Przepisów na tabbouleh –arabskie danie jest wiele, tak jak na polski sernik, uwielbiam ją za lekkość i wspaniały smak, może służyć jako zdrowa przekąska w ciągu dnia do zabrania w pojemniku do pracy, lub jako lekka kolacja. Danie nie przetworzone i niskokaloryczne. Składniki: 15 dag kosmosy ryżowej 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 duży pomidor 1 średni świeży ogórek
Wanilia i KardamonTaki sernik zauważyłam tutaj i nie mogłam mu się oprzeć. Upiekłam bardzo podobny (zmieniłam niewiele) i już całkiem skradł moje serce. Pyszna serowa masa, z lekkim migdałowym aromatem między dwoma warstwami niezwykle kruchego, kakaowego ciasta - brzmi dobrze? Smakuje jeszcze lepiej! Wygląda wspaniale, ładnie się kroi, jedyną jego wadą jest, że szybko znika;) Mam ambitny plan mocnego ograniczenia słodyczy
6niebomalin. Całość doprowadzamy do wrzenia. 5. Gdy galaretka przestygnie, łączymy ją z jogurtem naturalnym (całość odstawiamy, żeby lekko stężała). 6. Masę jogurtowo- galaretową łączymy z ½ szklanki malin i wylewamy na biszkopt. 7. Całość wstawiamy do lodówki na ok. 5 h. 8. Sernik na zimno dekorujemy ½ szklanki malin. Sernik na zimno z malinami jest bogaty w: - błonnik pokarmowy, który
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachstwierdziłam: Za dużo cytryn i kremówki, nikt nie lituje się nad greckim jogurtem! ;-). Pomyślałam: Muszę zrobić sernik cytrynowy na zimno:) Ale, ale sezon na truskawki trwa, więc musi być akcent truskawkowy, tak powstała pianka truskawkowo-cytrynowa. Deserek jest pyszny, lekki, piankowy, całkiem słodki, jak na nasze kubki smakowe, a do tego ma fajny spód, a’la blok czekoladowy
moj przepis naTarta z kremem dyniowym zawsze mnie zaskakuje. Konsystencja kremu bardzo przypomina sernik, chociaż w cieście nie ma ani grama twarogu. Niesamowite. Ta wersja tarty z pewnością będzie pojawiała się u mnie częściej. Intensywny rumowy smak lekko osłodzony dynią - mniam! TARTA Z RUMOWYM KREMEM DYNIOWYM Składniki na ciasto: - 300 gramów mąki - 200 gramów masła - 100 gramów cukru - 1 jajko
Życie zamknięte w smakuDziś szybki, prostu i stosunkowo lekki deser...tak na szybko bo biegnę do pracy a później kilkugodzinna męcząca przyjemność tj siłownia ;) Składniki:4 duże jabłka250 gram sera na serniki 200 gram śmietany 18% lub śmietana kremówka 2 opakowania ŚmietanFixu pół szklanki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny owoce do dekoracji Żelatynę rozpuszczamy
NaKońcuJęzykaciasto z chałwą. Inspiracji w sieci znalazłam niewiele i do tego wszystkie podobne do siebie, a ja chciałam czegoś innego i tak powstał ten bardzo przyjemny w smaku sernik na zimno na spodzie chałwowo-otrębowym. Z początku nie byłam zachwycona efektem, ale jak już się "przegryzł" to wiem, że na pewno zrobię go jeszcze nie raz, bo jest(...)mnie z orzechami) 50 g miękkiego masła Wszystkiego składniki mieszamy ze sobą, lekko ugniatając (można podgrzać w mikrofali wtedy łatwiej się połączą) i wykładamy na dno tortownicy (22 cm) dokładnie dociskając i odstawiamy do lodówki na czas przygotowania warstwy serowej Bez pieczenia, chałwa, ciasto z chałwa, sernik, sernik na zimno, sernik z chałwa, Serniki, szybkie
Cynamonowe szczęściewyrównujemy. Sernik z ricotty: Wszystkie składniki na sernik (ricottę, jajka, cukier puder i proszek budyniowy) wkładamy do miski i miksujemy do połączenia. Masa powinna być dość rzadka. Wlewamy ją na masę brownie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C i pieczemy ok. 40 minut. Studzimy przy lekko uchylonym piekarniku. Zostawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia. Malinowa pianka: Łyżkę galaretki(...)sztywno. Dodajemy maliny i ostudzoną galaretkę. Mieszamy szpatułką (nie mikserem). Rozkładamy równomiernie na całkowicie ostudzonym cieście. Wstawiamy do lodówki na całą noc. Gotowe ciasto ozdabiamy świeżymi malinami. Post Sernik z malinami na spodzie brownie pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuNastały tropiki :)Dla ochłody polecam orzeźwiający sernik o smaku miętowo-limonkowy.Sernik zrobiłam na kruchym spodzie z płatków owsianych. Jeśli za nimi nie przepadacie, możecie zrobić spód z kruchych ciasteczek dodając tyle stopionego masła, żeby masą łatwo było wykleić dno formy. Masa jednak nie może ociekać tłuszczem - dodawajcie masło powoli.Składniki:na tortownicę średnicy około 26 cm Owsiany(...)skórkę i wycisnąć sok.Ser zmiksować z cukrem, dodać śmietankę - wymieszać. Do masy wlać rozpuszczone, lekko tężejące galaretki oraz sok z limetki - dokładnie połączyć. Na konie dodać skórkę z limetki i posiekaną miętę - wymieszać łyżką.Masę serową wyłożyć na kruchy owsiany spód. Schłodzić sernik w lodówce min 4 godziny. Smacznego
kolorowotorcikowoDziś zapraszam na pyszny sernik z brzoskwiniami i kokosową kruszonką. Sernik autorstwa mojej mamy bardzo lubiany przez naszą rodzinę, pojawia się zawsze na świątecznym stole i szybko znika :) Składniki ( na blaszkę 40x25 cm ) Ciasto - 1,5 szklanki mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/3 kostki masła - 0,5 szklanki cukru - 1 całe jajko+1 żółtko - 2 łyżeczki śmietany(...)końcu dodaję ubita pianę z białek, lekko mieszam. Masę wykładam na ciasto,które jest w blaszce. Na kruszonkę ubijam dwa białka, mieszam je z cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi. Całość wylewam na masę serową. Blaszkę z sernikiem wkładam do średnio nagrzanego piekarnika i piekę w 180 stopniach ok.1 godzinę. Upieczony sernik zostawiam w piecu do ostudzenia. Gotowe, ostudzone ciasto
Kuchnia z widokiem na ogródprodukcji karmelu z ksylitolu, ponieważ podgrzewany ksylitol niestety nie karmelizuje, choć internetowe przepisy zapewniały, że i owszem. "Udawany" karmel dokończyłam, był pyszny, tylko po całkowitym schłodzemiu niestety się zcukrzył. Sernik upiekłam w foremce o średnicy 20 cm. Składniki na spód: 180 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 5 łyżek mielonych orzeszków ziemnych 1 jajko 1 łyżka ksylitolu/cukru(...)zacznie nabierać lekko karmelowej barwy, niestety nadal pozostanie płynny, ponieważ ksylitol nie karmelizuje. Wmieszać masło i dodać śmietankę cały czas mieszając. Po dodaniu śmietanki zgęstnieje i po lekkim ostudzeniu jest gotowy do spożycia. Niestety po całkowitym wystygnięciu zcukrzy się. Jeśli chcesz się cieszyć smakowitym karmelem musisz do jego przygotowania niestety użyć cukru. przed podaniem wierzch sernika udekorować przygotowanym karmelem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pominąć) Dodatkowo: 1 duża puszka brzoskwiń Około 150g (20 sztuk) okrągłych biszkoptów około 50g rodzynek 1 – 2 łyżki mąki Polewa: 40g czekolady 40ml mleka (Jeśli ktoś woli oblać cały sernik, wtedy 100g czekolady i 100ml mleka) Do dekoracji użyłam posypki z białej łamanej czekolady Twaróg mielimy dwukrotnie maszynką, przeciskamy przez praskę lub mielimy malakserem. Białka oddzielamy od żółtek. Przygotowujemy(...)biszkopty. Brzoskwinie kroimy w księżyce i układamy na masie serowej. Rodzynki płuczemy ciepłą wodą, lekko osuszamy, a następnie wrzucamy do szklanki z mąką, potrząsamy, by rodzynki obtoczyły się w mące i wrzucamy do reszty masy serowej. Pozostałą część masy wylewamy na brzoskwinie. Sernik pieczemy w 180 ⁰ C przez około 80 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu sernik można
Smakowy Rajpianę, na niej układamu opłukane i pokrojone na mniejsze cząstki truskawki i lekko wciskamy je w pianę. Na wierzch ucieramy resztę zamrożonego ciasta. Pieczemy w 190*C około 30-40 minut. Jemy (smutek) po wystudzeniu. Muszę przyznać, że to bardzo przyjemne ciasto. Trochę przypomina sernik, ale jest znacznie lżejsze, a budyniowa pianka bardzo ładnie wygląda. I wszystkim smakuje
les mirabellesracji, że Święta coraz bliżej, wszelakie ciasta, zwłaszcza serniki i makowce, cieszą się dużym zainteresowaniem. Postanowiłam ze starego ( czytaj publikowanego) przepisu zrobić niby takie samo ciasto, a jednak wyglądające całkiem inaczej. I co jeszcze jest fajnego w takiej wariacji przepisu? To, że każdy jeden kawałek wygląda inaczej. Ciasto robimy zgodnie z tym przepisem(...)ciasto twaróg. Gdy się już upiecze, zostawiamy w piekarniku, po 15 minutach uchylamy lekko piekarnik i zostawiamy na godzinę. Zimne oprószamy cukrem pudrem. Tam gdzie jest więcej ciasta mamy wzniesienia, a ta gdzie masy twarogowej są wgłębienia. I tak oto w łatwy sposób można sernik wizualizować na karpatkę. 😊 Jeszcze słów kilka o twarogu. Wiadomo, najlepszy ten z kostki który
Dieta moja pasjarazem z żelatyną rozpuścić w 1/2 szklanki przegotowanej wody i odstawić do lekkiego stężenia.Wlać do 500 g serka i dobrze wymieszać.Następnie tę 500 g serka z galaretką podzielić na pół, do jednej części dodać szczyptę barwnika zielonego a do drugiej żółtego. Na zastygnięty sernik różowy wyłożyć serek żółty, odstawić na kilka minut do zastygnięcia, następnie szybko
Sama słodycz i szczypta chiliniezwykle delikatna i kremowa, soczyste gruszki ożywiają ciasto, a chrupiąca, lekko słona kruszonka nadaje charakteru. Do tego obłędny wręcz zapach cynamonu i pozostałych przypraw (powiało Świętami...?), i zachwyt gwarantowany. Myślę, że jest jeszcze lepszy niż ten zeszłoroczny. Koniecznie spróbujcie! (Nie uwierzę, że nie macie zapasów dyniowych...)Dyniowy sernik z ricottą, gruszkami i kruszonkąSkładniki:(na formę o średnicy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSpód. Ciasteczka pokruszyć na proszek, dodać kakao i rozpuszczone, ostudzone masło. Jeśli sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej to na tym etapie przygotowań należy szczelnie owinąć formę folią aluminiową (dla pewności tortownicę owinęłam kilkukrotnie). Na folię wyłożyć papier do pieczenia a następnie masę ciasteczkową. Spód lekko zapiec w temperaturze 200oC przez ok. 15 min (lub odstawić do lodówki(...)umieścić w naczyniu żaroodpornym, wypełnionym wrzącą wodą (woda powinna sięgać do połowy wysokości tortownicy). Piec przez ok. 1,5 h, środek powinien być sprężysty (można delikatnie dotknąć palcem). Jeśli sernik jest upieczony, należy wyłączyć piekarnik i pozostawić go do całkowitego wystudzenia. Wystudzone ciasto wyjąc z piekarnika i oddzielić od brzegów formy. Sernik zostawiłam na całą noc w temperaturze
coolinarnastrefa.blogspot.comowocami, które rosną koło domu. Nie pozostało mi nic innego jak upiec i wiecie.. żałuję że zrobiłam to w małej foremce, bo chwila moment i sernika nie było. Z czego - wstyd się przyznać- 1/3 zjadłam chyba sama :D Składniki: Spód: ok 100g pełnoziarnistych herbatników 50g masła Masa serowa: 3 jajka 100g masła 100g cukru kryształu 100ml słodkiej śmietanki(...)przygotowany wcześniej spód. Ok. połowę owoców mieszamy z płaską łyżką mąki ziemniaczanej i wysypujemy na wierzch sernika. Nożem lub małą łyżeczką robimy zgłębienia, by połączyć je z masą serową. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 70 minut. 3. Po upieczeniu pozostawiamy w lekko uchylonym do całkowitego wystudzenia (najlepiej całą noc). Po przełożeniu na paterę posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy
Kuchnia w czekoladzieSerniki to moje ulubione ciasta! Dlatego też stworzyłam nowy dział SERNIKI , a w nim już kilkanaście sprawdzonych przepisów na serowe ciasta :) Składniki na spód na ciasto: 30 dag mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 10 dag cukru pudru, 2 żółtka, 1 jajo, 10 dag margaryny, 1 łyżka smalcu, tłuszcz do formy, wiórki do formy. Wykonanie ciasta(...)proszku do pieczenia, 25 dag masła, 1 ½ szklanki cukru pudru, tłuszcz do formy, wiórki do formy. Wykonanie sernika: Ser zmielić, dodać grysik i odstawić. Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku. Z białek ubić sztywną pianę , połączyć z serem, aromatem i lekko wymieszać. Wylać masę serową na przygotowaną formę i powtykać kawałki chałwy . Piec około jednej godziny w temperaturze
Tradycyjna Kuchnianiego wszelkie "pozostałości" lasek jakie mi zostają. Np. jeśli robię domowy ajerkoniak lub jakiś sernik używam ziarenek, a resztkę laski dodaję do cukru. Gdy laski porządnie wyschną, a cukier (jest go już z reguły o połowę mniej) zrobi się lekko brązowy, miksuję wszystko w blenderze na cukier puder. Taki "waniliowy puder" jest bardziej "skoncentrowany" i nadaje się
Kraina Tysiąca Smaków