bloga dorobiłam się prawie 17 tysięcy osób na FB, to jest bardzo dużo. Średnie miasteczko. Za każdym razem jak piszecie mi, że robicie coś według moich przepisów, to mnie lekki strach ogarnia. Nie dlatego, iż nie jestem pewna smaku czy tego, że sobie nie poradzicie, bo wiem, że smak się obroni, a wy jesteście zajebiści i dacie sobie radę śpiewająco(...)agar agar (agar rozpuszcza się w temperaturze 90-100 stopni, więc owoce trzeba zagotować), lekko przestudzone wylałam na masę i zostawiłam do całkowitego ostudzenia. Czy zrobię jeszcze? Tak, pokombinuje z owocami, może inny spód. Jeśli wyjdzie coś fajnego, będziecie pierwsi, którym się pochwalę. Smacznego! Post Sernik z kaszy jaglanej pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchenWitam Kochani :-) Dziś chciałabym Wam przedstawić bardzo prosty i pyszny przepis na lekkie ciasto-serniczek na zimno. Troszkę wiosny a nawet lata w kuchni od czasu
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSkładniki na tortownicę o średnicy 21 cm: przepis lekko zmodyfikowany z bloga Moje Wypieki 100 g podłużnych biszkoptów duża puszka brzoskwiń (820 g) 1 opakowanie
Moja Galeria SmakuWeekend trwa:) Dla wszystkich spragnionych słodkości proponuję takie oto lekkie, a zarazem orzeźwiające serniczki na czekoladowo- herbatnikowym spodzie. Każdy się na nie skusi :) Składniki: Na
Kuchnia w czekoladziePomysł na kolejną wersję szarlotki zrodził się niedawno przy okazji Wielkanocy i postanowiłam go w końcu zrealizować. Mamy serniki pieczone i te na zimno, a ciasta z jabłkami głównie występują w tej pierwszej wersji. Ta propozycja jest trochę inna, lekka i świeża, w sam raz na wiosnę :) Wiosenna szarlotka z budyniem na łaciatym biszkopcie Łaciaty biszkopt: 2 jajka (oddzielnie
FitKotUgotowana, zmiksowana kasza jest jak budyń i można z niej zrobić cudowne desery a nawet coś w rodzaju sernika . Nie wierzycie? Koniecznie spróbujcie a będziecie zachwyceni! Zobacz przepis na budyń jaglany z rabarbarem i orzeszkami Kasza jaglana ma czasami lekko gorzkawy posmak. Aby go nie było trzeba kaszę najpierw wypłukać dobrze w zimnej wodzie a następnie sparzyć wrzątkiem i dopiero
Smaczna Pyzałyżką. Wszytko wylewamy na ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180°C i pieczemy 60 minut. Jeśli sernik z wierzchu za bardzo nam się rumieni, należy wyłączyć grzałkę górną i dalej piec tylko z użyciem dolnej. Studzimy przy lekko uchylonym piekarniku
Delicious Titbitsernik grejpfrutowy to fajny wiosenny deser. Puszysta i lekko kwaskowata (wg. upodobań) masa serowa kontrastuje ze słodkim i kruchym spodem upieczonym z kaszy jaglanej i zmielonego słonecznika. Znakomicie ożywi świąteczny stół i to nie tylko kolorem :). Polubią go też osoby na diecie bezglutenowej, a w wersji wegetariańskiej wystarczy zamienić żelatynę na agar. Do przygotowania masy serowej w tym uwodzicielskim(...)ok.0,5 cm) i wstawić do lodówki na 10 minut. Brzegi formy można zabezpieczyć od środka przeciętą na pół koszulką biurową, jeśli użyjecie formy z obręczą ułatwi to wyjęcie sernika. Wylać pozostałą masę, chłodzić w lodówce ok. godziny. Namoczyć w wodzie 2 płatki żelatyny, odcisnąć, dodać pozostały mus grejpfrutowy, podgrzać do rozpuszczenia żelatyny, ewentualnie dosłodzić grenadiną, przestudzić, wylać na masę
SzczyptaSmaQszklanki cukru 1 czubata szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 1/3 szklanka oleju 0,5 szklanki wiórków kokosowych 0,5 szklanki maku 2 łyżki kakao Sernik gotowany: 1 kg zmielonego sera 35 dag cukru pudru 3 żółtka 15 dag margaryny 0,5 szklanki mleka 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: jagody polewa czekoladowa wiórki kokosowe Biszkopt(...)trzeciej - kakao. Do wysmarowanej tortownicy lub kwadratowej blaszki nakładamy łyżką ciasto na zmianę. Na koniec lekko mieszamy ciasto widelcem, aby powstał marmurkowy wzorek. Ciasto pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu ciasto możemy przekroic na dwa lub trzy placki. Sernik gotowany: Ucieramy margarynę, cukier puder i żółtka. Dodajemy zmielony ser i nadal ucieramy. Masę gotujemy
Salonik smakówLekko słodkie bułeczki, które rozpływają się w ustach. Bardzo pulchne i lekkie jak puszek, do tego mają miękką skórkę, przez co mogą je jeść maluchy. Idealnie nadają się na drugie śniadanie, no i najważniejsze można mrozić (mrozić należy w ten sam dzień w który upiekliśmy bułeczki). Przepis pochodzi z bloga "moje wypieki" Składniki na ok. 16 sztuk: 440 g mąki(...)świeżych drożdży 75 g masła, roztopionego 100 g twarogu (zmielonego na serniki) 2,5 łyżki cukru 0,5 łyżeczki soli 120 g suszonej żurawiny lub rodzynek (opcjonalnie - ja nie dodałam) Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania bułeczek sezam lub mak do posypania Wykonanie: Mleko lekko podgrzać (nie gotować). Z mleka, drożdży i cukru zrobić rozczyn. Jak drożdże zaczną pracować wymieszać
IMPRESJA SMAKUboki wysmarować masłem i tartą bułką na dno tortownicy wsypać zmiksowane herbatniki z masłem i lekko je ubić do dna formy wlać ciasto i piec w 200C około 45 minut i po upieczeniu w formie dobrze wystudzić na zimny już sernik wokół rantu ułożyć umyte i osuszone połówki śliwek zalać wierzch tężejącą galaretką rozpuszczoną w 400 ml gorącej wody
W Mojej Kuchni Lubięzrobiliśmy całą masę fajnych rzeczy. Zrobiliśmy pasztet z mięsa które zostało z rosołu (przepis niedługo), przetopiliśmy słoninę na smalec i jeszcze kilka innych rzeczy. A Madzia ogarnęła ten sernik. 200 g owsianych ciasteczek 100 g migdałów 90 g masła 15 g żelatyny + 60 ml wody 500 g serka mascarpone 100 g cukru 400 ml śmietanki(...)jednolitą masę. Lekko stężałą żelatynę dodajemy do serka mascarpone. Mieszamy serek z ubitą śmietaną i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na spód z pokruszonych ciasteczek i wygładzamy powierzchnię. Maliny układamy na serniku i wkładamy do lodówki na 3 godziny. W tym czasie robimy galaretkę. Rozpuszczamy ją w 400 ml wody. Po 3 godzinach zalewamy galaretką sernik i ponownie wkładamy
Marder&Marder ManufactureDziś kolejny sernik, wczoraj upiekłam dwa :) a w sumie to trzy, bo dwa takie same. Musiałam spożytkować biały wiejski ser, ponieważ za późno było na jego zamrożenie. Składniki: Spód: biszkopty, herbatniki lub cisto półkruche Masa serowa: 1,20 - 1,50 kg sera białego 2 szkl. mleka 2 jajka 4 żółtka 1 szkl. cukru 2 cukry waniliowe 2 budynie śmietankowe(...)blaszce (25x36) wyłożonej papierem do pieczenia układamy biszkopty. Wylewamy masę, a na niej układamy pokrojone brzoskwinie lekko je wciskając. Pieczemy około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, następnie zmniejszamy temperaturę do 150-160 stopni i pieczemy jeszcze około 25 minut. Nad sernik do piekarnika wkładamy pustą brytfannę, żeby się ładnie upiekł i nie spalił. Białka ubijamy
Kolorowy Przepisownikzamrażarki. W tym czasie szykujemy pozostałe składniki. Nadzienie (masa serowa): – 1 jajko – 1 żółtko – 100g cukru – 500 g sera (zmielonego twarogu lub sera na serniki) – 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej – skórka otarta z 1 cytryny oraz sok z połowy cytryny (można ewentualnie zastąpić dwoma łyżkami lemon curd , jeżeli macie w zapasie) – około(...)się rumieniło, można przykryć ciasto folią aluminiową. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku, a przed podaniem oprószamy lekko cukrem pudrem. Z foremki wykroiłam 8 porcji. Jedna to 450 kcal. Oczywiście możecie kroić mniejsze kawałki, ale mi się to nie udało Tarta i sernik w jednym Moja nieudana „kratka” z ciasta kruchego Ciasto szybkie i łatwe, idealne na niedzielę
Relaxtimemimo sporej ilości czekolady, a wszystko za sprawą śmietankowego, lekko kwaśnego twarogu, który równoważy smaki. Do spodu dołożyłam dodatkowo ok. 50 g posiekanych orzechów laskowych, stąd też dolna warstwa mojego torciku jest odrobinę zbyt sypka, jednak nie przeszkadza to w zupełności w najważniejszym, końcowym efekcie: boskim SMAKU! Jeśli lubicie serniki, a także przepadacie za czekoladą i orzechami to koniecznie(...)lekko się przemieszały i utworzył się marmurkowy wzorek. Tortownicę kilka razy opukujemy po bokach, by masa się wyrównała. Możemy też delikatnie uderzyć spodem o stół (tylko wtedy jeśli macie pewność, że Wasza forma dobrze trzymaJ Serowy tort wstawiamy na kilka godzin do lodówki do stężenia. Przed podaniem zdejmujemy obręcz tortownicy (możemy pomóc sobie nożem i ostrożnie odkroić od niej sernik
MyCookBook.pl