wystudzonego sosu, a następnie jogurtem. Na górę wysypać musli - ja użyłam chrupiącej jego wersji, tzw. chrunchy - czy zna ktoś polski odpowiednik tego słowa? :) Taka sałatka smakuje wyśmienicie zarówno jako deser, ale także jako słodkie lekkie śniadanie. Ilości jogurtu czy musli można dowolnie modyfikować w zależności od upodobań. Czyż nie wygląda zachęcająco? :) Lubicie owocowe sałatki i desery. Jakie są Wasze ulubione
Codzienna kuchnia niecodziennaświetna bezglutenowa alternatywa dla tradycyjnych makaronów. Składniki to cukinia, pomidory, cebula, czosnek, bazylia, oliwa z oliwek, sól i pieprz . Cukinię zetnij na cienkie paski, a następnie ugotuj w lekko osolonej wodzie. W międzyczasie przygotuj sos pomidorowy, smażąc na oliwie z oliwek cebulę, czosnek, dodając pomidory i przyprawy. Połącz sos z cukiniowym makaronem i podawaj gorące. Risotto z pieczarkami i szparagami(...)będzie szklisty, a następnie dodawaj bulion i wino. Gotuj, aż ryż będzie miękki, a następnie dodaj masło i parmezan. Dopraw solą i pieprzem. Sałatka z komosą ryżową i warzywami Sałatka z komosą ryżową i warzywami to lekka i pożywna opcja dla osób na diecie bezglutenowej. Składniki, których potrzebujesz, to komosa ryżowa, ogórek, pomidory, papryka, czerwona cebula, oliwki, natka pietruszki
Kuchennyviral.plCzasami sytuacja wymaga ode mnie zrobienia czegoś bez mięsa. :-) Sałatka: sycąca za sprawą makaronu i zarazem lekka i świeża, bo sporo w niej warzyw. Ma bardzo serowy smak, polecam zostać przy tortellini z tym właśnie nadzieniem, bo w tym tkwi cały jej urok. Wersja mięsna też jest pyszna... ale o tym wkrótce! ;-) 250g makaronu tortellini (suchego) z serem(...)przepisem na opakowaniu. Studzimy. 2. Ogórka, paprykę, ser i cebulę kroimy w kostkę. Pietruszkę siekamy. 3. Makaron, warzywa, ser, pietruszkę, majonez i sos sałatkowy przekładamy do miski. Mieszamy. Sałatka najlepiej smakuje schłodzona
Szefowa kuchnizasypujemy usmażonymi wcześniej ziemniakami. Staramy się je równomiernie rozłożyć w masie jajecznej. Patelnię przykrywamy pokrywką, a całość trzymamy na małym ogniu. Co jakiś czas sprawdzamy czy wierzch jest już lekko ścięty. Jeśli jest, tortillę zsuwamy na duży talerz, następnie talerz nakrywamy patelnią i całość odwracamy. Ziemniaki lądują na spodzie i tortillę dosmażamy kolejne 5-7 minut na małym ogniu, już(...)dokładnie z usmażonymi wcześniej ziemniakami. A ja lubię właśnie tak zrobioną – z mocno chrupiącymi ziemniakami na spodzie, kontrastującymi z soczystą, wilgotną, mocn0 doprawioną „górą”. Uzupełnijcie tortillę sałatką ze świeżych pomidorów i lunch albo lekki obiad dla dwóch osób gotowy. SKŁADNIKI 5 jajek M 500g ziemniaków 2 gałązki szczypioru z cebulką 3 łyżki śmietany, ja używam 18%, nie musi być gęsta
Karo in the Kitchentylko. Sprawdzi się również na lekki obiad lub kolację. Jest ekspresowa w przygotowaniu i smakuje wyśmienicie. Ponadto jest pożywna i sycąca. Jeśli lubicie sałatki z makaronem , to ta z pewnością przypadnie wam do gustu. SAŁATKA MAKARONOWA Z KABANOSAMI PRZEPIS Składniki 100 g makaronu rurki 150 g kabanosów kilka liści sałaty lodowej 1/2 papryki czerwonej 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 1/2 pora(...)średni ogórek świeży pęczek szczypiorku 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnki sól pieprz Przygotowanie 1. Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie wg instrukcji podanej na opakowaniu, odcedź i pozostaw do przestygnięcia. 2. Kabanosy pokrój na kawałki o długości 2-3 cm. 3. Paprykę czerwoną oraz ogórka pokrój w kosteczkę. 4. Pora pokrój w półkrążki, kukurydzę odsącz
Alle Dobre!Sałatka z pieczonymi batatami, rukolą, serem typu feta, pomidorkami truskawkowymi i chrupiącym boczkiem. Całość polana pysznym winegretem. Sałatka będzie wspaniałym dodatkiem do obiadu lub lekkim samodzielnym daniem. Mniam… Składniki: 1 mały batat około 15 pomidorków truskawkowych 1/3 opakowania serka Arla Apetina Classic garść rukoli 5 cieniutkich plasterków boczku 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine szczypta chili sól(...)usmażyć na patelni. Rukolę umyć (ogonki oderwać), osuszyć i przełożyć do miseczki. Dodać przekrojone na pół pomidorki, pokruszony ser i upieczone bataty. Składniki winegretu dokładnie wymieszać i wlać do sałatki. Delikatnie zamieszać. Na całość rozłożyć upieczone kawałki boczku. Smacznego
Oryginalny smakOstatnio w mojej kuchni królują sałatki . Dzieje się tak i ze względu na pogodę- jak nadchodzi wiosna to mam ochotę na bardziej lekką kuchnie, jak i ze względu na chęć odchudzenia mojej kuchni. Sałatki bardzo chętnie robię je na śniadania lub na kolację. Pomagają mi przetrwać trudne chwile w odchudzaniu. Najważniejsze, że wypełniają żołądek nie mając dużo kalorii. Bez żadnych
Pobite gary BarbaryWymieszać w misce kuskus, kiełki z pestkami dyni, plastry ogórka, selera i papryki, dodać sałatę i oliwki (mogą być przekrojone na pół) oraz ocet i olej, lekko posolić i popieprzyć, wymieszać dokładnie składniki sałatki, spróbować i ewentualnie doprawić jeszcze do smaku. Można po podaniu posypać świeżymi pestkami dyni.Smacznego
Co na wege obiad?Zdrowy, lekki deser owocowy.Składniki:-puszka brzoskwiń w syropie-puszka kawałków ananasa-kilka mandarynek-2 banany-kiść winogron-garść rodzynek Odsączamy brzoskwinie
Maminek kulinarnyNadeszła wiosna, a z nią czas zrzucić może i co nieco, wiec czas na lekkie przekąski. Dzisiaj zaproponuje szybka, nieskomplikowaną i mało odkrywczą sałatkę, ale za to z pysznym sosem. Zapraszam na witaminy. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikcukru 1 łyżeczka soku z cytryny sól i kolorowy pieprz do smaku Przygotowanie: Ogórki myjemy, obieramy ze skórki, szatkujemy na mandolinie (muszą być cienkie). Aby je lekko zmiękczyć (puszczą wodę) podobnie jak w sałatce szwedzkie j, solimy i układamy na durszlaku . Po kwadransie ogórki odciskamy. Śmietanę mieszamy z cukrem do jego rozpuszczenia, następnie dodajemy sok z cytryny (zawsze
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjeszcze do niej dodamy, możemy otrzymać pyszną sałatkę do podania jako samodzielne danie, albo jako dodatek do obiadu. Genialnie sprawdza się na grilla - lekka, orzeźwiająca, świetnie komponuje się z mięsem. SKŁADNIKI: (na 3-4 porcje) Sałatka: 1/2 dużej główki sałaty lodowej 1/3 czerwonej cebulki 3-4 pomidory lub kilkanaście pomidorków koktajlowych Sałatę lodową porwać na małe kawałki. Pomidora pokroić
Kto ugości moich gości?Prosta sałatka z ogórków kiszonych , jajka i cebuli z pysznym sosem na bazie majonezu i musztardy. Ten przepis zawiera wszystko, czego oczekujesz od dobrej sałatki. Czyli to, co chrupiące z liści lodowej sałaty, lekką pikantność z czerwonej cebuli, kwaskowość kiszonych ogórków, cudowny zapach świeżego koperku oraz kremowość majonezowo – musztardowego sosu! Z kolei delikatna tekstura jajek doskonale komponuje się
Kuchnia Na Wypasiezdrowotnych właściwościach warzyw i oleju rzepakowego się dowiedziały. „Bo kto zjada sałatki, jest piękny i gładki. Bo, gdy zdrowo się odżywiamy, to siłę i moc większą mamy, jesteśmy sprawniejsi, aktywniejsi, zdrowe ciało mamy, łatwiej lekcje odrabiamy. Bo w zdrowym ciele, zdrowy duch.” Każde dziecko, swoją sałatkę samo przygotowywało i po swojemu dekorowało. Następnie ze smakiem je pozjadały, nauczycieli poczęstowały(...)Dressing: Na trzy łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżkę np. octu jabłkowego i musztardy djon dodajemy i tu swoich przypraw ulubionych dosypujemy. Pieprzem, chili, wyostrzamy, miodem lekko dosładzamy, ziół dokładamy i całość na gładko mieszamy. Sałatka: Sałaty, różne rodzaje na kawałki dzielimy, a pomidorki koktajlowe: żółte, zielone, czerwone na połowę kroimy. Marchewkę, paprykę różnokolorową na paski tniemy, a czerwoną cebulę
Moniki SmakołykiWitajcie! Orzeźwienie w środku zimy? Czemu nie!. Jeśli czujesz że czas zjeść coś lekkiego, zdrowego a zarazem uderzającego świeżością - spróbuj mojej sałatki :). Sałata masłowa, jarmuż, mięta, melisa, limonka, granat i chrupiące migdały! wszystko to osłodzimy prozdrowotnym ksylitolem :). Żadnej oliwy, żadnego oleju = minimum kalorii, przy zachowaniu maksimum smaku. Gdy połączycie sok z limonki i granata z ksylitolem uzyskacie bardzo wyrazisty dressing
Kuchnia PROzdrowotna