodne miejsce. Żeby sernik lepiej się

https:KKuchniaMniam
Smak Świąt - Agnieszka Maciąg / KONKURS 190

muszkatołową. Jeśli chodzi o słodkości szczególnie kuszą świąteczne ciasteczka z makiem i lukrem, ciasteczka korzenne z cynamonowym lukrem, domowy makowiec, sernik pomarańczowo-kokosowy, keks "na bogato" z ciemnym rumem, babeczki z żurawiną i lukrem cytrynowym, pyszne i lekkie bananowe brownie czy placek z mielonych migdałów z pomarańczą. Na koniec czekają na nas pyszne napoje - herbata z pomarańczą, cynamonem

Plate of Joy
Truskawkowe mini serniczki na zimno 135

Ekspresowe, truskawkowe mini serniczki na zimno, które mogą  stanowią idealny, lekki deser w upalne dni. Proste w przygotowaniu, nie wymagają specjalnych, kulinarnych umiejętności ;)  Składniki

Nastoletnie Wypiekanie
SERNICZEK WINOGRONOWY 216

Mojemu mężowi zachciało się sernika na zimno, ja miałam ochotę na winogrona. Postanowiłam więc połączyć jedno z drugim i powstał taki oto lekki serniczek. Składniki: 1 kg sera w wiaderku 60 dag winogron jasnych bezpestkowych 200 g serka mascarpone cukier puder 3 łyżki żelatyny 1 zielona galaretka Wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Dno formy do ciasta wykładamy całymi winogronami

Z Majeczką w kuchni
Sernik z borówkami i musem borówkowym 162

przelałam do przygotowanej tortownicy. Wstawiłam do piekarnika na około 40-45 minut.   Sernik pięknie się upiekł na złoty kolor. Pozostawiłam go w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Po godzinie wyjęłam i pozwoliłam mu wystygnąć.   Do rondla wsypałam 300 g borówek, dodałam cukier i lekko podgrzałam.   Kiedy cukier się rozpuścił i borówki puściły sok, zdjęłam z gazu(...)zimnym serniku rozłożyłam borówki (400 g), tak aby pokryły część jego powierzchni i zostawiłam rant od brzegu. Następnie delikatnie wylałam gęstniejący mus i wyłożyłam pozostałe borówki. Tak przygotowany sernik wstawiłam do lodówki na kilka godzin. Najlepiej zostawić go na noc. A rano.... oczywiście musiałam rozkroić, bo nie mogłam doczekać się żeby go spróbować.   Opłacało się czekać. Pyszny sernik

Kuchnia u Krysi
Wyniki konkursu z Valek Rolling Pins 112

całym domu zapachu mandarynek i cynamonu, który zawsze przywołuje uśmiech na moją twarz, a te wspomnienia zapewni nam sernik mandarynkowo-cynamonowy, który gorąco polecam, nie tylko na Święta". Sernik mandarynkowo-cynamonowy Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 kostki margaryny 1 jajko i 1 żółtko 1/2 szklanki cukru brązowego 1 łyżka śmietany Masa serowa(...)minut. Białka ubijamy na sztywną pianę, kiedy będzie już ubita dodajemy ją partiami do masy serowej. Ciasto lekko podpieczone wyciągamy z piekarnika wylewamy na nie masę serową i ponownie wstawiamy do piekarnika na 45-55 minut. Upieczony sernik wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Panią Małgorzatę proszę o przesłanie danych do wysyłki prezentu natomiast pozostałym uczestnikom dziękuję

Mania Wypiekania
Pyszny sernik 276

Sernik zdecydowanie wart upieczenia! Waniliowy, na cieniutkim kruchym spodzie, posypany cukrem pudrem... raj dla podniebienia, mówię Wam! Jak dla mnie to koniecznie jeszcze raz do powtórzenia:) Przepis znalazłam tutaj .   Składniki na ciasto: 1 czubata szklanka mąki (może być trochę więcej); 85 g margaryny; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 3 żółtka; 3/4 szklanki cukru pudru; 1 cukier waniliowy (dodałam(...)siebie); Wykonanie: Mąkę przesiać przez sito razem z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder i cukier waniliowy, składniki wymieszać. Dodać lekko schłodzoną margarynę, posiekać nożem razem z sypkimi składnikami, dodać żółtka i zagnieść ciasto w jednolitą kulę. Wyrobione ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę. Składniki na masę serową: 1,25 kg białego sera

In my kitchen
Piankowy sernik z dynią 168

Kruche ciasto i delikatna piankowa warstwa serowa o delikatnym posmaku dyni tworzy pyszny jesienny sernik w sam raz do filiżanki ciepłej herbaty. Ciasto podałam na talerzyku z serii  Jesień-Bogucice Do udekorowania użyłam niezawodnych jak zawsze produktów  Dr.Oetker Składniki: Ciasto kruche 15 dag mąki pszennej 10 dag masła 2 łyżki cukru 1 żółtko 1/2 łyżeczki proszku(...)piec jeszcze 25 minut, studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody, zostawiamy do lekkiego stężenia.  Dobrze schłodzoną śmietankę -prosto z lodówki ubijamy na sztywną pianę , wlewamy cienkim strumieniem tężejącą galaretkę, wylewamy na zimny sernik, rozprowadzamy szpatułką, dekorujemy wg uznania.  Schładzamy w lodówce. Bon Appetit! http://www.oetker.pl/pl-pl/index.html http://www.porcelanabogucice.pl/index.php

Wanilia i Kardamon
Sernik Snickers 597

przepis, który pewnie niektórzy znają - znalazłam go na stronie Moje Wypieki  i tylko nieznacznie zmieniłam - na sernik z masą kajmakową i batonikami Snickers. Podane składniki wystarczą na sernik o średnicy 25-26 cm .  Zapraszam do przygotowań! Składniki na spód: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka kakao 1 płaska łyżeczka proszku(...)dodajemy do serowej masy. Przelewamy na podpieczony spód i wkładamy do piekarnika na około 70 minut. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika, a następnie schładzamy w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. 4. Na schłodzony sernik wylewamy masę kajmakową, wyrównujemy i posypujemy posiekanymi batonikami Snickers. Smacznego

My Culinary Art
Sernik czekoladowy z granatem 144

kruchutki, kakaowy spód, a na tym niesamowicie czekoladowa masa serowa. Niezbyt słodka, bardzo intensywna. Sernik, mimo ubijania jajek, nie jest puszysty, ale zwarty i konkretny. Dwieście gram czekolady w końcu robi swoje! Na to mus z białej czekolady, który dla zachowania równowagi jest słodki, lekki i delikatny. Warstwy te komponują się ze sobą znakomicie, każdy kęs to czysta rozkosz

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik z truflą czekoladową 242

Lubicie serniki ? ja uwielbiam :) lubicie trufle ? ja uwielbiam :) to ciasto jak najbardziej jest dla Was :) blog " Moje wypieki " wszyscy uwielbiający słodkości znamy. Książkę nie każdy ma , ale ja takie szczęście mam i ją posiadam. Zapewne , to nie ostatnie ciasto z tej książki , którym się z Wami podzielę .Przeglądając sobie kartka po kartce natrafiłam na ten serniczek <3 Cudny(...)czekoladę , czekamy aż się rozpuści , co jakiś czas mieszamy. Po lekkim wystudzeniu wstawiamy do lodówki na godzinkę . Masa czekoladowa lekko nam zgęstnieje i wtedy dodajemy cukier puder i likier. Ubijamy mikserem aż krem zwiększy swoją objętość . Wylewamy na zimny sernik , wyrównujemy powierzchnię i wkładamy do lodówki na całą noc. Smacznego

Słodkości i nie tylko
O tym, jak kupiliśmy dom. I różowy sernik pomarańczowy 167

jest naprawdę coś . I choć kredyt na trzydzieści lat ciągle mnie przeraża, to radość i satysfakcja zdecydowanie przewyższają to lekkie uczucie niepewności.  I czuję się teraz taka dorosła ! Z tej okazji przygotowałam wariację na temat ulubionego ciasta C., czyli sernika na zimno. Tym razem smakuje pomarańczami, ale kolor ma... Różowy! Jak to zrobiłam? Bardzo prosto - użyłam czerwonych pomarańczy. Nadały(...)granatu; masa serowa jest kremowa i delikatna, a plasterki pomarańczy na wierzchu cudownie soczyste. Całość nie tylko pięknie wygląda, ale też doskonale smakuje. Idealny deser na tak wyjątkową okazję. Sernik z czerwonymi pomarańczami i granatem na spodzie z granoli Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) spód: 150 g granoli czekoladowej 30 g masła masa serowa: 400 g serka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik czekoladowy z musem z białej czekolady 221

masła Czekoladowa masa serowa: 500 g twarogu trzykrotnie mielonego lub takiego z wiaderka (przeznaczonego na serniki) 250 ml śmietany 30% (w temperaturze pokojowej) 2 duże jajka (w temperaturze pokojowej) 3/4 szklanki cukru 100 g czekolady gorzkiej, roztopionej i lekko przestudzonej 2 łyżki kakao (przesianego) 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Mus z białej czekolady(...)formie silikonowej ze szklanym dnem więc nie wyłożyłam dna papierem). Wsypujemy masę miasteczkową i wylepiamy nią dokładnie dno formy, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania sernikowej masy. Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej zatem jeśli użyjecie zwykłej formy wówczas należy owinąć ją szczelnie folią aluminiową (tylko dół i boki), by woda nie dostała się do środka tortownicy

MyCookBook.pl