"Tydzień urodzinowy trwa, dziś, mimo lekkiego jesiennego przeziębienia spotykam się z paczką koleżanek, mam nadzieję, że starczy nam czasu na plotki, miejsca na smakołyki i dużo
Słodkie Przyjemności"Witajcie w Nowym Roku! Mam nadzieję, że impreza była udana, niebo kolorowe, a przekąski wyśmienite. Choć z dala od domu, mój Sylwester był bardzo fajny
Słodkie Przyjemności"Odpoczywacie? Ja zamierzam. Mimo, że wcale nie mam na to czasu. Ale chcę dzisiejszy dzień spędzić na luzie, w kuchni, lekko eksperymentując z potrawami, których nigdy
Słodkie PrzyjemnościZ góry oświadczam, że tego przepisu sama nie skomponowałam :) Został mi przekazany jako rodzinny sekret idealnego ciasta bratowej - a właściwie jej taty. Ciasto banalne, ale smakowo
Słodkie Przyjemnościtylko smakowały rewelacyjnie , ale i pięknie wyglądały! Dziś mam dla Was kolejne z serii ciast budyniowych – z kremem ananasowym! Delikatny biszkopt przełożony lekkim , egzotycznym kremem przywodzi nam na myśl ciepłe słońce , wakacje i wspaniałe chwile spędzone na łonie natury! Szybki , smaczny i łatwy! Zasmakuje nawet najbardziej wybrednym smakoszom! SKŁADNIKI : ( blacha 24 x 28 cm ) BISZKOPT : * jajko
Ostra na SłodkoIstnieje mnóstwo przepisów na serniki i wiele jego odmian. Dzisiaj mam dla Was wspaniały pieczony sernik na bazie serka mascarpone. Rewelacyjny smak, łatwy do przygotowania. Całość na spodzie ciasteczkowym. Jego kremowa konsystencja zadowoli wszystkich sernikożerców.:) Na moim blogu znajdziecie również inne przepisy na serniki pieczone, na zimno lub gotowane. Jeżeli przygotowaliście danie z moich przepisów to proszę podzielcie się(...)Miksować krótko. Masę wyłożyć na spód ciasteczkowy i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez 1godzinę i 10 minut. Masa musi być stężona. Wyłącz piekarnik i zostaw ciasto do schłodzenia nie wyciągając. Po tym czasie zdjąć boki tortownicy i sernik schłodzić w lodówce. sernik mascarpone
O kuchni z uczuciemostatnich lasek (razem z 70 dkg) dlatego postanowiłam do ciasta dołożyć truskawek, których za to było zatrzęsienie. Nie myślałam że dzieło przypadku przyczyni się do powstania cudownego słodko-winnego połączenia. Źródło przepisu na dole strony. Polecam wypróbować. Jest mokre i delikatne. Pyszne także na ciepło. I nawet mi wyszło więc łatwe. Składniki: 500 g obranego rabarbaru 100 g truskawek(...)cukru. 2. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Następnie dodawać kolejno jajka, po czym stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem, na koniec dodać jogurt. 3. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy, o wymiarach 26 ø cm. 4. Na wierzch wyłożyć owoce wciskając w ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika 180°C, i piec
Mama z miastaBabka, która rozpływa się w ustach i jest lekka jak piórko :) Na mące ziemniaczanej i kukurydzianej smakuje nieziemsko. Na pewno sięgniecie po dokładkę :) Łatwa i szybka do zrobienia, najlepiej smakuje udekorowana słodkim lukrem :) Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję(...)powinna być bardzo puszysta i podwoić objętość. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej i delikatnie połączyć. Dodać ekstrakt pomarańczowy, wymieszać. Masło roztopić, gorące wlać do ciasta, wymieszać tylko do połączenia składników. Formę do babki wysmarować masłem i oprószyć mąką, wylać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Polukrować
Domowa cukiernia EwyUwielbiam truskawki i cieszę się, że już pojawiły się na straganach i w sklepach. Teraz tylko czekać na niższe ceny i można piec. Dzisiaj mam dla Was bardzo łatwy do zrobienia tort truskawkowy. Smaczny i szybko znika. Może i Wy się skusicie na takie ciacho. Polecam Wam również roladę biszkoptową z truskawkami , która jest równie smaczna i prosta do zrobienia(...)Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier stale miksując. Miksując dodawać pojedynczo żółtka. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mąką tortową i proszkiem do pieczenia. Wsypać do ciasta i delikatnie wymieszać szpatułką. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie smarować. Wlać ciasto i piec w 180 stopniach C około 35 minut
O kuchni z uczuciemskładników ma ogromne znaczenie. Nie ma tak łatwo jak w przypadku innych potraw, gdzie garść składnika w tą czy w tamtą nie ma specjalnego znaczenia. Często zdarza się, że dostaję maile, że coś tam nie wyszło, nie urosło albo wyszedł zakalec i po gruntownym przeanalizowaniu tematu okazywało się, że ktoś robił ciasto „na oko”. Niestety, w przypadku wypieków trzeba być
karmelowystopni Przez około 20 minut .Odstawiamy do przestygnięcia. Profiterolki: ciasto Pół szklanki wody 40 g masła Pół szklanki mąki 2 jajka W garnku zagotowujemy wodę z masłem i dodajemy mąkę cały czas Ucierając na małym ogniu przez około 2 minuty.Ciasto ma być szkliste i odchodzić łatwo od ścianek garnka.Odstawiamy aż przestygnie masa. Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy(...)Masa czekoladowa do profiterolków: 100 g czekolady gorzkiej 70 % 8 łyżek mleka 30 g masła Powyższe składniki roztapiamy i mieszamy w kąpieli wodnej .Masą dekorujemy profiterolki. Krem kawowy do ciasta czekoladowego: 125 g serka mascarpone 100 g śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 1 mocne espresso ,przestudzone Ubijamy śmietankę z cukrem na sztywno ,dodajemy serek i kawę i ubijamy
Ladylaura.jajko bułka tarta plaster sera żółtego lub kawałek ciasta francuskiego PRZYGOTOWANIE: Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Gdy zmięknie dodajemy natkę pietruszki, odrobinę pieprzu i mieszamy. Mięso przekładamy do miski, dodajemy do niego cebulę z patelni, jajko i dosypujemy tyle bułki tartej aby zagęścić masę i łatwo formować kotlety. Masę doprawiamy solą. Z masy fomujemy(...)pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok 180 stopni na 20 minut. Po tym czasie wyciągamy i układamy na żółwikach pancerz z cienkich paseczków ciasta francuskiego lub żółtego sera. Wkładamy do piekarnika na kolejne15 - 20 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkibiszkopcie. Trzymając za papier na dłuższej krawędzi delikatnie zrolować ciasto (na razie tylko do mniej więcej połowy) . Bardzo delikatnie oderwać papier z góry i delikatnie zrolować roladę do końca. Razem z papierem przełożyć na półmisek, najlepiej rozcięciem do dołu (tak, aby papier przykrywał tylko górę rolady i żeby łatwo było go ściągnąć później) . Na tym etapie można papier całkiem ściągnąć(...)odrobinę mleka i wymieszać (dolać znów odrobinę jeśli czekolada wciąż jest gęsta) . Następnie wlać tyle mleka, aby uzyskać polewę lekko lejącą się, którą z łatwością rozsmarujemy po czekoladowej roladzie. Ciasto wyciągnąć z lodówki. Ściągnąć papier i polać ganaszem czekoladowym. Można od razu serwować, ale kroić się będzie lepiej, gdy polewa zastygnie ( ja do czasu przyjazdu gości schowałam roladę z ostudzoną
Moja DelicjaPieczarki w żytnio – kukurydzianym cieście. Szybka przekąska. Dziś polecam Wam pyszną i szybką w przygotowaniu przekąskę. Pieczarki w żytnio – kukurydzianym cieście sprawdzą się idealnie
Słodkie okruszki