Dziś zapraszam na sałatkę z ryżem i paluszkami krabowymi (inna nazwa: surimi) w roli głównej. Wersję tej sałatki napotkałam w Sankt-Petersburgu, więc po powrocie postanowiłam uwiecznić smaki. Sałatka jak na mój gust jest wiosenna, lekka i orzeźwiająca za sprawą świeżych ogórków, paluszków surimi i kukurydzy. Smacznego! Składniki: 1 torebka ryżu 2 jajka ok. 200 g ogórków świeżych (może
psgotujemypanierce z pokruszonych płatków kukurydzianych. Zdrowe i lekkostrawne, bo pieczone bez dodatku tłuszczu. Podałam je z pieczonymi młodymi ziemniaczkami (przepis wkrótce pojawi się na blogu), sałatką z pomidorkami i słonecznikiem oraz pysznym, lekkim sosem jogurtowo-czosnkowym. Serdecznie polecam! Składniki : 1 podwójna pierś z kurczaka (ok. 0,5 kg) 2 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych pół szklanki mleka/jogurtu jajko
Kuchnia EllieGniecione ogórki? Brzmi dziwnie, ale w tej sałatce poprzez zmiażdżenie ogórków nożem wydobywa się głębię ich smaku. Jednocześnie ogórki lepiej nabierają aromatów z zaprawy. Sałatka pachnie sezamem i sosem sojowym. Ma lekko słony i lekko słodki smak. Nada się na lunch, jako przystawka, albo jako dodatek do mięs z grilla czy z patelni. Składniki: 2 długie ogórki lub 6 średnich
Trzeci talerzKlasyczna sałatka colesław przygotowana z młodej kapusty z lekkim dresingiem na bazie jogurtu jest świetnym dodatkiem do dan mięsnych, ryb a nawet burgerów. Składniki: główka młodej kapusty marchew 1-2 szalotki ½ pęczka koperku łyżka majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego łyżeczka musztardy Dijon sok z ½ cytryny sól, czarny pieprz Sposób przygotowania: Kapustę drobno posiekać. Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce
Pyry na Gazsoli i pieprzu i naładowany witaminami, wiosenny serek gotowy. Listki rzodkiewek są jadalne nawet kiedy te są już w pełni wykształcone- mogą stanowić ciekawy dodatek do sałatek. Takie młode są łagodne w smaku, lekko słodkawe, a końcówki z zaczątkiem rzodkiewki są ostrzejsze. Super pasują do twarożku- szkoda tylko, że to nie taki własnej produkcji. Może kiedyś:-) *Jeśli zaciekawił
les mirabellesKolejne danie dla amatorów lekkiej i zdrowej kuchni. Danie ma bardzo niską zawartość tłuszczu. Najemy się do syta, a przy tym będziemy czuć się lekko. Taka pierś proponuję podawać z letnią sałatką, oczywiście można dodać jeszcze ryż lub ziemniaczki. Składniki: 2 pojedyncze piersi kurczaka 1/4 brokuła 50 g fety (centymetrowy plaster) przyprawa do mięsa Dodatkowo: folia aluminiowa Wykonanie: Piersi kurczaka
IMPRESJA SMAKUmiski, dodać potrzebne do smaku przyprawy i jogurt grecki po czym wymieszać sałatkę. Gotową sałatkę zostawić na kilka minut do przegryzienia się smaków. Taką sałatkę można podać do obiadu lub na lekką kolację z pieczywem posmarowanym masłem
Ewa w kuchnipowinna charakteryzować się nutą balsamiczną oraz nutą owocową lub warzywną. Oto moje miejsce pracy po degustacji. Oliwy, podobnie jak wino, należy dobierać do przygotowywanych potraw. Oliwy lekkie (nr 1 i 2) pasują do sałatek i owoców morza. Kolejne raczej do mięsa, np. nr 5 i 6, czyli oliwy intensywnie owocowe pasują do czerwonego mięsa. Co myślicie o metodzie degustacji oliwy
Chilli Czosnek i OliwaDzisiejsza wersja ma też inny sosik, tak dla odmiany. Przygotowałam go z gotowego pesto (bardzo dobre jest w Lidlu - w lodówkach) z dodatkiem oliwy z oliwek. Sałatka wyszła przepyszna jak zresztą wszystkie caprese. Lekkie , smaczne, czegóż chcieć więcej... :-) Składniki na 2 porcje: - 2 kulki mozzarelli - 2 liście sałaty lodowej - ok.14 pomidorków koktajlowych - 1-2 łyżeczki pesto - kilka łyżek oliwy
Smaczne ZdroweBardzo często na lekkie śniadanie przygotowuję sobie jakąś sałateczkę. Ta powstała w wyniku połączenia tego co akurat było pod ręką. Jak dla mnie- bomba i smaku i witaminek.Składniki:2 garście mieszanki sałat 5 pomidorków koktajlowych12 oliwek nadzianych pastą paprykowąpół żółtej papryki4 suszone pomidory z oleju10 kostek sera feta1/3 szklanki zalewy- oleju po suszonych pomidorachpieprz ziołowy Kamisoregano KamisWykonanie:Sałaty(...)mniejsze kawałki. Wszystko wykładamy na sałaty, dodajemy oliwki. Wykładamy również ser feta. Do zalewy po pomidorach suszonych dodajemy odrobinę pieprzu ziołowego i ok 1,5 łyżeczki oregano, mieszamy, polewamy sałatkę. Podajemy z pieczywem czosnkowym
Z Majeczką w kuchnipikantnymi dodatkami. Na jarmużu znajdzie się świeża papryczka chilli, czerwona cebula, por, kukurydza i krojone pomidory ze szczyptą ziół prowansalskich. Chcesz się rozgrzać i zjeść lekko i zdrowo? - oto propozycja dla Ciebie!. Zrobisz tą sałatkę w kilka minut! Zapraszam do wypróbowania i polubienia Kuchni PROzdrowotnej! Dla 1 osoby Czas przygotowania: kilka minut Składniki: 2 garście świeżego jarmużu
Kuchnia PROzdrowotnaPołączenie smaku słodkawej gruszki, chrupiących orzechów i wyrazistego lazura z lekko pikantną rukola oraz kapustą pekińską. Jedna z moich ulubionych sałatek gotowa w maksymalnie 10 minut. Składniki: (na dwie duże porcje) pół kapusty pekińskiej duża garść rukoli twarda gruszka 10-15 orzechów włoskich 100g sera lazur błękitny oliwa extra virgin sól, pieprz, ew. papryczka chilii Wykonanie: Kapustę drobniutko poszatkować
Pyry na GazW dniu roboczym rzadko jest dużo czasu na gotowanie i przygotowanie czegoś smacznego. Dzisiejsza deszczowa aura wyzwoliła we mnie jednak ochotę na coś słonecznego. Przedstawiam szybką
Wyprawy kulinarneOd kiedy zaczęło robić się coraz cieplej, nabieram ogromnej ochoty na rozmaite sałatki. A te dają mi szerokie pole do popisu, bo za każdym razem mogę
Kuchnia Elliezobaczyłam. Małe, jaskrawo żółte dyski. Jeden na drugim, z wyciągniętymi w każdą stronę antenkami. Niesamowite. Kosmiczny nalot właśnie tu, w W., w drewnianej skrzynce obok kartofli i lekko zrezygnowanej sałaty. Bliskie spotkanie trzeciego stopnia. Zgadnijcie, w którym okrążeniu żółciutkie patisony wylądowały w moim koszyku? Otóż w każdym. Najpierw oczami wyobraźni przeniosłam całą skrzynię do mojej kuchni. Następnie obiegłam pozostałe stragany(...)talerzu. Nie mogę się doczekać, kiedy żółciutkie UFO po raz kolejny wyląduje w mojej kuchni. Na powitanie na pewno przygotuję tą sałatkę! SAŁATKA Z PATISONÓW Z FETĄ, CZERWONĄ CEBULA, BAZYLIĄ I MIĘTĄ Jest pyszna. Podsmażone lekko na oliwie patisony są chrupkie, lekko słodkie. Otulone karmelizowaną w balsamico czerwoną cebulą, aż proszą się o dodatek słonej dla kontrastu fety. Bazylia
KUCHARNIASałatka gyros jest szybka, smaczna i błyskawiczna do przygotowania. Połączenie warzyw i piersi kurczaka, otulone w sosie majonezowo-ketczupowym z lekką nutą czosnku. Proponuje wszystko ze sobą wymieszać, ponieważ dzięki temu sałatkę lepiej się nakłada. Składniki: pół główki kapusty pekińskiej 2 pomidory bez skórki 4 ogórki konserwowe przyprawa do gyrosa 1/2 puszki kukurydzy 1 czerwona cebula 2 piersi
Ugotować