lekka salatka - 2636 przepisów (strona:72/176)

Idealny lunchbox 160

komora przedzielona na pół, miejsce na 2 kwadratowe kanapki, z możliwością wyjęcia przegródki i umieszczenia w tym miejscu np. sałatki) - każda komora jest oddzielnie zamykana a jej otwieranie nie sprawia żadnego problemu. Wera poradziła sobie z tym zadaniem doskonale. - jest lekki (moje dziecko i tak się nadźwiga, więc po co jej jeszcze dokładać) - jest naprawdę ładny (opinia moja i użytkowniczki

Wielki apetyt
Klopsiki wołowe z fasolką szparagową w cytrynowej glazurze 199

przygotowania tego dania zainspirował mnie przepis, który przeczytałam na mrożonce Bonduelle- sałatka z fasolki szparagowej i orzechów :) Od siebie dodałam klopsiki z wołowego mięsa oraz wyśmienitą, słodko-cytrynową glazurę i powstało  lekkie, a równocześnie sycące danie, o z askakującym połączeniu smaków, które fantastycznie zgrywają się w jedną, pyszną całość. Podane z ryżem bądź makaronem stanowić będą smaczny i pełnowartościowy

Kraina Miodem Płynąca
SAŁATA RZYMSKA DUSZONA Z CZOSNKIEM 144

tylko, że zdarzenie w sprawie którego dzisiaj składałam zeznania (ale to brzmi :) ) miało miejsce 4 miesiące temu i lekko zaczęło rozmywać się w mojej pamięci. Kolejne doświadczenie zaliczone, oby po raz pierwszy i ostatni. A w ramach kolacji  duszona sałatka z rzymskiej na ciepło. SKŁADNIKI: 1 główka sałaty rzymskiej 2 ząbki czosnku 3 suszone pomidory gorgonzola oliwa z oliwek

Kuchnia w opałach
SAŁATKA Z SEREM FETA 244

Sałatka z serem feta jest jedną z moich ulubionych. Latem serwuję ją bardzo często. Pasuje do grillowanego mięsa ale i jako lekka kolacja. Jest zdrowa, lekkostrawna i nie potrzeba do niej żadnych wymyślnych składników. Bo przecież w sezonie letnim ogórków, pomidorów czy papryki nie brakuje u nikogo. Wystarczy więc tylko kupić fetę i  smaczna kolacja gotowa

Walijskie Pichcenie
Aromatyzowany olej z chili i czosnkiem 129

świeżutki olej rzepakowy, który  własnoręcznie tłoczą u siebie w gospodarstwie moi znajomi. Olej jest gęsty, mętny, o smaku lekko orzechowym.. Po prostu rewelacja ! Część oleju wykorzystam bez żadnych domieszek, a część postanowiłam aromatyzować i używać go później do sałatek. Pierwszy test był wczoraj, posmarowałam nim pieczona dynię ;) Aromatyzowany olej z chili i czosnkiem Składniki: 300 ml oleju rzepakowego

Kulinarne przygody Gatity
Tarta cebulowa 258

zapiekałem przez 40 minut. Po tym czasie wyjąłem danie z piekarnika i odstawiłem na 10 minut do lekkiego ostygnięcia. Wierzch udekorowałem gałązkami tymianku.  Tarta doskonale smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło. Proponuję podać ją w towarzystwie sałatki - na przykład  taką

Wyprawy kulinarne
Bułeczki pełne sera 169

miąższ. Każdą bułkę posmarować odrobiną masła lub margaryny. Do środka  włożyć kawałki serów, na wierzchu posypać przyprawą do sałatek. Możemy dodać również inne sery np. mozzarellę czy gorgonzolę. Bułeczki wstawić do rozgrzanego na 180 C piekarnika i zapiekać aż lekko się zarumienią

Monia miesza i gotuje
Sałatka z kaszą gryczaną, buraczkami, orzechami i serem 221

jelit, schorzenia wątroby, oskrzeli i płuc, astma. Ich regularne spożywanie w różnej postaci to profilaktyka przeciw zawałom i chorobom układu krążenia oraz obniżanie poziomu złego cholesterolu we krwi. ( www.poradnikzdrowie.pl ) Sałatka z kaszą gryczaną, buraczkami, orzechami i serem Składniki: około 2 szklanek ugotowanej kaszy gryczanej około 500g ugotowanych/upieczonych buraczków około 150-200g sera koziego (lub fety) garść orzechów włoskich posiekana(...)rozdrobnić. Orzechy wrzucić na rozgrzaną patelnię teflonową i smażyć około 1-2 minut bez tłuszczu aż lekko ściemnieją, ale nie za bardzo, żeby nie zrobiły się gorzkie. Natkę opłukać i posiekać. Wszystkie składniki wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Opcjonalnie skropić oliwą. Smacznego Post Sałatka z kaszą gryczaną, buraczkami, orzechami i serem pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Sezamowa rzodkiewka-sałatka 181

lubię więc używam   melisy lub mięty ) Umyć rzodkiewki. Obciąć ogonki. Pokroić w cienkie plasterki. Lekko posolić. Usiekać szczypiorek. Wymieszać olej z pastą cytrynową, szczyptą cukru, sokiem z cytryny i posiekanymi kilkoma listkami mięty. Polać dresingiem rzodkiewki. Wymieszać. Na suchej patelni uprażyć sezam. Posypać sałatkę uprażonym   czarnym sezamem. Udekorować listkami mięty. Podawać na świeżo np. do grillowanego kurczaka. * jeśli

Buniabaje w kuchni
Sałatka z fasolki szparagowej i pomidorów z chlebowymi grzankami 224

koniecznie spróbujcie sałatki z fasolką, pomidorkami i pangrattato , czyli włoską odpowiedzią na tartą bułkę. Pangrattato jest chrupiące i ma aromat czosnku - fasolka z jego dodatkiem jest po prostu przepyszna!:) Dla Włochów chleb to święty pokarm - czerstwe pieczywo nigdy nie ląduje w koszu, tylko staje się elementem pysznego dania. Dlatego Włosi wymyślili pangrattato , czyli rodzaj kruszonki z lekko czerstwego chleba, który(...)rozdrobnieniu pieczywo miesza się zazwyczaj z rozdrobnionym czosnkiem i ziołami. Możliwy jest też dodatek parmezanu, anchois czy chilli.  Pangrattato to znakomita posypka do pieczonych i gotowanych warzyw, sałatek, ale również makaronu. Spaghetti pangrattato , czyli makaron z anchois, cytryną, tymiankiem i okruchami chlebowymi to jedno z ulubionych dań mojego Męża. W Toskanii spotkałam się z bardzo podobną potrawą -  Pici

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z roszponki, awokado i pomidorków koktajlowych 162

soku cytryny. Świetny dodatek do dań obiadowych. Ja polecam tę sałatkę razem z „ Burgerami z łososia, brokuła i ziemniaków z koperkiem „. Taka kompozycja to pełnia smaków i co najważniejsze – witamin! Składniki: 100g roszponki 1 dojrzałe awokado, pokrojone w kostki (kostki z awokado mają być lekko twardawe i delikatnie chrupiące) 10 pomidorków koktajlowych (około 100g

Moja Delicja
Sałatka z panierowanym camembertem 349

Dzisiejsza propozycja to przepyszna sałata z panierowanym serem pleśniowym. Jest on zdecydowanym atutem tego lekkie dania, nadaje mu unikalny smak i ciekawy charakter. Całość zwieńczona jest dodatkiem w postaci żurawiny i kilku kropli oleju lnianego. Pyszności! Ilość porcji: 3 Czas przygotowania: 15 minut Składniki: mieszanka sałat 1/2 puszki zielonego groszku* krążek camemberta z ziołami jajko garść bułki tartej 2 łyżki(...)jajko oraz wysypujemy bułkę tartą. Trójkąty sera obtaczamy w jajku oraz bułce tartej i smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym i ciepłe kładziemy na sałatce. Robimy kilka kropek żurawiny oraz skrapiamy olejem lnianym. Podajemy od razu po przygotowaniu z dodatkiem talerzyka z żurawiną. Smacznego

Kolizje Smaków
Sałatka z tortellini i pieczoną papryką (242 kcal) 183

Uwielbiam pieczoną paprykę, dlatego sałatka z jej duża ilością nie mogła nie stać się moją ulubioną. Sałatka jest prosta, szybka i bardzo, bardzo smaczna. Składniki: 250 g tortellini (dałam z grzybami) 2 duże papryki czerwone 80 g cebulki perłowej marynowanej łyżka oliwy łyżka pesto bazyliowego ząbek czosnku sól, pieprz, pieprz kolorowy Przygotowanie Tortellini gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu(...)skórką do góry. Zapiekamy ok pół godziny w temp 180 C, aż skórka się lekko przypali. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu, zdejmujemy skórę i paprykę kroimy w kostkę. Tortellini, paprykę i cebulki łączymy ze sobą. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, pesto i przyprawy. Sałatkę dokładnie mieszamy i gotowe

e-PrzepisyKulinarne
Skwierczący sos – do mięs i do warzyw 215

kwintesencja prostoty – zarówno w doborze składników jak i techniki wykonania. Tylko pięć komponentów i… lekko odwrócone myślenie o gotowaniu. Zaintrygowani? Sprawdźcie ten sos do kurczaka, indyka, kaczki, wołowiny i do wieprzowiny, do warzyw gotowanych, tych na parze i pieczonych, do zielonych sałatek, grzanek, smażonych i pieczonych ryb i do gotowanych jaj. Gotowanie. Infuzja. Dwa proste kulinarne pojęcia, oba – jeśli jesteście(...)jakichkolwiek strat w aromacie – olej szybko przechodzi ich smakiem. Ten zestaw smaków idealnie pasuje do pieczonej kaczki i kurczaka po pekińsku (przepis na niego już pojutrze), ale nie tylko – lekko pikantny od czosnku i imbiru, z delikatnym cebulowym posmakiem sparzonego szczypioru – sos pasuje wyśmienicie nie tylko do prawie wszystkich mięs (poza cielęciną i dziczyzną, oba te mięsa mają swój specyficzny

Karo in the Kitchen
Navajas – iberyjska uczta 319

innych małż nigdy nie zamyka się ich muszelka. Świeżość sprawdza się poprzez dotknięcie wysuniętej końcówki – o ile reaguje na dotyk, chowa się - małże są świeże. W smaku są delikatne, lekko słodkie i pachną morzem. Małże dokładnie umyć mocząc je w zimnej wodzie z solą, kilkakrotnie ją zmieniając. Czosnek i chili posiekać.    Na rozgrzanej oliwie chwilę podsmażyć czosnek(...)północy Portugalii regionu Minho. Produkuje poważniejsze vinho verde, nie tak lekkie i proste, jak większość win z tej apelacji. To 100% alvarinho pachnie cytrusami i owocami tropikalnymi, a bukiet jest wzbogacony o aromaty ziołowe. Na podniebieniu jest zrównoważone, dobrze kwasowe, pozostawia posmak brzoskwini i marakui. Świetne wino do sałatek z owocami morza, dań kuchni azjatyckiej. Monte da Peceguina Branco

królestwo garów