lekki sernik - 2000 przepisów (strona:40/134)

Śmietanka z orzechów nerkowca 136

Nerkowce to świetny dodatek do różnych dań na słodko i słono. Posiadają dużą zawartość pozytywnych tłuszczy oraz kremowy, delikatny i lekko maślany smak. Po namoczeniu idealnie nadają się do serników, serków, różnych kremów i jako główny składnik... śmietanki!  Właśnie - śmietanka! Doskonale sprawdzi się w przypadku osób będących na diecie wegańskiej oraz tych, którzy nie tolerują produktów mlecznych. Oprócz zdrowych

Di gotuje
Ciasto makowe z masą serową 169

Lekki biszkopt z dodatkiem maku, delikatna i zarazem puszysta masa serowa oraz pyszna domowa konfitura. Całość wieńczą chrupiące płatki migdałowe. Ciasto idealne na Święta, urodziny i

Z miłości do słodkości
Babka twarogowa pieczona w keksówce. 142

Znalazłam ten przepis w mojej starej gazecie. Zaciekawił mnie bo niby to sernik, a tak dużo mąki. Byłam ciekawa smaku. Konsystencja lekko wilgotna. Smak zupełnie inny jak wszystkie Formę wyłożyć papierem do pieczenia, boki również. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Powoli dodawać twaróg na przemian z mlekiem i mąką. Wlać płynne masło.Dodać rodzynki

Kuchnia Pokoleń
Serniczki z czereśniami i bezą 148

Zamiast sernika proponujemy małe serniczki z dodatkiem smażonych czereśni, z lekką bezą.     Składniki na ciasto: -20 dkg mąki -20 dkg masła -5 dkg cukru pudru -1 żółtko (białko wykorzystamy do bezy) -1 łyżka zimnej wody     Składniki masy serowej: -0,8 kg twarogu -4 żółtka (białka wykorzystamy do bezy) -3/4 szklanki cukru -5 dkg masła

Maminek kulinarny
Sernik słoneczny 181

pieczenia w kąpieli wodnej znajdziecie tu. Piec 30 min w 160 st. Wyjąć, delikatnie wylać dyniową masę, piec 30-45 min w 160 st. Sernik będzie upieczony jeżeli jego powierzchnia będzie ścięta, przy lekkim potrząsaniu będzie się trzęsła jak galaretka.Wystudzić, przechowywać w lodówce. Smacznego! sernik-czekoladawo-dyniowy-mojprzepisna.pl sernik-czekoladawo-dyniowy-mojprzepisna.pl sernik-czekoladawo-dyniowy-mojprzepisna.pl

moj przepis na
Sernik miodowy 151

minut. Po tym czasie sernik szybko wyciągamy, smarujemy wierzch śmietaną wymieszaną z cukrem i ponownie umieszczamy w piekarniku na 15 minut. 4. Sernik studzimy przez 30 minut w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiami, a następnie wyciągamy i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Wkładamy do lodówki i chłodzimy kilka godzin. Smacznego

My Culinary Art
Owoce w cukrze 204

ilościach niewielkich, a w cenach zdecydowanie wysokich. A ja porzeczki lubię, i to nie tylko czerwone. Są idealne do słodkich ciast, z którymi ich lekko kwaśny smak wspaniale kontrastuje. I chciałabym sobie upiec sernik i muffiny z porzeczkami, albo zrobić porzeczkowe lody. I w końcu znalazłam sposób!Byłam w Polsce trzy tygodnie, kupiłam po kilogramie porzeczki czarnej, czerwone

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Malinowe żniwo. SERNIK KOKOSOWY Z MALINAMI. 180

które najpierw troszkę obtoczyłam w mące. Wylałam masę na spód, poukładałam na  wygładzonym wierzchu maliny.  Temperaturę pieca obniżam do 175 stopni. Sernik piekę ok. godziny. Zostawiam do wystygnięcia w piekarniku, lekko go uchylając po 15 minutach od wyłączenia. Smacznego! Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Sernik z białą czekoladą i czereśniami 160

pianę. Dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy. Masę serową wylewamy na schłodzony spód. Pieczemy w temperaturze 150 stopni C przez około 75 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, następnie chłodzimy w lodówce przez około 12 godzin. Sos czereśniowy:  Drylowane czereśnie wsypujemy do rondelka, zalewamy likierem oraz sokiem z cytryny(...)ruchem wlewamy do rondelka, momentalnie zaczynając mieszać. Rondelek wstawiamy z powrotem na ogień i gotujemy, nie przerywając mieszania, aż sos zgęstnieje. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie wylewamy na schłodzony sernik. Dekorujemy świeżymi czereśniami

Smakowity Blog Kulinarny
Serowy leśny mech 277

Zielone ciasto jest wilgotne i zwarte z lekkim, nienachalnym posmakiem szpinaku. Przełożone jest masą z serka riccota z cytrynową nutą. Można powiedzieć że jest to swego rodzaju sernik na zimno z ciastem szpinakowym. Składniki: Ciasto: 450 g mrożonego szpinaku (około 290g po odciśnięciu) 4 jajka szczypta soli 250 g cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanki

Pyry na Gaz
Sernik z karmelem i orzechami pekan 142

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Przepis pochodzi z moich starych zapisków. Sernik robiłam już kilkakrotnie i zawsze smakuje rewelacyjnie.  Idealnie komponuje się z delikatnym, lekko solonym sosem karmelowym i łagodnymi orzechami pekan. Jednym słowem - pychotka. Jeśli macie trudności z dostaniem orzechów pekan - zastąpcie je innymi, które lubicie. Wcześniej ciasto robiłam z włoskimi (moimi "najukochańszymi(...)stopni i piec przez kolejne 40-45 minut. Sernik pozostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia. Po tym czasie przygotować karmel. Na rozgrzanej patelni rozpuścić cukier.  Dodać masło i w trakcie mieszania - śmietankę.  Całość podgrzewać (około 3-4 minuty) aż masa zgęstnieje i stanie się lekko brązowa. Karmel natychmiast (i ostrożnie) przelać na wierzch ciasta, posypać orzechami oraz

Di gotuje
Sernik ze śliwkami 119

śliwkami - postanowiłam dłużej nie zwlekać i je upiekłam :) Dodatkowo zachęciło mnie apetyczne zdjęcie i mała ilość składników potrzebna do jego wykonania. Jak na dobry sernik przystało ciasto jest wilgotne i odpowiednio słodkie, a zarazem lekko kwaśne (za sprawą owoców). Poza sezonem oczywiście użyjcie śliwek mrożonych lub możecie dodać inne, Wasze ulubione owoce :) Składniki: 600 g twarogu sernikowego (lub zwykłego(...)skórką do dołu). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na pierwsze 15 minut, a następnie temp. obniżyć do 160 stopni i piec jeszcze przez ok. 40 min. Wystudzony sernik posypać cukrem pudrem. Smacznego

MyCookBook.pl
Sernik jagodowy 303

sernik wyjdzie równy. - Nie ubijamy białek i cały sernik wyrabiamy na najniższych obrotach miksera, aby nie napowietrzyć masy. Napowietrzenie powoduje, że sernik mocno wyrasta, a następnie opada. - Crème fraîche - (fr. świeża śmietana) – francuska, lekko ukwaszona śmietana, zawierająca około 35% tłuszczu. Najlepszym jej zamiennikiem dostępnym na polskim rynku jest śmietana 36% zmieszana z dwiema łyżkami maślanki i pozostawiona

mojewypiekiinietylko
Sernik pomarańczowy z musem śliwkowym na spodzie brownie 144

Inspirując się dwoma sernikami znanych blogerek, stworzyłam swoją propozycję. Powstał sernik pomarańczowy z musem śliwkowym na spodzie brownie. Trzeba przyznać, że jest bardo aromatyczny, jesienno-zimowy. Można go przygotować również na święta. Do czego bardzo zachęcam :) Inspiracje z bloga Doroty i Asi Składniki na brownie: 120 g masła 200 g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki mleka 2 duże jajka(...)garnuszku roztopić masło, zdjąć z palnika. Do gorącego dodać mleko i posiekaną gorzką czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. W naczyniu lekko roztrzepać jajka rózgą kuchenną (nie ubijać). Dodać ekstrakt z wanilii lub cukier z wanilią, drobny cukier i wymieszać. Dodać jeszcze ciepły sos czekoladowy, wymieszać rózgą kuchenną. Wsypać przesianą mąkę

Czerwień i błękit
Jubileuszowe ciasto 225

wymieszać. Na koniec dodać ubite na sztywną pianę białka i delikatnie wymieszać. Masę serową podzielić na dwie części i upiec dwa jednakowej wielkości serniki w tej samej formie co biszkopt.Piec w 180 st.C do lekkiego zrumienienia, tj. około 40 minut. Masa jabłkowa: 1 kg jabłek; 1 łyżka masła; 1 galaretka czerwona; Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach(...)Masło rozgrzać i dodać jabłka. Lekko prażyć na wolnym ogniu. Pod koniec dodać suchą galaretkę, wymieszać i chwilkę jeszcze prażyć. Masa orzechowa: 250 g orzechów włoskich mielonych; 125 ml mleka; 2 jaja; 200 g cukru pudru; 300 g masła; Mleko zagotować, a następnie sparzyć nim orzechy. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać kolejno jaja, ucierać. Na końcu dodać przestudzone orzechy

In my kitchen