spód z ciasteczek. Blachę wkładamy do lodówki, aby masa jogurtowa całkowicie stężała. Na stężałą masę jogurtową wykładamy masę cukiniową, wygładzamy i wkładamy do lodówki. Ciasto po 24 godzinach jest bardzo łatwe do pokrojenia i co najważniejsze - pyszne! :) Wioleta Gargula
MamaOskarkaWykonanie: Na ciasto miodowe nakładamy masę grysikową, przykrywamy drugim plackiem ciasta miodowego. Na wierzchu nakładamy jabłka i odstawiamy do lodówki na całą noc. W tym czasie ciasto miodowe nabierze wilgoci i będzie łatwo się kroiło, a jabłka zastygną
Bon appetit mon amieCiasto które od jakiegoś czasu krąży po internecie. Sama nie wiem czemu nie zrobiłam go wcześniej. Okazuje się, że jest przepyszne, a w dodatku łatwe i szybkie w przygotowaniu.Wystarczy pokrojone jabłka zalać ciastem biszkoptowym, upiec i zwinąć w roladę. Ciasto gotowe :) Mojej rodzince bardzo smakowało, myślę, że i Wam posmakuje. Na naszym stole na pewno będzie częstym gościem :) Składniki
Agusiowe smakołykimój gust idealnych, gdyż schłodzona tarta nie kruszy się i dobrze się kroi. Krem to połączenie serka mascarpone z bitą śmietaną i wanilią. Pyszne ciasto do przygotowania bez pieczenia na łatwy i prosty deser. Serdecznie polecam, gdyż smakuje wspaniale i zrobicie ten smakołyk bez trudu. Składniki: (forma do tarty o średnicy 28 cm, u mnie silikonowa) Spód do tarty
Kuchcik gotujeDrożdżówki z jabłkami, które są bardzo smaczne i łatwe do przygotowania. Ja uwielbiam drożdżowe ciasta, bułki, a najbardziej zapach, który roznosi się po mieszkaniu w trakcie ich pieczenia. Bułki idealne na śniadanie lub kolację. Bardzo smakują dzieciom. Koniecznie wypróbujcie i napiszcie jak Wam smakowały. Jeżeli Państwo skorzystaliście z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach
O kuchni z uczuciemSernik na zimno z brzoskwiniami i galaretką. Jedno z naszych ulubionych ciast w ciepłe wiosenne lub letnie dni. Pyszny, prosty w przygotowaniu i do tego bez
Słodkie okruszkisłonymi dodatkami. Dzięki dużej ilości żółtek i masła są m ięciutkie, puszyste i bogate w smaku. Trzymane pod przykryciem długo zachowują świeżość. Łatwo się je przygotowuje i choć ciasto na etapie wyrabiania jest dosyć luźne (tak ma być), to po wyrośnięciu, bez problemu uformujecie z niego bułeczki. SKŁADNIKI 3 szklanki/450 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli
cool and mintyDziś polecam Wam pyszny migdałowy sernik z czarnymi markizami . Delikatny migdałowy smak i aromat uzyskacie dzięki dodaniu do masy syropu barmańskiego o smaku Amaretto (bezalkoholowy). Dodatkowo
Słodkie okruszkiDziś zapraszam Was na szybkie ciasto karpatkowo-jagodowe. Prosty deser bez pieczenia , który wymyśliłam pod wpływem chwili. Czasem najłatwiejsze rozwiązania są najlepsze. Wyszło naprawdę pysznie Takie
Słodkie okruszkimama bardzo często je wypiekała. Zatęskniło mi się za tym smakiem i wspólnie z moją mamą upiekłyśmy te ciasteczka ze starego przepisu mojej mamy. Są bardzo łatwe do zrobienia i pyyyszne! Składniki: ciasto: mąka pszenna 1 kg, śmietana 18% 330 ml, żółtka 3 szt, amoniak 4,5 łyżeczki, margaryna 1,5 kostki, dodatkowo: białka 3 szt, cukier, Sposób przygotowania: Mąkę
kulinarne odsłony patiNa sylwestrowym przyjęciu, zresztą jak na każdym innym spotkaniu nie może zabraknąć słodkości. Ja polecam Wam szybką szarlotkę na kruchym cieście z migdałową nutą . Prosta w
Słodkie okruszkitego – to Jej dzieło! Delikatny makowy biszkopt pokryty kremem budyniowym i lekką, truskawkową galaretką oraz kokosową bezą tworzy fantastyczną całość, której nikt się nie oprze! Ciasto smakuje fenomenalnie i jest bardzo łatwe i szybkie! Idealne na rodzinne Święta, imprezy, albo po prostu do popołudniowej kawki. Spróbujcie! SKŁADNIKI: BISZKOPT MAKOWY: * jajko – 4 szt * cukier – 3 łyżki * mąka pszenna
Ostra na SłodkoNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
Słodkie zapomnienieWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT (+ 50 MINUT PIECZENIE BISZKOPTU) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 23 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 10-12 Składniki podstawowe: Biszkopt o średnicy 22
JejKuchniaŁatwe czerwone curry z kurczaka uratowało w ubiegłym tygodniu moją kulinarną reputację. Wyobraźcie sobie leniwe, niedzielne popołudnie, wreszcie macie czas dla siebie, nigdzie Wam się nie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataLubicie serniczki? Ja powiem szczerze nie jestem wielką miłośniczką ale co jakiś czas mam ochotę właśnie na takie ciasto ostatnio zainspirowałam się serniczkiem z dodatkiem dyni
I LOVE LIFECiasto poduszkowiec. Skąd taka nazwa? Po upieczeniu na cieście tworzą się wypukłe kwadraty w kształcie poduszeczek. Ciasto czekoladowe w połączeniu z serem jest bardzo smaczne, łatwe do przygotowania i efektownie wygląda. Może i Wy skusicie się na upieczenie tego placka. Polecam! W zakładce CIASTA znajdziecie więcej przepisów na różne rodzaje ciast. Ciasto 6 jajek rozm M 250 g mąki pszennej
O kuchni z uczuciemświeżej bazylii oraz odrobiną pieprzu. (doprawiamy do odpowiedniego dla nas smaku) Zajrzyj również tu: 1. Kieszonki z piersi z kurczaka z sosem kurkowym. 2. Łatwy do zrobienia tort truskawkowy. 3. Ciasto "Kubuś
My World by Dagmara RekDziś zapraszam Was na pyszne i ciekawie wyglądające kruche ciasto z czekoladowym wnętrzem . Wymyśliłam je (i przygotowałam) wraz z moją ukochaną siostrzenicą i… muszę Wam
Słodkie okruszkiChrupiąca granola pieczona w piekarniku z ziarnami sezamu, pestkami dyni i cynamonem. Słodzona miodem i syropem z agawy. Prosta i szybka w przygotowaniu. To nasza ulubiona
Moja DelicjaTruskawkowa szachownica Czas truskawek powoli się zbliża , w zasadzie to już na parkingach można kupić kobiałkę , choć cena nie powiem , godziwa co najmniej " class="wp-smiley
Ogrodnik w podróżydobry znak). Następnie wlewać rozgrzane (ale nie gorące) masło po ściankach miski i wykonując te same ruchy łyżką od spodu szybko wyrobić na gładką masę. Ciasto powinno być gęste tak by można było łatwo formować kulki. Opcjonalnie, można dodać rodzynki uprzednio wymoczone w mleku i osuszone. Miskę nakryć i postawić w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę. Ciasto powinno podwoić
Słodkie inspiracjeMoje ulubione, zdrowe, pożywne i szybkie śniadanie to ostatnio „ Granola z patelni, czyli domowe Musli Crunchy „. Uwielbiam ją za cynamonowy smak (wymieszana z mlekiem
Moja DelicjaDziś polecam Wam kolejne szybkie i pyszne ciasto, które przygotujecie bez użycia miksera. Ciasto czekoladowe z konfiturą pomarańczową powstało na podstawie przepisu znanej na całym świecie
Słodkie okruszkiWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT (+ 45 MINUT CHŁODZENIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 20 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 6-8 WYMIARY BLACHY: TORTOWNICA O ŚREDNICY 21
JejKuchniapieczenie. W trakcie tych warsztatów przygotowywaliśmy przepisy właśnie z tej książki i wyszło przepysznie! Warto zbierać te znaczki, żeby ją zdobyć:) Na początek przygotowaliśmy ucierane ciasto z jabłkami i kruszonka, szybkie, łatwe i pyszne. Następnie zrobiliśmy pyszne oponki serowe, chyba wszystko smażone na głębokim tłuszczu jest obłędne:) Później zabraliśmy się piernika z powidłami w marcepanie i glazurze czekoladowej, pychota! Warsztaty
karmelowyWitajcie :) zapraszam dzisiaj na przepyszne pączusie serowe, łatwe i szybkie w przygotowaniu. Do ciasta użyłam mąki Młynów Stoisław. Zainteresowanych zapraszam do sklepu online http://www.mlynystoislaw.pl/product_info.php/maka-pszenna-tortowa-typ-450-kg-p-3772 Składniki : 4 szklanki mąki tortowej Młynów Stoisław 3/4 szklanki cukru 1 kopiasta łyżka cukru waniliowego 500 g sera z wiaderka 3 jajka 2 łyżki kwaśnej smietany 1 łyżka spirytusu 1 łyżeczka
Sama słodycz i szczypta chilimini tarty bardzo mi się podobają wizualnie i z dumą podałabym je gościom podczas imprezy, spotkania, itp. Nie tylko super się prezentują, ale i smakują. Bardzo łatwo i szybko się je szykuje. Ciasto, mimo, że bezglutenowe, nie rozpada się, delikatnie chrupie i nie jest zbyt twarde. Farsz soczewicowy, pomimo banalnych dodatków, tworzy oryginalny smak. Warstwa przecieru pomidorowego między ciastem
Jeść, by żyć w zdrowiucukrem. Wiórki same w sobie są słodkie, a słone krakersy jeszcze bardziej podkręcają słodycz całego ciasta. Dobrym testem na słodycz jest zjedzenie ciastka posmarowanego kremem. Ciasto śmiało można zaliczyć do tych łatwych i co zawsze się udają. A nawet jak się komuś zważy krem to też nie ma tragedii. Kieliszek alkoholu, chwila miksowania i zaraz się go doprowadzi do porządku
Dieta moja pasjaJabłka pod kruszonką są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Mało ciasta i dużo jabłek to deser idealny. A jeszcze podane na ciepło smakują wyśmienicie. Kto nie jadł koniecznie musi spróbować ;) Składniki na blaszkę średnicy 19 cm: * 4 jabłka * 1 łyżeczka cynamonu * kruszonka: * ok. 90 g masła * 130 g mąki * 70 g cukru Wykonanie: Jabłka obrać
Zrób to smacznieLetni tort truskawkowy z cytrynowym kremem i truskawkowym musem. Coś pysznego, a zarazem łatwego do przyrządzenia. Letni tort to ciasto z sezonowymi owocami. Uwielbiam tort z owocami. Jest lekki, smaczny i taki kolorowy! Sezon na letnie torty otwieram wspaniałym tortem truskawkowym. Letni tort przełożony cytrynowym kremem i truskawkowym musem. Letni tort Składniki: Biszkopt na okrągłą formę o średnicy
codojedzeniakajmaku, czekoladą i dekoracją z migdałów. Jeżeli nie uda Wam się kupić kajmaku, wystarczy przed 2 godziny gotować we wrzącej wodzie puszkę ze słodzonym mlekiem skondensowanym. Ciasto jest pyszne, a równocześnie bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Polecam! Scroll down for recipe in English Najłatwiejszy mazurek z kajmakiem i czekoladą (12 porcji, blaszka 40x25cm) Składniki: podpieczony kruchy spód na tarty
karmelowyPyszne, puszyste rogaliki śniadaniowe i w dodatku łatwe do zrobienia. Wystarczy wieczorem zagnieść ciasto, uformować rogaliki i zostawić na noc w wyłączonym piekarniku. Gdy my będziemy sobie smacznie spać rogaliki pięknie nam wyrosną. Rano wystarczy rozgrzać piekarnik i je upiec zanim wszyscy wstaną. Pyszne śniadanie zapewnione. Można je jeść lekko ciepłe posypane tylko cukrem pudrem lub z ulubionym dżemem, kremem
Wiem co jemtradycyjne ciasto wielkanocne. Nie może jej zabraknąć na świątecznym stole. Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszną babkę orzechową z rumowym akcentem. Jest szybka i łatwa do przygotowania. Doskonała na każdą okazję. SKŁADNIKI: Ciasto: 4 jajka, 150g cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 170g mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 120g masła, 60g orzechów włoskich MAKAR
Tradycyjna kuchnia Kasiokazji Walentynek przygotowałam francuskie pomarańczowe kostki. Takie łatwe i smaczne ciasteczka na bazie ciasta francuskiego. Do tego krem z pomarańczy i jak to mówią "niebo w gębie" Może i Wy na takie się skusicie i to nie tylko z okazji Walentynek, ale i w każdy inny dzień. Nie wstawiałam innych przepisów w związku z tym świętem, bo jakoś nie przykładam
O kuchni z uczuciemGrissini to chrupiące paluszki chlebowe pochodzące z północy Włoch. Mogą stanowić przystawkę, albo dodatek do innych dań. Grissini można kupić w sklepie, ale… po co? :) Bardzo łatwo je przygotować, a dodając do ciasta ulubione przyprawy można upiec paluszki pachnące naszymi ulubionymi przyprawami. Proponuję 2 wersje grissini – wersję klasyczną i grissini z parmezanem, czosnkiem i oregano. Przepis pochodzi z książki
Trzeci talerzSernik Snickers Bardzo łatwa i szybka wersja sernika, i to jakiego...z dodatkiem kajmaku, solonych orzeszków i czekolady. I wszystko utopione w serze, ułożone na warstwie
na moim stole...Moje ulubione pierogi, ale nie tylko w smaku. Bardzo łatwo pracuje się z tym drożdżowym ciastem. Sklejanie ich nie stanowi żadnego problemu. Dużo bardziej wolę kleić te pierogi niż takie klasyczne. Może trochę marudzę :), ale uwierzcie, że nie cierpię kleić pierogów. Robię je często, ale wtedy siedzę jak ten świstak i zawijam farsz w ciasto. Jednak smak wynagradza te trudy
O kuchni z uczuciemSzybka przekąska z francuskiego ciasta to idealne przekąska dla niespodziewanych gości. Ciasto francuskie zawsze mam w lodówce. Przygotowanie takiej przekąski trwa dosłownie chwilę. Prosta, pyszna i
codojedzeniawiele dań co bardzo mnie cieszy gdyż naprawdę bardzo je lubię - może nie są tak aromatyczne jak maliny letnie jednak i tak doskonale nadają się do ciast i nalewek MUFFINY Z MALINAMI łatwe ok 30 minut (z pieczeniem) ok 12-16 sztuk Składniki Suche 2 i 1/3 szklanki mąki szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody pół
sierotka maRysia w kuchniciasto 450 g mąki 300 ml wrzątku 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli nadzienie 2 szklanki posiekanych (robotem) opieniek 1 cebula tłuszcz do smażenia majeranek szczypta
Gotowanie jest łatwena ciasto; 2 szkl mąki 1 łyżka smalcu 2 jajka 1 łyżka śmietany szczypta soli szczypta pieprzu nadzienie z buraczków 2 buraczki gotowane lub pieczone ok
Gotowanie jest łatweciasto; 1,5 szkl mąki 0,5 kostki margaryny sól pieprz szczypta chili 2 jajka nadzienie 100 g bryndzy 150-200 g różnych oscypków mieszanych 30
Gotowanie jest łatweciasto 600 g mąki 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli 400 ml wrzątku nadzienie 1 dynia hokkaido 100-150 g sera feta sól pieprz pół łyżeczki
Gotowanie jest łatweRozkręcam się z deserami;) Dziś postanowiłam przygotować ciasto z rabarbarem, którym niegdyś zajadałam się w domu. Jest to prawdziwy deser, który wymaga ugniatania ciasta, ubijania piany
Codzienne GotowaniePo sieci ostatnio krąży przepis na jabłkowe różyczki w cieście francuskim, dlatego postanowiłam przygotować coś podobnego - brzoskwiniowe różyczki w cieście francuskim z Nutellą :) Zapraszam do przygotowań
My Culinary ArtDziś takie małe oszustwo, ciasto, które smakuje zupełnie jak sernik, ale nawet nie leżało obok sera. Jest lekkie, wilgotne i czekoladowe. Bardzo łatwe w wykonaniu i do tego wygląda bardzo efektownie. Ciasto : 4 jajka 1 i 3/4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 250 g masła 2 łyżki kakao 8 łyżek wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masło, kakao, cukier
Cynamonowe szczęścieQchnia po prostu Dzisiaj chciałabym polecić łatwy i szybki przepis na pizzę. Ciasto wychodzi cienkie, chrupiące i aromatyczne. Czas wykonania nie powinien przekroczyć 1 godziny. Składniki na dużą blachę piekarnika: - 2 szklanki mąki - 75g świeżych drożdży - 1/4 szklanki mleka - 1 łyżeczka cukru - jajko - 3 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka oregano - łyżeczka soli - 1 mały koncentrat pomidorowy - zioła prowansalskie
Qchnia po prostuciacho upichcić... i padło na takiego oto przekładańca :) Dwa delikatne biszkopty przełożone masą śmietanowo-truskawkową, zwieńczone warstwą galaretki, z zatopionymi w niej truskawkami.... mniam :) Ciasto idealne, bo nie za słodkie, łatwe w przygotowaniu, choć nie ukrywam, że czasochłonne, ze względu na czas stygnięcia/ tężenia galaretek. Ale warto poczekać na smak lata :) Składniki (blacha 23x39 cm) : Biszkopt (składniki na 2 biszkopty
Domowa Cookierenka AgiMmmm.... ale dobre :) Murzynek z masą śmietanowo-truskawkową to połączenie idealne. Przyznam, że miałam problem ze zrobieniem zdjęć - ciasta ciągle ubywało :) Zachęcam do wypróbowania - jest przepyszne, nie za słodkie i łatwe w przygotowaniu. No i pięknie się prezentuje, aż ślinka cieknie. Składniki: Ciasto: 250 g masła 0,5 szklanki * wody 250 g cukru 5 łyżek kakao 2 szklanki mąki
Domowa Cookierenka Aginaturalnej" pora na czekoladę! :) Desery uwielbiam więc kombinuje jak mogę, by były możliwie zdrowe i nie spowodowały wielkiego wyrzutu glukozy do krwi. Nie zawsze jest to łatwe, ale da się. Tofurnik jest ciastem, które samo z siebie jest deserem białkowym. Jeśli nie dodawac do niego cukru tylko np. syrop z agawy to można go jeść prawie bezkarnie ;) Składniki: Spód pół
pyszne zdrowościrabarbar! Świetnie nadaje się do wypieków i domowej lemoniady. Jego dodatek sprawia, że wypieki nie są przesadnie słodkie. Drożdżówki, które dzisiaj dla Was przygotowałam są bardzo łatwe do zrobienia. Nie bójcie się ciasta drożdżowego – pracuje się z nim bardzo fajnie! Przepis znalazłam na blogu Wypieki z pasją. Składniki: Zaczyn: 40 g drożdży 3 łyżki cukru 1 szklanka mleka
Pasja SmakuPo ostatnim pysznym i prostym Serniku z malinami z lekkim posmakiem cytrynowym przyszła kolej na równie udany i prosty Sernik z borówkami z nutą pomarańczową . Oba
Moja Delicjaziołami. Dodajemy odrobinę oleju i stopniowo wlewamy wodę. Ciasto wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji nie lepiącej się do rąk. Należy ostrożnie lać wodę. Łatwo z nią przesadzić, wtedy pozostaje tylko dosypać mąki. Wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem na ok. 20 minut w ciepłe miejsce. Dodatki W czasie kiedy ciasto sobie rośnie my siekamy dodatki w drobniutką kostkę. Tylko do pizzy
Kuchnia po mojemuŚwięta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, więc nastał czas na świąteczne propozycje. Palmiery z orzechami włoskimi i serem z niebieską pleśnią oprószone tymiankiem to prosta
Moja Delicjapierwsza tarta jaką zrobiłam jakieś 14 lat temu dla swojej córki. I pierwsza, którą spróbowała i którą uwielbia do dzisiaj. Proste, kruche ciasto i nadzienie jak do bolognese. Łatwa, pyszna i syta, na obiad, na kolację, dla znajomych. Zapraszam. A tę pierwszy raz wykonała ona sama. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniknadal nie mamy dość hihi. Fajna propozycja na niedzielne ciasto lub zbliżające się święta. Bardzo proste w przygotowaniu i nie zajmujące mnóstwa czasu. Szybkie, łatwe czyli idealne dla zapracowanych. Powinniście je wypróbować ! Oto śmietanowiec : Ciasto śmietanowe. Smakuje jak puszysty serniczek :) Składniki : 3 duże śmietany 18%, 3 x 400 ml. 3 szklanki mąki pszennej 1 margaryna 5 jajek 1 budyń
vegetanieSkładniki: 0,5 szkl cukru 5 całych jaj 15 dkg masła- ok 0,5 kostki 0,5 szkl słodkiej śmietany 3szkl mąki 1 op cukru waniliowego
Luźna Kuchniaskórki staną się szkliste, a większość syropu wyparuje. Gorące wlewamy do wyparzonych słoików i pozostawiamy do wystygnięcia wieczkiem do dołu. Kandyzowane skórki robi się bardzo łatwo. Doskonale smakują jako dodatek do ciast, tortów i deserów. Wyśmienicie komponuje się również z poranną owsianką. Robię je zawsze gdy mam w domu trochę cytrusów. W ten sposób wykorzystuję w pełni owoce i zawsze
Pyry na Gazłyżeczki cukru. Odstawić do podrośnięcia, ok.15 minut. Mąki przesiać do miski, dać sól i wymieszać. Dać zaczyn i zacząć zagniatać ciasto. Dodać następnie tyle wody, aby ciasto nie było za twarde i łatwo się zagniatało. Na koniec dać olej. Dłuższą chwile zagniatać. Odstawić na 1,5 do 2 godzin. Piekarnik nagrzać do 220 stopni i piec ok.50 minut. Smacznego
Moje pyszne gotowanie" Kiedy mam problem zawsze udaję się do kuchni, żeby się zrelaksować, przestać się martwić, przestać myśleć... Dziś tak właśnie powstały te ciasteczka... miałam problem, w sumie
Słodkie Przyjemności"W moim domu najczęstszym deserem, który szykuje dla rodziny jest szarlotka. Jednak tym razem postanowiłam, że przygotuję coś innego. Jak dobrze wiecie nie przepadam za cistami
Słodkie Przyjemnościmąki1 jajkoposiekana pietruszka (opcjonalnie)1/4 łyżeczki chili w płatkach (opcjonalnie)pieprzprzygotowanieBazylię posiekać. wszystkie składniki mieszać w misce, na początku widelcem, pod koniec zagniatać ręcznie. Ciasto musi mieć taką konsystencję , aby łatwo dało się z niego utoczyć wałek. Wałek o średnicy ok 2 cm utoczyć na lekko posypanej mąką desce, a następnie odkrawać z niego kluseczki 1,5 cm szerokości
Stare GaryBardzo stary przepis. Pochodzi z zeszytów mojej mamy. Ciastka łatwe w wykonaniu, fajnie się prezentują. Ciasto: 20 dag masła lub margaryny 4 jajka 1,5 szklanki krupczatki 1 szklanka cukru pudru 2 cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia bakalie Lukier: 1 żółtko 15 dag cukru pudru sok z połówki cytryny Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami, dodać
Praktyczna pltalerzu". Ostatnie parę dni spędziłam na pilnych poszukiwaniach i stworzyłam już wstępne menu. Jako osoba, która zdecydowania przedkłada pieczenie nad gotowanie, przygotowałam same desery i ciasta. Nie każdy z przepisów jest łatwo dostępny. Kilku nie ma wcale (przeszukałam polski, angielski, francuski, niemiecki i rosyjski internet). Nie będę się poddawać i zrobię sobie wycieczkę do miejskiej biblioteki. Na moje szczęście
Przepisy Aleksandryjuż ostatnie podrygi, kiedy można zrobić pyszne, proste ciasto ze śliwkami. Takie ciasto to zwieńczenie pięknej jesieni. Jest łatwe i uda się każdemu. Przepis od Doroty , dopasowany do wymiarów mojej blaszki. Zresztą u niej na blogu można znaleźć fajny przelicznik foremek, jeśli macie blaszkę o innych wymiarach a nie wiecie, jakie ilości składników powinny być na wasza blaszkę. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikCiastka francuskie z budyniem i owocami - dość szybki i na pewno łatwy deser. Oczywiście jeśli użyjemy gotowego ciasta francuskiego. Nie dojrzałam jeszcze do robienia własnego - za leniwa jestem, wolę kupić chociaż jak widać niżej to nie zawsze jest dobry pomysł. Jeśli ktoś chciałby jeszcze bardziej ułatwić sobie pracę to niech użyje budyniu z torebki gotując go w połowie podanej ilości
Smaczna PyzaŁatwa i smaczna przekąska na imprezę . Jeszcze lepiej smakuje sosem czosnkowym! Składniki Ciasto francuskie 1 opakowanie Boczek parzony 2 opakowania, w plastrach Sos słodko-kwaśny Thai lub słodko-pikantny Tao Tao Jajko 1 żółtko Ciasto rozwinąć, posmarować sosem. Położyć pasek boczku. Pociąć w paski o szerokości około 1,5 – 2cm. Następnie każdy pasek przeciąć jeszcze na […] The post
Kulinarne Przebojezwykle co roku. Robię często, dużo a do tego jeszcze zamrażam. Zauważyłam, że nie podałam przepisu na pyszne pierogi z wiśniami. Niezwykle łatwy przepis i niesamowicie smaczne pierogi. Polecam, zachęcam. A wiecie dlaczego? Ponieważ przepis na ciasto , już znacie... najlepszy, a farsz do pierogów... to tylko wiśnie i nic więcej. Łatwo, prawda? Składniki (na około 50 szt.): 500 g mąki
Kuchnia u KrysiBardzo efektowna, pyszna i do tego taka łatwa do zrobienia! Moja rodzinka najbardziej lubi właśnie takie proste wypieki. Ciasto zniknęło w jeden dzień, tak bardzo wszystkim posmakowało. Pamiętajcie aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej, będziecie mieć pewność, że babka na pewno się uda :) 250 g masła 3/4 szkl cukru łyżeczka ekstraktu waniliowego 75 ml mleka 4 jajka
Smakołyki AsiKolejna propozycja na wykorzystanie rabarbaru.Ciasto kruszone jest tak łatwe do zrobienia że poradzi sobie z nim nawet osoba która dopiero się uczy piec.A że łatwe wcale nie znaczy że nie może być smaczne, wprost przeciwnie ciasto jest bardzo smaczne.No i ta kruszonka którą bardzo lubię. Składniki: 1 kostka margaryna 1 i 3/4 szk cukier 2 szk mąka pszenna
Ala piecze i gotujemąki ziemniaczanej Składniki na nadzienie: 1 opakowanie budyniu śmietankowego 500 ml mleka 24 malin 12 jeżyn Dodatkowo: cukier puder do posypania masło do wysmarowania ciasta CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Budyń przygotowujemy wg zaleceń na opakowaniu, pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, od czasu do czasu mieszając, aby nie powstał kożuch. 2. W misie miksera umieszczamy żółtka, cukier puder(...)mleko i olej, a na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia. Miksujemy jedynie do połączenia składników. 3. Białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy z ciastem. 4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Formę na 12 babeczek dokładnie smarujemy masłem. Do każdej przegródki wlewamy 1 i 1/2 łyżki ciasta, na to 1 łyżeczkę budyniu, układamy
My Culinary Artdodatków , je się z tym z czym najlepiej smakuje Moje Langosze są w wersji mini , łatwiej się je zjada i można takie maluchy łatwo urozmaicić . Po prostu są poręczniejsze (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki : ciasto: 500 g mąki ok. 200 g ziemniaków 3 łyżki cukru 30 g świeżych drożdży 400 ml mleka 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju olej do smażenia
Ogrodnik w podróżyCiasta z makiem zawsze królują na stołach w okresie Świąt Bożego Narodzenia, nie kupujcie gotowców, zróbcie sami :), to naprawdę łatwe i macie pewność co się w nich znajduje. Ciasto drożdżowe sprawdzone, jeśli uda się zdobyć wiejskie jajka z pięknym żółtkiem to Wasze strucle wyglądem i smakiem zaskoczą domowników i gości :). Składniki na 2 strucle, ciasto: - 2 i 1/2 szklanki mąki
Apetyczna babeczkażółtka i utrzeć je wraz z cukrem kryształem i cukrem waniliowym na jasną puszystą masę, utarte dodać do reszty składników. Na sam koniec dodać sól. Ciasto wyrabiać do czasu, aż będzie gładkie, błyszczące i łatwo będzie odchodziło od ręki. Gotowe przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, podzielić na 3 części
Krakowskie smaki Aniczasu postanowiłam więc dodać wreszcie coś na bloga :) Dzisiaj przepis na pyszny delikatny, kremowy sernik na zimno z bitą śmietaną i truskawkami.Ciasto jest proste i łatwe w przygotowaniu.Szybko znika z talerzyków :) Do ciasta użyłam produktów od firmy CYKORIA które polecam bo są naprawdę dobre. Serdecznie zapraszam :) 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sama słodycz i szczypta chilisię okazało – smakowało równie obłędnie jak wyglądało! Jenak mamuśka miała rację. Koniecznie spróbujcie je zrobić! Nie pożałujecie! Ps. mimo, że wygląda skomplikowanie jest bardzo łatwe w przygotowaniu! SKŁADNIKI: ( blacha 22 x 28 ) CIASTO: * jajko – 6 szt * mąka pszenna – 2 szkl * masło – 250 g * olej roślinny – 6 łyżek * cukier -1,5 szkl * kakao – 2 łyżki
Ostra na SłodkoBardzo ciekawe i eleganckie ciasto, dla wszystkich, którzy lubią wiórki kokosowe. Stosunkowo łatwe w przygotowaniu choć wymaga sporo pracy, ale smak wynagradza wszystko. Zobaczcie sami jak cudnie prezentuje się na zdjęciach ;) po prostu musiałam dodać wszystkie, które zrobiłam ;) Ciasto: 3 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 5 żółtek 1 margaryna 2 łyżki kakao 1 łyżka śmietany Z podanych składników
Cynamonowe szczęścieSezon letni w pieczeniu to ciasta z owocami - rozpocznę go ciastem z rabarbarem, wspaniale łączącym smaki - kwaskowatość rabarbaru i słodycz kruchego ciasta oraz pierzynki z wiórków
Smakołyki BerenikiJeżeli lubisz jabłka z dodatkiem cynamonu, a do tego cudownie kruche ciasto, jest to propozycja dla Ciebie :) Do pieczenia wykorzystałam formę do muffinów, wysmarowałam ją tłuszczem
Smakołyki Berenikiprosty sernik, do przygotowania którego potrzebne jest ciasto kakaowe oraz kremowa masa serowa. Osobiście bardzo lubię połączenie kakao z serem białym. Sernik jest łatwy do zrobienia i u mnie znajduje się na liście ciast, do których często wracam. Nie zapomnijcie też o konkursie, który nadal trwa. Szczegóły tutaj: KONKURS Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia
mecookskilku łyżkach letniego mleka z dodatkiem cukru. Następnie dodajemy mąkę, skórkę, spirytus, mleko (tyle mleka aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły) i mieszamy łyżką. Ciasto nie może być lejące, musi mieć taką konsystencję aby łatwo nabierać i kłaść łyżką na patelnię. Wyrobioną masę zostawiamy aby urosła (podwoiła swoją objętość). Gotowe ciasto nabieramy łyżką i kładziemy taką porcję na patelnię. Smażymy
Dieta Rozdzielna i ZdrowieZamarzyło mi się ciasto ze śliwkami. Trochę kruche, ale jednocześnie sycące, zdrowe i łatwe w przygotowaniu. Mąż stwierdził, że jest zadziwiająco dobre. Trochę przypomina zapiekankę z kaszy, trochę kruche ciasto. Sezon na śliwki w pełni, spróbujcie więc koniecznie. Składniki (na blachę 25cm x 25cm*) - 1 szklanka surowej kaszy jaglanej - 2 szklanki wody - 1/2 szklanki mleka kokosowego z puszki
Smakuje zdrowo