kuchni ser sałatkowy śródziemnomorski Petida . Powiem wam, że się w nim zakochałam. Jest to okrągły ser w solankowej zalewie. W smaku lekko słony, lekki, delikatny i co najważniejsze idealnie się kroi, przez co ładnie wygląda w sałatkach i na kanapkach. Z pomidorami smakuje wyśmienicie. Sałatka jest tak prosta, że każdy sobie z nią poradzi a smakuje wyśmienicie. Biorąc
Ala piecze i gotujektóre zestawione razem tworzą smaki idealne. Jednym z takich połączeń jest dla mnie trio figi (owoc :), serek kozi i miód. A jak jeszcze lekko zaostrzyć smak rukolą i octem balsamicznym - to już jest w pełni harmonijna sałatka. Taką sałatkę można podawać jako samodzielny posiłek, dodatek do dania lub przystawkę zmieniając jedynie ilość w zależności od potrzeb. No to jeszcze króciutko
Pełny talerzsamymi słodkościami człowiek żyje ;) I ja też od czasu do czasu lubię zamienić ukochane kruche ciasteczka na pyszną sałatkę . Dziś mam dla Was przepis na jedną ze swoich ulubionych – zdrowa , smaczna, lekka. Śmiało mogą pozwolić sobie na nią osoby będące na diecie. Jest świetnym pomysłem zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek czy też kolację. Sprawdzi się również jako
Ostra na Słodkopoczekaj z podaniem kilka minut. Żeby nie wystygła proponuje ją przykryć. Podawaj w towarzystwie np. Dorsza z sosem Velouté z trawy cytrynowej i sałatki z zielonego ogórka . * U mnie po 50 minutach ziemniaki i seler były lekko twardawe. Dlatego przykryłam je i dopiekałam przez kilka kolejnych minut, aż zmiękły. Dopiero wtedy posypałam serem i po 15 minutach wyciągnęłam z pieca
Moja DelicjaPyszna, prosta, szybka i bogata w składniki odżywcze sałatka. Nam bardzo posmakowała i będzie często gościła na naszym stole. Idealna na lekkie śniadanie, kolację czy przekąskę w ciągu dnia. Serdecznie polecam;) Składniki: 180 gramów miksu sałat (frisee, escarola, radicchio, roszponka, sałata rzymska) pół kostki sera typu feta pęczek szczypiorku 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 duży pomidor
Krakowskie smaki Aniżyciu widziałam z bliska pole szparagowe ! I nawet weszłam w szkodę :) Zbierałam brokuły łodygowe, w sezonie zrobiłam z niego sałatkę z mozzarellą . Młode łodyżki można jeść na surowo, a liście doskonale smakują lekko zblanszowane. . Jarmużowe pole Tak prezentował się fioletowy jarmuż... A tak z bliska wygląda uprawa karczochów. Karczochy zawsze widziałam
Kulinarne przygody Gatitymnie swoim kolorem. Smakuje jak ten zwykły, biały, ale dania z takim kolorowym warzywem wyglądają intrygująco. Po Surówce z pomidorami i mozarellą oraz Sałatce z filetowym kalafiorem dzisiaj czas na fioletową zupę. Kremowa, z nutą jabłka, lekką ostrością - bardzo dobra ! Wiem, że niektórzy nie lubią takich kolorów na talerzu, ale to już kwestia gustu. Nam zupa bardzo smakowała i moim
Smaczna Pyzasię też młodziutka botwinka.Sałatka może być sycącą propozycją na drugie śniadanie. Ja zjadłam ją z młodymi ziemniaczkami na obiad :) Ostatnio, zamiast mieszać sałatki w misce, lubię układać je sobie na talerzu - wyglądają dzięki temu bardziej lekko i świeżo. Oczywiście tylko w sytuacjach, gdy przygotowuję jedną do trzech porcji, bo w większych ilościach trochę byłoby to zabawne ;) Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówosobiście bardzo lubię zielone szparagi, gdyż nie trzeba ich obierać, nie wymagają długiej obróbki, można je też jeść na surowo, doskonale pasują do sałatek. Szparagi z sosem holenderskim są również wyśmienite w smaku, sos holenderski jest lekki jak piórko mimo, że wyglądem przypomina ciężki majonez, przygotowuje się go na bazie żółtek, masła, a doprawia solą, białym pieprzem i wytrawnym winem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsłodko ( click ), uwielbiam tosty lub sucharki z dżemem lub słodkim serkiem, do tego obowiązkowo caffe latte. Około 10.00( w pracy) jakaś przekąska: owocowa sałatka ( click ), jogurt albo budyń. Staram się , aby drugie śniadanie było sycące i lekkie. Pracę mam biurową, więc nie muszę dostarczać organizmowi zbyt wiele kalorii, tylko tyle żeby “wytrzymać” do obiadu tj. do13.00-tej. Około 13.00 szybki obiad
Mia Cucina Sofietasałatka w moim rodzinnym domu i na wszelkich domowych imprezach jest sałatka ryżowa. Ja nazywam ją cytrusową:) Przygotowuje się ją znacznie szybciej niż sałatkę jarzynową, ale i smak ma zupełnie inny. Dzięki cytrusom i rodzynkom ma lekko słodki smak, bardzo ją lubię;) Składniki: 200g ryżu, 2 ugotowane ćwiartki z kurczaka, puszka ananasów, puszka brzoskwiń, pomarańcza, puszka kukurydzy, sól, pieprz
Z miłości do słodkościbrzmi pysznie i wiosennie ? Do tego jeszcze pyszny, zielony sos i mamy zdrowe danie. Do tego ładne i cieszące oko. Taką sałatkę można podać na lunch, kolację czy nawet na śniadanie. Jest pyszna i lekka. Spróbuj koniecznie !Zobacz także przepis na Wiosenną zupę szparagową ze stokrotkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzasól, pieprz do smaku Buraczki obrać i pokroić w kostkę. Tak samo postąpić z jabłkiem, cebulą i ogórkami. Dodać cukru, lekko posolić i popieprzyć. Wymieszać wszystko z dowolną, posiekaną zieleniną ( u mnie koperek ) oraz z musztardą i olejem. Sałatka jest najlepsza drugiego dnia, a minimum po godzinnym odpoczynku. Można ją podawać do obiadu lub z dowolnym pieczywem
Kulinarne przemysleniadania przy jednym gotowaniu( + oczywiście sałatka z warzyw ). Kupuję duże ( mega dużą ćwiartkę z kurczaka) i gotuję na niej bulion. A mięso podaję w sosie ( z reguły różne wariacje na temat potrawki). Czas: 1,5 godziny Składniki: 1 ćwiartka z kurczaka 2 marchewki 1/2 pietruszki kawałek selera wielkości użytej pietruszki 1 cebula 1/3 pora 2 liście laurowe 1 gałązka lubczyku(...)garnka. Zalać 4 szklankami wody. Dodać przyprawę do zup i gotować godzinę. Gdy mięso jest miękkie wyjąć z wywaru *. Wywar przecedzić. Lekko ostudzić , a potem usunąć skórę, chrząstki i kości. Warzywa podzielić na te do sałatki i resztę ( nie potrzebne wyrzucić razem z kośćmi)** W garnuszku rozgrzać masło. Wlać mleko i śmietankę. Wrzucić sery i ogrzewać na małym gazie
Buniabaje w kuchnisię skończyć zanim się zaczęły. Zgodnie z tradycją do stołu jednak i tak będzie trzeba usiąść. Przedstawiam więc przepis na sałatkę warstwową. Od kilku lat za sprawą mojej Mamy regularnie gości na naszym świątecznym stole. Kolorowa, stosunkowo lekka, a przy tym prosta i szybka w przygotowaniu, cow ferworze prac świątecznych bardzo się liczy. Składniki (na dużą misę): 1 puszka(...)konserwowego ok 30 dag wędliny drobiowej w kawałku(szynka, polędwica) 3-4 jajka gotowane na twardo kawałek pora (kilka centymetrów) słoik majonezu (250 ml) Przygotowanie: Zanim przystąpimy do robienia sałatki produkty z puszek porządnie odsączamy z zalewy. Na dno przeźroczystej misy układamy posiekanego selera. Warstwę smarujemy majonezem. Wykładamy kukurydzę. Ponownie cienko smarujemy majonezem. Wykładamy wędlinę drobiową pokrojoną w średnią kostkę
Kuchnia po mojemutapeta się lepiej na twarzy trzyma) dało mi też rzodkiewkę i szczypiorek i to własne, prywatne, osobiste :)) Ale, że wersja dziewicza mojej sałatki wiosennej (o tej - klik ) jest zbyt ciężka by jeść ją codziennie, to postanowiłam ją lekko odchudzić. SKŁADNIKI: - Rzodkiewka, spory pęczek, - szczypiorek, spory pęczek, - koperek, pęczek, - cebula, 1 duża/2 małe (najlepiej 1 biała i 1 czerwona(...)serek ziarnisty, mały kubeczek, (najlepiej lekki), - jajka 2-3 kurze lub 4-6 przepiórcze, - przyprawy: pieprz czarny, domowa wegeta, odrobina cayenne, WYKONANIE: Jajka gotujemy na twardo, nowalijki myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Cebulę ciekamy bardzo drobno i mieszamy z przyprawami dusząc ją widelcem (można dać odrobinę oliwy z oliwek). Jajka kroimy w kostkę, dodajemy serek ziarnisty. Mieszamy i gotowe. Szybko
Wypisz Wymaluj