łatwe ciasto - 8882 przepisów (strona:303/593)

Tarta makaronowa 149

Łatwa, ekspresowa i pyszna- tym razem zabrałam się za tartę, ale troszkę w inny sposób. Starałam się zainspirować ulubionymi kuchniami i stworzyć coś zupełnie innego. Tarta z założenia kojarzy się z Francją. Kruche ciasto z Polską. Gorgonzola, bazylia, makaron i papryczki -Włochy. A ze smażeniem pasty, żeby nadać jej aromatu spotkałam się w kuchni indyjskiej. Wyszło Fusion, ale tak miało

Wielki apetyt
Mmmmm, mlecyk! 163

waniliowy. Umieszczamy w spokojnym ciepłym miejscu, przykrywamy wilgotną ściereczką i czekamy ok. godziny. Ciasto mocno rośnie, dlatego ważne jest, żeby zostawić je w dużej misce. Naleśniczki smażymy z dwóch stron na niewielkiej ilości masła aż uzyskają złoty kolor. Temperatura smażenia nie może być za wysoka, bo łatwo się przypalają i ciężko je obrócić, gdy smażą się za szybko. Uwaga bardzo

les mirabelles
Pieczone pierogi 147

Uwielbiam pierogi w ich pierwotnej gotowanej wersji, a później, gdy zostaje ich nadmiar, to odsmażane. Ostatnio natknęłam się na pierożki pieczone z ciasta drożdżowego i postanowiłam

dom-agi.pl
Sernik śmietankowo-wiśniowy 253

Składniki: ciasto: 1,5 szkl mąki krupczatki 0,5 kostki masła 3 żółtka 0,5 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa serowa: 1 kg

Luźna Kuchnia
Jak zrobić papierową tubkę do dekoracji ciast. 129

metalową lub plastikową karbowaną końcówkę do dekoracji ciast. Gdy ozdobimy już nasze ciasta naszą papierową tubką, wyciskamy pozostałą  z niej masę , a tubkę wyrzucamy do kosza. Można ją zrobić ze zwykłego papieru, ale można także użyć pergaminu lub papieru powlekanego folią będzie bardziej wytrzymała Bardzo łatwo się ją robi, wystarczy tylko trochę wprawy. :-) Tutaj znajdziesz film jak ją zrobić

Przepisy i porady kulinarne
Pasta z awokado - guacamole 172

Awokado często jest nazywane "owocem maślanym" z uwagi na dużą zawartość tłuszczów nienasyconych zdrowych dla naszych organizmów. Przed zakupem upewnijcie się czy owoc jest dojrzały. Możecie

kulinarnyJa
Oszukana pizza z patelni 226

szynki szczypta soli szczypta cukru ketchup CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: W misce łączymy śmietanę, jajka, majonez, mąkę, doprawiamy solą i cukrem i bardzo dokładnie mieszamy do połączenia składników. Na patelni na wysokim ogniu rozgrzewamy odrobinę oliwy (ja dałam pół łyżki). Wlewamy ciasto i natychmiast zmniejszamy ogień. Smażymy aż ciasto się zetnie (ok. 3 minuty) i obracamy

My Culinary Art
Śniadaniowe smoothie jagodowe. 188

 Pyszne, smaczne, bardzo łatwe i momentalne w przygotowaniu smoothie z jagód, to idealne śniadania przed szkołą lub pracą, bo do jego przygotowania potrzebujemy jedynie zamrożonych

Kuchnia Łukasza
Placek kokosowy 249

Smaczne i bardzo łatwe ciasto.Przepis dostałam od znajomej, bardzo, bardzo dawno temu. Masa kokosowa: 20 dag kokosu lub trochę więcej 13 dag tłuszczu 2/3 szklanki cukru 4 duże łyżki mleka Rozpuścić tłuszcz, dodać pozostałe składniki, wymieszać. Ciasto: 25 dag mąki 25 dag margaryny 4 duże jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 op. cukru waniliowego 1 szklanka cukru Margarynę

Praktyczna pl
Chleb z garnka 310

perspektywa braku chleba. Polecam również przepis na rustykalne bagietki, które są szybkie i łatwe w wykonaniu. Piekłam chlebek drożdżowy sypany (pszenno-żytni) , ale przepisów na pieczywo na naszym blogu nie brakuje.Świetne i szybkie są również mini bułeczki na proszku do pieczenia. Tym razem do ciasta chlebowego dodałam mieszankę przyprawy do chleba włoskiego z czarnuszką i suszonymi pomidorami. Chleb

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Otręby gryczane -Smakoszyki 157

jabłkowy i cytrynowy, bogactwo witamin – B1, B2, PP i P, dużo soli mineralnych – łatwo przyswajalne żelazo, jod, cynk, nikiel, fosfor, wapń, cynk, bor, kobalt, miedź. Otręby są znakomitym, naturalnym źródłem błonnika oraz rutyny o przeciwzapalnym działaniu. Produkt przeznaczony do bezpośredniego spożycia – jako dodatek do musli, jogurtów, ciast, zup, mieszanek do pieczenia chleba. Otręby gryczane są polecane osobom z problemami żołądkowymi

Moje domowe kucharzenie
Świąteczny makowiec z kruszonką i lukrem 1618

Narodzenia w 2015 roku. Przepis na ten makowiec jest bardzo łatwy, każdy sobie z nim poradzi, nawet laik kuchenny. Robi się go bardzo szybko, a do tego daję Wam gwarancję, że jest bardzo smaczny. Na 100% Wasi goście będą zachwyceni jego smakiem. Polecam też inne przepisy na świąteczne ciasta z makiem: struclę makową , makowiec japoński i seromakowiec na kruchym spodzie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pastéis de nata, czyli to co w Portugalii najpyszniejsze 153

krochmalenia habitów, a żółtka zaczęto wykorzystywać do produkcji ciasteczek. Są one przepyszne w smaku, szczególnie zaraz po wyjściu z pieca, lekko opruszone cynamonem! Składniki: 12 babeczek - 2 płaty ciasta francuskiego - 1,5 łyżki mąki pszennej - 0,5 szklanki cukru - ponad pół szklanki mleka - skórka z połowy cytryny - 1/3 szklanki wody - 1 cukier wanilinowy - 3 żółtka Do garnuszka odlałam troszkę mleka(...)którym rozmieszałam mąkę. Resztę mleka zagotowałam razem z otartą skórką z cytryny. Do zagotowanego mleka wlałam powoli mieszaninę mleka z mąką. Należy wlewać powoli, intensywnie mieszając, gdyż łatwo mogą zrobić się grudki. Gotowałam na małym ogniu, aż do zgęstnienia. Wymieszałam wodę z cukrem, a następnie gotowałam, aż do powstania syropu. Syrop wlewałam porcjami do powstałego wcześniej kremu, również energicznie mieszając

Receptura smaku
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI NA CIASTECZKOWYM SPODZIE 342

temu że jest on z obu stron powlekany, łatwo odchodzi od wypieków.) Odstawiamy do lodówki do stężenia. *Ser miksujemy z cukrem pudrem , dodajemy rozpuszczoną przestudzoną żelatynę. Wszystko razem mieszamy, wylewamy na ciasteczkowy spód, odstawiamy do lodówki do stężenia.  *Brzoskwinię osączamy z zalewy, kroimy na małą kosteczkę, pokrojone wykładamy na ciasto.  * Galaretki rozpuszczamy w szklance wrzątku. Przestudzoną wylewamy

Z Majeczką w kuchni
Muffinki z białą czekoladą i porzeczkami 159

Prawdziwie letnie muf finki, można je zrobić z dowolnymi owocami lata i od razu z podwójnej porcji, tak szybko znikają, są wprost idealne, wilgotne, mięciutkie i tak łatwe do przygotowania. Nie zamieniajcie tylko w przepisie masła na margarynę, bo masło daje im fajny naturalny smak.  99% moich wypieków jest na maśle a kremów nie wyobrażam sobie robić na margarynie(...)płynnej konsystencji, wystudzić, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do ubitej masy jajecznej wlać mleko oraz masło, delikatnie miksując wsypywać mąkę przesianą przez sito, wymieszać tylko do połączenia. Ciasto wlewać do papierowych papilotek, posypać osuszoną czerwoną porzeczką. Piec około 30 minut w temp 180*c –do suchego patyczka. Po upieczeniu polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon