lekka salatka - 2636 przepisów (strona:71/176)

Swojskie kaszotto – pęczak, kiełbasa, cebula i pieczarki 169

kiełbasę. Im bardziej skarmelizowana, tym lepiej. Musi być naprawdę ciemna, lekko chrupiąca i aromatyczna – grubość jej plasterków nie jest tu bez znaczenia. Kiełbasę po zrumienieniu odcedzamy z tłuszczu, wkładamy do osobnej miseczki. Rondel znowu na gaz, jeśli trzeba – dodatkowa łyżka oleju, podsmażamy pieczarki. Powinny się widocznie skurczyć i tylko lekko zrumienić. Jeśli puszczą wodę i zaczną się dusić – smażcie(...)pietruszki i 2/3 startego sera. Dokładnie mieszamy, aż całe masło i ser się rozpuszczą, zagęszczając całość i czyniąc ją lekko kremową. Kaszotto podajemy od razu, gorące, posypane resztą startego żółtego sera i ozdobione kilkoma listkami pietruszki. Idealnie pasować będzie sałatka z pomidorów z cebulą lub szczypiorem. Z tej ilości składników wyjdą Wam 4 średnie porcje lub obiad dla pary

Karo in the Kitchen
Klopsiki z cukinii i soczewicy 180

już o słodkich cukiniowych wypiekach . Klopsiki z cukinii przyrządzam różnie, jednak zawsze odcedzam cukinię z nadmiaru wody. Klopsiki są lekko chrupiące z wierzchu, a w środku mięciutkie. Delikatne w smaku idealnie pasują do ostrzejszych sosów. Podaję je z zieloną sałatką, couscous, quinoa lub w bułce. Klopsiki z cukinii i soczewicy Składniki: 180 g czerwonej drobnej soczewicy 1 mała cukinia

codojedzenia
Sałatka z ryżem i tuńczykiem 311

Długo była naszą ulubioną sałatką, ale się "przejadła". Teraz najczęściej robimy ją na Wigilię. Z podanych proporcji wychodzą dwie salaterki. Mnie urzeka w niej lekko kwaskowaty posmak, cytryny który neutralizuje słodycz majonezu i doskonale komponuje się z tuńczykiem. Ryż dodaje jej lekkości. Składniki: 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 2 woreczki ryżu (biały lub dziki) 1 puszka czerwonej

Pasja Smaku
Winogrona marynowane w papryce 266

Winogrona w papryce, marynata idealnie pasuje do pieczonych mięs i ryb, oraz sałatek z długo dojrzewających serów.Gniazda nasienne z papryk najlepiej usuwać za pomocą łyżeczki do wycinania kulek z melona, a lekko miażdżąc przyprawy w moździerzu można wydobyć więcej olejków eterycznych, zwłaszcza z ziela angielskiego. Składniki:Winogrona - 600 gPapryka czerwona - 5 sztukOcet jabłkowy

SzczyptaSmaQ
rosół z kury rosołowej z kurkumą... 186

jakiegoś nadzienia jako farsz kurkuma Royal Brand: naturalne składniki - smak: ostry, korzenno-palący, gorzkawy posmak - zapach przyprawy: delikatnie aromatyczny, lekko ostry - zastosowanie: składnik proszku curry, stosowana do dań z fasoli, soczewicy, dodatek sosów, do przyprawiania jaj, majonezów, serów topionych, sałatek rybnych, do rosołu daje piękny złoty kolor - opakowanie: 30 gram

W Mojej Kuchni Lubię
kotlety z kalafiora z przyprawami i kurkumą... 208

podawać z kotletami...........SMACZNEGO!!! kurkuma zmielona Royal Brand:naturalne składniki - smak: ostry, korzenno-palący, gorzkawy posmak - zapach: delikatnie aromatyczny, lekko ostry - zastosowanie: składnik proszku curry, stosowana do dań z fasoli, soczewicy, dodatek sosów, do przyprawiania jaj, majonezów, serów topionych, sałatek rybnych - opakowanie: 30 gram

W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka w łódeczkach z sałaty rzymskiej 372

Ekspresowa sałatka z moją ulubiona wersją sosu winegret. Chrupiące liście sałaty rzymskiej, pomidory, ogórek i sos może zamienić się w bardzo lekką, pyszną kolację albo być super dodatkiem do grilla. Pieknie i kolorowo. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sałatka: warzywa z grilla i… 220

Moja ulubiona sałatka to grilowane warzywa i kuskus lub makaron rurki. Prosta, smaczna i nadająca się zarówno na przyjęcie jak i na grilla…Warzywa z grilla – skłądniki:2-3 papryki1 cukinia i/lub bakłażan2 cebuleok. 200 g pieczarekzioła prowansalskiesól, pieprz, papryka, oliwa Wszystkie warzywa myję i kroję w dużą kostkę (pieczarki, papryka) lub plasterki (cukini). Wrzucam wszystko(...)sporej ilości. Wstawiam do piekarnika z opcją grila co jakiś czas mieszając aż warzywa będą lekko miękkie. Gdy warzywa wystygną mieszam je z przygotowanym wg przepisu na opakowaniu kuskusem lub ugotowanym al dente makaronem. Dodaję cały sos od warzyw bo wtedy sałatka jest bardziej wilgotna. Smacznego  Przepis zgłoszony do akcji:Post Sałatka: warzywa z grilla

UgotujmyTo.pl
Sałatka z rukoli 379

pomidorków koktajlowych, 1 opakowanie serka typu włoskiego (użyłam Capreggio z Biedronki), 3-4 szalotki,  sól, pieprz  Szalotkę kroimy w piórka i lekko podduszamy na masełku po czym odstawiamy do wystygnięcia. Rukolę wykładamy na salaterkę. Na to wykładamy pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe, serek typu włoskiego pokrojony w kliniki oraz posypujemy szalotkami, delikatnie solimy i pieprzymy,  Przepis(...)pyszny dressing poniżej... Dresing: 2 łyżki miodu, 1/2 ząbka czosnku (przeciśnięty przez praskę), sok z połowy cytryny, Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy i polewamy gotową sałatkę. Smacznego

Delicious Titbits
WODA Z CYTRYNĄ I MIĘTĄ 173

bakteryjne i nieznacznie uspakajające i przeciwdziała senności. Mięta doskonale smakuje jako gorąca herbata (rozgrzewa) lub na zimno (jako orzeźwiający napój ugasi pragnienie). Doskonale pasuje do deserów, lodów, sorbetów, do sałatek, ryb, twarogu, czy do farszu mięsnego lub mięsa grillowanego. Mięta jest bardzo łatwa w uprawie i mało wymagająca. Potrzebuje dużo słońca i 1 - 2 razy dziennie podlewać. Nie ma różnicy(...)zwłaszcza w okresie jesienno - zimowym. Jak kupić najlepszą cytryną tą soczystą musi być ciężka, ładnie wybarwiona, dojrzała lekko pachnie na końcach. natomiast cytryny pofałdowane zawierają mniej soku i maja gruba skórę np. cytryny zakończone "pępkiem". Cytrynę można spożywać jako dodatek do deserów, sałatek, napojów, ryb. Ciekawostka - skropienie sokiem z cytryny jabłek zapobiega ich ciemnieniu. Sok z cytryny znalazł zastosowanie również

Ciastka - domowe słodkości
Cukiniowe krążki 210

Po raz pierwszy przygotowałam faszerowaną cukinię. Jako farsz proponuję mielone mięso z pieczarkami i ryżem. Cukinia to pożywne i lekkie warzywo, a w połączeniu z mięsnym

Salonik smaków
Sałatka na grilla 366

Mazury! A wtedy już tylko relax, odpoczynek i dobre jedzenie. Przez 4 dni non stop grill więc będzie go trzeba jakoś uatrakcyjniać, na przykład taka Grillową sałatką. Smaczna jako dodatek go mięs i świetna do jedzenia bez niczego, dla znajomych wegetarian. Polecam wszystkim na zbliżający się sezon biesiadowania na świeżym powietrzu ! Składniki :4 małe pomidory młoda zielona sałata(...)male kwadraciki i wrzucamy je na rozgrzana patelnie, posypujemy solą i ewentualnie skraplamy oliwą z oliwek. Lekko podsuszamy.Do kubeczka wlewamy oliwę, dodajemy sok z cytryny i musztardę, wsypujemy zioła i przyprawy i energicznie mieszamy. Odstawiamy na około 30 minut. Sałatkę polewamy wcześniej przygotowanym dressingiem i posypujemy sucharkami.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Kurczak w kremowym sosie cytrynowo-czosnkowym z pieczonymi warzywami i sałatką z rukoli 67

czosnkowym z pieczonymi warzywami i sałatką z rukoli Odkryj przepis na idealny niedzielny obiad – soczysty kurczak w kremowym sosie cytrynowo-czosnkowym, podany z pieczonymi warzywami i świeżą sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych. To danie łączy w sobie bogactwo smaków i tekstur, od delikatnego, aromatycznego kurczaka, przez chrupiące pieczone ziemniaki i marchewki, po orzeźwiającą sałatkę z rukoli, która dodaje lekkości(...)pieprz. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez 2-3 minuty, aż sos lekko zgęstnieje. Dodaj parmezan i mieszaj, aż się rozpuści. Połączenie z kurczakiem : Włóż kurczaka z powrotem na patelnię i gotuj przez 2-3 minuty, aby kurczak nasiąkł sosem. Przygotowanie sałatki : W dużej misce wymieszaj rukolę, pomidorki koktajlowe i czerwoną cebulę. Dodaj oliwę z oliwek

Moja Książka Kucharska
Sałatka z bobu, kaszy gryczanej i daktyli 189

innego słodu)1 łyżka octu ryżowegosólPrzygotowanie:Bób i kaszę gryczaną ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ostudzić. Bób wyłuskać i wymieszać z kaszą, daktylami i prażonymi pestkami dyni. Przygotować sos z soku z limonki, posiekanej papryczki, sosu sojowego, octu ryżowego i miodu. Zalać nim sałatkę, wymieszać i doprawić solą. Sałatkę odstawić na 30 minut, a później można się nią

Food Square
Sałatka z makaronem, z pesto i orzeszkami piniowymi 203

stole – wszystkie inne michy długo stoją pełne, dopóki ta nie zniknie… Polecam!Sałatka z makaronem – składniki:ok. 250 g makaronu świderkiok. 200 g szynkimały słoiczek pestook. 100 g orzeszków piniowych Makaron gotuję al dente czyli aż będzie miękki ale będzie stawiał lekki opór przy przegryzaniu. Tak ugotowany makaron jest zdrowszy bo nie wchłania się w całości(...)odlaniu makaronu przepłukuję go zimną wodą i ponownie odcedzam. Zimny makaron łączę z pokrojoną w kostkę szynką i orzeszkami które wcześniej tostuję na suchej patelni teflonowej i pesto.Smacznego Post Sałatka z makaronem, z pesto i orzeszkami piniowymi pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Zupa z sałatą i klopsikami 167

już niestety trochę przerośniętej. Sałatę jemy cały czas ale jest jej tyle, że na pewno nie przejemy jej w sałatkach. Postanowiłam ją więc udusić (traci wtedy objętość, ha!) i zrobić z niej zupę. Sama zupa z sałatą jest trochę zbyt lekka i dietetyczna jak dla mnie więc zatopiłam w niej klopsiki z indyka. Całość nadal jest lekka

Cooking for Emily
Sałatka z gruszką i serem pleśniowym 249

Sałatka z gruszką i serem pleśniowym Składniki: mix sałat  1,5-2 gruszki garść orzechów laskowych  80 g sera lazur  Sałatę lekko opłukujemy i suszymy. Układamy na talerzu lub w głębokiej misce. Gruszkę obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki . Orzechy prażymy na suchej patelni. Ser pleśniowy kroimy w drobną kostkę. Na sałacie układamy pokrojone gruszki , kostki sera

Aromatyczne Podróże
Idealny lunchbox 160

komora przedzielona na pół, miejsce na 2 kwadratowe kanapki, z możliwością wyjęcia przegródki i umieszczenia w tym miejscu np. sałatki) - każda komora jest oddzielnie zamykana a jej otwieranie nie sprawia żadnego problemu. Wera poradziła sobie z tym zadaniem doskonale. - jest lekki (moje dziecko i tak się nadźwiga, więc po co jej jeszcze dokładać) - jest naprawdę ładny (opinia moja i użytkowniczki

Wielki apetyt
Klopsiki wołowe z fasolką szparagową w cytrynowej glazurze 199

przygotowania tego dania zainspirował mnie przepis, który przeczytałam na mrożonce Bonduelle- sałatka z fasolki szparagowej i orzechów :) Od siebie dodałam klopsiki z wołowego mięsa oraz wyśmienitą, słodko-cytrynową glazurę i powstało  lekkie, a równocześnie sycące danie, o z askakującym połączeniu smaków, które fantastycznie zgrywają się w jedną, pyszną całość. Podane z ryżem bądź makaronem stanowić będą smaczny i pełnowartościowy

Kraina Miodem Płynąca
SAŁATA RZYMSKA DUSZONA Z CZOSNKIEM 144

tylko, że zdarzenie w sprawie którego dzisiaj składałam zeznania (ale to brzmi :) ) miało miejsce 4 miesiące temu i lekko zaczęło rozmywać się w mojej pamięci. Kolejne doświadczenie zaliczone, oby po raz pierwszy i ostatni. A w ramach kolacji  duszona sałatka z rzymskiej na ciepło. SKŁADNIKI: 1 główka sałaty rzymskiej 2 ząbki czosnku 3 suszone pomidory gorgonzola oliwa z oliwek

Kuchnia w opałach
SAŁATKA Z SEREM FETA 244

Sałatka z serem feta jest jedną z moich ulubionych. Latem serwuję ją bardzo często. Pasuje do grillowanego mięsa ale i jako lekka kolacja. Jest zdrowa, lekkostrawna i nie potrzeba do niej żadnych wymyślnych składników. Bo przecież w sezonie letnim ogórków, pomidorów czy papryki nie brakuje u nikogo. Wystarczy więc tylko kupić fetę i  smaczna kolacja gotowa

Walijskie Pichcenie
Aromatyzowany olej z chili i czosnkiem 129

świeżutki olej rzepakowy, który  własnoręcznie tłoczą u siebie w gospodarstwie moi znajomi. Olej jest gęsty, mętny, o smaku lekko orzechowym.. Po prostu rewelacja ! Część oleju wykorzystam bez żadnych domieszek, a część postanowiłam aromatyzować i używać go później do sałatek. Pierwszy test był wczoraj, posmarowałam nim pieczona dynię ;) Aromatyzowany olej z chili i czosnkiem Składniki: 300 ml oleju rzepakowego

Kulinarne przygody Gatity
Tarta cebulowa 258

zapiekałem przez 40 minut. Po tym czasie wyjąłem danie z piekarnika i odstawiłem na 10 minut do lekkiego ostygnięcia. Wierzch udekorowałem gałązkami tymianku.  Tarta doskonale smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło. Proponuję podać ją w towarzystwie sałatki - na przykład  taką

Wyprawy kulinarne
Bułeczki pełne sera 169

miąższ. Każdą bułkę posmarować odrobiną masła lub margaryny. Do środka  włożyć kawałki serów, na wierzchu posypać przyprawą do sałatek. Możemy dodać również inne sery np. mozzarellę czy gorgonzolę. Bułeczki wstawić do rozgrzanego na 180 C piekarnika i zapiekać aż lekko się zarumienią

Monia miesza i gotuje