lekki sernik - 2000 przepisów (strona:49/134)

Sernik w wersji mini 120

cytryny. Konfiturę wiśniową, choć prezentuje się u Asi obłędnie, zastąpiłam słodką kremówką z dodatkiem herbaty. Z mazistym, lekkim, ale konkretnym (ciężko ten smak wytłumaczyć, naprawdę) ciastem komponuje się wspaniale. Całość zgrała się po prostu idealnie. Jeden z najlepszych serników na tym blogu - musicie spróbować! Gwarantuję, że nikt nie pozostanie obojętny.A teraz, wypełniwszy swój blogerski obowiązek, zmykam poćwiczyć - serniczki takie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik na miodowym cieście z pianką z nutelli 1201

minuty.  Tak przygotowaną masę wylewamy na podpieczone miodowe ciasto kruche w formie.  Sernik wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy 10 minut, po czym temp zmniejszamy do 160*c i pieczemy jeszcze 30 minut. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach, aż do całkowitego wystygnięcia. Pianka z nutelli: Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem

Wanilia i Kardamon
Dyniofii – ciacho bez pieczenia 124

wysypujemy na wyłożoną folią aluminiową blachę , rozkładamy równą warstwą , zalewamy gorącym musem z dyni i odstawiamy do przestygnięcia . Lekko przestudzony mus z ciastkami wstawiamy na około godzinkę do lodówki ,żeby stężał . Po tym czasie , wyjmujemy . W wysokim naczyniu, przygotowujemy sernik na zimno, według przepisu z opakowania i wylewamy na mus , ponownie rozprowadzając warstwą po całości . Wstawiamy do lodówki

Ogrodnik w podróży
SERNIK GOTOWANY NA CIASTKACH 111

Sernik gotowany to jeden z pyszniejszych serników a w dodatku szybki w przygotowaniu. Gotową masę serową wylewamy warstwowo na herbatniki.                                                                        SKŁADNIKI(...)lekko się podgrzeje wbijamy jajka i energicznie mieszamy. Budynie mieszamy z mąką ziemniaczaną w mleku, wlewamy do gorącego sernika i energicznie mieszamy aż masa serowa zgęstnieje.  Foremkę o wymiarach 20/30 wykładamy folią aluminiową. Dno blaszki wykładamy warstwą herbatników, wylewamy na nie część masy serowej, układamy kolejną warstwę herbatników i wylewamy resztę sera. Na wierzch układamy herbatniki.  Sernik

Kulinarne Fantazje Marioli
Malinowy sernik na zimno z orzechowym spodem 220

Sezon na maliny w pełni, dlatego też zachęcam do przygotowania malinowego sernika na zimno z orzechowo-daktylowym spodem :) Poniższe ciasto jest proste do przygotowania i bardzo lekkie w smaku. Idealne dla osób, które nie mogą jeść ciast z ciężkimi kremami. Oczywiście orzechowy spód możecie zastąpić herbatnikami bądź biszkoptami.  Składniki na małą tortownicę* 0,5 kg twarogu sernikowego trzykrotnie zmielonego(...)umyte, osuszone maliny. Na sam koniec, całość zalać galaretką o smaku malinowym (najlepiej na 2 razy, tzn. najpierw zalać maliny do połowy wysokości, a później resztą galaretki przykryć całość). Sernik ponownie wstawić do lodówki. Kroić dopiero wtedy, gdy galaretka stężeje

Ugotować
Sernik na zimno z karmelizowanym rabarbarem 141

ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Muffiny z truskawkami rabarbarem Muffiny z rabarbarem Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Lody rabarbarowe Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Sernik z rabarbarem na zimno Sernik na zimno z karmelizowanym rabarbarem Proporcje na tortownicę(...)średnicy 23 cm   Składniki Karmelizowany rabarbar: 500 g rabarbaru 100 g cukru Spód sernika: 180 g   ciasteczek jęczmiennych z siemieniem lnianym Sante  60 g roztopionego masła Masa serowa: 500 g jogurtu greckiego 250 g serka mascarpone 90 g cukru pudru 1 laska wanilii 7 łyżeczek żelatyny 1 truskawkowa galaretka opcjonalnie odrobina czerwonego barwnika spożywczego Wykonanie

Kulinarne przygody Gatity
Sernik z sosem karmelowym 140

kwestia dekoracji. Zaskoczył mnie i kolejny raz pokazał, że facet w kuchni potrafi więcej niż same sobie myślimy. A ten sernik jest naprawdę idealny. Nie opada, nie przypieka się z wierzchu jest po prostu boski. Delikatny, wilgotny, lekki. Chyba już mój ulubiony ;). Dodatek karmelu czyni go nr 1. Sos karmelowy. szklanka cukru 4 łyżki wody 50 g masła(...)sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą serową. Wykładamy całość na wcześniej przygotowaną formę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni grzanie góra dół. Tak pieczemy sernik 15 min, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy go 90 min. Po upływie tego czasu  uchylamy delikatnie wyłączony piekarnik na 15 min i wyjmujemy sernik. Studzimy

Malinowe Pocałunki
Sernik dyniowy. 149

Piekłam już wiele różnych serników, ale ten z dynią po raz pierwszy. Od dziś mój ulubiony. Kremowy, wilgotny z lekko słonym spodem i sosem czekoladowo-miętowym . To prawdziwa uczta dla zmysłów :) Tak sobie myślę, że gdybym miała cukiernię to byłby w czołówce oferowanych tam wypieków. Dynia przez swój łagodny i delikatny smak zyskała miano nijakiej. I coś w tym jest

zadanie-gotowanie
Mini serniczki kokosowe z borówką w czekoladowych pucharkach 211

Sernik na zimno w nowym wydaniu, podany w czekoladowych pucharkach, więc cały do zjedzenia, o lekko kokosowej nucie z borówką amerykańską okraszony wiórkami z czekolady, najsmaczniejszy dobrze schłodzony, nie jest sztywny ma lekką aksamitną konsystencję, szybki w przygotowaniu dla niedzielnych gości. Będą zachwyceni pomysłem podania. Składniki: 8  Czekoladowych pucharków 30 dag  twarogu chudego 25 dag  mascarpone

Wanilia i Kardamon
Truskawkowiec na cieście francuskim 107

Coś u mnie ostatnio dużo ciast takich na zimno, ala serników czy pianek. Szukam po prostu idealnego przepisu. Dzisiaj będzie truskawkowiec na francuskim cieście. Pyszny, lekki i słodki. Czyli najlepszy! Składniki : * opakowanie ciasta francuskiego * 2 łyżki cukru trzcinowego  * 3 galaretki truskawkowe * 300g świeżych truskawek * 300g serka homogenizowanego  Przygotowanie : Dwie galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wrzątku. Wystudzić i zmiksować

Magiczne Życie Marty
Prosty miodownik z masą budyniową 166

Pyszne ciasto, którego wersji jest niemalże tyle co sernika. W tej wersji wystarczy je upiec 2-3 dni przed jedzeniem. U mnie prosto, tradycyjnie. Trzy kruche

Bazując na smaku
Ciasta , ciasteczka na święta 122

CIASTO MIODOWE                                     LEKKA ROLADA CYTRYNOWA(...)MAKOWIEC Z MASĄ BUDYNIOWĄ                                               SERNIK Z MAKIEM I JABŁKAMI SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Sernik pomarańczowy na spodzie z masłem orzechowym 100

sernika kroicie pomarańcze na plasterki i robicie karmel w rondelku. Pokrojone owoce wrzucacie do karmelu i… karmelizujecie. Ozdobicie nimi sernik po upieczeniu i wystygnięciu. Kiedy cały dom pachnie, możecie planować niecne „aktywności” dla swoich lekko nieprzytomnych gości… Click to view slideshow

GRUBY WAŁEK
Fit serniczki kokosowo brzoskwiniowe 193

W mojej kuchni unosi się delikatny, lekko słodki aromat pieczonej brzoskwini. Uchylam drzwiczki piekarnika i uśmiecham się na widok złocistych plasterków, zanurzonych w apetycznym, rumianym ciasteczku

Cynamonowe szczęście
Sernik śmietankowo -orzechowy 174

cukier miksować do utrzymania gładkiej lśniącej masy ,wsypać zmielone orzechy, wymieszać. Na 15 minut przed końcem pieczenia wyłożyć bezę na podpieczony sernik rozsmarować delikatnie wsunąć ponownie ciasto do piekarnika aż beza będzie złocisto brązowa. Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach

Wanilia i Kardamon
553. Budyniowy, podwójnie kakaowy, lekko bananowy. 137

kakaowo-bananowy serniczek budyniowy z polewą kakaowąSłodki. Kremowy. Otulający i chyba lekko niedopieczony. Nie wiem, nie wnikam cieszę się ostatnim dni ferii. Składniki:200g sera na sernik jajko100g zmiksowanego banana2 łyżki kakaa2 łyżki  budyniu czekoladowego*cynamon, sól, aromat, coś do posłodzenia1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Jajko miksuje z bananem, dodaję budyń, kakao, ser i resztę

More food, love and dreams