przygotowania nawet na ostatnią chwilę :) Na cieście tworzy się chrupiąca skórka, a środek pozostaje mięciutki. Pomysł na ciasto znalazłam na stronie Mała Cukierenka . Zapraszam do pieczenia! :) Składniki na ciasto z przyprawą piernikową z suszonymi owocami: 500 g mąki pszennej (użyłam tortowej) 170 g cukru drobnego do wypieków 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 2 jajka 1 szklanka śmietany(...)ŁATWY 1. W jednej misce łączymy 170 g cukru, sodę, sól i mąkę. W drugiej misce łączymy jajka, śmietanę, olej, jogurt i suszone owoce - dokładnie mieszamy. Przelewamy mokre składniki do suchych i mieszamy łyżką jedynie do połączenia się składników. 2. W szklance łączymy 80 g cukru, cynamon i przyprawę piernikową. Keksówkę smarujemy masłem, posypujemy mąką. Nakładamy 1/3 masy na ciasto
My Culinary ArtDzisiaj zapraszam na pyszne, banalne w wykonaniu ciasto, idealnie nadające się na Święta. Do przygotowania nawet na ostatnią chwilę :) Na cieście tworzy się chrupiąca skórka, a
My Culinary ArtMikołajki :) Wyszły bardzo smaczne, wilgotne, delikatnie pachnące pomarańczami (do ciasta dodałam drobno pokrojoną kandyzowaną skórkę pomarańczową i sok pomarańczowy) nadziewane dżemem o smaku kiwi. Do tego obowiązkowo musiała być jakaś świąteczna dekoracja. Wybór padł na zrobienie choinek z masy śmietanowej z mascarpone (mojej ulubionej). Jednak, aby nie było tak łatwo i „codziennie” postanowiłam, że choinki będą w trzech odcieniach zieleni(...)schłodzonego) 500 g serka mascarpone (schłodzonego) 2-3 łyżki cukru pudru barwniki spożywcze w żelu w 3 odcieniach zieleni (Wilton: Soczysta zieleń, Zieleń liści, Zieleń mchu) kolorowe posypki do ciast Wykonanie: Mąkę pszenną przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy szczyptę soli oraz skórkę pomarańczową . W drugiej misce roztrzepujemy jajko, dodajemy cukier i miksujemy. Po chwili dolewamy również
MyCookBook.plpachnie nie tylko lekko orzechowo, ono ma wręcz aromat karmelu, cudo, cudo, cudo, ot po prostu. Kto jeszcze nie próbował przygotować swojego masła klarowanego (ghee) polecam. Przepis jest bardzo łatwy, a efekt końcowy powala na kolana. Dla mnie to było zaskoczenie na maxa, wcześniej nie pomyślałam, że własnoręczne przygotowanie ghee jest tak banalnie proste. Masło klarowane (ghee), jest to masło(...)delikatnie łyżką do jakiejś miseczki (można to później użyć np. do ciast, u mnie nie znajduje jednak zastosowania, po prostu to wylewam). Co jakiś czas delikatnie mieszamy, wówczas dolna warstwa przedostaje się na górę i dzięki temu tworzy na powierzchni pianę, którą zbieramy. Moment idealnego sklarowania jest łatwo zauważalny, bowiem masło przestaje nagle bulgotać, tworzy się gładka tafla. To jest
Smaczne ZdroweWitam kochani, dziś przychodzę do Was z czymś co każdy lubi, czyli z pizza, ale trochę inną, niż klasyczna. Pizza twist, to nic innego jak podłużne
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPyszne, lekkie, bardzo łatwe w przygotowaniu dietetyczne placuszki bananowe do przygotowania, których są potrzebne tylko dwa składniki: kurze jajko i dojrzały banan! Ostatnio mam
Kuchnia ŁukaszaKolejny prosty chleb na drożdżach. 1 kg mąki 400 ml wody 250 ml mleka 20 g drożdży 2 łyżki oleju 2 łyżeczki cukru 3 łyżeczki soli
Polska ZupaDomowa musztarda doskonała na sos do sałatek, i nie tylko. Warto spróbować zrobić, jest łatwa w wykonaniu, a smak domowej musztardy niezastąpiony. Składniki: 120 gram
kgwjanczewoŚwiętami Bożego Narodzenia w 2017 roku. Przepis na świąteczny makowiec jest łatwy i każdy sobie z nim poradzi, do tego wygląda uroczo z kruchymi gwiazdkami, będzie ozdobą świątecznego stołu. Jest też bardzo smaczny. Wasi goście będą zachwyceni tak samo jak i moi. Polecam też inne przepisy na świąteczne ciasta z makiem: świąteczna strucla z makiem , struclę makową , makowiec japoński
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięGdy pojawiają się truskawki mogę je jeść na okrągło, na śniadanie, na obiad i na kolację. Obojętnie w jakiej postaci, upieczone, w formie dżemu, zwykłe, prosto
dom-agi.plZostała mi maślanka, a ja bardzo nie lubię wyrzucać jedzenia, wolę każdego dnia iść do sklepu, kupić trochę, niż później wyrzucać niezjedzone, stare, bo się zepsuło
dom-agi.plWybieranie tortu na ósme urodziny mojej córeczki było bardzo trudne. Dziecko miało duże wymagania, najwięcej radości sprawił by jej tort ze świeżymi truskawkami lub malinami, ale
dom-agi.plGdy piekę ciasto nie lubię na nie zbyt długo czekać. Na blogu już kiedyś pojawiła się jedna wersja ciasta snikers . Taki rodzaj tego ciasta jest najbardziej
dom-agi.plDzisiaj zapraszam na ciężki, wilgotny, prawdziwie zimowy chlebek bananowy z dodatkiem pure z pieczonej dyni. Mnie najbardziej smakuje taki jeszcze ciut letni, idealny ze szklanką mleka. Jest bardzo łatwy do przygotowania. Po upieczeniu pozwólmy mu chwilę przestygnąć w foremce, potem już można go studzić na kratce, Chlebek bananowo-dyniowy Czas przygotowania: 75 minut Proporcje na keksówkę(...)pieczenia, cukier, olej i posiekaną czekoladę. Wszystko dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, bez termoobiegu. Keksówkę o długości 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto i pieczemy około godziny. Studzimy na kratce. Gdy ciasto wystygnie posypujemy je cukrem pudrem
Kulinarne przygody GatityBabka piaskowa - dwukolorowa i dwusmakowa. Idealny wypiek na wielkanocny stół. Babka zachowuje świeżość przez kilka dni. Przed podaniem posypcie ją cukrem pudrem. Babka dwukolorowa jest łatwa i szybka do przygotowania :) Zachęcam do pieczenia! Składniki na dużą formę do babki: 4 duże jajka 1 szklanka mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka zwykłego cukru 1 łyżeczka cukru z wanilią(...)naprzemiennie białą i ciemną masę. Najlepiej, aby na samym wierzchu była jasna masa. Piec przez około 50-60 minut w 165ºC. Babka musi się zarumienić. Jeżeli po wbicu patyczka, ciasto nie przywiera to babka jest gotowa. Studzić w lekko otwartym piekarniku. Przed podaniem babkę przełożyć na duży talerz i posypać cukrem pudrem. Najlepiej kroić na drugi dzień (nie kruszy się
Ugotować