nazwał swój przepis Gordon Ramsay w swojej najnowszej książce „Bread Street Kitchen”, więc musiałam go wypróbować! I faktycznie, brownie wyszło absolutnie przepyszne, co więcej jest tak łatwe w przygotowaniu, że nie wymaga nawet użycia miksera:) Nie znam osoby, która nie lubiłaby brownie. Te wychodzą chrupiące na zewnątrz i wilgotne w środku, jednym słowem – idealne. Polecam gorąco(...)miskę z ognia i wmieszaj rózgą cukry, następnie dodaj jajka i ekstrakt waniliowy i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Wsyp przesianą mąkę, sól i ponownie wymieszaj do uzyskania jednolitego ciasta. Przełóż masę do przygotowanej formy i wyrównaj tak by ciasto miało jednolitą grubość. Włóż do piekarnika i piecz przez 35-40 minut, obracając formę w połowie pieczenia. Jeżeli dodajesz dodatkową
karmelowyinspiracją do stworzenia wersji wegańskiej stał się przepis z bloga Hello Morning. Kuchnia Roślinna -> Pyszne wegańskie idealnie chrupiące gofry . Tym przepisem można się przekonać jak łatwa i przyjemna jest kuchnia wegańska , te gofry są błyskawiczne, nie trzeba ubijać białek na pianę ani się denerwować, że tylko te pierwsze będą chrupiące. W tym przepisie wszystkie są idealnie chrupiące(...)łyżki cukru szczypta soli cukier waniliowy albo odrobina ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia Wykonanie: 1. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i miksujemy. Stworzy się ciasto o idealnej konsystencji. 2. Gofrownicę polecam natłuszczać (ja tego nie zrobiłam i mi przywierały gofry) i wylewamy ciasto na rozgrzaną gofrownicę i smażymy gofry jak zwykle. Usmażone posypujemy cukrem pudrem
Kawa z mlekiempocząwszy od ciast przez naleśniki aż po gulasze i zupy. Jest to mąka bezglutenowa, którą uzyskuje się poprzez zmielenie pieczonych, obranych i wysuszonych kasztanów. Do przygotowania poniższego przepisu zainspirowały mnie włoskie naleśniki Necci, które są tradycyjną toskańską przekąską podawaną z serem ricotta. U mnie wersja bezglutenowa i bez nabiału za to doprawiona ciemnym kakaem. Jest to łatwy przepis na uzyskanie(...)trzepaczką. 2 Mąkę i kakao przesiewam przez sitko i mieszam dokładnie. 3 Dodaję po 1 łyżce mąki z kakao do płynnych składników dokładnie mieszając blenderem do połączenia składników. 4 Ciasto odstawiam na 15 minut. 5 Rozgrzewam suchą patelnię na średnim ogniu. 6 Wylewam 2-3 łyżki ciasta rozprowadzając je równomiernie po całej powierzchni. 7 Smażę ok. 2 minuty z jednej
Book of spellspuszyste, najlepsze. U mnie w wersji odrobinę zakręconej, bo zawijanej, ale nie ma problemu, aby przygotować je jako nadziewane serem bułeczki. Żyjemy w czasach, kiedy nawet w dobrej cukierni niełatwo jest kupić smaczną drożdżówkę. Pozostaje przygotować je domowo – samemu. Na szczęście wbrew pozorom wcale nie jest to trudne. A taka domowa drożdżówka z serem smakuje po prostu obłędnie. Zamyka(...)będą potrzebne) 4 łyżki cukru pudru (jeśli ser jest kwaskowy to więcej) 1 łyżka cukru z wanilią (ostatecznie wanilinowego) skórka otarta z połowy niewoskowanej cytryny Drożdżówki z serem – ciasto: 500 g mąki pszennej (3 szklanki + 2 łyżki do rozczynu) 35 g świeżych drożdży (mniej niż pół kostki) 1 szklanka mleka (250 ml) 1 całe jajko i 1 żółtko (białko
Poezja smakujednego kawałka to zbyt mało. Do przełożenia ciasta z galaretkami i owocami stworzyłam bardzo lekki krem z jogurtu greckiego. Bardzo lubię kremy budyniowe, ale na lato wolę coś lżejszego i bardziej odświeżającego. Biszkopt można zrobić z ulubionymi galaretkami i niezbyt kwaśnymi dojrzałymi owocami. Biszkopt z kremem jogurtowym i owocami jest łatwy do zrobienia. Trudność jedynie może sprawić wyczucie momentu(...)minut (do suchego patyczka). Dobrze sprawdzi się forma z otwieranym brzegiem. Biszkopt wystudzić i wyjąć z formy obracając go tak, aby spód był na górze, wtedy wierzch ciasta będzie równy. Ciasto przekroić w poprzek na 2 równe części i przełożyć je kremem z jogurtu, po czym wstawić na 15 minut do lodówki. Jeśli mamy brzeg od otwieranej formy proponuję
Kuchcik gotujeZapraszam na fantastyczny, przepyszny deser – „jabłka w szlafroczkach”. Kruche, waniliowo- maślane ciasto otula jabłka nadziane bakaliami i miodem. Jabłka w kruchym cieście możemy podać z bitą śmietaną lub lodami i przed podaniem posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem, pycha… Robiłam już ten deser trzy razy i za każdym razem znika błyskawicznie:) Do przepisu radzę użyć dość(...)również będą smaczne. Do wycinania ogryzków z jabłek użyłam świetnej drylownicy do jabłek – Good Grips marki OXO , bardzo polecam. Jestem z niej zadowolona. Jest poręczona, dobrze wyprofilowana i łatwo dzięki niej usuniemy ogryzki z jabłek ( patrz film ) Otrzymałam ją do przetestowania ze sklepu Leduvel . Zapraszam na FILM . Składniki: 200g mąki pszennej (użyłam tortowej) 100g cukru
Mała CukierenkaZapraszam na fantastyczny, przepyszny deser – „jabłka w szlafroczkach”. Kruche, waniliowo- maślane ciasto otula jabłka nadziane bakaliami i miodem. Jabłka w kruchym cieście możemy podać z bitą śmietaną lub lodami i przed podaniem posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem, pycha… Robiłam już ten deser trzy razy i za każdym razem znika błyskawicznie:) Do przepisu radzę użyć dość(...)również będą smaczne. Do wycinania ogryzków z jabłek użyłam świetnej drylownicy do jabłek – Good Grips marki OXO , bardzo polecam. Jestem z niej zadowolona. Jest poręczona, dobrze wyprofilowana i łatwo dzięki niej usuniemy ogryzki z jabłek ( patrz film ) Otrzymałam ją do przetestowania ze sklepu Leduvel . Zapraszam na FILM . Składniki: 200g mąki pszennej (użyłam tortowej) 100g cukru
Mała CukierenkaKocham ciasto drożdżowe! Zwłaszcza te, w których kryją się owoce sezonowe. W lasach zagościły jagody, więc pewnie nikogo nie zdziwi fakt, że na blogu zapraszam Cię
Wielki apetytUwielbiam smak i zapach kokosa, teraz zbliżają się Święta Wielkanocne, więc postanowiłam wykorzystać ten smak i zapach w babce. Już kilka babek pojawiło się na blogu
dom-agi.plWielkanoc coraz bliżej, więc powoli już można eksperymentować z przepisami wielkanocnymi. Tym razem chciałam Wam zaproponować brownie w skorupce. Inspiracje znalazłam na jednej ze stron ze
dom-agi.plPodejrzewam, że większość jest przejedzona po Świętach i wolnym, mało kto myśli teraz o słodkościach i pieczeniu ciasta, ale na ten sernik z rosą na prawdę
dom-agi.plZ dyni można wyczarować więcej niż tylko ozdobę na Halloween – świetnie nadaje się do deserów, a także dań na ostro. Mimo, iż desery nie są naszą
Nerds Kitchenprzykład ciasto dyniowe czy nawet dodatek do koktajli. Z pewnością pojawi się u mnie klasyczny krem z dyni, który jest chyba najpopularniejszym sposobem na wykorzystanie tego warzywa. Tym razem miałam jednak ochotę na coś nowego. Padło więc na wytrawne bułeczki dyniowe. Jako bazę wykorzystałam przepis na bułeczki z suszonymi pomidorami , które niedawno piekłam. Są bardzo szybkie i łatwe w wykonaniu(...)sody Słodka i ostra papryka, odrobina cynamonu, czosnek Upieczoną dynię pokroić na mniejsze kawałki Zblendować dynię z jogurtem i jajkami Dodać mąki, sodę i przyprawy i dokładnie połączyć Przelać ciasto do foremek (u mnie silikonowe na muffiny) Piec 35 - 40 minut w 180 stopniach
HealthyCreationscappuccino". Ten właśnie kształt jest bardzo charkterystyczny dla tych ciastek w Niemczech, najpopularniejsze są oczywiście Mandel-Kipferl i Vannille-Kipferl, czyli migdałowe i waniliowe. Można nawet kupić gotowe, schłodzone ciasto na te wypieki. My jednak zrobiłyśmy same, Asia, Zuzia i ja, bo ciastka powstały podczas pobytu Asi i Pawła u nas w Monachium. Jak już pisałam tutaj , wybrała je Zuzia(...)książeczki "Plätzchen" z serii "Essen&Genießen", wydawnictwa Happy Books. No i wybrała świetnie, bo ciastka były przepyszne z wyraźnym aromatem cappuccino i pyszną czekoladową dekoracją. Dodatkowo bardzo łatwo się je robi i dobrze się przechowują w szczelnej puszce lub plastikowym pudełku. Przekonajcie się sami! ;) Składniki: (ok. 50 sztuk) 20 g rozpuszczalnej kawy cappuccino 300 g mąki + do podsypywania
Kuchnia Prezydentowejnowych odsłonach i nietypowych połączeniach. Pokażemy jak łatwo przyrządzić naprawdę smaczne i zdrowe dania, które na stałe wpiszą się w codzienne menu. Wszystkie przygotowane dania będą bezglutenowe. Warsztaty „Kasza i spółka” odbędą się w dwóch odsłonach: SŁODKO – 21.09. o godz. 10.00 WYTRAWNIE – 20.09 o godz. 15.00 Podczas warsztatów uczestnicy przygotują m.in. : SŁODKO * ciasto gryczane z owocami jaglaną tartę owocowo-ziołową(...)końca na wyniki konkursu z książką "Kocham Toskanię. Kolory, smaki i zapachy" wydawnictwa Jedność (klik) - co nowego w ofercie wydawnictwa można śledzić na profilu FB (klik) Nie było łatwo. Dostałam od Was w prezencie tyle zwierzeń i marzeń ubranych w tak piękne słowa. Musiałam temu jakoś zaradzić i udało się! Dzięki uprzejmości wydawnictwa mogę obdarować nie jedną, a dwie
KUCHARNIA