Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie ( klik ) i Facebooku ( klik ). Sprawdź najnowsze przepisy Cebula faszerowana ryżem z pieczarkami – nadziewane cebule Lekki sernik z galaretką z jogurtów Skyr – sernik z winogronami Prosta sałatka warstwowa z serem feta i kapustą pekińską Ranking: Polecana wódka na wesele w 2022 Deser GÓRA LODOWA – przepis na prosty deser bez pieczenia
Via GustoUwielbiam tuńczyka. Mogłabym go jeść i jeść. Bardzo często robię z nim różne kanapki, sałatki lub tortille. Dziś zapraszam Was na przepis na tortille z lekko pomidorową pastą tuńczykową. Idealne na śniadanie, do pracy lub kolacje. Takie tortille przygotowuje się naprawdę szybko. Spróbujcie. Składniki: 1 tortilla np. pszenna 1 puszka tuńczyka w oleju roślinnym (185 g) 1-2 liście sałaty
Słodkie okruszkiłyżeczka mielonego imbiru 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka musztardy francuskiej (gruboziarnistej) 10 łyżek oliwy Do podania sałatka z mango koktajl ze słodkich owoców tropikalnych opiekane na grillu lekkie pszenne pieczywo Instrukcje Ziele angielskie oraz owoce kolendry rozbijamy/miażdżymy dość dokładnie w moździerzu. Cebulę obieramy i kroimy na dość cienkie piórka. Czosnek obieramy
Kulinarna Pokusadrodze". Grzyby w takich sałatkach nie są bardzo popularne. Są zdrowe i dodają ciekawej nuty smakowej, której brak warzywom. W tej sałatce boczniaki są smażone na maśle. Ta wersja nie jest tak lekka i zdrowa jak z gotowanymi grzybami, ale za to smak jest bez porównania lepszy
Milion Smakówłatwość przygotowania. I za piękny wygląd :) Korzystajmy więc jak najwięcej, bo sezon szparagowy trwa krótko. Dziś połączenie klasyczne-szparagi i jajko. W postaci sałatki, żeby było jeszcze bardziej zdrowo i sycąco. Danie idealne na lekki lunch lub kolację. W dodatku robi się ekspresowo :) Składniki na 2 porcje: 2 garści mieszanki sałat Pęczek rzodkiewki Pół czerwonej cebuli 12 zielonych szparagów
Zawsze głodna!całym tygodniu trzeba nam lekkiego obiadku, by być pełnym energii na czekający nas wspaniały weekend. Sałatka z rukoli, krewetek i pomidorów koktajlowych SKŁADNIKI: kilkanaście surowych krewetek pomidorki koktajlowe rukola 1-2 ząbek czosnku czarne oliwki ser typu greckiego lub feta 1 łyżka utartego parmezanu 2 łyżki oliwy z oliwek 50ml białego wina sól, czerwona czubrica Na patelnie wlać oliwę
MarciochaKucharzyroszponką, gruszką, serem gorgonzolą i orzechami. Całość polałam słodkim sosem, który powstał z oliwy z oliwek, dżemu jagodowego Łowicz i soku z cytryny. Poniższa sałatka jest bardzo szybka do przygotowania i idealnie nadaje się na lekkie śniadanie. Przepis dodaje do akcji Dżem dobry, pobudka . Składniki na 1 porcję: 2 garście roszponki 1 gruszka garść orzechów ziemnych 50 g sera gorgonzola
UgotowaćZdrowie na talerzu czyli mój ukochany szpinak na surowo z pyszną sałatką z mozzarellą i pomidorem. Bardzo szybka i zdrowa przekąska, lub lekka kolacja . składniki na 2 porcje 200 g szpinaku 1 duży pomidor 1 opakowanie sera Mozarella odrobina octu balsamicznego kilka kropel oliwy z oliwek sól pieprz przepis Umyte i odsączone liście szpinaku układamy na talerzu, dodajemy
Smakowite Daniamarchewki 6 ogórków kiszonych 20 dag szynki drobiowej serek topiony majonez Przygotowanie: Zanim przystąpimy do robienia tej sałatki trzeba wrzucić do zamrażalnika serek topiony. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i oddzielamy białka od żółtek. Marchewkę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ogórki obieramy z łupki i kroimy je w kosteczkę, bardzo dobrną ;) Odsączamy. Szynkę drobiową kroimy w bardzo
Lawendowe Niebosałatka zniewala smakiem i kolorami. Połączenie wszystkich składników pieści kubki smakowe. Lekki, świeży z odrobiną ostrości i słodko - kwaśny dresing idealnie pasuję do ciężkiej wołowiny. Składniki: - stek wołowy, - mix sałat, - pomidorki chery, - pomarańcza, - orzechy włoskie, - papryka chili, - imbir Kamis, - miód
Malinowe Pocałunkiomijałam szerokim łukiem, pieczone rozklapciane jabłka, i krupnik. A krupnikiem "katowana" byłam od dziecka. Tak się czułam jak byłam mała bo wolę pizze, hamburgery, sałatkę Cezar, frytki .... Ale dawno nic nie smakowało tak dobrze jak lekki krupniczek w szpitalu. Myślę, że wkładam w niego trochę więcej starań (i warzyw) niż szpitalny catering, bo i smak tej "zupy
Matka Żywicielkapięknie oświetlonego Muzeum Historii Katalonii (Museu D'Història De Catalunya) i usiedliśmy na zewnątrz. Było ok. 22.00, a termometr wskazywał 30 stopni. Zamówiłam jakąś sałatkę, gazpacho andaluz oraz najpyszniejsze na świecie różowe wino. Jedzenie było lekkie, smaczne i cudownie chłodzące. Panowała świetna, luźna atmosfera - ludzie wokół nas jedli, śmiali się, dyskutowali (uwielbiam ten gwar w restauracjach w krajach śródziemnomorskich
Chilli Czosnek i Oliwatego aromatyczny sos pomidorowy i obiad czy tez późna kolacja gotowa. A że za pasem Walentynki to myślę, że dla szukających nadal pomysłu taka sałatka zrobiona z miłości dla ukochanej osoby, będzie równie trafionym daniem. Lekko, kolorowo i pysznie. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikwszędzie w cenie, która do bankructwa nie prowadzi (my się wycwaniłyśmy, bo mamy swoje własne, osobiste w ilościach lekko mówiąc zadowalających). Mamy więc na talerzu bombę witaminowa wzbogaconą majonezem. Ta propozycja ląduje u nas zawsze na Wielkanoc jako jedna z królujących sałatek. Widok stołu przypomina więc Westeros (Gra o Tron), a ta Wiosenna to zdecydowanie Daenerys Targaryen - młoda, rześka(...)kusząca i rozsądna. VADEMECUM SAŁATKI: * Rzodkiewka: "- zawiera sporo wody, niewiele białka i węglowodanów, ale za to pokaźną iloć witamin z grupy B, kwasu pantotenowego, nikotynowego oraz wit. C. - Te "jarzyny pięknych włosów"mają w sobie sporo wapnia, fosforu, żelaza, potasu i magnezu. - korzystnie wpływa na procesy krwiotwórcze w organizmie. (Zalecane są się ją przy niedokrwistości). - charakterystyczny smak warzywa
Wypisz Wymalujułożyłam na dnie miseczki. Na nich rozłożyłam część śledziowych rolmopsów z cebulką z marynaty. Następną warstwą był groszek wymieszany z kukurydzą. Lekko omaściłam majonezem, a całość posypałam startym jajkiem. Na świątecznym stole... część rolmopsów skryłam w sałatce, resztę podałam klasycznie z cebulką
bastalenaakurat boczku i musiałam ją zrobić bez niego. Troszkę żałuję, bo bardzo lubię jego dodatek, szczególnie do kaszy gryczanej. Sałatka doskonale nadaje się jako drugie śniadanie do pracy, na kolację czy nawet lekki obiad. Składniki: 100 g kaszy gryczanej 1 papryka 4 ogórki konserwowe pół opakowania fety kawałek pora (biała część) pieprz (ew. sól(...)ogórka wymieszać. Musztardę wymieszać z sokiem i oliwą, aż powstanie gładki sos. Doprawić pieprzem (ewentualnie solą, ale trzeba pamiętać, że feta jest słona). Polać sałatkę sosem
Sto kolorów kuchniniej pokombinować w zależności od naszych upodobań np. dodać domowy sos balsamico, ser kozi, czy pleśniowy, posypać bruschettę ziołami np. bazylia, miętą, czy melisą. Ostatnio robiłam sos balsamico do sałatki z truskawkami . Ciągle te truskawki powiecie, ale co ja zrobię, że w czerwcu najbardziej lubię truskawki, w różnych daniach, na słodko, czy wytrawnie. Bruschetta z truskawkami i balsamico, z dodatkiem(...)Madery, 1 łyżka cukru trzcinowego Sos balsamico: podgrzewamy w rondelku ocet balsamiczny z cukrem, aż się cukier całkowicie rozpuści, a sos się lekko zredukuje i zgęstnieje. Utworzy się słodki i gęsty sos balsamico. Pyszny do sałatek, czy do skropienia truskawek. Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy w kostkę. Pokrojone owoce przekładamy do rondelka z balsamico. Melisę kroimy i dodajemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięLekkie danie na obiad albo kolację. Sos miodowo-musztardowy świetnie zwieńcza całość potrawySkładniki na 2 porcje:pół opakowania makaronu z mąki razowej3 garści świeżego szpinakupół małej cukiniipół kostki sera typu bałkańskiego albo feta3 łyżki ziaren słonecznikakilka pomidorków koktajlowychpół papryki czerwonej 1 duża cebula1 łyżka masłazioła prowansalskiesól, pieprzolejskładniki na sos:2 łyżki miodu1 łyżka musztardy3 łyżki oliwy(...)warzywa, ser.Sos: do garnuszka dodajemy miód oraz musztardę, następnie powoli wtłaczamy oliwę, energicznie mieszając. Dodajemy sól i pieprz i sos gotowy.sałatkę polewamy sosem oraz posypujemy słonecznikiem. makaronowa sałatka ze szpinakiem i cukinią
Bon Appetit Małgorzatyświeżości Użycie wkładów chłodzących i pojemników hermetycznych : Wkłady chłodzące : Kluczowe, zwłaszcza w ciepłe dni, by zapobiec psuciu się jedzenia. Umieszczaj je bezpośrednio przy produktach wymagających chłodzenia, jak mięsa, ryby, sałatki z majonezem czy desery. Ważne, by wkłady były zamrożone przed wyjazdem. Pojemniki hermetyczne : Chronią żywność przed powietrzem, wilgocią i zanieczyszczeniami. Dzięki nim jedzenie pozostaje świeże dłużej. Pakowanie żywności według zasad(...)poziomu energii podczas aktywności na świeżym powietrzu. Kluczem do cieszenia się ich świeżością jak najdłużej, są odpowiednie metody pakowania i serwowania: Warzywa : Kolorowe sałatki warzywne, paluszki warzywne (np. marchewka, seler, ogórek) podawane z hummusem lub lekkim dipem jogurtowym stanowią idealny wybór na piknik. Aby zachować ich świeżość, najlepiej pakować je w pojemniki hermetyczne lub szczelne woreczki z zamknięciem strunowym. Użycie
Blendmanżółty z kolei jest doskonałym dodatkiem do wielu potraw. To twardy ser, który ma intensywny i bogaty smak. Dodaje on kremowej i lekko ostrego akcentu do dania. Ser żółty jest powszechnie stosowany jako składnik do zapiekanek kanapek sałatek i wielu innych potraw. Chorizo to pikantna i aromatyczna kiełbasa pochodząca z Hiszpanii. Wykonana jest z pikantnej papryki i wieprzowiny, co nadaje(...)swoją słodką i soczystą konsystencją stanowi interesujący kontrast dla pikantnych i wyrazistych smaków kurczaka sera żółtego i chorizo. Melon to popularne owoce, które można spożywać na surowo w sałatkach lub jako dodatek do słodkich i słonych potraw. Łączenie tych składników może skutkować niezwykłym połączeniem smaków. Na przykład możemy przygotować grillowanego kurczaka, który będzie delikatny i soczysty. Następnie dodamy plastry sera
RafalCookSałatka warstwowa ” Gyros „ Sałatka ” Gyros ” , to już prawie klasyka , wiele osób ją zna , ale każdy ma na nią swój własny patent " class
Ogrodnik w podróżySałatka ” Rosyjska jesień „ Następna pozycja z cyklu sałatka " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max
Ogrodnik w podróży