lekki sernik - 2000 przepisów (strona:44/134)

Sernik jogurtowy pieczony. 207

było pyszne!!! Ba, mało tego, było przepyszne!!! Czego dowodem jest to, że już go nie ma! Polecam każdemu spróbować to lekkie, delikatne kremowe ciasto, być może zakochacie się w nim tak jak ja? Składniki na sernik jogurtowy pieczony  na tortownicę o średnicy 28 cm. CIASTO: 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 100 g cukru

Rozpustne gotowanie
37. Trochę ciepłych promieni na mroźny dzień, czyli serniczki w wersji mini z dodatkiem szafranu! 191

Szafran był już kilkakrotnie wykorzystywany przeze mnie właśnie w sporządzaniu deserów, a to dlatego, ponieważ uważam, że przyprawa ta nadaje deserom  lekkiej wytrawności, a jej cierpki, charakterystyczny smak idealnie równoważy się z przeróżnymi, słodkimi smakami. Ponadto sernik idealnie komponuje się z polewą z gorzkiej czekolady, którą wykonałam z dodatkiem płatków chili i niewielkiej ilości likieru - ja dodałam figowy

Symfonia Smaków
Na pożegnanie lata: sernik na zimno z galaretką 198

Niemniej, właśnie dziś chciałabym Wam pokazać ostatnie, wybitnie letnie ciasto. Sernik na zimno, oczywiście. Kiedy pojechaliśmy do Polski, Mamunia uraczyła nas sernikiem na zimno. Wiecie, takim tradycyjnym: na biszkoptach, waniliowym, z borówkami i galaretką. Pycha! Lekki i delikatny, podbił podniebienie C. Jak zwykle, nie mógł przestać o nim mówić. Postanowiłam więc zrobić mu przyjemność, i przygotować coś podobnego. Akurat(...)lodówce łapie wilgoć i przestaje być chrupiący. Masa serowa jest bardzo kremowa i gęsta , jeśli wiecie, co mam na myśli. To nie jest puszyste ptasie mleczko, tylko konkretny sernik. Wierzch to owoce zalane galaretką. U mnie borówki, bo akurat tanio kupiłam, ale można użyć malin, wiśni, porzeczek, a w lipcu z powodzeniem truskawek. To taka klasyka, która nigdy się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik jogurtowy na zimno z owocami lata na słonym spodzie 167

Bardzo smaczny sernik jogurtowy na zimno na oryginalnym i pysznym, słonawym spodzie wykonanym ze… słonych paluszków :) Będzie nim zachwyceni! Gwarantuję! Spód pachnie pięknie, przywodząc na myśl chrupiące maślane ciasteczka (lekko słone) :) Masa wykonana z twarogu i gęstego greckiego jogurtu jest lekka i kremowa (w przepisie żelatyny jest tylko tyle, aby „związała” masę, a nie bardzo ją usztywniła). Do masy(...)serowo-jogurtową i słonym spodem tworzą prawdziwą orzeźwiającą, lekką, owocową bombę! Do galaretki możecie dodać też inne owoce np. borówki i jagody, w dowolnych proporcjach. Składniki: Spód: 3/4 szklanki rozpuszczonego masła 3 łyżki cukru 2 szklanki (ok. 200 g) rozgniecionych paluszków lub precelków Masa serowo-jogurtowa: 350 g twarogu na serniki 350 ml jogurtu greckiego 1 szklanka cukru

MyCookBook.pl
Jagodowe ciasto z serkiem śmietankowym i kruszonką 149

czterech warstw, z których każda sama w sobie jest wyśmienita. Warstwa najniższa, to delikatne ciasto piaskowe, na niej jest jeszcze delikatniejsza cienka warstwa sernika z cytrynową nutką, później jagody amerykańskie i na samej górze chrupiąca lekko cynamonowa kruszonka. Ciasto doskonałe do mocnej, niesłodzonej kawy. Polecam! Ciasto jest dość słodkie (jak to zwykle bywa w oryginalnych amerykańskich przepisach), nic w przepisie

Posadzone i zjedzone
Lekki sernik owocowo czekoladowy 161

Ten serniczek to taka lekka bajka, w której chrupiące płatki owsiane romansują z gorzką czekoladą głęboko schowane pod delikatna pianką jogurtowo serową spowitą w frużelinie czereśniowo

Cynamonowe szczęście
Sernik mocno kokosowy (pieczony) 150

cukru). (Cukier wsypać w połowie ubijania.) Dodać wiórki i mąkę. Wszystko razem dokładnie (i delikatnie) wymieszać i przełożyć (równomiernie)  na gorący sernik. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika - na 20 minut. Po ostudzeniu (przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika) wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc). (Przed podaniem wierzch oprószyłam cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi

Di gotuje
Sernik z truskawkami 151

stopniach. W międzyczasie przygotować masę serową. Ser dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami i przełożyć na spód. Na wierzchu ułożyć połówki truskawek. Sernik piec około 1 godziny (można nieco mniej) w 230 stopniach. Po lekkim ostudzeniu polać lukrem

Di gotuje
SZarlotkowy Serniczek Na Zimno 234

Składniki: biszkoptowy spód: 0,5 kubka mąki ryżowej 0,5 kubka mielonych migdałów 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 0,25 kostki masła 2

Luźna Kuchnia
Sernik doskonały z pomarańczowym karmelem - ciasto bezglutenowe 179

stopniach przez 50- 60 minut.  Dla jeszcze delikatniejszego efektu piec w kąpieli wodnej. Jeśli ktoś lubi biały sernik można go piec do momentu ścięcia się sera. Ok 3-40 minut. Ja wolę te troszkę podpieczone. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia w piekarniku.  Karmel Na patelnie wlej sok z pomarańczy i kostki lub sypki cukier trzcinowy. Włóż pokrojone cieniutko

AZgotuj!
Pink Envelope pierwszy rok! 138

zaglądają tu, za dobre słowa, w dużej mierze to Wy napędzacie mnie, motywujecie. Lubemu, który zjadł razem ze mną góry muffinek, pączków i serników. Także odwiedzającym nasze m2, na których mogę testować wypieki, zawsze z lekką obawą "oby tego nie wypluli". Poza prowadzeniem bloga, znalazłam dużo interesujących miejsc, gdzie mogę zobaczyć różne zakątki ziemi, poczytać o pięknych wnętrzach, pomarzyć

pink envelope
Borówka utopiona w galaretce na owocowego jogurtu aksamicie, czyli sernik na zimno dla osłody rozstania 119

mówi mądre przysłowie - co się odwlecze to nie uciecze, a tymczasem stwierdziłam, że najlepiej zawiesić swą działalność na słodkim akcencie. W związku z tym przedstawiam przepis na sernik na zimno, który kilka dni temu przygotowałam z jogurtu owocowego Składniki (na 2,5 litrowe naczynie żaroodporne): 460 ml jogurtu owocowego (ja użyłam brzoskwiniowo - waniliowego) 1 małe opakowanie serka homogenizowanego waniliowego(...)kakao. Zawsze układam biszkopty, ale po prostu mi ich zbrakło. I tu zainspirowała mnie lektura literatury fachowej . Na tak przygotowany spód naczynia przelałam lekko zgęstniałą masę jogurtową. Dlaczego do naczynia, żaroodpornego? Ładnie wygląda, a poza tym sernik nie przechodzi metalicznym smakiem tortownicy. Na wierzch wyłożyłam borówki i pokrojonego banana. Zalałam odrobiną zimnej galaretki i wstawiłam do lodówki by tężejąc

Kuchnia po mojemu
Sernik w czekoladzie - tort na roczek córeczki 223

maszynce do mielenia mięsa. Żółtka utrzyj z cukrem na jasną pienistą masę. Włącz piekarnik na 160stC. Przygotuj tortownicę: spód i boki lekko natłuść i wyłóż papierem do pieczenia, najlepiej osobno boki, wykorzystując małe paski papieru. Brzegi sernika będą dzięki temu równe, a ciasto nie przywrze do formy. Masło utrzyj na puszysto, dodawaj partiami twaróg, potem pianę z żółtek. Gdy się(...)dotykała sernika. Po upieczeniu pozostaw w uchylonym piekarniku. Dzięki temu nie opadnie zbytnio. Po całkowitym wystudzeniu wstaw na noc do lodówki. Przygotuj polewę: śmietankę zagotuj w garnuszku. Dodaj połamaną na kostki czekoladę. Mieszaj trzepaczką i gotuj na malutkim ogniu, aż do rozpuszczenia czekolady. Dodaj masło i dokładnie wymieszaj. Pozostaw do przestudzenia, co jakiś czas przemieszaj. Zimny sernik przełóż

Anioszek w kuchni
Nietypowy bananowy sernik 138

Przepis na ten serniczek odkryłam na stronie FITAPPY , z której wcześniej zgapiłam kilka ćwiczeń do mojego wieczornego treningu. Proporcje i składniki lekko zmieniłam i z góry uprzedzam wyszedł tak pyszny, że trudno jest skończyć na jednym kawałku;) Sernik sam w sobie jest wyjątkowy bo bazuje na serku wiejskim, nie urośnie, będzie bardzo niski, ale uwierzcie to nie odejmie

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Waniliowy Sernik na Zimno z Musem Truskawkowym 371

wraz z cukrem pudrem. Galaretkę (proszek) dzielimy na dwie części. Jej połowę rozpuszczamy w 200 ml wrzącej wody. Gdy lekko ostygnie wlewamy do truskawek i dokładnie mieszamy. Miseczkę (o średnicy minimum 3-4 cm mniejszej niż tortownica w której będzie sernik*) wykładamy folią aluminiową, smarujemy tłuszczem (np masło, olej) i wlewamy przygotowany mus. Umieszczamy w lodówce do momentu całkowitego

Słodka Strona
Sernik pistacjowy z białą czekoladą 476

masła Wszystkie składniki na sernik (oprócz składników na spód) należy wyjąć na 2-3 godziny przed pieczeniem z lodówki – powinny mieć temperaturę pokojową. Zaczynamy od spodu na sernik. Wszystkie składniki na spód wkładamy do malaksera i pulsacyjnie łączymy (jeśli nie mamy malaksera zagniatamy ręcznie kruche ciasto). Powstałym ciastem wylepiamy dno tortownicy o średnicy 26 cm i chowamy(...)czekolada rozpuści się. Odstawiamy do przestudzenia. Na wolnych obrotach miksera miksujemy powoli ser wraz z jajkami. Dodajemy cukier i budyń, a także lekko ciepłą masę czekoladowo-pistacjową. Miksujemy tylko do połączenia składników – nie dłużej. Przelewamy sernik na przygotowany wcześniej spód. Na dno piekarnika wstawiamy żaroodporne naczynie z wrzątkiem, który parując będzie nawilżał sernik. Wstawiamy blachę na środkową

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania