lekki sernik - 2000 przepisów (strona:35/134)

Sernik z wiśniami 169

Lidla), z domowymi wiśniami ze słoika. Moja blaszka ma średnicę 16 cm jeśli pieczecie sernik w większej tortownicy składniki trzeba pomnożyć przez dwa. Składniki: 500 g sera na sernik (może być z wiaderka) 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka budyniu waniliowego 1 limonka 50 g masła + ok. 120 g ciasteczek(...)blat, żeby wszystkie pęcherzyki powietrza wydostały się na powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni. Pieczemy około 40 minut (brzegi powinny lekko się zaokrąglić, środek ciągle ma być jeszcze lekko surowy). Zwalczamy w sobie chęć podpieczenia sernika jeszcze przez kilka minut i wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki (można zablokować drewnianą łyżką lub ściereczką) i zostawiamy sernik na minimum godzinę

Ciastkozercy
Prosty sernik 384

Sernik mojej Babci był zawsze dla mnie niedoścignionym ideałem, okazało się jednak, że… cóż, nie potrafię go zrobić. Trzeba było więc wymyślić własną wersję. Taką nie-do-popsucia :) Dzisiejszy przepis wymaga stosunkowo niewiele pracy – spód robi się z pokruszonych herbatników, nie trzeba ubijać jajek, a wszystkie składniki w zasadzie można wymieszać łyżką i tak jest najlepiej. Mimo(...)blat, żeby wszystkie pęcherzyki powietrza wydostały się na powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni. Pieczemy około 40 minut (brzegi powinny lekko się zaokrąglić, środek ciągle ma być jeszcze lekko surowy). Zwalczamy w sobie chęć podpieczenia sernika jeszcze przez kilka minut i wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki (można zablokować drewnianą łyżką lub ściereczką) i zostawiamy sernik na minimum godzinę

Ciastkozercy
Historia mrożąca krew w żyłach i zupełnie niegroźny sernik 183

się o krzesło, które po niedzielnych gościach ostało się na środku salonu. Wpadł do garażu półnagi, czerwony i zdyszany, przerażony chyba jeszcze bardziej niż ja. Ja tymczasem już wtedy, lekko nieprzytomnym wzrokiem, wpatrywałam się w sprawcę całego zamieszania: kawałek styropianu, który C. nieopatrznie zostawił na mojej porannej ścieżce. Kopnęłam go, wcale tego w zimowych butach nie zauważając, a on zaszurał(...)słyszałam. Zgodnie przytaknęłam; nie słyszałam i wcale słyszeć nie chcę.  Styropian w zupełności wystarczy... Na deser mam za to zupełnie niestraszny sernik. Na spodzie z czekoladowych pierniczków, z kremową, dość ciężką masą waniliową i delikatnym, lekko wręcz wytrawnym (bo bez dodatku cukru) musem czekoladowym z dodatkiem przyprawy do piernika.  Przyznam się Wam, że ten sernik

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik jagodowy na zimno 501

Sernik jagodowy na zimno jest prosty, ale gwarantuje efekt „wow”. Składniki, łącznie ze świeżymi jagodami, są w sezonie dostępne bez problemu. Biorąc jednak pod uwagę, że sernik jagodowy na zimno musi stężeć warto przygotować go dzień wcześniej, a przynajmniej rano, jeśli chcecie się nim cieszyć wieczorem. Składniki: 1 kg twarogu, 3x przemielonego lub gotowego niewymagającego mielenia(...)przygotować polewę: a małym garnku (rondelku) rozpuścić masło, dodać olej, dorzucić połamaną czekoladę – wszystko razem wymieszać, aż polewa będzie gęsta, ale dość lejąca. Lekko przestudzić (nie lejemy gorącej ani zbyt ciepłej polewy na sernik!). Sernik wyjąć z tortownicy. Polewę delikatnie lać na sernik (porcjami, dużą łyżką) i rozprowadzać szerokim nożem, żeby „skapywała” na brzegi

Pociąg Do Kuchni
Sernik fistaszkowy bez pieczenia 364

pieczenia to uczta dla miłośników masła orzechowego i orzeszków ziemnych. Przygotowałam go na bazie serka homogenizowanego i jogurtu greckiego. Dodatek sporej ilości lekko słonego masła orzechowego do masy serowej oraz niewielka ilość cukru sprawiają, że sernik jest mocno orzechowy i bardziej wytrawny, niż słodki w smaku. Dla przełamania smaku fistaszków, spód sernika tworzą rozdrobnione markizy czekoladowe, a wierzch - cienka(...)zmiksować - masę kakaową wyłożyć cienką warstwą na wierzch sernika, zamieszać wykałaczką lub końcówką noża, żeby w środku utworzył się nieregularny wzór - orzechy ziemne drobno posiekać, posypać wierzch sernika - sernik schłodzić przez całą noc w lodówce - przechowywać w lodówce pod przykryciem

Smakołyki Bereniki
Piernikowa Inka z kawowym sernikiem 202

sztywną pianę i dodaj w trzech turach do masy serowej, delikatnie mieszając. Masę wylej na miasteczkowy spód i piecz 50-60 minut. Nie wyciągaj od razu sernika z piekarnika, tylko wystudź go przy lekko uchylonych drzwiczkach. Smacznego

Kulinarna (nie)codzienność
Ciasto szachownica, łatwe i pyszne 353

bloga jest przedstawianie przepisów prostych i pysznych :-) I właśnie dziś kolejny taki przepis chcę Wam przedstawić. Ciasto myślę, ze znane każdemu, ale raczej w formie sernika-szachownica.  Moja szachownica jest inna, niezwykle lekka i smakuje pawie jak wuzetka. Składa się z lekkiego biszkopta, warstwy powideł, oraz bitej śmietany 36%. Wygląda bardzo efektownie i jest szybka i prosta w wykonaniu

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
TORCIK SEROWY CZEKOLADOWO-TRUSKAWKOWY 180

Sezon na truskawki trwa, więc nie może zabraknąć sernika na zimno z truskawkami, który jest lekki i orzeźwiający - doskonały na majówkę.  SKŁADNIKI Składniki na spód: 100 g biszkoptów, 60 g masła, 1 łyżeczka kakao Masa serowa: 400 g serka waniliowego, 250 g serka z wiaderka, 4 łyżeczki żelatyny, 3 łyżki nutelli, 1 łyżka cukru pudru, Dodatkowo: galaretka truskawkowa, truskawki

słodki bratek
Sernik pomarańczowy (z mlekiem i olejem) 175

wmieszać ubite na sztywno (z solą) białka. Całość przełożyć na podpieczony spód i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 60-70 minut w 170 stopniach. (Sernik powinien odstawać od formy i być lekko rumiany.) Po ostudzeniu ciasto wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc). Przed podaniem udekorować plasterkami świeżej pomarańczy. (Dodatkowo posypałam okruchami ciastek czekoladowych i ułożyłam mini herbatniki

Di gotuje
DIETETYCZNY SERNIK Z TRUSKAWKAMI! 146

Dzisiaj postanowiłam przygotować coś dla tych którzy są na diecie lub po prostu odżywiają się w sposób zdrowy i przemyślany. I tak powstał dietetyczny sernik z truskawkami i jagodami. Jest to lekki deser, niskokaloryczny więc możemy sobie na niego pozwolić! Zapraszam! PRZEPIS TUTAJ

SMYKWKUCHNI
Sernik jogurtowy 162

Sernik bez sera? Nie wierzyłam, że to możliwe. A jednak;-) Na pierwszy rzut oka wygląda jak tradycyjny sernik. Mało kto się domyśli, że sernik jest bez sera a na jogurcie.   Lekki i delikatny jak chmurka, rozpływający się w ustach. Zresztą spróbujcie sami. Składniki na spód: 3 szkl. mąki, 0,5 szkl. cukru, 7 żółtek, 1 kostka

Passion of Cooking
Pascha wielkanocna 206

miodu, jajek, wanilii i bakalii, które symbolizują bogactwo i dobrobyt. Paschę jada się na Wielkanoc i w zasadzie można powiedzieć, że to po prostu miodowy sernik na zimno :) Przepis na paschę jest lekko oszukany. Najlepsza pascha wychodzi z robionego w domu twarogu z mleka niepasteryzowanego i tak powinno się ją robić, ale można iść troszkę na łatwiznę i zrobić

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Sernik dyniowy z ciasteczkami Oreo 144

ciasteczek i wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy jeszcze przez godzinę - brzegi sernika będą ścięte, a środek ściągnięty i lekko drżący. Zostawić w piekarniku do ostudzenia, a po ostygnięciu wstawić do lodówki na minimum 3 godziny - najlepiej na całą noc. Smacznego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Migdałowy sernik z jeżynami. Absolutnie wspaniały 190

tylko do połączenia składników (nie ubijać). Masę przełożyć na spód, posypać jeżynami i płatkami migdałów.Piec w 150 st. C. przez 60-90 minut, aż wierzch sernika się zetnie, ale masa będzie jeszcze lekko galaretowa.Wystudzić w zamkniętym piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce przez 4-5 godzin, a najlepiej całą noc.Smacznego!Jutro będę pływać. Czymś kajakopodobnym, nie mam pojęcia

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik orzechowy na spodzie z herbatników 223

długo musiałam czekać na ten wypiek. Kiedyś ktoś mnie nastraszył, że sernik jest taki trudny, że opada, że nigdy nie wychodzi. Ej! Przecież sernik zawsze wychodzi! Są po prostu dwa rodzaje - pierwszy to lekki i puszysty, drugi cięższy i bardziej przypominający ciasto. Lubię oba, choć bardziej skłaniam się ku temu drugiemu. A jak jest z Wami, lubicie serniki

Słodkie Przyjemności

Proponowane wyszukiwania