Upałów ciąg dalszy, więc nie wyobrażam sobie nie zjedzenia na obiad czegoś lekkiego. Ważne, aby posiłek był sycący, ale jednocześnie nie sprawiał, że człowiek czuje się ociężale. Zapraszam na sałatkę z wędzonym kurczakiem :) Składniki: 35dag wędzonego kurczaka opakowanie sera feta miks sałat ( rukola, włoska, lodowa) 3 pomidory czerwona papryka cebula sól, pieprz jogurt grecki Przygotowanie: Ser feta pokroić w kostkę
ChilliJemypapierem do pieczenia, posmarować z wierzchu pozostałym jajkiem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 195 stopni na 20 minut. Upieczoną roladę lekko przestudzić przez 5-10 minut. Pokroić w plastry, podawać na ciepło lub zimno z dodatkiem ulubionych sałatek
SzczyptaSmaQBakłażana osuszyć na papierowym ręczniku. Następnie wszystkie pokrojone warzywa ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Warzywa skropić olejem i oprószyć przyprawą do sałatek i włoskimi ziołami. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać aż warzywa zmiękną i lekko się przyrumienią ok 20-25 minut. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Na talerzach ułożyć po garści rukoli. Następnie na rukoli ułożyć
Monia miesza i gotujewykrawać dowolne kształty. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut - krakersy powinny lekko zbrązowieć. Podawać jako pojedynczą przekąskę lub jako dodatek do twarożków (jak u mnie), dipów, past czy sałatek. Smacznego chrupania
Codzienna kuchnia niecodziennabogate w składniki. Zależy to od naszej fantazji i smaku. Jarmuż dobrze łączy się z rybami i wędzonym mięsem. Sałatka ze smażonym jarmużem ,jabłkiem i Prosciutto Crudo posypana pistacjami. Liście smażonego jarmużu (chipsy )podałem z plasterkami lekko przesmażonego winnego jabłka posypanego słodką papryką i z szynką. Całość posypałem bardzo drobno posiekanymi pistacjami. Do tego chrupiąca grzanka też się
Kulinarny karnet Christopherazawsze robię tę sałatkę;) Przepis dostał mój mąż od kolegi i zawsze wiosną oraz latem, gdy mamy już swoje warzywa, sałatka ta gości na naszym stole. Jest naprawdę bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, a do tego lekka;) Polecam! Składniki: 3 zupki chińskie, 2 pomidory, czerwona papryka, 1 ogórek, pęczek szczypiorku, puszka kukurydzy
Z miłości do słodkościForemkę wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 C i zapiekać aż zetnie się białko, żółtko wedle uznania. Trzeba sprawdzić palcem naciskając lekko na żółtko jeśli jest miękkie będzie płynne jeśli sprężyste będzie całkowicie ścięte. Zapiekane jajeczka podałam z sałatką z pomidorków koktajlowych: pomidorki pokroić na pół wymieszać z drobno pokrojoną cebulką i łyżką posiekanej natki pietruszki, wszystko oprószyć przyprawą
Monia miesza i gotujezimną wodą. Zimną fasolkę pokroić na trzy części. Cebulę i czosnek drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej dodać cebulę i lekko zrumienić. Do cebulki dodać czosnek, fasolkę szparagową, pomidorki i mieszając podgrzewać do momentu aż wszystkie składniki będą ciepłe. Sałatkę doprawić solą i pieprzem. Sałatkę przełożyć na talerz i posypać pokrojonym szczypiorkiem. Inspiracją był przepis z Fabryka Kulinarnych Inspiracji
Ala piecze i gotujemakaronem, ale aby się nimi nasycić zawsze sięgam po proste połączenia. Chce, aby warzywa same za siebie mówiły, aby kolorami przemawiały i zachęcały nas do ich zjedzenia! Dzisiejsza sałatka jest połączeniem tylko kilku składników, dzięki temu możemy poczuć ich świeżość i smak. Idealna na lunch, kolację czy nawet obiad jeśli dodamy do niej kawałek świeżej bagietki, albo jajko sadzone(...)końcówki, pociąć na mniejsze kawałki, główki przekroić wzdłuż na dwie części. Gotować 2 minuty, do czasu aż będą jeszcze lekko chrupkie. Cukinię wyłożyć na talerze, dodać szparagi oraz pomidorki koktajlowe, przełamać na pół mozzarellę i wyłożyć na górę warzywnej sałatki. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem, skropić oliwą z oliwek oraz dodać listki świeżych ziół - bazylii, tymianku czy oregano
Plate of JoyChociaż do Wielkanocy jeszcze daleko, to i tak zachęcam do przygotowania babki gotowanej. Jest delikatna, lekka jak puch, a przygotowanie jej jest proste i niezbyt
Salonik smakówprzyjęcie mini-kanapeczki z dodatkiem pesto . Jednak w ten weekend nabrałam ochoty na coś ekstra. "Lekko ciągnący się ser ukryty w chrupiącej sezamowej panierce... to dopiero musi być coś!"- pomyślałam. I jak pomyślałam, tak zrobiłam :) Jeszcze ciepłe kawałki sera ułożyłam na sałatce z pikantnej rukoli, słodkiej pieczonej papryki i cierpkich zielonych oliwek, która świetnie zrównoważyła ciężkość sera. Wyszło proste(...)rukoli, pieczonej papryki i oliwek przepis własny Składniki (na 3 porcje): 1 opakowanie halloumi (ok. 250 g) 1 jajko trochę mąki do obtoczenia ok. 6 łyżek sezamu oliwa na sałatkę: 1/2 opakowania rukoli, 2 czerwone papryki, garść zielonych oliwek na dressing: 1 łyżka suszonego lub świeżego oregano, 1 ząbek czosnku rozgnieciony, 1 łyżeczka octu z białego wina, 3-4 łyżki
Chilli Czosnek i Oliwaswój gust. Jej przygotowanie zajmuje niewiele czasu, co jest dodatkowym atutem. Sałatki jarzynowe, owocowe, makaronowe, z owoców morza… i nie tylko. Tym razem, jedna z moich ulubionych – sałatka z pieczoną ciecierzycą i kurczakiem. Składniki: - 2 upieczone filety drobiowe - 1 puszka ciecierzycy - 1 puszka czarnej fasoli - 1 puszka kukurydzy - ok. 40g mielonych migdałów - olej arachidowy - por (młode części(...)migdałami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210° C i, co jakiś czas mieszając, pieczemy ok. 15 minut (aż się lekko zezłocą). Majonez ( przygotowałam z przepisu na blogu ) mieszamy z taką samą ilością jogurtu naturalnego. Miskę smarujemy przygotowanym sosem. Układamy warstwy sałatki – czarną fasolę, kukurydzę, ciecierzycę, połowę filetów pokrojonych w plastry. Por kroimy w talarki, oprószamy solą, mieszamy i 2/3 wykładamy
mojewypiekiinietylkoObiecana kilka dni temu szybka i tania sałatka Składniki: -1 kg ziemniaków -2 duże cebule -100g boczku -4 łyżki majonezu -łyżka oleju -sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy aż będą miękkie (bardzo uważamy żeby się nie rozgotowały) a następnie czekamy aż ostygną i kroimy w grubą kostkę. Cebule kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej(...)chwili gdy boczek zacznie już się smażyć zmniejszamy nieco ogień i smażymy aż cebulka będzie zeszklona, może być lekko brązowa. Dorzucamy cebule z boczkiem do ziemniaków odsączając w miarę możliwości wytopiony z boczku tłuszczyk. Dodajemy majonez i przyprawiamy do smaku. Sałatka ta nie należy do najzdrowszych ze względu na wysoką zawartość tłuszczu, nie jest też do końca tradycyjnie rozumianą sałatką
Tanie przepisy studenckiebarszcz, dwie sałatki (sukienka panny młodej i jarzynowa), sernik. Za mną – uszka i pasztety. Resztę wyżebrzę już od teściów, poluję głównie na makiełki (makówki), reszta może dla mnie nie istnieć :). Uwielbiam robić sałatki, wszelakie. Nie mogło więc zabraknąć na blogu sałatki, która całkiem fajnie wpisze się w najbliższe święta. Od początku wiedziałam, że będzie to sałatka warstwowa z tuńczykiem(...)świeżo mielony pieprz, mieszamy. Na dno naczynia wykładamy białka, można je lekko doprawić solą i pieprzem. Następnie lecą kolejną warstwy (każdą można lekko docisnąć): puszka tuńczyka, część sosu, połowa kukurydzy, ogórki, por, sól i pieprz, sos, puszka tuńczyka, druga połowa kukurydzy, sól, pieprz, sos, żółtka. Gotową sałatkę szczelnie zamykamy i wkładamy do lodówki na paręnaście godzin. Miska, w której zrobiłam
KardamonovyGrillowa sałatka ziemniaczana z ogórkami konserwowymi...Kawałki ziemniaków.Kosteczki ogórków konserwowych.Drobno posiekany koperek.I sos majonezowo-śmietanowy.Prosta, szybka i tania.Idealna do dań z grilla.Polecam!Składniki:1 kg młodych ziemniaków;2 średnie ogórki konserwowe;Pęczek koperku;4 łyżki majonezu;4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;Sól;Pieprz. Sposób przygotowania:Ziemniaki wyszorować(...)bierzącą wodą (jeśli są młode to nie obierać). Większe poprzekrajać na pół lub na ćwiartki. Ugotować w lekko osolonej wodzie. Wystudzić .Ogórki odsączyć z zalewy. Pokroić w drobną kostkę. Dodać do ziemniaków. Wymieszać.Koperek umyć, osuszyć. Drobno posiekać. Dodać do sałatki. Wymieszać.Do sałatki dodać majonez i śmietanę. Wymieszać.Sałatkę doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Smak
Gospodyni Miejskaplastry i posypuję solą. Zostawiam na 15 minut. Po tym czasie opłukuje, osuszam papierowym ręcznikiem i lekko smaruję oliwą a następnie griluję.Na talerzu układam pokrojone, ostudzone kawałki kurczaka na rukoli. Dodaję ostudzone plastry bakłażana, rozdrobniony ser i pomidory.Do tej sałatki użyłam mojego ulubionego zestawienia octu balsamicznego i oliwy z oliwek ale myślę, że każdy z pozostałych produktów firmy Biolevita
UgotujmyTo.plMini penne rigate z chrupiącą cukinią i czerwoną fasolą Pełnoziarnisty ryż z cukinią, czosnkiem i cebulą w natce pietruszki Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami z dodatkiem natki i koperku lekko pikantna Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Kolorowe penne z cukinią i kalafiorem z dodatkiem czosnku(...)cukinią w pomidorach z oregano i chilli z cayenne na kuskusie Chrupiące grzanki czosnkowe ze świeżym pomidorem, cukinią i papryką Gulasz warzywny z cukinią, papryką, cebulą i pomidorami Sałatka z soczewicy i cukinii Ryż tricolore z grillowanym kurczakiem i warzywami posypany posiekaną natką pietruszki Ratatuja z soczewicą Penne z grillowanymi warzywami
Moja smaczna kuchniazaserwować sobie tę pyszną sałatkę środka jesieni o równie złocistym smaku ♥ Ciepła sałatka z pieczoną dynią Potrzebujesz Pieczona dynia: ok. 250-300g dyni Hokkaido lub piżmowej 2 łyżki oleju 1/3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu i mielonego kuminu 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu Sałatka: 1 szklanka suchego kuskusu perłowego(...)dokładnie z przyprawami i olejem. 2. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w 180*C przez 20min. Sałatka: 1. Ugotuj kuskus perłowy na sypko (na szklankę kuskusu / 1,5 szklanki osolonej wody). 2. Suszoną żurawinę lekko posiekaj. 3. Pestki słonecznika i dyni upraż na suchej patelni. 4. W miseczce wymieszaj oliwę z musztardą, sokiem z cytryny, miodem
Kuchnia w Słońcu SkąpanaWykwintne danie, doskonałe jako dodatek do mięsa. Kapusta jest lekko słodka, lekko kwaśna i ma lekki posmak wina. Idealnie sprawdza się ze zwykłym schabowym i
Ze smakiem bez glutenuUrzeka mnie kolor karmelizowanej marchwi. Smak także. I lekko dekadenckie podejście do sprawy. Żadnych zbędnych filozofii. Mieszaj, piecz, jedz. Trzy szybkie kroki ku spełnieniu. Pokrojoną w
Mam To Na Widelcunaprawdę smaczny. Intensywność keczupu została złagodzona cebulowym smakiem i powstał aksamitny sos idealnie pasujący do żeberek. Lekko pikantny od keczupu, lekko słodki od duszonej cebuli. Dla prawdziwych mężczyzn żeberka podajemy z frytkami a dla prawdziwych kobiet z zieloną sałatką :) Keczup zalecamy zrobić samemu według tego przepisu . Jest niesamowity w smaku, żaden sklepowy nie może się z nim równać. Oczywiście
Marder&Marder Manufacturewszystko zorganizuję. Nie poszaleję tak jak w zeszłym roku ze śledziami po kaszubsku, domową kiełbasą, pasztecikami, itp. ;( Przechodząc do sałatki, przepis dostałam od Agnieszki w jednym z komentarzy na moim fanpage, kiedy pytałam o sposób na kurczaka ;) Lekko go zmodyfikowałam, bo nie udało mi się dostać wszystkich produktów (Biedronka mnie zawiodła;p) i też chciałam go lekko odchudzić. Składniki (około
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćA do pracy coś szybkiego, pożywnego a i lekkiego!
upichconaŚwietna sałatka z grillowanym kurczakiem, truskawkami i niebieskim serem pleśniowym, której smak podkręca rukola. Doskonale sprawdzi się nawet jako lekkie danie obiadowe :) SKŁADNIKI 1 duża pierś kurczaka 100 g rukoli 150-200 g truskawek 100 g niebieskiego sera pleśniowego 3 łyżki pestek dyni oliwa do smażenia sól, pieprz Dressing: 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu
Moje Kuchenne RewelacjeIdealna na każdą okazję! Lekka, chrupiąca i pyszna… SKŁADNIKI 1 szt. brokułów 30 dag pieczarek (najlepiej drobnych) 1 duża papryka 1 puszka kukurydzy 4
zabawa smakiemkolorowy sól Szpinak myjemy, osuszamy i układamy na talerzu. Jajka gotujemy na twardo w lekko osolonej wodzie, obieramy, kroimy na ćwiartki i układamy na szpinaku. Ser feta kroimy w kostkę i układamy na wierzchu. Dodajemy pokrojoną cebulę. Jogurt mieszamy z przeciśniętym czosnkiem i solą. Sałatkę posypujemy pieprzem i polewamy sosem czosnkowym
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiBiszkopt, budyniowy krem, brzoskwinie, bita śmietana i wiórki czekoladowe - a jakże efektowny rezultat. Ciasto jest pyszne, lekkie i orzeźwiające. Po prostu palce lizać! Składniki: 6 jajek
Salonik smakówSurówka z kiszonej kapusty...Lekko kwaśna, kiszona kaspusta.Wiórki jabłka i soczystej marchewki.Drobno posiekanka biała cebula.Całość oblana olejem i przyprawiona solą, cukrem i pieprzem.Pyszny dodatek
Gospodyni Miejska