Długo broniłam się przed zrobieniem piernika, gdyż zwykle jest to pracochłonne. Oto pewnego razu podjęłam wezwanie. Odszukałam przepis na łatwy piernik, bez miksowania i długiego stania
Kuchcik gotuje"Lekkie, słodkie, choć prawie bez cukru, najlepsze na ciepło. Francuskie ciastka gruszkowo-jabłkowe z dodatkiem szczypty cynamonu. Jedne z fajniejszych ciasteczek na jesień. Lubicie? Jadacie? Robicie
Słodkie Przyjemnościmisce łączymy ze sobą suche składniki, dodajemy gorącą wodę wymieszaną z olejem i wyrabiamy ciasto. Następnie dzielimy je na mniejsze części, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy trójkąciki. Układamy je na blasze do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180* na około 10 minut. Uwaga łatwo się przypalają! Dip barbecue: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Dip czosnkowy: czosnek wkładamy
Kuchenny Skrawek Niebaodrobinę śmietany, sól, pieprz do smaku - wszystko dobrze wymieszałam Na rozmrożone pokrojone, prostokątne płaty ciasta nakładałam farsz i sklejałam je widelcem Wierzch pierożków smarowałam roztrzepanym białkiem, piekłam w temp. 180' C do zarumienienia Jest to propozycja dla każdego, bo pierożki robi się szybko i łatwo, no i są smaczne
Proste Potrawyjest bardzo szybka i do tego łatwa w przygotowaniu. Jedynie przy zwijaniu rolady potrzeba trochę sprawności i ostrożności. Borówki zamieniłam na mrożone maliny, moja rolada jest też mniejsza. Polecam bo warto się troszkę wysilić i spróbować przygotować roladę! Ta rolada bezowa z malinami i bitą śmietaną będzie ozdobą każdej imprezy. Bo to ciasto wygląda znajomicie, do tego smakuje znakomicie, słodycz
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięszklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 margaryna Kasia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Jak na każde święta przystało najbardziej cenione są przepisy łatwe do wykonania z gwarancją efektu :) Myślę, że to jest właśnie taki przepis. Do miski wbić jajka. Dosypać cukier i utrzeć na puszystą masę. Nadal miksując powoli dosypywać obydwie mąki wymieszane(...)masy wlać rozpuszczoną w rondelku i dobrze wystudzoną margarynę (fot.1) . Zmiksować. Na koniec dodać ekstrakt waniliowy. Formę babkową z kominkiem wysmarować dobrze tłuszczem i oprószyć kaszą manną. Wlać ciasto, wyrównać (fot.2) . Piec w temp. 180°C około 40-50 minut
Świat Ciastauczestniczyć w wielu imprezach rodzinnych, jakich? Wiosna to taki czas kiedy świętujemy dzień matki, dzień dziecka, to także czas Komunii Świętej. Z wyborem prezentu nie zawsze jest łatwo, ale już spieszę Wam z pomocą. Polecam Wam sklep MY GIFT GNA . Sklep ten specjalizuje się w sprzedaży prezentów personalizowanych z własnymi indywidualnymi nadrukami lub grawerami. Wybór jest(...)sklepu znajdziemy wiele ciekawych rzeczy i każdy przedział wiekowy będzie zadowolony. Począwszy od portfeli z własnym nadrukiem, kalendarzy, desek drewnianych które są idealne do serwowania mięs, serów a także ciast, kończąc na korkociągach , wałkach spersonalizowanych , kubkach, poduszkach i wiele innych... Ja wybrałam szklany dzbanek który możecie kupić TUTAJ . Świetnie nada się na domową lemoniadę czy wiosenny kompot. Dzbanek
Radość kipiąca uśmiechem.Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Następnie rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, przenosimy (razem z papierem) do blaszki o wymiarach około 22 x 33 cm. i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10 minut. Rozetki orzechowe: Orzechy laskowe prażymy na suchej patelni, aż lekko się zrumienią i skórka będzie łatwo(...)spodu. Ponownie wstawiamy do piekarnika na około 15-20 minut. Nadzienie: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy masę krówkową i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Rozprowadzamy na upieczonym cieście i posypujemy uprażonymi na suchej patelni i lekko posiekanymi orzechami laskowymi. Schładzamy. Smacznego
Oryginalny smakprostocie i smaku trójkąty z ciasta francuskiego wypełnione pysznym nadzieniem ze szpinaku, fety, czosnku i cebuli. Z dodatkiem odrobiny gałki muszkatołowej i świeżego pieprzu. W nadzieniu znajduje się również ser kozi, który osobiście ubóstwiam i jem go dużo za dużo:D, ale jeśli chcecie, możecie spokojnie go pominąć. Trójkąty te robi się bardzo łatwo, a ja podaję Wam przepis(...)grama soli, gdyż feta jest wystarczająco słona i nadzienie smakuje idealnie :) Przy okazji tego wpisu dziękuję Beatce za wspaniałą inspirację :* SKŁADNIKI (na 24 duże trójkąty): 2 duże opakowania ciasta francuskiego (2 x 450 g) 1 opakowanie szpinaku w liściach (250 g) 1 opakowanie sera typu Feta 80 g twardego sera koziego (opcjonalnie) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku
Słodko-Słony Świat Ilonynasze ciasto rośnie zajmujemy się farszem. Grzyby zalewamy wodą i gotujemy około 30 minut. Po tym czasie kroimy je na mniejsze kawałki. Kapustę kroimy (można ją zostawić w całości, ale ja nie lubię kiedy się „ciągnie”) i wrzucamy do garnka/patelni. Następnie dorzucamy do niej liście laurowe, papryczkę chili i czosnek. Nie solimy na początku, ponieważ kapustę bardzo łatwo można przesolić(...)papryczkę, czosnek i liście laurowe, doprawiamy solą, mielonym zielem angielskim, kuminem rzymskim i pieprzem. Później dodajemy ugotowane i pokrojone grzyby. Zwiększamy ogień i smażymy aż odparuje cały płyn. Wyrośnięte ciasto przekładamy na obsypany mąką blat. Chwilę wyrabiamy, a następnie rozwałkowujemy na prostokąt. Nakładamy farsz, pozostawiając około 1-2 cm wolnego brzegu z jednej strony. Zwijamy wzdłuż dłuższego boku i sklejamy
PatiGotujeKocham wszelkiego rodzaju wypieki drożdżowe i dobrze to wiecie! Ciasta drożdżowe , słodkie drożdżówki , wypieki na słono , pizze , focaccie , bułki i wiele wiele innych wypieków drożdżowych wyrasta w moim piekarniku! Dziś drożdże znów królowały w kuchni, ale tym razem w innym wydaniu. Przygotowałam dla Was pyszne drożdżowe, bezglutenowe racuchy z jabłkami . Łatwe do zrobienia i niesamowicie pyszne! Gwarantuję, że takie bezglutenowe(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Kefir rozpuszczamy z drożdżami. Dodajemy odrobinę mixu i pozostawiamy ok. 15 minut. Do misy przesiewamy resztę Mix C – Brot-Mix, dodajemy rozpuszczone drożdże i wyrabiamy na lekkie ciasto za pomocą miksera ( w razie potrzeby dodajemy kefiru lub dosypujemy mixu ). Po wyrobieniu odstawiamy na ok. 30 minut. Po wyrośnięciu smażymy na rozgrzanym oleju ( polecam robić to na małym ogniu
Ostra na Słodkociasta, które można przygotować ze wszystkimi, sezonowymi owocami! W sezonie jesienno-zimowym dodaję do nich jabłka, a potem kiedy już wiosna i lato nadchodzi szaleję ze wszystkim co jest na targu! Dziś przygotowałam z brzoskwiniami, które dostałam od sąsiadki z jej własnego ogródka. Pyszne, soczyste, rozpływające się w ustach. Część przerobiłam na konfitury! Ale ciacha nie mogło zabraknąć! Łatwe, szybkie(...)mąka pszenna – 2,5 szkl * brzoskwinie– ok.300 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cukier ubijamy z jajkami, dodajemy kefir i olej, mieszamy. Mąkę z proszkiem i cukier waniliowy wsypujemy do masy, mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę, przez sitko posypujemy bułką tartą. Układamy pokrojone brzoskwinie. Pieczemy ok. 45 minut w 180C. Smacznego
Ostra na Słodkoszklanki) 2 jajka 2 łyżki śmietany kremówki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego + kuwertura czekoladowa lub gotowa polewa czekoladowa do dekoracji Zanim zaczniemy robić ciasto warto przygotować sobie dekoracje, ponieważ będą potrzebowały trochę czasu, żeby zastygnąć. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce i kiedy nie jest już gorąca przekładamy ją do woreczka strunowego. Szablon kładziemy(...)foliową koszulkę, wyciskamy czekoladę z woreczka starając się nie wyjeżdżać za linie – na tym etapie logo nie musi wyglądać idealnie, dopóki czekolada jest płynna wszystko da się bardzo łatwo poprawić wykałaczką. Wykałaczka będzie pomocna także przy zaznaczeniu szpiczastych elementów loga – jak uszy czy końcówki skrzydeł. Całość odstawiamy do zastygnięcia. Masło i margarynę wyciągamy wcześniej z lodówki, żeby zmiękły
Ciastkozercy6+ 30-40 min Łatwe Tanie Przepis na zupę kalafiorowo-brokułową krem. Składniki 2l bulionu drobiowo-warzywnego pół główki kalafiora 1 brokuł 1 średnia cebula 1
PysiaGotuje.pl1 kg maki Luksusowej Młynomag 500 ml zsiadłego mleka 1 szkl śmietany 12% 4 łyżki cukru 1 czubata łyżeczka sody szczypta soli 3 jajka Wszystkie składniki
Gotowanie jest łatwe