lekki sernik - 2000 przepisów (strona:46/134)

Tęczowy sernik pod chmurką 134

Sernik inny niż wszystkie. Smaczny, nawet bardzo:) Kolory, hmm wygląda trochę plastykowo, ale nie jadamy kolorów codziennie. Poprawia humor, szczególnie w taki szary dzień jak dziś. "(...) więc chodź pomaluj mi świat na żółto i na niebiesko; niech na niebie stanie tęcza, malowana twoją kredką(...)" Przepis znalazłam na Moje Wypieki. Składniki na spód: 120 g ciastek pełnoziarnistych 50 g masła(...)środek formy (jak w zebrze). Nie mieszać. Piec w temperaturze 170°C (bez termoobiegu) z parą* przez około 60 minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc. *sernik pieczemy w kąpieli wodnej lub umieszczając poziom niżej w piekarniku żaroodporne naczynie z wrzącą wodą; przed pieczeniem sernika w kąpieli wodnej formę należy

Blondynka Gotuje
Klasyczny sernik bez spodu (wiedeński) 896

studzenia nie opada nawet na milimetr! W smaku bardzo delikatny, nie za ciężki i lekko waniliowy za sprawą budyniu. Nadaje się znakomicie jako poczęstunek podczas świąt czy przyjęcia. Przed wypróbowaniem przepisu koniecznie przeczytajcie notkę na temat perfekcyjnego sernika oraz pieczenia serników w kąpieli wodnej . Na pewno się przydadzą!     Składniki: (na tortownice o średnicy(...)tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boki niczym nie wykładać). Masę serową przelać do formy. Piec przez ok. 60 minut w kąpieli wodnej , aż sernik będzie ścięty z wierzchu. Gdyby za szybko się rumienić, należy przykryć go folią aluminiową. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik jeszcze na ok. 20-30 minut

Nastoletnie Wypiekanie
Sernik z brzoskwiniami 475

najlepszej jakości. Bardziej przypominał serek homogenizowany niż ser mielony i dlatego po upieczeniu i ostygnięciu następnego dnia na spodzie zrobił się lekko wilgotny. Dlatego trzeba wybierać te dobre jakościowo sery z wiaderka lub zwyczajnie mielić ser, żeby sernik z brzoskwiniami czy jakikolwiek który przygotowujemy zawsze dobrze wyszedł. Sernik z brzoskwiniami – składniki:Ciasto:3 szklanki mąki1 kostka

UgotujmyTo.pl
Sernik ze śliwkami na kruchym cieście :) 156

przepis na zdrowy, dietetyczny dżem śliwkowy :) Wracając do sernika. W domu zalegała mi miseczka śliwek zerwnych kilka dni wcześniej, w lodówce widzę 2 kostki sera, a więc postanowione! Robię sernik! Przepis pochodzi ze strony Passionfruit . Zmniejszyłam ilość margaryny w cieście, jednak i tak wyszło jak dla nas zbyt tłuste. Polecam zmniejszyć o kolejne 50 g, i w razie potrzeby(...)Ułożyć połówki śliwek. Na wierz zetrzeć pozostałą, 1/3 część ciasta. Wstawić do piekarnika i piecz 70 minut. Po upieczeniu pozostawić sernik w piekarniku na 10 minut przy otwartych drzwiczkach. Podawać po schłodzeniu. Nie musi stać w lodówce. Lekko ciepły równie dobrze się kroi i świetnie smakuje

Zdrowie na języku :P
Jagodowy sernik na zimno 284

godziny przed przygotowaniem ciasta. Ciasteczka dokładnie pokruszyć (ja użyłam do tego melaksera), dodać kakao, przemieszać. Wlać schłodzone masło, Ponownie przemieszać. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć masą ciasteczkową, lekko ugnieść (fot.1) . Następnie podpiec w piekarniku, przez 10 minut w temperaturze 190°C. Schłodzić do temperatury pokojowej. Żelatynę rozprowadzić dokładnie we wrzącej wodzie. Odstawić do uzyskania temperatury pokojowej. 350 g jagód(...)utrzeć na mus. Wlać do garnka, dodać wodę, zagotować. Wyłączyć palnik i wsypać galaretkę  (fot.3) . Energicznie wymieszać. Masę schłodzić do temperatury pokojowej. Następnie wylać ją na sernik  (fot.4)  i ponownie włożyć do lodówki do stężenia. Źródło: zcukrempudrem   drukuj przepis

Świat Ciasta
Sernik na zimno z truskawkami 179

Sezon truskawkowy rozpoczął się , wiec warto przygotować coś pysznego. Sernik na zimno nie wymaga szczególnego wkładu pracy, a efekt i smak doskonały. Zapraszam na bloga SKŁADNIKI: Na spód sernika : paczka okrągłych biszkoptów   Masa serowa: 1 kg sera mielonego  400 ml śmietanki 30% (kremówki) 2 galaretki truskawkowe 8 łyżek cukru pudru ( jak lubimy bardzo słodkie można dodać więcej) kilka(...)masą. Na wierzch układamy truskawki. Wstawimy do lodówki. Drugie dwie  galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody i zostawiamy, by lekko stężała. Na wierzch  zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki i czekamy, aż dobrze stężeje. Taki sernik na zimno , najlepiej przygotować na wieczór. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej

W kuchennym oknie Ewy
SERNIK TRUSKAWKOWO-CZEKOLADOWY NA ZIMNO 282

CZEKOLADOWY NA ZIMNO Zakochacie się w tym serniku od pierwszego kęsa... :) Delikatny, puszysty, truskawkowo-czekoladowy, po prostu pyszny :) To sernik na zimno, w którym smaki truskawki i czekolady doskonale się łączą, tworząc wspaniały, naprawdę lekki deser, pełen maleńkich bąbelków powietrza :) Prosty w przygotowaniu i dodatkowo bardzo podzielny, ponieważ zrobiłam go w dużej(...)roztop w kąpieli wodnej (garnuszek/miseczkę z czekoladą umieść w większym garnku z gotującą się wodą, uważając, aby ani jedna kropla wody nie dostała się do czekolady). Ostudzoną lekko czekoladę wlej cienkim strumieniem do drugiej miski z masą serową i wymieszaj łyżką lub  mikserem na niskich obrotach dodając około 1-2 łyżek cukru pudru.  -  Tutaj mamy

Słodko-Słony Świat Ilony
Sernik Jasia i Małgosi 331

czas, ale któregoś dnia sama sobie wjechałam na ambicję. Nie poprzestałam na wypróbowywaniu sprawdzonych przepis. Poszłam dalej i stworzyłam własne proporcje. W taki sposób powstał sernik Jasia i Małgosi.Składniki spodu:2 paczki herbatników,1/4 kostki masła.Herbatniki pokruszyć dokładnie. Można to zrobić za pomocą blendera lub wkładając je do mocnego woreczka i uderzając wałkiem(...)wolnym ogniu cały czas mieszając do rozpuszczenia cukru i zgęstnienia. Polać ciasto po lekkim przestudzeniu. Ja dodatkowo posypałam polewę gorzkim kakao i brązowym cukrem.Drobne rady odnośnie pieczenia sernika:* Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Najlepiej wyjąć je z lodówki 2 -3 godziny przed pieczeniem.* Żeby sernik był wilgotny i nie popękał można wstawić formę, w której się piecze

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sernik nowojorski 305

całej nocy w lodówce (no bo nie byłbym sobą, gdybym go wcześniej nie skubnął) to i tak był przepyszny. Cała magia sernika nowojorskiego, tego prawdziwego, tkwi w serkach Philadelphia. Magia jednak magią, ponieważ cena Philadelphi sprowadza nas lekko na ziemię. Dlatego postanowiłem wykorzystać zwykły, tłusty twaróg. Trzeba jednak zdać sobie sprawę z tego, że zachowuje się on zupełnie inaczej niż(...)zrobi się… płynny. Dlatego więc, jeśli do sernika nowojorskiego użyjemy tłustego twarogu (a ten zawiera około 8% tłuszczu) to potrzebujemy jeszcze czegoś, co nam podczas pieczenia całą masę zestali. W wyniku konsultacji na trasie Bydgoszcz-Nowy Jork przedstawiam przepis na udany, smaczny, nie za słodki, jednym słowem rewelacyjny sernik nowojorski z tłustego twarogu. Składniki: 200g herbatników 150g masła

Jacob Tastes
sernik na zimno z porzeczkami i biszkoptami z toffi... 149

pomarańczową rozmieszać w 450 ml goracej wody i wlać do porzeczek, schować do lodówki gdy galaretka zacznie tężeć to na wierzchu lekko dociskając do galaretki rozłożyć biszkopty posmarowane masą toffi, schować do lodówki wg wskazówki na opakowaniu zrobić sernik, ja zamiast mleka użyłam 500 ml zimnego jogurtu pitnego morelowego, połowę sernika rozsmarować na biszkoptach, na wierzchu poukładać biszkopty posmarowane

W Mojej Kuchni Lubię
czekoladowo jagodowy torcik sernikowy 101

sernik czekoladowo jagodowy Leśne soczyste jagody i gorzka czekolada, a wszystko to połączone z delikatną i lekką serową masą.  Czy można sobie wyobrazić lepszy deser na letnie dni? składniki 1 kg twarogu z wiaderka 1 tabliczka czekolady gorzkiej ok 30 szt okrągłych biszkoptów 12 łyżek cukru 150 ml śmietanki 30%  2 szklanki(...)szklanki wody do galaretki z jagodami 2/3 szklanki wody do masy twarogowej sposób przygotowania Twaróg i śmietanę  wyjmujemy z lodówki na 2-3 godziny przed przygotowaniem sernika, aby miał temperaturę pokojową 2/3 jagód wkładamy do rondla  dodajemy cztery łyżki cukru i smażymy przez 2-3 minuty. Następnie dodajemy do owoców 1,5 szklanki wody, 3 łyżki żelatyny, całość

Miód i pieprz
Bananowiec 129

Dość długo szukałam idealnego przepisu na sernik na zimno bananowy. Większość bananowców jest szara i mało zachęcająca, ten dzięki lekkiej piance na wierzchu po prostu zachwyca. W końcu trafiłam na odpowiedni przepis, który od razu chciałam wypróbować.  Ten idealny przepis znalazłam u  Anety - polecam. (wersja podana poniżej jest nieznacznie zmodyfikowana) BANANOWIEC Składniki: (forma 20x25cm)   spód

Bon appetit mon amie
Francuskie ciasteczka figa z makiem . 161

Przejadły Wam się  ciężkie serniki i makowce a nie wyobrażacie sobie kawki bez słodyczy to zapraszam na lekkie ciasteczka francuskie. Jako nadzienie użyłam konfitury figa z makiem którą dostałam od firmy Eterno . Takie ciastka spokojnie możecie upiec na sylwestra na pewno będą wszystkim smakować :) Wszystkich zainteresowanych wyśmienitymi produktami tej firmy zapraszam do sklepu internetowego http://eterno.pl/ . Składniki

Sama słodycz i szczypta chili
Serniczek z borówkami amerykańskimi i konfiturą jagodową. 159

śmietankowe w proszku. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26 cm, posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Na masie rozłożyć równomiernie borówki amerykańskie. Sernik piec 50 - 60 minut w temperaturze 175ºC. Pozostawić do ostygnięcia w lekko uchylonym piekarniku jeszcze około 60 minut. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika i ostudzić całkowicie. Konfiturę jagodową podgrzać w garnuszku i rozsmarować

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Coś na kształt depresji i sernik herbaciany 187

delikatna i puszysta, o delikatnym zapachu i aromacie herbaty - doprawdy wyjątkowa. Do tego soczyste, orzeźwiające owoce i chrupiące ciasteczka, które wspaniale współgrają z kremową masą. Całość zdecydowanie godna polecenia.Herbaciany sernik z borówkami amerykańskimiSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)spód:115 g ciastek digestive2 łyżki kakao75 g masłamasa serowa:3 torebki czarnej herbaty200 ml wrzątku200 g serka kremowego100(...)kilka godzin, a najlepiej całą noc.Przed podaniem udekorować połamanymi ciasteczkami.Smacznego!A teraz Wam się przyznam do małego bubla... Gdybym ten sernik robiła dla gości, byłabym podłamana. Kiedy bowiem wkładałam go do lodówki nie zauważyłam, że mi się półka lekko obsunęła, i tortownica stała pod lekkim kątem. Przez to jest odrobinę wyższy z jednej strony, co widać na zdjęciu...Oczywiście

Pożeraczka, czyli raz adobrze