przez kilka godzin wędzony jest w dymie z drewna olchowego .Jest lekko kwaskowy i leciutko słony. Wędzona skórka dodaje mu ciekawej tekstury i wędzonego posmaku. Nic tylko kroić i jeść sam lub jako towarzysza do kieliszka wina. Można też podawać go na ciepło lub jako dodatek do sałatek. Knopek to z kolei delikatny świeży serek kwasowo -podpuszczkowy. Taki twarożek. Kozia
królestwo garówćwierć plasterki. Przekładamy do miski i solimy. Odstawiamy na 15 minut, by por nam lekko skruszał. W tym czasie odsączamy fasolę, kukurydzę, ananasa kroimy w większą kostkę. Żółty ser kroimy również w kosteczkę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy majonez, pieprz, ewentualnie solimy. Sałatkę odstawiamy do lodówki na jakąś godzinę, aby wszystkie składniki się przegryzły. Smacznego
na moim stole...grudnia :)Dzisiaj postanowiłam wykorzystać to co znalazłam w lodówce i wykombinowałam pyszną sałatkę kalafiorową :)~ Sałatka kalafiorowa z gotowaną piersią kurczaka i jajkiem + sos koperkowy ~Składniki:kalafior100g gotowanej piersi z kurczakajajkokilka listków sałatySos:100ml maślankikoperekprzyprawy: sól, pieprz, kurkumaKalafior gotujemy al'dente w lekko osolonej wodzie. Pierś z kurczaka gotujemy tak jak tutaj. Jajko gotujemy na twardo. Kalafior kroimy
Kuchenny Skrawek Niebamają nadmiar cukinii do wykorzystania. Dziś cukinia faszerowana ryżem i rodzynkami, z dodatkiem orzechów piniowym i cynamonu. Lekko orientalnie ale pysznie, szczególnie dodatkiem sosy jogurtowego. A szukającym przepisów na cukinię polecam też inne przepisy z bloga, np sałatka z kaszą quinoa i cukinią albo pulpety z cukinią i ziemniakami w sosie pomidorowym . Cukinia faszerowana ryżem(...)ascii-font-family:Cambria; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Cukinię przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć środki i lekko posolić. Cebulę i czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć cebulę aż się zeszkli, dodać czosnek i smażyć jeszcze trochę. Dodać ryż, rodzynki, orzeszki piniowe, sok z cytryny
Smaczny zeszytSzczególnie smak papryki uzupełnia to danie idealnie. Szybka sałatka. Większość sałatek to dania z założenia szybkie i proste dania. Co trafi do miski zależy nie tylko od preferencji “zajadacza” sałatek, ale też od zawartości lodówki. Dziś miks sałat z jajkiem, kiełkami brokuła i rzodkiewki, rzodkiewką, pomidorem i ogórkiem. Lekko, ale do syta
Kucharzycajaglaną można przechowywać kilka dni w lodówce i sięgać po nią do dań słodkich jak wytrawnych, do puddingów, koktajli na sałatkach skończywszy. Kasza jaglana ma dużo łatwo przyswajalnego białka, wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B, jest neutralna, lekko ocieplająca. Polecana przy chorobach żołądka ,przewodu pokarmowego, wątroby i śledziony. Wzmacnia wychłodzony i osłabiony organizm, pomaga w usuwaniu złogów, toksyn
Z Kuchni Do KuchniSzybki obiad, lunch albo obiadokolacja. Lekka, zdrowa, pełna smaku. Koreańskie bulgogi – cieniutko pokrojona wołowina w słodko-pikantnej marynacie. Podana z makaronem ryżowym i sałatką z ogórków zamarynowanych na szybko, w dalekowschodnim stylu. Warto spróbować i się zakochać. Bulgogi to dosłownie ‘mięso z ognia’, ale słowo to oznacza też sposób marynowania mięsa. Można spotkać bulgogi nie tylko z wołowiny
Karo in the Kitchenjeśli używamy koktajlówek wystarczy przekroić je na pół. Ser sałatkowy także pokroić w kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do miski i lekko wymieszać. Do smaku doprawić ziołami włoskimi. Można też dodać drobno pokrojona cebulkę. Całość skropić olejem rydzowym i podawać. Sałatka idealnie smakuje solo ale można ją również podać jako dodatek do obiadu czy mięska z grilla
Monia miesza i gotujeczasu aż jabłka zrobią się miękkie ale jeszcze się nie rozpadają. Następnie zestawić z ognia. Składniki sosu wymieszać. Sałatkę podrzeć na kawałki i wymieszać dokładnie z sosem. Wątróbkę smażyć około 5 minut, tak aby w środku była lekko różowa. Wątróbkę podawać z ciepłym cebulowym dodatkiem, sałatą i z grzankami
Jadło i czytadłoUwielbiam sałatki z kurczakiem - śmiało mogą zastępować obiad, szczególnie w ciepłe dni. Z dodatkiem mozzarelli i oliwek jest szybka, smaczna, lekka i zdrowa :) SKŁADNIKI 1 duża pierś kurczaka 2 garście rukoli kulka mozzarelli kilkanaście pomidorków koktajlowych kilkanaście oliwek sól pieprz curry oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE Pierś z kurczaka przekrawamy w poprzek na dwa cienkie kotlety (możemy lekko
Moje Kuchenne Rewelacjekilka minut na niewielkim ogniu. Doprawić odrobiną cukru i ewentualnie solą.Warzywa można wykorzystać do przygotowania szybkiej sałatki, na przykład taką >KLIK!<Tak przygotowane żołądki można podawać z ryżem, makaronem lub ziemniakami. Żołądki są miękkie, a lekko musztardowy sos nadaje im wspaniałego smaku.Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennazamieszczać tu opisy, które mogłyby Was zainteresować i pomóc wraz z mną odkrywać tajemnice kulinarnego świata :) Tymczasem lekka i smaczna propozycja na posiłek o dowolnej porze dnia, który stworzyłam nieco spontanicznie któregoś popołudnia ;) Omlecik jajeczny z sałatką z brukselki Przepis na dwie porcje: - 4 jaja - 1 żółta papryczka chilli - 1 czerwona papryczka chilli - 4 plastry
Sajkofanka smakutatar czy sałatka – nazwijcie wg uznania. Wiem jedno – smakuje bosko! Wędzony łosoś doskonale komponuje się z konserwowymi ogórkami oraz cebulką, tworząc lekki i zdrowy posiłek na śniadanie lub kolację. Polecam wypróbować, bo naprawdę warto, w szczególności, że robi się dość, dlatego będzie idealny dla zabieganych. Przepis pochodzi z bloga Wiem,co zjem…! Składniki na 1 porcję: 100g wędzonego łososia Pół
Fabryka pomysłówdołozyc piers z kurczaka i to wszystko posypać pokrojona papryka i szarlotka.Doprawić sola i pieprzem w razie potrzeby. Lekko zamieszać .Jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i drobno posiekana miętą , doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę,przed jedzeniem.Smacznego !!! nadaje sie na wypad w plener ,na grilla pomysł własny
w mojej kuchniSmaczna i bardzo szybka sałatka... surówka obiadowa, czy grillowa. Sałata lodowa w delikatnym sosie czosnkowym na bazie oliwy z oliwek z dodatkiem papryki i zielonej cebulki dymki.. naprawdę smaczna, lekka i chrupiąca. Polecam :) Składniki - mała główka sałaty lodowej - połówka papryki czerwonej - zielona cebulka dymka, lub szczypiorek - szczypta cukru Sos - oliwa z oliwek ( 2-3 łyżki), ząbek czosnku, pieprz(...)minut. Paprykę i zielona cebulkę kroje drobniutko i dodaje do sałaty. Oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek i pieprz ziołowy dokładnie mieszam i powstałym sosem polewam sałatkę, całość delikatnie mieszam i podaję. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogród