zwłaszcza na środku - wyłączyć piekarnik, wyjąć naczynie z wodą, sernik od razu wyciągnąć (jeśli w ogóle nie wyrósł) lub studzić w zamkniętym lub lekko uchylonym piekarniku (jeśli podczas pieczenia nieco się "podniósł") - ostudzony sernik schłodzić przez całą noc w lodówce - przed podaniem ciemne kwadraty na wierzchu udekorować posiekaną na drobne kawałki chałwą
Smakołyki Berenikirację, że z jogurtów to nie sernik. Ja początkowo też tak myślałam jednak po upieczeniu i spróbowaniu zmieniam zdanie. Do dzisiaj nie powiedziałam w domu prawdy, że ten sernik który im tak smakował nie jest z twarogu a z jogurtów. Kto jeszcze nie piekł niech jak najszybciej upiecze. Polewa nierównomiernie rozsmarowana to zamierzony efekt. Składniki: Kruche ciasto(...)Polewa: Masło rozpuścić w garnuszku, dodać cukier, kakao i na końcu jogurt. Podgrzewacz chwilkę do rozpuszczenia się wszystkich składników i połączenia w kremową masę. Lekko przestudzić i rozprowadzić na zimnym serniku. Przepis
Ala piecze i gotujemięty 50 g białej czekolady 3 łyżki śmietanki kremówki 30% Przygotować formę o wymiarach 25x36 cm i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Zaczynamy od spodu sernika. Ciastka dokładnie pokruszyć i wymieszać z roztopionym (lekko przestudzonym) masłem. Masa powinna konsystencją przypominać mokry piasek. Wysypać ją na spód formy i dokładnie uklepać (fot.1) . Wstawić do lodówki. Teraz masa serowa. Piekarnik nagrzać(...)następnie całkowicie rozpuścić lekko podgrzewając, dodać kilka łyżek musu malinowego i wymieszać, następnie wymieszać z resztą musu. Zimne śmietanki ubić razem z cukrem pudrem na gęstą i sztywną masę, następnie dodać mus malinowy i zmiksować do połączenia się składników. Dodać 300 g malin (mrożonych nie rozmrażamy) i wymieszać (fot.3) . Wyłożyć na ostudzony sernik (fot.4) i wstawić
Świat Ciastamięty 50 g białej czekolady 3 łyżki śmietanki kremówki 30% Przygotować formę o wymiarach 25x36 cm i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Zaczynamy od spodu sernika. Ciastka dokładnie pokruszyć i wymieszać z roztopionym (lekko przestudzonym) masłem. Masa powinna konsystencją przypominać mokry piasek. Wysypać ją na spód formy i dokładnie uklepać (fot.1) . Wstawić do lodówki. Teraz masa serowa. Piekarnik nagrzać(...)następnie całkowicie rozpuścić lekko podgrzewając, dodać kilka łyżek musu malinowego i wymieszać, następnie wymieszać z resztą musu. Zimne śmietanki ubić razem z cukrem pudrem na gęstą i sztywną masę, następnie dodać mus malinowy i zmiksować do połączenia się składników. Dodać 300 g malin (mrożonych nie rozmrażamy) i wymieszać (fot.3) . Wyłożyć na ostudzony sernik (fot.4) i wstawić
Świat CiastaDzisiaj zapraszam na sernik śmietankowy z malinami. Sernik jest puszysty i mięciutki. Maliny zatopione w owocowej galaretce nadają mu smaku lekko kwaskowatego. Składniki: duży jogurt naturalny (mój miał 350 ml) duże opakowanie śmietany 30% (moje miało 330 ml) 100 g cukru 1 czubata łyżeczka cukru z wanilią 4 czubate łyżeczki żelatyny 1/2 szklanki gorącej wody 2 czerwone(...)kupiłam z serii mocno owocowych galaretek frugo) opakowanie malin POST NIE JEST SPONSOROWANY :) Wykonanie: Małą tortownicę wstawiamy do lodówki.W zimnej sernik będzie szybciej zastygać. Galaretki przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odstawiamy do ostygnięcia. Zimną śmietanę lekko ubijamy mikserem, dodajemy cukier i cukier z wanilią i miksujemy jeszcze przez chwilę. Dolewamy jogurt i miksujemy do połączenia się składników
Smak mojego domupozbyć się pesteczek, jednak dla mnie pestki stanowią o całym uroku i smaku malin. Dodać cukier puder, dokładnie rozmieszać. Połączyć z żelatyną. Masę schłodzić, żeby zaczęła lekko tężeć. Tężejącą wylać na przygotowany sernik, wstawić do lodówki na 2 - 3 godziny do całkowitego związania
Cakes By KejtSernik na Święta! Dzisiaj proponuję Wam przygotowanie bardzo prostego sernika o nucie smakowej cynamonu i kakao. Smakuje lekko czekoladowo, jest troszkę kremowy. To fajna propozycja nie tylko na same Święta, ale również jako ciasto na weekend w okresie zimowym. Sernik robi się bardzo szybko. Przygotowałam go w małej tortownicy ale bardzo wysokiej, dwa razy wyższej niż taka standardowa
SMYKWKUCHNIsernik z masą serową na spodzie z ciasta półkruchego ? Rozwodziłam się już kiedyś nad sekretami ciasta półkruchego . Tym razem postanowiłam tę wiedzę tajemną wykorzystać przy pieczeniu mojego ulubionego sernika na bazie twarogu. Rozkoszuję się wtedy połączeniem kruchego spodu z aksamitnym wnętrzem i intensywnie serowym smakiem :) Składniki na dużą blachę o wymiarach LxW 35x25cm: MASA SEROWA 1kg sera twarogowego(...)masy serowej za pomocą łopatki lub dużej łyżki. Na podpieczone ciasto półkruche wyłożyć masę serową. Piec w 190-200C ok. 1 godzinę. Studzić w lekko uchylonym piekarniku - nie wyjmować, wtedy sernik nie opadnie
Grunt to przepis!słodki, bo znajdziemy w nim, całą puszkę mleka słodzonego skondensowanego i prawie 3 tabliczki białej czekolady ;) Ale nie zraźcie się tym. Warto go spróbować, tym bardziej póki są jagody :) 'sernik jagodowo-waniliowy z białą czekoladą i sosem jagodowym' Składniki: * spód: - 2 jajka - 2 łyżki (płaskie) cukru - 90g białej czekolady - 50g masła - 2,5 łyżki mąki pszennej * masa serowa(...)zmniejszyć temperaturę do 150C i piec 40-50 minut, aż ciasto dobrze się zetnie. Po upieczeniu, delikatnie obkroić ciasto od brzegów tortownicy. Zostawić do wystudzenia w lekko uchylonym piekarniku. Po całkowitym wystudzeniu, sernik umieścić w lodówce, najlepiej na całą noc. Przed podaniem przygotować sos. Jagody umyć, dodać cukier, wodę i przesmażyć je na niewielkim ogniu. Wystudzić. Ciasto pokroić
CookYourselfmasy.Na wierzchu ułożyć osączone i pokrojone pozostałe brzoskwinie.1 łyżkę żelatyny namoczyć w niewielkiej ilości wody, rozpuścić w kąpieli wodnej i połączyć z syropem brzoskwiniowym (ok.250 ml). Lekko tężejącą galaretkę wylać na wierzch sernika polewając dokładnie brzoskwinie.Wstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą
Mix smakucytrynowy sernik, przekładany biszkoptami i kremem cytrynowym. Smakuje bosko i zawsze ratuje głodek mojego męża. Gdy tylko prosi mnie o coś słodkiego i... "może lekko cytrynowego :) ?" to wiem, że czas przygotować ten sernik. Pomysł powstał spontanicznie, dużo sera i dużo cytryn w domu - wszystko do wykorzystania na już. W dodatku wcześniej tego samego dnia zadzwonił telefon
Gotowanie i blogowaniewarstwę ciasta na blaszce. Na niej można ułożyć owoce maliny, brzoskwinie lub porzeczkę u mnie truskawki. Ale równie dobrze smakuje bez dodatków. Do złudzenia przypomina sernik lecz w smaku jest to lekka, delikatna pianka. Na górze starkować drugą, mniejszą kulkę ciasta piec ok.50 minut w 180 stopniach do zezłocenia się ciasta. Po upieczeniu pozostawić ciasto do wystygnięcia przy lekko
W garach u Gosiwrzenia. Zdjąć z ognia. Żelatynę namoczyć w łyżce zimnej wody i wlać do gorących malin . Mieszać aby żelatyna się rozpuściła. Gdy frużelina przestygnie i zacznie lekko tężeć wyłożyć ją na schłodzony sernik . Odstawić znów do lodówki na 2-3 godziny. Możemy udekorować dodatkowo malinami. Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenkaatutem są pyszne, słodkie kawałki gruszek… Mówię Wam po prostu niebo na talerzu Nie ukrywam, że nie mogłam się powstrzymać i ukroiłam sobie jeszcze lekko ciepły kawałek No cóż… uwielbiam takie serniki. Dlatego szczerze Wam polecam ten przepis na weekend. Spróbujcie. Jeśli skorzystacie z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl
Słodkie okruszkiatutem są pyszne, słodkie kawałki gruszek… Mówię Wam po prostu niebo na talerzu Nie ukrywam, że nie mogłam się powstrzymać i ukroiłam sobie jeszcze lekko ciepły kawałek No cóż… uwielbiam takie serniki. Dlatego szczerze Wam polecam ten przepis na weekend. Spróbujcie. Jeśli skorzystacie z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl
Słodkie okruszki