łatwe ciasto - 8882 przepisów (strona:297/593)

STAROPOLSKIE NALEŚNIKI ZWYKŁE - cała prawda o naleśnikach 540

STAROPOLSKIE NALEŚNIKI ZWYKŁE - jedyne takie, najlepsze. Lekki, smaczny i łatwy w przygotowaniu obiad, podwieczorek bądź kolacja? Odpowiedź może być tylko jedna. Absolutnie fantastyczne naleśniki przyrządzone na sposób staropolski :) Podane w wersji deserowej lub wytrawnej. Przepis podstawowy, zwykły - w wersji na słodko do ciasta można dodać 2 łyżki cukru. Cała prawda o naleśnikach, oczywista ;) Naleśniki powinno smażyć się na cienkiej patelni

Moja Książka Kucharska
Suflety z malinami (na serku ricotta) 267

życiu nie piekliście sufletów to zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu, ponieważ jest łatwy i szybko do przyrządzenia. Suflety przygotowane na serku ricotta są delikatne, puszyste, lekko wilgotne i bardzo smaczne. Nie będę ukrywać, że zrobienie zdjęcia wyrośniętym sufletom graniczyło z cudem, ponieważ z każdą minutą ciasto lekko opadało 😃 Do deseru warto dodać kwaśne maliny, aby zrównoważyć smak słodkiego ciasta. Składniki

Ugotować
Naleśnik z piekarnika 217

śmietankowym, wędzonym łososiem i szczypiorkiem, czy z podsmażonym mięsem mielonym, pieczarkami i papryką). Ciasto na naleśnika ma być rzadkie - nie należy dosypywać większej ilości mąki niż wskazana w przepisie. Naleśnik bardzo ładnie wyrasta w piekarniku, tworząc wybrzuszenia, jednak opada po wyjęciu z piekarnika. Po upieczeniu bardzo łatwo zwija się w roladę. Blaszka do pieczenia nie może być zbyt mała

Gospodyni Miejska
Proste ciacho dla zabieganych 161

Dzisiaj łatwe, proste i smaczne ciacho. Idealne, kiedy nachodzi nas ochota na coś słodkiego. W smaku przypomina nieco kremówkę, ale dzięki dodatkowi dżemu, nie jest za słodkie. Świetne do popołudniowej kawy :) SKŁADNIKI: 2 opakowania ciasta francuskiego mały słoiczek kwaśnego dżemu ( u nas porzeczkowy) gotowy krem karpatka do gotowania kostka masła 100 ml śmietanki 30 % łyżka cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny

Kuchnia od dwojga
Pasta jajeczna 152

3-4 30 min Łatwe Tanie Szybki przepis na pastę jajeczną. Domowy sposób na pyszną pastę do kanapek. Składniki 6 jaj 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka

PysiaGotuje.pl
Trufle piernikowe z pomarańczą i rumem 186

Święta szybko minęły, ostatnie okruszki ciast juz zjedzone, a po pierniku zostało tylko wspomnienie... Ale na te typowo świąteczne smaki nie czekajcie cały rok, bo i po co tak się męczyć ? Pozostają w klimacie świątecznych smaków, proponuję Wam łatwy i szybki przepis na trufle piernikowe. Myślę, że trufle sprawdzą się idealnie jako słodka przekąska na sylwestrowej domówce lub innej imprezce

kolorowotorcikowo
Lody z czerwonej porzeczki 213

ilość porzeczek (bo niestety były strasznie drogie) z myślą o ozdobieniu jednego z ciast. Pomyślałam, że to dobry pomysł, bo potem możemy je zjeść, w końcu porzeczki mają mnóstwo witamin, a na co dzień niestety ich nie kupuję. Ale mój przebiegły plan okazał się nie taki łatwy do wykonania, ponieważ okazało się, że porzeczki te są tak kwaśne

Relaxtime
Borek -tureckie danie 154

często. Borek. Postanowiłam zrobić i podzielić się z Wami tym przepisem. Jest bardzo łatwy do zrobienia i bardzo smaczny. Będzie częściej gościł na moim stole. Danie bardzo syte. Ja zrobiłam na patelni, ale również można go upiec w piekarniku. Dokonam tego następnym razem. Składniki 4 płaty ciasta filo 500 g mięsa mielonego 4 średnie ugotowane ziemniaki 4 łyżki masła klarowanego

O kuchni z uczuciem
Grillowane truskawki. Jak grillować truskawki? Metody, techniki, przepisy 242

szybkie. Proponujemy podawać je z lodami, sosem czekoladowym i bitą śmietaną. W ten łatwy i prosty sposób przygotujemy pyszny deser. Truskawki można grillować bezpośrednio na ruszcie, mogą być również grillowane na szaszłykach. Mogą być podawane jako jeden ze składników grillowanej sałatki lub podawane z deserami i ciastami. Jak grillować truskawki? Metoda #1. Za pomocą tej metody truskawki będziemy grillować bezpośrednio

naRuszcie
Placki sernikowo-bananowe 207

będą też miały nieco chrupiącą skorupkę. Ja wykładam na patelnię po 3 łyżki ciasta, co daje 3 placki. Dzięki proszkowi do pieczenia podczas smażenia na powierzchni placków powinny pojawić się bąbelki, to znak, że należy je przełożyć na drugą stronę. Kontrolujcie moc gazu, gdyż placki można łatwo przypalić. Z podanej porcji wychodzi ok. 12 grubszych placków. My najbardziej lubimy jadać

Cooking Monster
Mannowiec z truskawkami 21986

Deser bez pieczenia o delikatnym rozkosznym smaku i fajnym wyglądzie. Z warstwą truskawkowej galaretki i ciasteczkowym spodzie. Łatwy w przygotowaniu, gdy zrezygnujemy z likieru zajadac mogą

Wanilia i Kardamon
Pomarańczowa zebra z daktylami i papają 177

skórkę na tarce lub obieraczką. Wycisnąć sok. Margaryna powinna mieć temperaturę pokojową, by łatwo było ją utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie do niej dodajemy po kolei jajka. A teraz na przemian, nie przestając miksować, wsypujemy suche składniki i dolewamy sok z pomarańczy. Odlewamy 1/3 ciasta, do którego dodajemy kakao, a do drugiej części dodajemy skórkę z pomarańczy. Mamy

Karczma Honorietty
Naleśniki pieprzowe nadziewane pstrągiem w chrzanie Graal 145

naleśniki 1 jajko 1/3 szkl mleka 2 łyżki mąki pieprz pomarańczowy Skworcu sól nadzienie rukola rzeżucha ogrodowa pomidor 1 puszka pstrąga w sosie chrzanowym Graal Z

Gotowanie jest łatwe
Placuszki kakaowe na kefirze 149

500 ml kefiru 1,5 szkl maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao 3 łyżki cukru 2 jajka tłuszcz do smażenia Jajka z cukrem

Gotowanie jest łatwe
SOLONY KARMEL – idealny do lodów, naleśników i gofrów! 165

Solony karmel to jeden z moich ulubionych dodatków do lodów, deserów i ciast. Ostatnio wykorzystałam go do Pavlovej z lodami – zobaczcie tutaj . Obłędnie słodki ( a co za tym idzie kaloryczny :p ) krem z nutką soli z całą pewnością niejednego już zachwycił. Można go w bardzo łatwy i szybki sposób przyrządzić w domowym zaciszu ze składników, które prawie zawsze mamy

Ostra na Słodko
Tarta makaronowa 168

Łatwa, ekspresowa i pyszna- tym razem zabrałam się za tartę, ale troszkę w inny sposób. Starałam się zainspirować ulubionymi kuchniami i stworzyć coś zupełnie innego. Tarta z założenia kojarzy się z Francją. Kruche ciasto z Polską. Gorgonzola, bazylia, makaron i papryczki -Włochy. A ze smażeniem pasty, żeby nadać jej aromatu spotkałam się w kuchni indyjskiej. Wyszło Fusion, ale tak miało

Wielki apetyt
Mmmmm, mlecyk! 182

waniliowy. Umieszczamy w spokojnym ciepłym miejscu, przykrywamy wilgotną ściereczką i czekamy ok. godziny. Ciasto mocno rośnie, dlatego ważne jest, żeby zostawić je w dużej misce. Naleśniczki smażymy z dwóch stron na niewielkiej ilości masła aż uzyskają złoty kolor. Temperatura smażenia nie może być za wysoka, bo łatwo się przypalają i ciężko je obrócić, gdy smażą się za szybko. Uwaga bardzo

les mirabelles
Pieczone pierogi 164

Uwielbiam pierogi w ich pierwotnej gotowanej wersji, a później, gdy zostaje ich nadmiar, to odsmażane. Ostatnio natknęłam się na pierożki pieczone z ciasta drożdżowego i postanowiłam

dom-agi.pl
Sernik śmietankowo-wiśniowy 270

Składniki: ciasto: 1,5 szkl mąki krupczatki 0,5 kostki masła 3 żółtka 0,5 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa serowa: 1 kg

Luźna Kuchnia
Jak zrobić papierową tubkę do dekoracji ciast. 145

metalową lub plastikową karbowaną końcówkę do dekoracji ciast. Gdy ozdobimy już nasze ciasta naszą papierową tubką, wyciskamy pozostałą  z niej masę , a tubkę wyrzucamy do kosza. Można ją zrobić ze zwykłego papieru, ale można także użyć pergaminu lub papieru powlekanego folią będzie bardziej wytrzymała Bardzo łatwo się ją robi, wystarczy tylko trochę wprawy. :-) Tutaj znajdziesz film jak ją zrobić

Przepisy i porady kulinarne
Pasta z awokado - guacamole 192

Awokado często jest nazywane "owocem maślanym" z uwagi na dużą zawartość tłuszczów nienasyconych zdrowych dla naszych organizmów. Przed zakupem upewnijcie się czy owoc jest dojrzały. Możecie

kulinarnyJa
Oszukana pizza z patelni 239

szynki szczypta soli szczypta cukru ketchup CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: W misce łączymy śmietanę, jajka, majonez, mąkę, doprawiamy solą i cukrem i bardzo dokładnie mieszamy do połączenia składników. Na patelni na wysokim ogniu rozgrzewamy odrobinę oliwy (ja dałam pół łyżki). Wlewamy ciasto i natychmiast zmniejszamy ogień. Smażymy aż ciasto się zetnie (ok. 3 minuty) i obracamy

My Culinary Art
Śniadaniowe smoothie jagodowe. 211

 Pyszne, smaczne, bardzo łatwe i momentalne w przygotowaniu smoothie z jagód, to idealne śniadania przed szkołą lub pracą, bo do jego przygotowania potrzebujemy jedynie zamrożonych

Kuchnia Łukasza
Placek kokosowy 266

Smaczne i bardzo łatwe ciasto.Przepis dostałam od znajomej, bardzo, bardzo dawno temu. Masa kokosowa: 20 dag kokosu lub trochę więcej 13 dag tłuszczu 2/3 szklanki cukru 4 duże łyżki mleka Rozpuścić tłuszcz, dodać pozostałe składniki, wymieszać. Ciasto: 25 dag mąki 25 dag margaryny 4 duże jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 op. cukru waniliowego 1 szklanka cukru Margarynę

Praktyczna pl
Chleb z garnka 324

perspektywa braku chleba. Polecam również przepis na rustykalne bagietki, które są szybkie i łatwe w wykonaniu. Piekłam chlebek drożdżowy sypany (pszenno-żytni) , ale przepisów na pieczywo na naszym blogu nie brakuje.Świetne i szybkie są również mini bułeczki na proszku do pieczenia. Tym razem do ciasta chlebowego dodałam mieszankę przyprawy do chleba włoskiego z czarnuszką i suszonymi pomidorami. Chleb

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Otręby gryczane -Smakoszyki 176

jabłkowy i cytrynowy, bogactwo witamin – B1, B2, PP i P, dużo soli mineralnych – łatwo przyswajalne żelazo, jod, cynk, nikiel, fosfor, wapń, cynk, bor, kobalt, miedź. Otręby są znakomitym, naturalnym źródłem błonnika oraz rutyny o przeciwzapalnym działaniu. Produkt przeznaczony do bezpośredniego spożycia – jako dodatek do musli, jogurtów, ciast, zup, mieszanek do pieczenia chleba. Otręby gryczane są polecane osobom z problemami żołądkowymi

Moje domowe kucharzenie
Świąteczny makowiec z kruszonką i lukrem 1645

Narodzenia w 2015 roku. Przepis na ten makowiec jest bardzo łatwy, każdy sobie z nim poradzi, nawet laik kuchenny. Robi się go bardzo szybko, a do tego daję Wam gwarancję, że jest bardzo smaczny. Na 100% Wasi goście będą zachwyceni jego smakiem. Polecam też inne przepisy na świąteczne ciasta z makiem: struclę makową , makowiec japoński i seromakowiec na kruchym spodzie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pastéis de nata, czyli to co w Portugalii najpyszniejsze 172

krochmalenia habitów, a żółtka zaczęto wykorzystywać do produkcji ciasteczek. Są one przepyszne w smaku, szczególnie zaraz po wyjściu z pieca, lekko opruszone cynamonem! Składniki: 12 babeczek - 2 płaty ciasta francuskiego - 1,5 łyżki mąki pszennej - 0,5 szklanki cukru - ponad pół szklanki mleka - skórka z połowy cytryny - 1/3 szklanki wody - 1 cukier wanilinowy - 3 żółtka Do garnuszka odlałam troszkę mleka(...)którym rozmieszałam mąkę. Resztę mleka zagotowałam razem z otartą skórką z cytryny. Do zagotowanego mleka wlałam powoli mieszaninę mleka z mąką. Należy wlewać powoli, intensywnie mieszając, gdyż łatwo mogą zrobić się grudki. Gotowałam na małym ogniu, aż do zgęstnienia. Wymieszałam wodę z cukrem, a następnie gotowałam, aż do powstania syropu. Syrop wlewałam porcjami do powstałego wcześniej kremu, również energicznie mieszając

Receptura smaku
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI NA CIASTECZKOWYM SPODZIE 355

temu że jest on z obu stron powlekany, łatwo odchodzi od wypieków.) Odstawiamy do lodówki do stężenia. *Ser miksujemy z cukrem pudrem , dodajemy rozpuszczoną przestudzoną żelatynę. Wszystko razem mieszamy, wylewamy na ciasteczkowy spód, odstawiamy do lodówki do stężenia.  *Brzoskwinię osączamy z zalewy, kroimy na małą kosteczkę, pokrojone wykładamy na ciasto.  * Galaretki rozpuszczamy w szklance wrzątku. Przestudzoną wylewamy

Z Majeczką w kuchni
Muffinki z białą czekoladą i porzeczkami 177

Prawdziwie letnie muf finki, można je zrobić z dowolnymi owocami lata i od razu z podwójnej porcji, tak szybko znikają, są wprost idealne, wilgotne, mięciutkie i tak łatwe do przygotowania. Nie zamieniajcie tylko w przepisie masła na margarynę, bo masło daje im fajny naturalny smak.  99% moich wypieków jest na maśle a kremów nie wyobrażam sobie robić na margarynie(...)płynnej konsystencji, wystudzić, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do ubitej masy jajecznej wlać mleko oraz masło, delikatnie miksując wsypywać mąkę przesianą przez sito, wymieszać tylko do połączenia. Ciasto wlewać do papierowych papilotek, posypać osuszoną czerwoną porzeczką. Piec około 30 minut w temp 180*c –do suchego patyczka. Po upieczeniu polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Pięć niedrogich przyborów kuchennych, które ułatwiają życie 264

doświadczenie. Mam nadzieję, że to drugie. Waga pomaga mi piec ciasta, chleby, pizzę, odmierzam z jej pomocą porcje mięsa lub owoce do zamrożenia. Dzięki niej wiem ile ryżu i makaronu ugotować, by nie było go ani za mało, ani za dużo. Zdecydowanie polecam płaską, elektroniczną wagę, na której łatwo ustawimy różnego rodzaju naczynia. Eleganckie retro wagi z szalką(...)też niezastąpione do nakładania spaghetti lub innych makaronów w kształcie nitek. Spokojnie można je obsłużyć jedną ręką, ponieważ otwierają się po naciśnięciu uchwytu znajdującego się z tyłu. No i łatwo się je myje. 3. Termometr kuchenny Choć korzystam z niego rzadko, to w tych rzadkich momentach jest niezastąpiony. Większość potraw smażonych na głębokim tłuszczu wymaga temperatury oleju 180 stopni. Jeśli

W kuchni wieczorem
Por fawor! Karnawałowe faworki – kruche i delikatne 246

nożem do pizzy na wąskie, dwu centymetrowe paski. Po środku każdego robimy nacięcie, przez które trzymając za jeden koniec ciasta, przekładamy jego drugi koniec.   Zawsze najpierw rozwałkowuję całe ciasto, a gotowe powywijane faworki odkładam na drugą stolnicę. Jeśli lekko obeschną nic im się nie stanie.   W szerokim garnku lub rondlu rozgrzewamy tłuszcz. Tłuszcz – jak do każdego głębokiego smażenia(...)Jeśli włożycie faworki do za zimnej frytury opadną na dno i wchłoną jej mnóstwo zanim wypłyną i zaczną się smażyć.   Jeśli nie macie termometru, temperaturę łatwo sprawdzić – na zagrzany tłuszcz wrzucamy półcentymetrowy plasterek obranego surowego ziemniaka. Jeśli idzie na dno i nie wypływa – tłuszcz jeszcze za zimny. Jeśli ziemniak szybko wypływa i utrzymuje się na powierzchni, otacza go mnóstwo

Karo in the Kitchen
Pomidorowa z czosnkiem i cebulką 281

4-5 30 min Łatwe Tanie Rozgrzewająca zupa pomidorowa. Szybka w przygotowaniu i do tego pyszna! Składniki 1l bulionu warzywno – drobiowego 3-4 łyżki koncentratu

PysiaGotuje.pl
Deser z pomarańczami, bananem, lodami i śmietaną 165

6 15-20 min Łatwe Tanie Szybki i sycący deser idealny do każdej kawy i nie tylko. Kwas pomarańczy w połączeniu ze słodyczą reszty składników nadaje

PysiaGotuje.pl
Grahamkowe ciasteczka do mleczka 160

1 szkl mąki graham 1 szkl mąki krupczatki 1 szkl mąki pszennej 0,5 szkl otrąb pszennych 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 szl cukru pudru 3

Gotowanie jest łatwe
Sałatka z pory i makaronu 176

Rewelacyjna sałatka, z makaronem, więc pożywna, nadaje się doskonale na sytą kolację jak i na przyjęcie gości, łatwa, prosta, tania - to jej zaleta!, a co dopiero

kgwjanczewo
Truskawkowe słoneczka - tartaletki 126

3 szkl mąki 3 żółtka 2 łyżki śmietany 200 g margaryny cukier wanilinowy 150 g cukru pudru nadzienie dżem truskawkowy ok 1 szkl 1 łyżka mąki

Gotowanie jest łatwe
Pudding z rabarbarem i sosem karmelowym 220

Sezon na rabarbar jest krótki, kojarzy mi się ze zbliżającymi się wakacjami, oraz z truskawkami, które uwielbiam. Rabarbar jest zapowiedzią lata, ciepła, odpoczynku, chociaż póki co

dom-agi.pl
Sernik klasyczny 329

Kolejna propozycja sernikowa, według domowników najlepszy sernik, jaki do tej pory piekłam. Taki smak kojarzy mi się z dzieciństwem i smakiem sernika na wsi. Delikatne ciasto

dom-agi.pl
Devil’s Food Cake i drugie urodziny bloga 222

Właśnie dziś mijają dwa lata odkąd mój pierwszy wpis pojawił się na blogu. Z każdym dniem uczę się gotować, lepiej dobierać smaki i przede wszystkim stwarzać

dom-agi.pl

Proponowane wyszukiwania