lekki sernik - 2000 przepisów (strona:51/134)

Limonkowy sernik na zimno 93

Dziś mamy dla Was pyszny serniczek na zimno o lekko kwaskowym smaku limonki, idealny na ciepłe dni. Składniki na spód: - 200 g ciastek kruchych maślanych - 10 g kakao - 80 g masła Składniki na masę serową: - 1 kg sera białego mielonego - 200 g cukru - 400 ml śmietanki kremówki 30% - 4 limonki - 3 łyżki żelatyny + troszkę zimnej wody Do dekoracji skórka starta(...)limonki. Tortownica 24 cm. Najpierw robimy spód do sernika. Ciastka miksujemy w blenderze wraz z kakao na sypko. Do tego dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło i jeszcze chwilę blendujemy. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy i dokładnie rozprowadzamy łyżką. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i podpiekamy 10 minut. Teraz zabieramy się za masę. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej

Kuchenne Wariacje
Sernik z musem z dyni 177

sezonie dyniowym nie może zabraknąć czegoś słodkiego, choć dynię wykorzystuję do raczej wytrawnych potraw. Sernik z dodatkiem musu z dyni powstał, bo byłam bardzo ciekawa jego smaku. Muszę przyznać, że pozytywnie mnie zaskoczył... Jest delikatny, wilgotny, z lekkim aromatem dyni. Spód: 250 g ciastek maślanych ok 80 g stopionego masła Ciastka zmielić w malakserze, wymieszać z masłem i wylepić

Czerwień i błękit
Sernik z musem brzoskwiniowym 228

mnie się nikt nie pogniewa jak zaserwuję do kawy sernik. Tym bardziej taki z musem brzoskwiniowym, który po prostu rozpływa się w ustach. Ja zrobiłam go na biszkopcie a kto nie lubi piec może go zrobić na spodzie z herbatników. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Gellwe Masa serowa(...)masa zastygła.  Mus brzoskwiniowy: Galaretki i żelatynę rozpuścić w 0,5 l gorącym przegotowanym soku i odłożyć do lekkiego stężenia. Odsączone brzoskwinie zmiksować blenderem na mus. Do tężejących galaretek wlać mus, wymieszać, wylać na zastygły sernik i odłożyć do lodówki do stężenia. * Jeśli soku nie będzie 0,5 l uzupełnić wodą

Ala piecze i gotuje
Delikatny sernik waniliowy z puszystym czekoladowym kremem 350

upiekłam w większej dlatego sernik jest niski, ale polecam wybrać mniejszą tortownicę- sernik będzie się lepiej prezentował), wyłożyć papierem do pieczenia i przelać masę twarogową.Piec 60 min., aż środek będzie ścięty (nie ma sensu sprawdzać patyczkiem, bo ciasto jest wilgotne).Studzić w lekko uchylonym piekarniku, a kiedy całkowicie ostygnie, to wstawić do lodówki na minimum

Kraina Miodem Płynąca
Sernik kokosowy z rosą i mlekiem skondensowanym 158

twarogu zmielonego do serników ·       4 żółtka ·       3 białka ·       400 ml mleka skondensowanego (użyłam light) ·       2 łyżeczki cukru waniliowego ·       2 łyżki fixu do sernika(...)dodatkiem soli. Kiedy piana będzie sztywna dodać cukier i wiórki kokosowe. Zmiksować dokładnie. Pianę wyłożyć na sernik. Piec kolejne 20-25 minut. Uważać aby piana nie zarumieniła się zbyt mocno. W razie konieczności możemy ją przykryć folią aluminiową. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, schłodzić w lodówce przez kilka godzin.   Kod należy skopiować i wstawić na swoją stronę

Mania Gotowania
Tarta kasztanowa. Ze śliwkami i jesienią w tle 129

albo aromatyczny sernik. Albo w ogóle co tylko się Wam zamarzy! Najważniejsze, żeby piekło się odpowiednio długo, rozsiewając wokół magiczny zapach. To dzięki niemu dom staje się domem ... Pewnej niedzieli, przed wyjazdem do szkoły, upiekłam ciasto. Aromatyczne i pyszne, pełne śliwek i fig. C. popatrzył, powąchał, spróbował. I spytał, czy jest bez glutenu. Spojrzałam na niego lekko spłoszona(...)pieczenie kolejnego ciasta. Najbezpieczniejszym bezglutenowym wyborem są dla mnie serniki (na żaden nie miałam już czasu) i tarty. Nic nie rośnie, nic nie może opaść, nie ma ryzyka i atmosfery kruchej nerwowości. Przygotowałam więc tartę na spodzie z mąki gryczanej i kasztanowej, które świetnie ze sobą współgrają, dając lekko orzechowe ciasto. Do tego kajmakowa masa serowa, z odrobiną mąki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jogurtowy "sernik" na zimno 246

Dziś mam dla Was przepis na bardzo wiosenny i delikatny FIT "sernik". Bardzo łatwy w przygotowaniu, rozpływający się w ustach, pachnący słodkimi truskawkami. U mnie posłużył jako tort na przyjęciu urodzinowym, ale świetnie sprawdzi się też np. jako słodki prezent na Dzień Matki czy po prostu jako deser do popołudniowej kawy pitej w promieniach wiosennego słońca :) Składniki na tortownicę(...)zgodnie z instrukcją na opakowaniu (polecam użyć mniej wody, np. 300 ml zamiast 500 na 1 opakowanie galaretki) i odstawiamy do lekkiego stężenia. W międzyczasie myjemy i obieramy ruskawki, możemy je pokroić na połówki lub w plasterki. Gdy sernik zaczyna już tężeć w lodówce, a galaretka robi się gęsta, ale nadal jeszcze płynna, delikatnie układamy truskawki na powierzchni masy

Zawsze głodna!
Sernik z truflą 179

Sernik z truflą czekoladową i likierem Baileys to doskonałe połączenie smaków. Ciasto serowe, dzięki śmietance jest zwarte i lekko maziste. Trufla wyrazista, mocno czekoladowa, rozpływa się w ustach. Niebo w gębie... nic dodać, nic ująć!Składniki:CIASTO SEROWE 3 jajka 1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego 200 ml śmietanki 36% 125 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu TRUFLA(...)dodać posiekaną czekoladę, rozpuścić, wystudzić i na godzinę do lodówki. Masę przekładamy do misy miksera, dodajemy cukier i likier, ubijamy do uzyskania kremu o większej objętości, krem wkładamy na sernik, wyrównujemy masę i chłodzimy w lodówce. Inspiracja magazyn "Kuchnia

Anioły w kuchni
Bezglutenowy sernik jagodowy 92

miksować zbyt długo!) Masę serową wylej na schłodzony spód, wyrównaj. Piecz w temperaturze 150ºC przez około 70 minut. Polewa: Składniki wymieszaj. Sernik wyjmij z piekarnika, delikatnie wyłóż śmietankową polewę, wyrównaj i piecz jeszcze 10 minut. Wystudź w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodź w lodówce przez około 12 godzin. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa
Wielkie zakupy i tort na urodziny. Kokosowo-truskawkowy 155

nogami i najpiękniejszym, rustykalnym, drewnianym blatem. Kocham jego krzywizny i już sobie wyobrażam, jakie piękne tło będzie stanowił dla tych wszystkich serników, które upiekę w mojej nowej kuchni... Po zakupach, rozochoceni mimo rachunku, który przyprawił mnie o lekką palpitację, pojechaliśmy do rodziców C. podzielić się wrażeniami i nieco odsapnąć. Oczywiście, nie byłabym sobą, gdybym w zanadrzu nie miała ciasta

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jesienny jaglarnik, czyli dyniowy sernik z kaszy jaglanej 116

jest jednym z hitów naszego bloga, więc postanowiłyśmy przygotować jego jesienną wersję. Jeśli jesteście fanami dyni, to koniecznie musicie spróbować tego sernika. Jest mięciutki, dosłownie rozpływa się w ustach, a do tego baaardzo dyniowy. Smak dyni został lekko przełamany pomarańczą. Kakaowy, daktylowy spód dodaje mu słodyczy, a czekolada na wierzchu dopełnia dzieła. Co ciekawe, z dnia na dzień jest coraz

two broke sisters
Koktajl z czarnej porzeczki 168

czarna porzeczka najlepiej smakuje na surowo, ale możemy też  z niej przygotować przetwory, albo użyć do ciasta, na przykład do sernika na zimno . Dziś natomiast zapraszam na najzwyklejszy koktajl z czarnej porzeczki, przygotowany na mleku. Pyszny, lekko kwaskowy o przepięknym kolorze.   Koktajl z czarnej porzeczki Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 1 szklanka czarnej porzeczki 1 szklanka mleka

Kulinarne przygody Gatity
Sernik na zimno z galaretkami 141

Karnawałowy, szalenie kolorowy i pyszny sernik. Zatopione kawałki galaretek w puszystej masie serowej, całość oblana kolejną galaretką, a wszystko tak cudownie pyszne i lekkie. Składniki: (tortownica 30cm) 1kg twarogu trzykrotnie zmielonego 400g serka homogenizowanego 100g cukru pudru 30g żelatyny 0,5 szklanki wrzątku kruche ciastka – do wyłożenia dnia tortownicy 2 galaretki pomarańczowe 2 galaretki wiśniowe 2 galaretki jagodowe Dzień(...)serowej. Tylko tyle sera, by zakrył ciastka. Galaretki wyjmujemy z lodówki, wyciągamy z miseczek i kroimy na kawałki. Pokrojone delikatnie mieszamy z resztą masy serowej, całość wylewamy do tortownicy. Sernik wkładamy do lodówki. Dwie galaretki jagodowe rozpuszczamy mniejszej ilości wody (uwaga! galaretki jagodowe mają podaną mniejszą ilość wody na opakowaniu, moje miały 375ml na opakowanie galaretki.) – dwie jagodowe rozpuściłam

Gotowanie i blogowanie
zielony sernik na zimno 143

miała oryginalny smak ale też całość nie była zbyt słodka. Ciasto lekkie i orzeźwiające, w sam raz na upały.  *foremka 23*23 cm Składniki: na biszkopt: 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę serową: 500 g sera na sernik ( z wiaderka) słoiczek dżemu agrestowo-kiwi 3 jajka 2 łyżki cukru(...)mnie nie zdziwił ale to, że można zrobić talerze z kukurydzy to już mnie zaskoczyło. A to co najbardziej mi się w nich podoba to ich waga- są bardzo lekkie więc idealne np. na piknik czy okazje gdzie zwykłe talerze są zbyt ciężkie a jednorazowe talerzyki niezbyt eleganckie. Można je myć w zmywarce więc nie ma problemu:)  Takie ekologiczne

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tort orzechowo- serowy z kremem chałwowym 360

orzechy laskowe. Ponownie mieszamy i wykładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą (tylko spód) tortownicy. Pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku ok 35 minut.   2. Sernik: Margarynę topimy i odstawiamy do przestudzenia. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy zmielony ser, wiórki kokosowe, sernix oraz olejek śmietankowy i mleko. Ucieramy na najmniejszych obrotach miksera. Białka ubijamy(...)wysypujemy połowę pokruszonych herbatników. Łyżką delikatnie nakładamy masę serową i delikatnie wyrównujemy. Posypujemy pozostałymi herbatnikami i lekko je dociskamy. Przykrywamy folią aluminiową. Wkładamy do nagrzanego do 190st C piekarnika na 1 godzinę. Po ok 30 minutach, nie wyciągając sernika ściągamy folię. Sernik pozostawiamy do przestudzenia najlepiej na całą noc.  3. Krem chałwowy: Śmietankę podgrzewamy z pokruszoną chałwą

Kuchnia w czekoladzie