skórki staną się szkliste, a większość syropu wyparuje. Gorące wlewamy do wyparzonych słoików i pozostawiamy do wystygnięcia wieczkiem do dołu. Kandyzowane skórki robi się bardzo łatwo. Doskonale smakują jako dodatek do ciast, tortów i deserów. Wyśmienicie komponuje się również z poranną owsianką. Robię je zawsze gdy mam w domu trochę cytrusów. W ten sposób wykorzystuję w pełni owoce i zawsze
Pyry na Gazłyżeczki cukru. Odstawić do podrośnięcia, ok.15 minut. Mąki przesiać do miski, dać sól i wymieszać. Dać zaczyn i zacząć zagniatać ciasto. Dodać następnie tyle wody, aby ciasto nie było za twarde i łatwo się zagniatało. Na koniec dać olej. Dłuższą chwile zagniatać. Odstawić na 1,5 do 2 godzin. Piekarnik nagrzać do 220 stopni i piec ok.50 minut. Smacznego
Moje pyszne gotowanie" Kiedy mam problem zawsze udaję się do kuchni, żeby się zrelaksować, przestać się martwić, przestać myśleć... Dziś tak właśnie powstały te ciasteczka... miałam problem, w sumie
Słodkie Przyjemności"W moim domu najczęstszym deserem, który szykuje dla rodziny jest szarlotka. Jednak tym razem postanowiłam, że przygotuję coś innego. Jak dobrze wiecie nie przepadam za cistami
Słodkie Przyjemnościmąki1 jajkoposiekana pietruszka (opcjonalnie)1/4 łyżeczki chili w płatkach (opcjonalnie)pieprzprzygotowanieBazylię posiekać. wszystkie składniki mieszać w misce, na początku widelcem, pod koniec zagniatać ręcznie. Ciasto musi mieć taką konsystencję , aby łatwo dało się z niego utoczyć wałek. Wałek o średnicy ok 2 cm utoczyć na lekko posypanej mąką desce, a następnie odkrawać z niego kluseczki 1,5 cm szerokości
Stare GaryBardzo stary przepis. Pochodzi z zeszytów mojej mamy. Ciastka łatwe w wykonaniu, fajnie się prezentują. Ciasto: 20 dag masła lub margaryny 4 jajka 1,5 szklanki krupczatki 1 szklanka cukru pudru 2 cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia bakalie Lukier: 1 żółtko 15 dag cukru pudru sok z połówki cytryny Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami, dodać
Praktyczna pltalerzu". Ostatnie parę dni spędziłam na pilnych poszukiwaniach i stworzyłam już wstępne menu. Jako osoba, która zdecydowania przedkłada pieczenie nad gotowanie, przygotowałam same desery i ciasta. Nie każdy z przepisów jest łatwo dostępny. Kilku nie ma wcale (przeszukałam polski, angielski, francuski, niemiecki i rosyjski internet). Nie będę się poddawać i zrobię sobie wycieczkę do miejskiej biblioteki. Na moje szczęście
Przepisy Aleksandryjuż ostatnie podrygi, kiedy można zrobić pyszne, proste ciasto ze śliwkami. Takie ciasto to zwieńczenie pięknej jesieni. Jest łatwe i uda się każdemu. Przepis od Doroty , dopasowany do wymiarów mojej blaszki. Zresztą u niej na blogu można znaleźć fajny przelicznik foremek, jeśli macie blaszkę o innych wymiarach a nie wiecie, jakie ilości składników powinny być na wasza blaszkę. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikCiastka francuskie z budyniem i owocami - dość szybki i na pewno łatwy deser. Oczywiście jeśli użyjemy gotowego ciasta francuskiego. Nie dojrzałam jeszcze do robienia własnego - za leniwa jestem, wolę kupić chociaż jak widać niżej to nie zawsze jest dobry pomysł. Jeśli ktoś chciałby jeszcze bardziej ułatwić sobie pracę to niech użyje budyniu z torebki gotując go w połowie podanej ilości
Smaczna PyzaŁatwa i smaczna przekąska na imprezę . Jeszcze lepiej smakuje sosem czosnkowym! Składniki Ciasto francuskie 1 opakowanie Boczek parzony 2 opakowania, w plastrach Sos słodko-kwaśny Thai lub słodko-pikantny Tao Tao Jajko 1 żółtko Ciasto rozwinąć, posmarować sosem. Położyć pasek boczku. Pociąć w paski o szerokości około 1,5 – 2cm. Następnie każdy pasek przeciąć jeszcze na […] The post
Kulinarne Przebojezwykle co roku. Robię często, dużo a do tego jeszcze zamrażam. Zauważyłam, że nie podałam przepisu na pyszne pierogi z wiśniami. Niezwykle łatwy przepis i niesamowicie smaczne pierogi. Polecam, zachęcam. A wiecie dlaczego? Ponieważ przepis na ciasto , już znacie... najlepszy, a farsz do pierogów... to tylko wiśnie i nic więcej. Łatwo, prawda? Składniki (na około 50 szt.): 500 g mąki
Kuchnia u KrysiBardzo efektowna, pyszna i do tego taka łatwa do zrobienia! Moja rodzinka najbardziej lubi właśnie takie proste wypieki. Ciasto zniknęło w jeden dzień, tak bardzo wszystkim posmakowało. Pamiętajcie aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej, będziecie mieć pewność, że babka na pewno się uda :) 250 g masła 3/4 szkl cukru łyżeczka ekstraktu waniliowego 75 ml mleka 4 jajka
Smakołyki AsiKolejna propozycja na wykorzystanie rabarbaru.Ciasto kruszone jest tak łatwe do zrobienia że poradzi sobie z nim nawet osoba która dopiero się uczy piec.A że łatwe wcale nie znaczy że nie może być smaczne, wprost przeciwnie ciasto jest bardzo smaczne.No i ta kruszonka którą bardzo lubię. Składniki: 1 kostka margaryna 1 i 3/4 szk cukier 2 szk mąka pszenna
Ala piecze i gotujemąki ziemniaczanej Składniki na nadzienie: 1 opakowanie budyniu śmietankowego 500 ml mleka 24 malin 12 jeżyn Dodatkowo: cukier puder do posypania masło do wysmarowania ciasta CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Budyń przygotowujemy wg zaleceń na opakowaniu, pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, od czasu do czasu mieszając, aby nie powstał kożuch. 2. W misie miksera umieszczamy żółtka, cukier puder(...)mleko i olej, a na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia. Miksujemy jedynie do połączenia składników. 3. Białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy z ciastem. 4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Formę na 12 babeczek dokładnie smarujemy masłem. Do każdej przegródki wlewamy 1 i 1/2 łyżki ciasta, na to 1 łyżeczkę budyniu, układamy
My Culinary Artdodatków , je się z tym z czym najlepiej smakuje Moje Langosze są w wersji mini , łatwiej się je zjada i można takie maluchy łatwo urozmaicić . Po prostu są poręczniejsze (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki : ciasto: 500 g mąki ok. 200 g ziemniaków 3 łyżki cukru 30 g świeżych drożdży 400 ml mleka 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju olej do smażenia
Ogrodnik w podróży