Babki majonezowe obok serników to nasze ulubione wielkanocne wypieki, są smaczne, lekkie, puszyste i wilgotne. Polecałam już dwa przepisy na babki majonezowe: babka jasna z cytrynowym lukrem i babka kakaowa z polewą czekoladową . A dzisiaj na blogu ekspresowy przepis na babkę marmurkową, którą wykorzystujemy do święconki, gdyż pieczona jest w małych foremkach na babeczki. Babki mini są również ozdobą wielkanocnego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDziś takie małe oszustwo, ciasto, które smakuje zupełnie jak sernik, ale nawet nie leżało obok sera. Jest lekkie, wilgotne i czekoladowe. Bardzo łatwe w wykonaniu i do tego wygląda bardzo efektownie. Ciasto : 4 jajka 1 i 3/4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 250 g masła 2 łyżki kakao 8 łyżek wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masło, kakao
Cynamonowe szczęściemasy się wyrównały. 6. Na najniższej półce piekarnika umieszczamy naczynie żaroodporne z wodą - para wodna sprawi, że sernik nam nie popęka. Wkładamy sernik i pieczemy 75-80 minut. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika, a następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego
My Culinary ArtSernik krakowski jest zupełnie innym sernikiem niż te jakie przeważnie piekę. Zazwyczaj robię lekkie, kremowe serniczki, pieczone w kąpieli wodnej. Ten jest na kruchym cieście a masa serowa z prawdziwego twarogu ma inną, bardziej zwartą konsystencję. Jest jednak bardzo smaczny i prosty do upieczenia. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzawięc mi się przygotowanie deseru przeciągnęło w czasie), a efekt jest naprawdę rewelacyjny. Pieczenie zajmuje sporo czasu, pod koniec trzeba puddingu pilnować - powinien mieć konsystencję sernika - ścięty wierzch, ale przy poruszeniu blaszką powinien lekko drżeć. Ostudzony i dobrze schłodzony, z dodatkiem bitej śmietany smakuje rewelacyjnie - bardzo czekoladowy, choć czekolady jest tam niewiele, trochę słodki, w dużych ilościach mógłby być zamulający
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprostu REWELACJA :) puszysty ,wilgotny z lekko chrupiącą skórką z czekolady , nie za słodki a połączenie malin z czekoladą ....mniammmmm na tą chwilę to numer jeden w sernikach :) Składniki na blaszkę 26 cm : - 1 kg sera ,u mnie z wiaderka firmy Zott - 4 białka jaj - 1 budyń waniliowy
Wypieki ReneZrobiłam to ciasto i zgodnie stwierdziliśmy z mężem, że jest przeprzepyszne (stwierdziliśmy trochę inaczej, ale nie będę pisać przekleństw :):):). Wilgotne, cytrusowe, delikatne, miękkie. Smakuje lekko jak chmurka, jak suflet cytrynowy daleko mu do zbitego sernika. Mi wyszło mocno chrupiące ponieważ sama mieliłam migdały. Nam to chrupanie absolutnie nie przeszkadzało. Robiłam je wczoraj, a dziś ciasteczko było do porannej kawki. Ciasto(...)wymieszać. Ciasto przełożyć do formy o średnicy 20 cm wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Wyrównać, posypać płatkami migdałów. Piec w temperaturze 160 º C przez około 50 minut, do lekkiego zbrązowienia. Ciasto ładnie wyrośnie, ale potem lekko opadnie na środku. Wystudzić. Najlepsze kolejnego dnia. Smacznego Migdałowe ciasto z ricottą Migdałowe ciasto z ricottą Migdałowe ciasto z ricottą listonic_type='fooddrink
moj przepis naPyszny, lekki serniczek na herbatnikowym spodzie z galaretką i świeżymi owocami. Mniam <3 Zainspirował mnie przepis z magazynu "Moje Gotowanie. Lato" Zapraszam do pieczenia! Składniki na spód: 100 g miękkiego masła 150 g maślanych herbatników Składniki na sernik: 50 g miękkiego masła 500 g chudego twarogu w temp. pokojowej 100 g cukru 1 op. cukru wanilinowego 3 jajka
My Culinary ArtWracają upały, a my zatęskniliśmy za pysznym, lekkim owocowym ciastem idealnym na taką porę. Dlatego postanowiłam, że w najbliższy weekend przygotuje sernik na zimno z owocami, dokładnie taki jaki robiłam jakiś czas temu. Bo owoców jest pod dostatkiem i żal z nich nie korzystać w takie piękne lato. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikjest idealnym zamiennikiem sernika. Nie żadne tam tofu, ziemniaki i inne wynalazki, tyko „Piękny Jaś” . Ciasto jest kremowe, lekkie, rozpływające się ustach. Moi domownicy byli święcie przekonani, że przeszłam na ciemna stronę mocy i zrobiłam prawdziwy sernik z sera cyt. no, nareszcie przestałaś się wygłupiać. Jakież było ich zdziwienie, gdy wciągnęli swój przydział i zostali poinformowani
greenscarfmój). Ciasto ma kremową konsystencję i jest po prostu przepyszne. Mocno czekoladowy smak idealnie komponuje się z galaretką o smaku coli. Sernik nadaje się do mrożenia (mrożony sernik czekoladowy). (Tortownica o średnicy około 22 cm) Masa: 600g serka waniliowego 200 ml śmietany 30-36% 2 łyżki cukru 3 łyżki kakao 100g rozpuszczonej czekolady (użyłam mlecznej(...)ciasteczkowy spód. Całość schłodzić w lodówce - przez około 4 godziny. Przygotować galaretkę. W podgrzanej coli rozpuścić żelatynę. Miksturę ostudzić i odstawić do lodówki, aby lekko stężała. Po tym czasie galaretkę przełożyć na schłodzony sernik i ponownie wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc). Sernik można chłodzić w zamrażarce - mrożony sernik czekoladowy. (Wtedy należy go wyjąć - około
Di gotujedobrze wymieszać. Masę serowo-dyniową przełożyć na schłodzony spód. Formę ustawić na kratce na środkowym poziomie piekarnika. Temperaturę zmniejszyć do 140C. Sernik piec 60-80 minut. Brzegi będą ścięte, ale środek przy poruszeniu powinien lekko drżeć. Wystudzić na kratce, następnie schłodzić w lodówce przez ok. 10 godzin. Karmelizowane gruszki 4 twarde gruszki (u mnie odmiana konferencja) 6 łyżek brązowego(...)patelnią. Na bursztynowy karmel włożyć kawałki gruszek. Karmelizować ok. 5 minut kilka razy obracając. Gruszki powinny się lekko zezłocić i zmięknąć. Przy bardzo twardych gruszkach może to trwać nieco dłużej, ale trzeba uważać, żeby nie przypalić karmelu. Gruszki przestudzić, ułożyć na serniku. Ciasto polać pozostałym przestudzonym karmelem. Ponownie schłodzić w lodówce. Smacznego! Przepis dodaję do akcji
Pełny talerzCiasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, Piec 45 minut w 165 stopniach. Wyjąć, przestudzić w formie. Jeżeli ciasto wyrośnie z górką, to lekko ją ściąć. Masa serowa: 500 g sera na serniki 250 g mascarpone 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanka drobnego cukru do wypieków 4 duże jajka kilka kropel aromatu rumowego Wszystkie składniki powinny być
Moja Galeria Smakumoją autorską prpozycją.Raz jeszcze wszystkich serdeczie przepraszam! Mam nadzieję, że takie coś się więcej nie powtórzy.A tymczasem zapraszam na pyszne ciasto. Lekkie, delikatne i musowe, które pachnie wanilią i kawą. SERNIK BEZ SERA KAWOWO-WANILIOWY. (zmiany - smak kawy i wanilii oraz proporcji niektórych składników - pomysł autorski.) na mała blaszkę, 23 x 23 cm ciasto: 2 szklanki
W kuchni Karmel-itkiPyszny, mięciutki sernik wg przepisu mojej Cioci :) Bardzo łatwy w przygotowaniu, po prostu nie może się nie udać! Zapraszam do przygotowań! Składniki na formę o wymiarach 24x24 cm: 1 kg sera z wiaderka 200 g masła 1 1/2 szklanki cukru 1 op. cukru wanilinowego 8 jajek szczypta soli 2 budynie waniliowe bakalie wg uznania (u mnie skórka pomarańczowa, rodzynki(...)smarujemy masłem. Przelewamy masę, wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 50 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy na 15 minut do lekkiego przestygnięcia. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego przestudzenia. Do sernika idealnie będą pasować maliny na ciepło i lody waniliowe :) Smacznego
My Culinary Artteż postanowiłam przygotować przepis do konkursu i padło na lody! Lody delikatne, kremowe, słodkie (można użyć pół na pół mleka skondensowanego słodzonego i niesłodzonego), lekkie jak chmurka - lody idealne! Do tego jeszcze smakują jak sernik, więc bajka :-).Aby nadać im nieco wyrazistości dodałam do nich hiszpańskiego wina Malaga, jeśli macie możliwość dodać je, to zachęcam. W wersji dla dzieci
Pora coś zjeśćmasła orzechowego. Wyobraźcie sobie, że delektując się tą kremową puszystością możecie zlizywać z warg dulce de leche, rozgryzać z rozkoszą prażone lekko solone migdały i delektować maślanym, chrupkim caiseczkowo-migdałowym spodem. Wyobraźcie sobie, że taki sernik ląduje w Waszym łóżku w sobotni poranek - czy można bardziej rozkosznie i rozpustnie rozpocząć weekend? Zgadzam się, że w kwestii sobotniej porannej(...)nagrzanego piekarnika na ok. 5-7 minut, aby lekko się podpiekła. W tym czasie do misy miksera włożyć twaróg, jajka, masło orzechowe, obraz rodzaje śmietany i cukier. Zmiksować całość na gładką masę - nie za długo, jedynie do momentu aż całość się dobrze połączy. Masę wylać na podpieczony spód. Sernik upiec w kąpieli wodnej. Tortownicę włożyć do drugiego, większego
KUCHARNIAzimno z kaszą jaglaną Jeżeli w Nowym Roku chcecie być fit, zdrowi i szczęśliwi, a jednocześnie nie chcecie rezygnować ze słodyczy polecam przepis na Sernik na zimno z kaszą jaglaną. Deser jest pyszny, lekko słodki, kremowy, nie czuć w nim kaszy jaglanej. Zamiast truskawek można użyć innych owoców np. jagód, borówek, porzeczek lub ananasów czy brzoskwiń z puszki. listonic(...)patelni, czuć fajny orzechowy aromat. Gotując kaszę nie mieszamy jej, wystarczy wrzucić ją do wrzątku (proporcje 1:2) palnik na minimum i przykryć pokrywką. Gotować około 20 min. Smacznego! Sernik na zimno z kaszą jaglaną Sernik na zimno z kaszą jaglaną
moj przepis na