Sezon na truskawki trwa, więc nie może zabraknąć sernika na zimno z truskawkami, który jest lekki i orzeźwiający - doskonały na majówkę. SKŁADNIKI Składniki na spód: 100 g biszkoptów, 60 g masła, 1 łyżeczka kakao Masa serowa: 400 g serka waniliowego, 250 g serka z wiaderka, 4 łyżeczki żelatyny, 3 łyżki nutelli, 1 łyżka cukru pudru, Dodatkowo: galaretka truskawkowa, truskawki
słodki bratekwmieszać ubite na sztywno (z solą) białka. Całość przełożyć na podpieczony spód i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 60-70 minut w 170 stopniach. (Sernik powinien odstawać od formy i być lekko rumiany.) Po ostudzeniu ciasto wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc). Przed podaniem udekorować plasterkami świeżej pomarańczy. (Dodatkowo posypałam okruchami ciastek czekoladowych i ułożyłam mini herbatniki
Di gotujeDzisiaj postanowiłam przygotować coś dla tych którzy są na diecie lub po prostu odżywiają się w sposób zdrowy i przemyślany. I tak powstał dietetyczny sernik z truskawkami i jagodami. Jest to lekki deser, niskokaloryczny więc możemy sobie na niego pozwolić! Zapraszam! PRZEPIS TUTAJ
SMYKWKUCHNISernik bez sera? Nie wierzyłam, że to możliwe. A jednak;-) Na pierwszy rzut oka wygląda jak tradycyjny sernik. Mało kto się domyśli, że sernik jest bez sera a na jogurcie. Lekki i delikatny jak chmurka, rozpływający się w ustach. Zresztą spróbujcie sami. Składniki na spód: 3 szkl. mąki, 0,5 szkl. cukru, 7 żółtek, 1 kostka
Passion of Cookingmiodu, jajek, wanilii i bakalii, które symbolizują bogactwo i dobrobyt. Paschę jada się na Wielkanoc i w zasadzie można powiedzieć, że to po prostu miodowy sernik na zimno :) Przepis na paschę jest lekko oszukany. Najlepsza pascha wychodzi z robionego w domu twarogu z mleka niepasteryzowanego i tak powinno się ją robić, ale można iść troszkę na łatwiznę i zrobić
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!ciasteczek i wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy jeszcze przez godzinę - brzegi sernika będą ścięte, a środek ściągnięty i lekko drżący. Zostawić w piekarniku do ostudzenia, a po ostygnięciu wstawić do lodówki na minimum 3 godziny - najlepiej na całą noc. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!tylko do połączenia składników (nie ubijać). Masę przełożyć na spód, posypać jeżynami i płatkami migdałów.Piec w 150 st. C. przez 60-90 minut, aż wierzch sernika się zetnie, ale masa będzie jeszcze lekko galaretowa.Wystudzić w zamkniętym piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce przez 4-5 godzin, a najlepiej całą noc.Smacznego!Jutro będę pływać. Czymś kajakopodobnym, nie mam pojęcia
Pożeraczka, czyli raz adobrzedługo musiałam czekać na ten wypiek. Kiedyś ktoś mnie nastraszył, że sernik jest taki trudny, że opada, że nigdy nie wychodzi. Ej! Przecież sernik zawsze wychodzi! Są po prostu dwa rodzaje - pierwszy to lekki i puszysty, drugi cięższy i bardziej przypominający ciasto. Lubię oba, choć bardziej skłaniam się ku temu drugiemu. A jak jest z Wami, lubicie serniki
Słodkie PrzyjemnościSernik cytrynowy wyszedł mi obłędny! Wilgotny, kremowy i lekko kwaskowy. Spodu wyszło dużo, więc jak ktoś woli cienki spód, to należy przygotować go z połowy porcji. Masę raz przygotowywałam dodając po kolei składniki, ale to był ten przypadek, kiedy przy przegrywaniu zdjęć z aparatu padła mi karta i ze zdjęć cząstkowych przetrwało tylko zdjęcie upieczonego ciasta. A kolejności dodawania(...)składników oczywiście nie pamiętałam…;) Dlatego drugi raz, jak piekłam ten cytrynowy sernik, poszłam na łatwiznę i wszystkie składniki zmiksowałam a sok i skórkę z cytryny dodałam na końcu. Sernik znowu wyszedł pyszny i upiekł się bez żadnych pęknięć, dlatego polecam ten prostszy sposób. Zapraszam na przepyszny kremowy sernik cytrynowy. Sernik cytrynowy Składniki (Wszystkie składniki muszą
UgotujmyTo.plposypane migdałami robi piorunujące wrażenie. Nawet na C., który wczoraj wrócił z pracy raczej później niż wcześniej, poprosił o kawałek. A jedząc, mlaskał z ukontentowaniem. Sernik jest po prostu genialny - idealnie słodki, z lekko słonawą nutą spodu. Smaki równoważą się idealnie, całość jest po prostu wspaniała. I rozpływa się w ustach... Musicie go wypróbować!Nie uniknęłam drobnych modyfikacji(...)takie znalazłam w szafce. Poza tym mieląc twaróg nie mogłam dać sobie z nim rady, i żeby łatwiej szło, dałam creme fraiche (nie miałam w domu kremówki). Gwarantuję, że sernik na tym nie ucierpiał, ale jeśli macie gotowy mielony twaróg lub serek kremowy, spokojnie możecie dodatek śmietany pominąć.Sernik kajmakowy od LiskiSkładniki:(na tortownicę o średnicy
Pożeraczka, czyli raz adobrzezdjąć folię i ostudzić. Następnie chłodzić w lodówce przez całą noc. Galaretka: Galaretkę przygotować w 1,5 szkl gorącej wody, pozostawić do ostygnięcia i lekkiego tężenia. Banany pokroić w cienkie plasterki, ułożyć ciasno na serniku i zalać tężejącą galaretką. odstawić do lodówki do stężenia przynajmniej na kilka godzin. Smacznego
Smakołyki Asiuchylonych drzwiczkach do wystygnięcia, ja zmniejszyłam temperaturę do 60°C i trzymałam kolejne 30 minut, potem pozostawiłam do wystudzenia, dopiero lekko ciepły wyjęłam z pieca. ( Ten sposób pieczenia, w niskiej temperaturze i stopniowe jej zmniejszanie gwarantuje, że sernik nie wystrzeli do góry, a równomiernie się podniesie, nie pęknie i jeżeli nawet opadnie to tylko nieznacznie, za to bardzo równo(...)pieczeniu serników - o zasadzie zastosowania niskiej temperatury, żeby sernik nie pękał przeczytałam w artykule "Chemia w kuchni" oraz na forum cincin, natomiast sama metoda jest opracowana przeze mnie.) Kiedy wystygł zupełnie, oddzieliłam lekko nożem brzeg ciasta, zdjęłam delikatnie obręcz tortownicy, oblałam wierzch
Kuchnia Prezydentowejgłowy pomysł na sernik z brzoskwiniami. Upiec sernik to nic trudnego, a z owocami smakuje wybornie. Choć sernik brzoskwiniowy smakuje wybornie to brzoskwinie można zastąpić nektarynkami. Sernik brzoskwiniowy Składniki: okrągła forma o średnicy 26/28 cm Kruche ciasto 225 g pszennej mąki 150 g zimnego masła 75 cukru 2 żółtka szczypta soli Masa serowa 500 g zmielonego(...)część rozwałkuj i wyłóż nią dno formy. Nakłuj spód widelcem. Na wierch wylej masę serową. Brzoskwinie pokrój w ósemki i ułóż na masie lekko dociskając. Powinny się lekko zanurzyć. Resztę ciasto pokrusz na brzoskwinie. Wstaw sernik do piekarnika i piecz przez około 40 minut. Wyjmij i dobrze ostudź przed krojeniem. The post Sernik brzoskwiniowy z kruszonką appeared first
codojedzeniasernika w tych smakach. Wyszło jeszcze lepiej, niż się spodziewałam. Kremowa, lekko kwaskowata masa porzeczkowa i słodki, alkoholowy mus dopełniają się idealnie. Ciężko poprzestać na jednym kawałku; nawet tym, którzy twierdzą, że serników nie lubią. Czy może być lepsza rekomendacja...? Polecam na zbliżające się Święta. Sernik porzeczkowy z musem ajerkoniakowym Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) spód
Pożeraczka, czyli raz adobrzepokojową - piekarnik w trakcie przygotowywania masy nagrzać do temperatury 150-160 stopni, na dnie piekarnika postawić szerokie naczynie z wodą (można pominąć, ale zminimalizuje to pękanie i nierówne rośnięcie sernika) - twaróg, mascarpone, stopione masło (ostudzone), przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz cukier zmiksować krótko do uzyskania jednolitej masy - do masy dodawać po jednym jajku oraz białko, po każdym krótko miksować(...)środek nakładając dwie łyżki masy ciemnej, itd. - masa pod wpływem kolejnych porcji ciasta rozpłynie się lekko na boki, po wyczerpaniu obu rodzajów masy należy lekko potrząsnąć formą, żeby poziom ciasta wyrównał się - sernik wstawić do piekarnika, piec przez 70-85 minut lub do momentu, aż całość będzie ścięta i sprężysta - gdy sernik jest upieczony, pozostawić go w wyłączonym
Smakołyki Bereniki