lekki sernik - 2000 przepisów (strona:61/134)

Sernik z rosą 170

przed końcem pieczenia ubijamy pianke z białek i stopniowo dodajemy cukier. Piankę wylewamy na sernik i robimy paski:) Pieczemy ok 10-12 min do zarumienienia bezy. UWAGA! Bezy nie należy spiekać gdyż nie pojawi się rosa. Dodatkowo ciasto studzimy przy lekko uchylonym piekarniku. SMACZNEGO

Moje Słodkie Piekiełko
Delikatny, puszysty sernik na kruchym, migdałowym spodzie 208

Pyszny sernik z delikatnie migdałową nutą. Uwielbiam serniki. Zdecydowanie to jedne z moich ulubionych ciast i nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia czy Wielkanocy bez niego. Tym razem do mojej ulubionej masy serowej przygotowałam lekko migdałowy, kruchy spód. Masa serowa z tego przepisu nie zawiera dużych ilości tłuszczu w postaci masła czy oleju, bo zastępujemy je śmietanką kremówką. Śmietankę

Kraina Tysiąca Smaków
KOLOROWY SERNIK NA ZIMNO Z MUSEM BRZOSKWINIOWYM 206

galaretka pomarańczowa 3 połówki brzoskwiń z puszki Na mus: 2 puszki brzoskwiń (- 3 szt pokrojone do sernika) 1 galaretka brzoskwiniowa (zalecam użyć 2szt - mus będzie bardziej ścisły) Galaretki rozpuszczamy w połowie wody przewidzianej na opakowaniu, odstawiamy do stężenia. Kiedy galaretka zacznie się lekko ściągać brzoskwinie miksujemy (blendujemy) i wlewamy do nich galaretkę. Mieszamy całość.  Wykonanie: Galaretkę zieloną i pomarańczową

Walijskie Pichcenie
Tęczowy sernik na zimno 723

Tęczowy sernik na zimno Taki kolorowy deser zadowoli nawet najbardziej wybrednego. Frajdę będą miały zwłaszcza dzieci. Bo przecież najpierw je się oczami, a wszystko co kolorowe to cieszy. Bardzo proste ciasto bez pieczenia, bez trudu je wykonacie. Proste, smaczne i przepiękne. Kolorystyka uzależniona oczywiście od tego jakie macie galaretki. Fajniejszy efekt dadzą kontrastowe i wyraziste galaretki. Można troszkę dosypać(...)wody (250 ml). Wstawić szklankę do miski z zimną wodą, by szybciej nam ostygła. Lekko tężniejącą galaretkę wlać do kolejnej porcji masy serowej, zmiksować i wylać na sztywną poprzednią masę. Podobnie postępować z kolejnymi warstwami, na wierzch wylać ostatnią galaretkę. Pozostawić w lodówce, by dokładnie sernik zesztywniał. Smacznego

na moim stole...
Sernik na zimno z mascarpone 369

Malinowy sernik na zimno z mascarpone to deser wyjątkowo prosty. Tylko pięć składników i brak potrzeby włączania piekarnika są niewątpliwą zaletą tego serniczka. Maliny i biała czekolada to połączenie znane i lubiane, do którego chyba nie trzeba przekonywać. Ciasto jest słodkie, puszyste jak chmurka i pyszne – aż trudno uwierzyć, że tak banalne składniki mogą się połączyć w taką(...)sztywno, dodając pod koniec ubijania serek mascarpone. Ciągle miksując, dolewamy cienką strużką lekko przestudzoną czekoladę oraz galaretkę. Na dno tortownicy o średnicy od 18 do 20 cm wykładamy przezroczystą folię lub papier. Jeśli mamy ochotę, możemy ułożyć warstwę herbatników czy biszkoptów – jeśli lubimy serniki ze spodem. Na dnie rozsmarowujemy 1/4 masy i układamy na niej maliny. Dokładamy kolejną

Poezja smaku
Sernik czekoladowy 142

Coś dla fanów mocno czekoladowych smaków! Czekoladowy sernik z bitą śmietaną oraz dekoracją cukrową z pistacjami. Świetne połączenie gorzkiej czekolady, bitej śmietany i karmelu.  Zapraszam :)  Składniki: 120 g ciasteczek kakaowych, 30 g roztopionego masła Ciasteczka zmielić blenderem na pył, w miseczce wymieszać z masłem. Dno tortownicy o średnicy 20 – 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać(...)kakao. Na koniec dodając roztrzepane jajka. Tak przygotowaną masę wykładamy na lekko przestudzony ciasteczkowy spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 15 minut.  Po upływie tego czasu zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze przez godzinę i 15 minut. Upieczony sernik pozostawiamy w piekarniku do całkowitego wystygnięcia nie otwierając drzwiczek piekarnika. Wystudzony sernik

Plate of Joy
Sernik na biszkoptach pod puszystą bezową pierzynką, czyli "rosą" 353

sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą sernikową. Rodzynki parzymy wrzątkiem, lekko osuszamy na sicie, po czym wrzucamy do szklanki i mieszamy z mąką. Obtoczone w mące rodzynki dodajemy do masy sernikowej i wylewamy ją na biszkopty. Morele płuczemy wrzątkiem i kroimy na niewielkie kosteczki, które układamy na serniku. Z białek ubijamy sztywną pianę, następnie(...)dodajemy do niej cukier i miksujemy do momentu, gdy się rozpuści. Na koniec dodajemy proszek budyniowy i całość jeszcze raz miksujemy. Gotową masę bezową delikatnie rozsmarowujemy na wierzchu sernika. Sernik pieczemy około 50 minut w 180°C. R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width

Smakowy Raj
Sernik z pianek marshmallow z truskawkami 201

Pyszny, leciutki i puszysty sernik na zimno z truskawkami z masą z pianek marshmallow. Świetny przepis na sernik bez pieczenia :) SKŁADNIKI Spód ciasta: 300g herbatników  100g masła Masa: 1 szklanka mleka 2 szklanki śmietany 30% 70g białych pianek marshmallows 2 łyżki cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklanki wrzątku Galaretka: 200-250g truskawek(...)pomocą trzepaczki. Studzimy i mieszamy z rozpuszczoną żelatyną. Wstawiamy do lodówki do lekkiego zgęstnienia. Wylewamy masę do tortownicy i wstawiamy do stężenia do lodówki. W międzyczasie kroimy truskawki w plasterki, a galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Ostudzoną galaretkę również wstawiamy do lodówki. Kiedy zacznie gęstnieć, rozkładamy na serniku truskawki i zalewamy galaretką. Wstawiamy do lodówki na około 2 godziny

Moje Kuchenne Rewelacje
Dietetyczny sernik waniliowy 157

mnie i nominować dalej 15 blogerek/blogerów, z czym będę mieć lekki problem, bo nawet tylu nie znam:p dlatego pozostanę przy faktach i nie będę nominować dalej. Cd. pod przepisem. Inspiracja Składniki (na tortownice o średnicy około 24cm) 4 jajka 1kg mielonego sera do serników (użyłam sera we wiaderku President 5% tłuszczu) łyżka skrobi ziemniaczanej łyżeczka mielonej wanilii skworcu(...)wkładamy do miski i kolejno dodajemy po jajku, za każdym razem dokładnie miksując dodajemy ksylitol, skrobię, wanilię, miksujemy formę owijamy od zewnątrz folią aluminiową, aby nie przeciekła (będzie to sernik w kąpieli wodnej) wewnętrzną stronę standardowo wykładamy papierem do pieczenia przekładamy ciasto do formy wkładamy sernik do naczynia żaroodpornego, napełniamy naczynie gorącą wodą do wysokości 1/3 formy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
serowe knedle z truskawkami - razowe i bez jajek! 149

spróbuję...Ale chyba tym razem poproszę jakiegoś silnego faceta, żeby dokładnie ugniótł mi te ziemniaki... ;) Knedle, które proponuję Wam dzisiaj powstały spontanicznie. Jak już wcześniej pisałam, są delikatnie i lekko słodkie (jeśli wolicie bardzo słodkie dajcie ok. 2 łyżki cukru więcej), zdrowe - bo z mąki razowej, ale jeśli nie przepadacie za wyczuwalnymi otrębami w cieście (chociaż lepsze to niż grudki(...)knedli ~250g mielonego twarogu (taki jak na sernik, może być 'wiaderkowy') ~90g mąki pszennej razowej (lub pół na pół ze zwykłą pszenną) ~2 łyżki cukru trzcinowego (jeśli wolicie słodsze dajcie więcej) ~10-12 truskawek* *po połówce do jednego knedla. z reszty zróbcie sos (przepis poniżej) W szerokim garnku zagotować wodę i lekko ją osolić. Ser wymieszać z mąką

chili & sugar
Sernik snickers 749

tortownicę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 50-60 minut, aż masa serowa będzie ścięta - wyłączyć piekarnik, wyjąć naczynie z wodą, sernik pozostawić w uchylonym piekarniku do wystygnięcia - ostygnięty sernik schłodzić przez całą noc w lodówce, nabierze wtedy odpowiedniej konsystencji SOS KARMELOWY - do rondelka przełożyć cukier, zalać go równomiernie wodą, podgrzewać do momentu, aż syrop zacznie się gotować(...)palniku, podgrzewać, aż sos stanie się jednolity i lekko zgęstnieje - gotowy sos karmelowy jest ciągle płynny, kiedy jest gorący; należy przelać go do innego naczynia, pozostawić do ostygnięcia - żeby sprawdzić, czy uzyskaliśmy odpowiednią konsystencję sosu, można schłodzić go w lodówce, wtedy uzyskamy efekt, jaki będzie widoczny po wylaniu na sernik, który będzie przechowywany w lodówce - zbyt rzadki sos można

Smakołyki Bereniki
Ciasto brzoskwiniowe na zimno (z serkami homogenizowanymi i galaretką) 158

https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Przepis autorski (mój).   Ciasto jest lekkie, puszyste i po prostu smakuje rewelacyjnie. Dodatek mleka w proszku sprawia, że masa

Di gotuje
Sernik chałwowo-czekoladowy 150

piekarnika. Pozostawić tam, aż do ostygnięcia ciasta. Po upieczeniu przechowywać w chłodnym miejscu.  * Sernik przygotowałam w formie 24 cm. Jeżeli chcecie wyższe ciasto to użyjcie formy o średnicy 20-22 cm. Tylko pamiętajcie o tym, że czas pieczenia będziecie musieli lekko wydłużyć. Pomysł na przepis ze strony kotlet.tv

Ugotować
Dietetyczne placuszki bananowe (dwuskładnikowe) 694

 Pyszne, lekkie, bardzo łatwe w przygotowaniu dietetyczne placuszki bananowe do przygotowania, których są potrzebne tylko dwa składniki: kurze jajko i dojrzały banan!  Ostatnio mam

Kuchnia Łukasza
Restauracja „Biały Dwór” - Podzamcze koło Kwidzyna 195

desery – tylko młodzież nie odmówiła sobie frajdy naprawdę dobrych lodów ( zwłaszcza truskawkowych! ) i sernika ( miłośnik sernika nigdy mu nie przepuści, jeśli zobaczy go w karcie ). Podsumowując – jedzenie nas zadowoliło, co z nawiązką zrekompensowało drobne mankamenty – niezbyt wygodne fotele na tarasie, kołyszący się lekko stół i pojedynczo się pojawiające osy. Jeśli do plusów dodamy sympatyczną obsługę i piękne widoki – naprawdę warto

Smaki Ewy