Ostatnio upały doskwierają więc na ochłodę stworzyłam oto taki oszukany sernik na zimno. Do jego przygotowania wykorzystałam tylko jogurt naturalny i galaretki bo akurat w domu były pustki przed zakupami. Na dno wykorzystałam resztki podłużnych biszkoptów. Taki deser na upały jest idealny, przyjemnie chłodzi a lekko kwaskowy smak orzeźwia. Po kosteczce i jogurtowiec poszedł nie wiadomo kiedy. Galaretkowego jogurtowca
Monia miesza i gotujeInspiracja z blogu: pani malorny . Musiałam wykorzystać resztki masy krówkowej (pozostałości od sernika ) i przypadkowo trafiłam na ten o to taki przepis - l ekko go modyfikując. Ciasteczka okazały się rewelacyjne w smaku i od samego początku kusiły swoim karmelowo-czekoladowym, obłędnym zapachem. Posiadają zapieczony wierzch i lekko miękkie, niekiedy chrupiące, ale rozpływające się w ustach wnętrze. Nie wymagają wiele
Di gotujerozgnieść. Masło rozpuścić, lekko przestudzić, zagnieść jak ciasto. Wyłożyć spód tortownicy o wymiarach 27 cm, wstawić do lodówki. Masa serowa: Galaretki rozpuścić w szklance wrzącej wody, dobrze wymieszać, odstawić do lekkiego stężenia. Jeżyny opłukać, osączyć, zmiksować, przetrzeć przez sito. Do garnuszka wlać wodę, wsypać żelatynę, postawić na ogniu, mieszać do rozpuszczenia, nie wolno dopuścić do zagotowania. Lekko przestudzoną żelatynę dodać(...)dodać zmiksowane jeżyny, dokładnie wymieszać. Przełożenie ciasta: Na spód ciasta wylać masę jeżynową, odstawić do stężenia. Następnie wylać masę cytrynową, schłodzić w lodówce. Wierzch sernika udekorować malinami i listkami mięty. Czekoladę rozpuścić, polać nią sernik. Smacznego ! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml
Kuchnia DanusiPoniższy sernik na zimno to ciasto obowiązkowe na moim świątecznym stole :) Składniki*: 3 serki homogenizowane o smaku waniliowym (każdy po 200 g) 1 duży jogurt naturalny (370 g) 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżeczki cukru z wanilią 1 galaretka brzoskwiniowa 1 galaretka wiśniowa 1 galaretka agrestowa Każdą z galaretek rozpuścić w 1 szklance wody. Ostudzić. Pozostawić do lekkiego stężenia(...)Wyrównać i ponownie schłodzić. Analogicznie postąpić z pozostałymi galaretkami. Nalewać warstwami: galaretka wiśniowa z serkiem, jogurt, galaretka agrestowa z serkiem i na sam koniec jogurt. Po stężeniu ostatniej warstwy sernik przełożyć na paterę i pokroić na kawałki. * z podanych proporcji przygotowałam sernik w małej keksówce z kominem + 6 małych babeczek w formie silikonowej
Ugotowaćwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Sernik smakuje... naprawdę obłędnie. A dla miłośników chałwy będzie istną rozkoszą dla podniebienia. Jest delikatny, kremowy i cudownie pachnie! Sami się przekonajcie, bo robi się go niezwykle prosto! (Tortownica o średnicy 24 cm) herbatniki na spód Masa serowa: 800g sera waniliowego z wiaderka 4 jajka 150g śmietanki(...)Chałwę pokroić na kawałki, lekko pokruszyć i delikatnie wmieszać w masę. Całość przelać do formy wyłożonej herbatnikami i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Przez pierwsze 15 minut piec w 200 stopniach, a przez kolejną 1 godzinę (może być ciup dłużej) w 150. Po tym czasie piekarnik wyłączyć i po 5 minutach powoli uchylić drzwiczki. Ostudzony sernik wstawić do lodówki
Di gotujemiło mnie zaskoczył :) Trochę obawiałam się, że spód będzie się rozsypywał, ale nic z tych rzeczy ! :) Dodatkowo dodatek cynamonu w cieście i skórki pomarańczowej w masie serowej nadał sernikowi bardzo fajnego smaku. źródło : wanilia i kardamon ciasto : 250 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 80 g cukru 100 g zimnego masła 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu masa serowa(...)lekko dociskamy. Przygotowujemy masę serową. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy ser i resztę składników całość krótko miksujemy. Masę serową ostrożnie wylewamy na wysypaną jedną część kruszonki, posypujemy drugą częścią ciasta. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 st. C przez 15 min. Zmniejszamy temperaturę do 150 st. C i pieczemy dalej przez 55 min. Sernik
charlotte gotujelekko je przyklepać do blaszki całe jajka w misie robota ubić z cukrem na kogel-mogel dodać ser bezsmakowy z wiaderka, wsypać budyń, ze sparzonej cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok, dodać do sera i wymieszać z 1 minutę ser wylać na ciasto i piec w 200C około 50 minut, zostawić najlepiej na całą noc do wystudzenia sernik jest
W Mojej Kuchni Lubięhttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Ciasto smakuje przepysznie i idealnie łączy wszystkie składniki. Pięknie wyrasta i dzięki serowi - jest lekko wilgotne, a rabarbar zatopiony w polewie
Di gotujeSzarlotka - obok sernika - jest tym ciastem, które mogę jeść zawsze i wszędzie :-) w każdej postaci. Warunek konieczny to kruchutkie ciasto i soczyste jabłka doprawione cynamonem... prawdziwa radość dla podniebienia... Ciekawym dodatkiem do jabłek jest natomiast masa budyniowa - delikatna, lekko mazista (ale nie kapiąca z ciasta, Boże broń!). Przy takim połączeniu lubię dodać do ciasta cukier migdałowy, który w połączeniu
Czary - gary w kuchnimojprzepisna.pl | Drożdżówka z wiśniami Z lekko cytrynowym posmakiem przepyszna puszysta drożdżówka z wiśniami. Upiekłam ją bo bardzo lubimy drożdżowe, moglibyśmy ją jeść co drugi dzień. Ciasto
moj przepis namojprzepisna.pl | Łabędzie z lekkim kremem adwokatowym Dziś mam dla was przepis na ptysie w lekko innej formie, spróbowałam z ciasta ptysiowego zrobić łabędzie i nadziałam je
moj przepis naciasta z owocami? Ekspresowe w wykonaniu, do tego bardzo pyszne ucierane, lekkie ciasto z owocami sezonowymi. Idealne sezonowe ciasto do kawy czy herbaty! Tym razem w wersji wysokiej, upieczone w formie keksowej. Inne ciasta z truskawkami: Ciasto z truskawkami i bezą na oleju rzepakowym biszkopt z owocami Sernik bez pieczenia z truskawkami Jak zrobić ciasto ucierane z truskawkami ? Składniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnajmniej godzinę, dzięki czemu łatwiej będzie się rozsmarowywać na serniku. Do czynu zabieramy się, kiedy ciasto będzie miało co najmniej temperaturę pokojową; nakładamy polewę na całość, pamiętając o bokach. Całość wykańczamy malinami, które fantastycznie uzupełniają intensywnie czekoladowy smak. Mogą to być oczywiście inne owoce, najlepiej lekko kwaśne - porzeczki, jeżyny czy wiśnie. Kto próbuje upiec
sama złodyczSernik, w którym zakochacie się od pierwszego wejrzenia, a jego smak jeszcze to uczucie pogłębi ;) Puszysta, delikatna, kremowa masa serowa z kawałkami ciasteczek, na spodzie z ciasteczek oreo, rzecz jasna, udekorowana ubitą śmietanką i pokruszonymi ciastkami. Wygląda wspaniale, smakuje jeszcze lepiej, ciężko poprzestać na jednym kawałku ;) Bardzo, bardzo polecam! Składniki na spód: 150 g ciasteczek Oreo 2 łyżki roztopionego(...)lekko uchylonym piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Masa śmietankowa: 250 ml śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru 1 zagęstnik do śmietany (opcjonalnie) Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec miksowania dodać cukier i zagęstnik. Część masy śmietankowej cieniutko rozsmarować na wierzchu schłodzonego sernika. Pozostałą część kremu umieścić w rękawie cukierniczym i udekorować sernik. Na wierzch
Domowa cukiernia Ewyprzygotowania trochę większych (na 0,75 ml) budyniów, przez co niestety sernik był trochę zwarty, ale i tak bardzo smaczny! Zapraszam na sernik z morelami i kruszonką. Sernik z morelami i kruszonką Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm: Kruche ciasto: 150 g mąki pszennej 100 g mielonych migdałów bez skórki 100 g cukru 1 op. cukru(...)się rozwałkować je między dwoma kawałkami folii lekko podsypane mąką) na okrąg większy od średnicy tortownicy. Tortownicę wysmarować tłuszczem (u mnie olej) i wylepić ciastem spód i dość wysoko brzegi. W oryginalny przepisie od razu wylewamy na spód masę serową i pieczemy… ja jednak najpierw podpiekłam spód w 180 stopniach aż lekko się zrumienił -około 10-15 minut
UgotujmyTo.pl