lekkie, aż nie do wiary, że jest takie zdrowe. Tajemnica sukcesu tkwi w mocnym ubiciu żółtek, a później jeszcze białek, a tym samym napowietrzeniu całego ciasta. Ja użyłam śliwek, bo pięknie wyglądają, łatwo się zapiekają i świetnie pasują do mąki żytniej. Do tego zestawu doskonale się komponują pestki słonecznika, które na wierzchu delikatnie się przypiekają. Myślę, że zamiast śliwek można(...)użyć na przykład gruszek. Przepis jest łatwy i przyjemny, wyjdzie absolutnie każdemu. Składniki na 8 porcji : 100g szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej 5 jajek 4 łyżki oleju rzepakowego 80g (4 łyżki) ksylitolu (albo zwykłego cukru, jeśli ktoś używa) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka oleju rzepakowego do wysmarowania formy 500g śliwek węgierek 2 łyżki łuskanych
Dietologciasto znalazłam na stronie gotujmy.pl i od razu bardzo mi się spodobał, jednak moją wersję troszkę zmodyfikowałam. Między innymi zmieniłam kolor jednej galaretki gdyż w oryginale ciasto było całe niebieskie. Serniczek jest raczej łatwy w wykonaniu i bardzo efektownie się prezentuje. Polecam! Składniki na biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)pokojowej. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy stopniowo cukier a następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Na końcu dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę (u mnie blaszka o wymiarach 24×24) wyłożoną papierem do pieczenia *** *** Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160’C i pieczemy przez 30 minut
Blog z ApetytemPrzepis na to ciasto dostałam bardzo dawno i tak sobie leżał i czekał na swoją kolej, aż do dziś. Szkoda że tak długo bo ciasto jest pyszne. Dodatkowo jest szybkie oraz łatwe do zrobienia, a do tego bez zagniatania, a nawet bez użycia jakiegokolwiek miksera. Polecam :) Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki kaszy manny(...)cynamonem. Następnie wsypać drugą część suchych składników i kolejną część jabłek, posypać cynamonem. Na wierzch wysypać ostatnie suche składniki. Masło pokroić w cienkie plasterki i rozłożyć na wierzchu ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy przez 1 godzinę
magiczna kuchnia Kasirazem wersja mięsna, bardzo soczysta, aromatyczna i niebezpiecznie dobra. Lepienie z tego mięsno-warzywnego farszu to czysta przyjemność (nawet gdy pakujemy go w cieniuteńkie ciasto bezglutenowe, które do najłatwiejszych nie należy). Łatwo idzie, szybko znika, ale sprawia, że chce się do tego smaku powracać, nie tylko myślami. SKŁADNIKI NA FARSZ: - 1 kg udźca z indyka, - 2x pierś z kaczki, - tacka(...)drobno cebulkę. Mieszamy ją z mięsem i warzywami. Dodajemy przyprawy (nie żałujmy ich! Farsz ma być mocno pieprzny! Całe opakowanie pieprzu ziołowego to podstawa!). Mieszamy i... gotowe! :) SKŁADNIKI NA CIASTO BEZGLUTENOWE: - pół kg mąki (przede wszystkim mąki chlebowej, my używamy Schar mix b), - mleko - szklanka, - woda - szklanka, - sól, - olej, SKŁADNIKI NA CIASTO ZWYKŁE: - dokładnie to samo co w przypadku ciasta
Wypisz WymalujBardzo mi smakowała ta szarlotka:) Szybka i łatwa w wykonaniu, i rzeczywiście pulchna i smaczna. Przepis znalazłam tutaj . Składniki na ciasto: 5 jajek; 1 szklanka cukru kryształu; 1,5 szklanki mąki pszennej; 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej; 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia; 250 g margaryny; Składniki na nadzienie: 1 kg jabłek; 1 kisiel cytrynowy; 3 łyżki cukru kryształu; Dekoracja
In my kitchenciasto bardzo słodkie, które jest szybkie i łatwe w przygotowaniu, a w dodatku nie wymaga pieczenia . Składniki 2 opakowania herbatników 2 serki mascarpone 2 śmietany 30% (330ml) 2 śmietan fixy 1 puszka kajmaku 100 ml mleka czekolada Przygotowanie Herbatniki układamy na blasze 23×28. Mascarpone ubijamy z mlekiem i wykładamy na herbatniki, następnie przykrywamy warstwą herbatników. Do garnka nalewamy wody(...)śmietan fixem, zachowując proporcję, jak na opakowaniu. Ubitą śmietanę wykładamy na herbatniki. Czekoladę ścieramy na małym oczku na tarce i posypujemy nią bitą śmietanę aby nie było jej widać. Ciasto wkładamy przykryte folią aluminiową do lodówki. Wskazówki Ciasto najlepiej zacząć jeść na drugi dzień, ponieważ herbatniki zrobią się miękkie i ciasto nam się „przegryzie”. Facebook Instagram Artykuł 3 Bit pochodzi
4stronykuchni.plBycie cukiernikiem to nie jest łatwe zajęcie. Jeśli Matka Natura poskąpiła Wam zdolności manualnych i cierpliwości, pozostaje wizyta w cukierni i wybór gotowego ciasta z katalogu. Jeśli zaś macie w sobie żyłkę odkrywcy, przysłowiowe złote rączki i dysponujecie odpowiednimi narzędziami – w domowej kuchni możecie zrobić wszystko. Nawet dwu lub trzypiętrowy ślubny tort. Dostałam od znajomych zamówienie na ślubny tort. Dwupiętrowy
Karo in the Kitchennaszym wielkanocnym stole nie może zabraknąć babki. Wraz z córka w tym roku przygotowałam Babkę wielkanocną cytrynową , które nie tylko jest łatwa do upieczenia, ale też zawsze wychodzi. Składniki: ciasto: - 200 g mąki pszennej (u mnie tortowa typ 450) - 1/2 szklanki cukru - 110 g oleju rzepakowego - sok z 1 dużej cytryny - skórka z 1 cytryny - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Kuchnia co dniaobowiązki, zaledwie 3 dni wolnego spowodowały moją nie obecność. Teraz łapię trochę oddechu i wracam do was z nową dozą pomysłów. Na początek coś mega łatwego, bez pieczenia, i w zupełności nieskomplikowanego. Ciasto w wersji fit, bez cukru, glutenu itp. Gotowe w 3 godziny. Smakowo bardzo mi odpowiada, przy natłoku ciężkich świątecznych potraw sprawdzało się wręcz idealnie. Lekkie ciasto
vaniliowoczekoladowaPrzepis jest prosty, szybki i już wielokrotnie sprawdzony, więc bez obaw - upieczenie tego ciasta nie grozi zakalcem! Jest ono naprawdę łatwe, bardzo smaczne i idealnie łączy migdały z truskawkami, co jest raczej rzadko spotykane. Obowiązkowo spróbujcie! Polecam! (Tortownica o średnicy 22-23 cm) 175g masła/margaryny 150g cukru (u mnie ksylitol ) 1 łyżka cukru waniliowego (polecam domowy - klik(...)Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać, oprószyć kaszą manną, a następnie obłożyć połówkami truskawek (rozcięciem w górę) i posypać płatkami migdałowymi. Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika i p iec około 60 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach. Po ostudzeniu opcjonalnie posypać cukrem-pudrem. Inspiracja z blogu: Agnieszki Maciąg
Di gotujesłodki. Jeden kawałek to stanowczo za mało, bo od razu masz ochotę sięgać po następny. Tort jest lekki, ponieważ jego bazę stanowi biszkopt czekoladowy, a nie ciasto czekoladowe z dodatkiem tłuszczu. Nie jest łatwo upiec biszkopt z dodatkiem kakao, by nie opadł. "Kuchnia Polska" podaje świetny sposób jak temu zaradzić - przeczytaj w opisie. Pięknie się prezentuje, świetnie porcjuje, idealny(...)dżemu z pigwy lub innego 160 g gorzkiej czekolady 100 ml śmietany kremówki Wykonanie: obie mąki wymieszać i zagnieść z zimnym masłem pokrojonym na małe kawałeczki na jednolite ciasto. Gdyby masa się nie kleiła dodać 1 łyżkę zimnej wody. Ciastem wylepić tortownicę o średnicy 24 cm, wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia, następnie ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Już sama nazwa kusi plus dodatkowo zdjęcia… długo nie trzeba było mnie namawiać. Do tego syn prosił się pół dnia o upieczeniu z nim jakiegoś ciasta. Nie mogłam odmówić. Szybkie w wykonaniu, łatwe i proste a smakiem idealnie zadowalające. Wilgotne, gorzko-czekoladowe Brownie, serek kremowy i zatopione w nim chrupiące na swój sposób maliny. Bardzo polecam. Składniki(...)połączenia się składników. Serek ucieramy z 50 g cukru i 1 jajkiem. Dodajemy maliny i delikatnie mieszamy. Blachę o wymiarach 24 x 25 wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciemne ciasto, wygładzamy i przykrywamy masą serową. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 50 minut. Wystudzone możemy posypać cukrem pudrem. The post Podwójnie Czekoladowe Brownie z Serkiem i Malinami
Made By Mom And SonPyszne ciasto z mnóstwem pomarańczowej słodyczy. Mniam <3 Ciasto inspirowane jest przepisem ze strony Kuchnia w opałach . Zapraszam do pieczenia! Składniki na ciasto: 2 małe słodkie pomarańcze 100 g cukru 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 250 g mąki pszennej tortowej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 8 g cukru wanilinowego 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru(...)jajka 1/2 szklanki oleju Składniki na lukier: 1 łyżka soku z pomarańczy 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: odrobina kandyzowanej skórki pomarańczy CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Z dwóch pomarańczy wyciskamy sok, wlewamy do misy blendera. Dodajemy cukier i jedną łyżkę kandyzowanej skórki. Miksujemy na gładką masę. 2. W misce mieszamy mąkę
My Culinary ArtCzekolada plastyczna rewelacyjnie nadaje się do dekorowania tortów, ciast i babeczek, a przy tym jest łatwa do wykonania. Ja do tej pory wykorzystałam ją do zrobienia czekoladowych ozdobnych różyczek i dekoracji tortu. Składniki: 50 g gorzkiej czekolady ½ łyżki miodu Wykonanie: Czekoladę połamać na kostki i włożyć do metalowej lub żaroodpornej miski. Do garnka na którym umieścimy miskę nalać wodę(...)trzeba niczym podsypywać czekolady ale jeśli za bardzo się klei można to zrobić na folii spożywczej. Z czekolady wycinać kółka np. za pomocą kieliszka, oraz zrobić niewielki wałek z ciasta. Wałek rozgnieść palcem na nierówny prostokąt a następnie zwinąć go tworząc środek kwiatka. Ponieważ czekolada w palcach zaczyna się rozpływać można uformowaną czekoladę przyczepić do wykałaczki. Kółka czekolady mieścić między
Mama Gotujeśrodka dżem. Zdjęcie Zdjęcie 50% bagel + 50% croissant = 100% błogostanu :) Przedstawiony światu przez 'The Bagel Store' (Williamsburg, Brooklyn) w 2014 roku. Połaczenie delikatnego, puszystego ciasta na croissanty z wypiekiem, który musi być łatwy do pokrojenia, jest bez watpienia wyzwaniem. Na które The Bagel Store był przygotowany. ( źródło ) Zdjęcie Zdjęcie Bez wielkiej tajemnicy: pyszne dziecko cinnamon roll ( bułeczki cynamonowej
Lejdi of the house