Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie ( klik ) i Facebooku ( klik ). Sprawdź najnowsze przepisy Cebula faszerowana ryżem z pieczarkami – nadziewane cebule Lekki sernik z galaretką z jogurtów Skyr – sernik z winogronami Prosta sałatka warstwowa z serem feta i kapustą pekińską Ranking: Polecana wódka na wesele w 2022 Deser GÓRA LODOWA – przepis na prosty deser bez pieczenia
Via GustoUwielbiam tuńczyka. Mogłabym go jeść i jeść. Bardzo często robię z nim różne kanapki, sałatki lub tortille. Dziś zapraszam Was na przepis na tortille z lekko pomidorową pastą tuńczykową. Idealne na śniadanie, do pracy lub kolacje. Takie tortille przygotowuje się naprawdę szybko. Spróbujcie. Składniki: 1 tortilla np. pszenna 1 puszka tuńczyka w oleju roślinnym (185 g) 1-2 liście sałaty
Słodkie okruszkiłyżeczka mielonego imbiru 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka musztardy francuskiej (gruboziarnistej) 10 łyżek oliwy Do podania sałatka z mango koktajl ze słodkich owoców tropikalnych opiekane na grillu lekkie pszenne pieczywo Instrukcje Ziele angielskie oraz owoce kolendry rozbijamy/miażdżymy dość dokładnie w moździerzu. Cebulę obieramy i kroimy na dość cienkie piórka. Czosnek obieramy
Kulinarna Pokusadrodze". Grzyby w takich sałatkach nie są bardzo popularne. Są zdrowe i dodają ciekawej nuty smakowej, której brak warzywom. W tej sałatce boczniaki są smażone na maśle. Ta wersja nie jest tak lekka i zdrowa jak z gotowanymi grzybami, ale za to smak jest bez porównania lepszy
Milion Smakówłatwość przygotowania. I za piękny wygląd :) Korzystajmy więc jak najwięcej, bo sezon szparagowy trwa krótko. Dziś połączenie klasyczne-szparagi i jajko. W postaci sałatki, żeby było jeszcze bardziej zdrowo i sycąco. Danie idealne na lekki lunch lub kolację. W dodatku robi się ekspresowo :) Składniki na 2 porcje: 2 garści mieszanki sałat Pęczek rzodkiewki Pół czerwonej cebuli 12 zielonych szparagów
Zawsze głodna!całym tygodniu trzeba nam lekkiego obiadku, by być pełnym energii na czekający nas wspaniały weekend. Sałatka z rukoli, krewetek i pomidorów koktajlowych SKŁADNIKI: kilkanaście surowych krewetek pomidorki koktajlowe rukola 1-2 ząbek czosnku czarne oliwki ser typu greckiego lub feta 1 łyżka utartego parmezanu 2 łyżki oliwy z oliwek 50ml białego wina sól, czerwona czubrica Na patelnie wlać oliwę
MarciochaKucharzyroszponką, gruszką, serem gorgonzolą i orzechami. Całość polałam słodkim sosem, który powstał z oliwy z oliwek, dżemu jagodowego Łowicz i soku z cytryny. Poniższa sałatka jest bardzo szybka do przygotowania i idealnie nadaje się na lekkie śniadanie. Przepis dodaje do akcji Dżem dobry, pobudka . Składniki na 1 porcję: 2 garście roszponki 1 gruszka garść orzechów ziemnych 50 g sera gorgonzola
UgotowaćZdrowie na talerzu czyli mój ukochany szpinak na surowo z pyszną sałatką z mozzarellą i pomidorem. Bardzo szybka i zdrowa przekąska, lub lekka kolacja . składniki na 2 porcje 200 g szpinaku 1 duży pomidor 1 opakowanie sera Mozarella odrobina octu balsamicznego kilka kropel oliwy z oliwek sól pieprz przepis Umyte i odsączone liście szpinaku układamy na talerzu, dodajemy
Smakowite Daniamarchewki 6 ogórków kiszonych 20 dag szynki drobiowej serek topiony majonez Przygotowanie: Zanim przystąpimy do robienia tej sałatki trzeba wrzucić do zamrażalnika serek topiony. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i oddzielamy białka od żółtek. Marchewkę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ogórki obieramy z łupki i kroimy je w kosteczkę, bardzo dobrną ;) Odsączamy. Szynkę drobiową kroimy w bardzo
Lawendowe Niebosałatka zniewala smakiem i kolorami. Połączenie wszystkich składników pieści kubki smakowe. Lekki, świeży z odrobiną ostrości i słodko - kwaśny dresing idealnie pasuję do ciężkiej wołowiny. Składniki: - stek wołowy, - mix sałat, - pomidorki chery, - pomarańcza, - orzechy włoskie, - papryka chili, - imbir Kamis, - miód
Malinowe Pocałunkiomijałam szerokim łukiem, pieczone rozklapciane jabłka, i krupnik. A krupnikiem "katowana" byłam od dziecka. Tak się czułam jak byłam mała bo wolę pizze, hamburgery, sałatkę Cezar, frytki .... Ale dawno nic nie smakowało tak dobrze jak lekki krupniczek w szpitalu. Myślę, że wkładam w niego trochę więcej starań (i warzyw) niż szpitalny catering, bo i smak tej "zupy
Matka Żywicielkapięknie oświetlonego Muzeum Historii Katalonii (Museu D'Història De Catalunya) i usiedliśmy na zewnątrz. Było ok. 22.00, a termometr wskazywał 30 stopni. Zamówiłam jakąś sałatkę, gazpacho andaluz oraz najpyszniejsze na świecie różowe wino. Jedzenie było lekkie, smaczne i cudownie chłodzące. Panowała świetna, luźna atmosfera - ludzie wokół nas jedli, śmiali się, dyskutowali (uwielbiam ten gwar w restauracjach w krajach śródziemnomorskich
Chilli Czosnek i Oliwatego aromatyczny sos pomidorowy i obiad czy tez późna kolacja gotowa. A że za pasem Walentynki to myślę, że dla szukających nadal pomysłu taka sałatka zrobiona z miłości dla ukochanej osoby, będzie równie trafionym daniem. Lekko, kolorowo i pysznie. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikwszędzie w cenie, która do bankructwa nie prowadzi (my się wycwaniłyśmy, bo mamy swoje własne, osobiste w ilościach lekko mówiąc zadowalających). Mamy więc na talerzu bombę witaminowa wzbogaconą majonezem. Ta propozycja ląduje u nas zawsze na Wielkanoc jako jedna z królujących sałatek. Widok stołu przypomina więc Westeros (Gra o Tron), a ta Wiosenna to zdecydowanie Daenerys Targaryen - młoda, rześka(...)kusząca i rozsądna. VADEMECUM SAŁATKI: * Rzodkiewka: "- zawiera sporo wody, niewiele białka i węglowodanów, ale za to pokaźną iloć witamin z grupy B, kwasu pantotenowego, nikotynowego oraz wit. C. - Te "jarzyny pięknych włosów"mają w sobie sporo wapnia, fosforu, żelaza, potasu i magnezu. - korzystnie wpływa na procesy krwiotwórcze w organizmie. (Zalecane są się ją przy niedokrwistości). - charakterystyczny smak warzywa
Wypisz Wymalujułożyłam na dnie miseczki. Na nich rozłożyłam część śledziowych rolmopsów z cebulką z marynaty. Następną warstwą był groszek wymieszany z kukurydzą. Lekko omaściłam majonezem, a całość posypałam startym jajkiem. Na świątecznym stole... część rolmopsów skryłam w sałatce, resztę podałam klasycznie z cebulką
bastalena