godzin do całkowitego stężenia. Następnie po tym czasie, na serniku poukładać owoce. Ja najpierw na samym brzegu sernika ułożyłam borówki, następnie śliwki (2-3 z każdego koloru) pokroiłam na 10 półksiężyców, ułożyłam, na masie serowej jasne następnie ciemne, następnie borówki, połówki winogron, śliwki i na środeczku winogrono. Wszystkie owoce należy lekko wcisnąć w masę serową. Gdy galaretka zaczyna lekko tężeć
moj przepis naserniku na zimno? Przecież to nie pasuje! Ależ moi drodzy Czytelnicy - pasuje, i to jeszcze jak! Uwielbiam ten sernik. Mogłabym je jeść i jeść i jeść. Polecam! 'sernik na zimno z prażonymi jabłkami' Składniki: * spód: - 400g herbatników lub ciasteczek degestive - 1 łyżka cukru lub cukru pudru - 1 łyżka cynamonu - 1 łyżka mielonego imbiru - 150g masła(...)ciasteczkowo-jabłkowy spód. Wsadzić do lodówki do lekkiego ścięcia (ok 1-2h). Pozostały sok jabłkowy zagotować. Zdjąć z ognia i od razu dodać żelatynę i mieszać do połączenia się soku z żelatyną. Ostudzić i schłodzić. Lekko tężejącą galaretkę jabłkową wylać na masę serową. Schłodzić w lodówce min. 12h. Smacznego! Sernik na zimno z prażonymi jabłkami zdecydowałam się przygotować
CookYourselfżelatyny dodać 3 łyżki masy serowej, wymieszać i od razu wlać cienkim strumieniem do masy serowej cały czas miksując na niskich obrotach. Włożyć na kilka chwil do lodówki, żeby lekko stężała. Tortownicę wyłożyć od dołu folią spożywczą.Na dnie poukładać ciasno biszkopty. Na środku położyć szklankę dnem do góry i docisnąć tak, żeby brzegi szklanki przekroiły biszkopty. Szklankę zostawić w środku(...)lodówki na co najmniej godzinę. W tym czasie przygotować galaretkę. Rozpuścić obydwa opakowania w 600ml wody. Gdy sernik stężeje ostrym nożykiem odciąć masę od szklanki i ją wyjąć. W otwór wlewać lekko tężęjącą galaretkę. Powinna sięgać jeszcze ponad masę serową. Zostawić do stężenia najlepiej na całą
Maślane ciasteczkojakiego sera robiły serniki nasze mamy, babcie??! Właśnie z kostki ;) I trzeba przyznać, że były one najlepsze z najlepszych! Fakt, w porównaniu do tych "wiaderkowych" ten twaróg trzeba zmielić samemu, co czasem nas do niego zniechęca. Jak go zmielić?? Np. w maszynce do mielenia mięsa lub przecisnąć przez praskę. Minimum dwukrotnie, dzięki czemu w serniku nie będzie grudek(...)podczas przygotowywania masy serowej dodajmy do niego odrobinę masła. Dobrej jakości twaróg z kostki powinien być lekko kwaśny, wilgotny i mieć zbitą konsystencję. JAJKA Tak jak w przypadku twarogu, jeden z podstawowych i niezbędnych składników sernika. Jest zasada, że na 1 kg sernika nie powinno być mniej niż 3 jajka. Wszystko zależy od przepisu z jakiego korzystamy. Są takie
Nastoletnie Wypiekaniezamknąć piekarnik i piec dodatkowe 10-15 minut w temperaturze 160 st.C, aż pianka lekko się zarumieni. Nie należy przesadzać z czasem pieczenia, ponieważ za bardzo spieczona pianka spowoduję, że na serniku nie pojawią się kropelki rosy! Po tym czasie uchylić piekarnik i pozostawić sernik na kilkanaście minut do przestygnięcia, a następnie wyjąć go z piekarnika i odstawić
Nastoletnie Wypiekanieweekend musi być coś słodkiego. Dostałam sporo brzoskwinek więc zrobiłam sernik brzoskwiniowy. Serniczek mocno brzoskwiniowy bo brzoskwinek w nim sporo. składniki: brzoskwiniowy mus 300 g obranych ze skórki i pokrojonych brzoskwiń 1 galaretka brzoskwiniowa + 250 ml wody masa serowo-brzoskwiniowa 1 kg sera z wiaderka 4 łyżki cukru waniliowego 1/2 szklanki mleka 3 łyżki żelatyny 300 g obranych(...)masa będzie już lekko sztywna wlać brzoskwiniowy mus. Przed wlaniem jeszcze raz dobrze go wymieszać. Tortownicę ponownie wstawić do lodówki na kilkanaście minut aby mus zaczął tężeć. Gdy mus będzie już lekko sztywny wyłożyć drugą połowę masy serowej. Na wierzchu ułożyć pokrojone brzoskwinie lekko wciskając w masę serową. Tortownicę ponownie wstawić do lodówki aby masa serowa lekko stężała. Wierzch zalać
Monia miesza i gotujeJaki powinien być deser idealny? Moim zdaniem delikatny, lekki, puszysty i nie za słodki. Taka jest właśnie moja pianka z malinami. Powstała z jednej z mas pozostałych po robieniu sernika na zimno, do której dorzuciłam kilka sztuk późnej odmiany malin. Może trochę przez przypadek odkryłam ten deser, ale z pewnością będę go często powtarzała. LEKKA PIANKA z MALINAMI Składniki
Bon appetit mon amiezrobiło się lekko i ciepło, to i ja przychodzę do Was z czymś lekkim. Przygotowanie tego ciasta było w pewnym sensie koniecznością, ponieważ zalegało mi w lodówce 1 kg pudełko serka homogenizowanego kupionego bezmyślnie przez brata, ale nie ma tego złego... dzięki temu powstał przepyszny sernik sernik na zimno, który będzie od tej pory jednym z moich ulubionych(...)Następnie robimy drugą porcję masy. Postępujemy tak samo jak z poprzednią, wykorzystując pozostałe składniki. Wylewamy ją na lekko stężałą masę kakaową. Wkładamy do lodówki na 20 minut. Następnie czekoladę oraz masło dajemy do miseczki i rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Wylewamy na sernik i rozprowadzamy. Wstawiamy do lodówki do stężenia. truskawki kroimy na kawałki, i wykładamy na czekoladę, możemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupiekarniku nagrzanym do 180 C ok. 10 minut. Na podpieczony spód wylewamy masę wiśniową i pieczemy 30 minut. Na lekko zapieczoną masę wiśniową ,wylewamy drug,serową. Z mniejszej części ciasta kruchego wykrawamy np. serduszka i kładziemy na wierzch sernika. Sernik wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy następne 30 minut ( wierzch zacznie się rumienić) Można posypać cukrem pudrem. Smacznego
Słodkości i nie tylkoSernik na zimno zawsze kojarzył mi się z paskudnym tworem z torebki, nie jadłam, nie lubiłam, ale ten przepis złamał moje uprzedzenia :) Jest lekki, kwaskowy, pyszny, do tego łatwy w przygotowaniu, w takiej wersji polubią go wszyscy, a spód to istna petarda :) Nawet mój teść, który słysząc "sernik na zimno" dostaje alergii bardzo lubi tą wersję. Do masy
Kuchnia bezglutenowa Loliczapki i rękawiczki. Za dziecka czekało się na pierwszy płatek śniegu, chyba się starzeję..! Dzisiaj jeden z moich ulubionych deserów - tofurnik, czyli sernik z tofu, tym razem w bardzo czekoladowej odsłonie. Jest wyśmienity, świetnie smakuje lekko schłodzony i rozpuszcza się w ustach. Czego chcieć więcej? To czysty raj dla kubeczków smakowych. Z przepisu wychodzi ok. 12-14 porcji. Składniki
Be Fit Be Strongnimi zrobić bo miałam w głowie tyle pomysłów…:) Niestety nie było ich zbyt wiele więc zdecydowałam, że przygotuję sernik jeżynowy na zimno. Spód do niego zrobiłam z ciasteczek połączonych z czekoladą. Masa jeżynowa wyszła lekko kwaskowa i bardzo kremowa. Niestety nie wystarczyło mi jeżyn żeby wyłożyć na wierzch i zalać je galaretką. Dla mnie połączenie było idealne
UgotujmyTo.plbyło pyszne!!! Ba, mało tego, było przepyszne!!! Czego dowodem jest to, że już go nie ma! Polecam każdemu spróbować to lekkie, delikatne kremowe ciasto, być może zakochacie się w nim tak jak ja? Składniki na sernik jogurtowy pieczony na tortownicę o średnicy 28 cm. CIASTO: 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 100 g cukru
Rozpustne gotowanieSzafran był już kilkakrotnie wykorzystywany przeze mnie właśnie w sporządzaniu deserów, a to dlatego, ponieważ uważam, że przyprawa ta nadaje deserom lekkiej wytrawności, a jej cierpki, charakterystyczny smak idealnie równoważy się z przeróżnymi, słodkimi smakami. Ponadto sernik idealnie komponuje się z polewą z gorzkiej czekolady, którą wykonałam z dodatkiem płatków chili i niewielkiej ilości likieru - ja dodałam figowy
Symfonia SmakówNiemniej, właśnie dziś chciałabym Wam pokazać ostatnie, wybitnie letnie ciasto. Sernik na zimno, oczywiście. Kiedy pojechaliśmy do Polski, Mamunia uraczyła nas sernikiem na zimno. Wiecie, takim tradycyjnym: na biszkoptach, waniliowym, z borówkami i galaretką. Pycha! Lekki i delikatny, podbił podniebienie C. Jak zwykle, nie mógł przestać o nim mówić. Postanowiłam więc zrobić mu przyjemność, i przygotować coś podobnego. Akurat(...)lodówce łapie wilgoć i przestaje być chrupiący. Masa serowa jest bardzo kremowa i gęsta , jeśli wiecie, co mam na myśli. To nie jest puszyste ptasie mleczko, tylko konkretny sernik. Wierzch to owoce zalane galaretką. U mnie borówki, bo akurat tanio kupiłam, ale można użyć malin, wiśni, porzeczek, a w lipcu z powodzeniem truskawek. To taka klasyka, która nigdy się
Pożeraczka, czyli raz adobrze