lubię prostotę i łatwe wykonanie. Otworzyłam lodówkę i zajrzałam do środka to co było to zrobiłam z tego ciasto. Zapraszam na degustację pleśniaka Składniki : mąka pszenna 500 g proszek do pieczenia 1 łyżeczka cukier 150 g śmietana 18% 200 g masło kostka żółtka 4 szt białka 4 szt + cukier 1 szklanka powidła mały słoiczek Wykonanie: Do misy wsypujemy przesianą
Różowa kuchniaŁatwe Tanie Przepis na pyszny kruszon/pleśniak. Składniki 1 kostka margaryny 1 łyżeczka smalcu 5 jaj 3 szklanki mąki (w tym 2 szklanki pszennej i 1 krupczatki) 1 proszek do pieczenia 2 łyżki cukru do ciasta 1 szklanka cukru do białek 2 łyżki kakao owoce według uznania Sposób przyrządzenia 1 Przygotowanie ciasta: Jajka […] Artykuł Pleśniak/kruszon/skubaniec pochodzi z serwisu
PysiaGotuje.plCiasto, które Wam dziś przedstawiam to najpopularniejsza słodycz w naszej kuchni. Brownie robię często, bo jest łatwe w wykonaniu, tanie i przede wszystkim zdrowe i pyszne. Wszystkie składniki tego ciasta to samo zdrowie: czarna fasola - źródło zdrowego białka roślinnego, żelaza, witamin z grupy B, miedzi, wapnia, potasu, cynku, chia - bogata w zdrowe kwasy tłuszczowe (istotne dla prawidłowego rozwoju mózgu dziecka
Jeść, by żyć w zdrowiuCiasta kruche z jabłkami cieszą się dużym powodzeniem. Po pierwsze są bardzo smaczne, a po drugie łatwe i szybkie do przyrządzenia. Dzisiaj zapraszam na szarlotkę z dodatkiem galaretki. SKŁADNIKI Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia jedna margaryna 5 żółtek 1/2 szklanki cukru pudru Wkład do ciasta: 2 kg jabłek 1 łyżeczka cynamonu 1 galaretka agrestowa
W kuchennym oknie Ewychwilę wkładamy je do lodówki. Jeśli zrobicie ciasto z pszennej mąki a zamiast zwykłego, drobnego cukru użyjecie cukru pudru – będzie delikatniejsze – możecie wtedy łatwo ozdobić przed ponownym schłodzeniem jego brzeg (pamiętajcie że obrazek poniżej można powiększyć). Ciasto z dodatkiem mąki orzechowej, takie jak ja zrobiłam, jest tak kruche że nawet mocno schłodzone ciężko uformować. Przygotujmy nadzienie. Jabłka wybieramy jak najdorodniejsze
Karo in the Kitchenmoim domu rzadko kiedy piekła się ciasto z miodem. Dlatego ja postanowiłam w tym roku poszukać jakiś dobry przepis na miodownik. Znalazłam łatwą w przygotowaniu Stefanka, która, co prawda nie jest typowym miodownikiem, jednak do ciasta dodajemy miód i jest on bardzo wyczuwalny w smaku. Wszystko jest przełożone domowymi powidłami ze śliwek i kremem na bazie kaszy manny. O razu
Z miłości do słodkościkupnej lub domowej 3 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej migdały, skórka pomarańczy do przybrania CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN+ studzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Masło drobno siekamy lub ucieramy na tarce, dodajemy mąkę i cukier puder. Zagniatamy na jednolite ciasto, wylepiamy nim formę o średnicy 30 cm (bok wyklejamy na wysokość około 2 cm), nakłuwamy wielokrotnie widelcem i wstawiamy do lodówki
My Culinary Artcoś słodkiego do kawy. Szybko się je przygotowuje, a jeszcze szybciej znikają po upieczeniu, chociaż najlepsze są całkowicie wystudzone. Do babeczek ze śliwkami najlepsze są śliwki węgierki, gdyż zbyt łatwo nie rozpadają się w czasie pieczenia. Babeczki przygotowuje się bez użycia miksera, co niewątpliwie jest dodatkową zaletą, gdyż mniej sprzętów, to mniej zmywania. Przyjemnej puszystości i delikatności babeczkom nadaje zsiadłe(...)następnie posypać łyżeczką cynamonu i 2 łyżkami mąki, wymieszać. W jednej misce wymieszać suche składniki, a w drugiej mokre, na koniec suche wsypać do mokrych i dokładnie wymieszać. Do ciasta wmieszać śliwki i napełniać masą papilotki do 3/4 ich wysokości. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 18 - 20 minut. Stan upieczenia sprawdzić drewnianym patyczkiem, jeśli patyczek
Kuchcik gotujebiałek W kuchni nic nie powinno się zmarnować. Białka pozostałe od żółtek zużytych do pączków i faworków również. Polecam je wykorzystać do upieczenia pysznego ciasta z chrupiącymi ziarenkami maku oraz rodzynkami. To łatwy i pyszny sposób na pozbycie się nadwyżki białek :)) Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka białek (około 6-7 sztuk ) 1 szklanka cukru 1/2 szklanki zimnego(...)sztywno. Dosypujemy partiami cukier, cały czas mieszając. Następnie dodajemy masło, miksujemy. Przesiewamy do masy mąkę wymieszaną w proszkiem do pieczenia, dodajemy rodzynki oraz mak i mieszamy delikatnie łyżką *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy około 50 minut – do suchego patyczka *** *** Po wyjęciu z foremki, babkę możemy posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową lub polukrować *** *** SMACZNEGO *** POLECAM
Blog z Apetytemteraz kilka słów o samym przepisie. Ciasto robi się bardzo szybko. Zdecydowanie jest na każdą kieszeń. Z powodzeniem każdy z nim sobie poradzi. Ciasto jest też bardzo wilgotne, czyli takie, jakie lubię najbardziej, tak więc łatwo pokusić się o dokładkę. Delikatnie zmodyfikowałam przepis (wydłużyłam czas pieczenia). Składniki na dużą blachę 36×24 cm: Ciasto: 5 jajek 1,5 szklanki cukru
Mojewlasne.plDelikatny placek ze śliwkami to łatwy i przepyszny deser, który znakomicie smakuje o każdej porze roku, zwłaszcza teraz gdy sezon śliwkowy w pełni. Ciasto świetnie komponuje się z dojrzałymi węgierkami, choć do jego wykonania można też użyć innej odmiany śliwek a nawet jabłek czy rabarbaru. Placek ze śliwkami to wyśmienity pomysł na podwieczorek, można się nim delektować w towarzystwie ulubionej
Smakowite DaniaPizzę piekę średnio raz w tygodniu. Ostatnio wypracowałam przepis na cienkie ciasto, co bardzo spodobało się mojemu synowi, bo łatwo może ugryźć kawałek pizzy. Składniki na dużą blachę: Do miski przesiewam 2 szklanki mąki pszennej typ 650, dodaję łyżkę ulubionych przypraw np. tymianek, rozmaryn, pieprz syczuański, bazylia - dodaj takie, jakie lubisz lub jakich używasz najczęściej. Mieszam, robię dołek(...)świeżych - jeśli nie masz dosyp łyżeczkę suszonych - zasypuję łyżeczką cukru, dodaję szczyptę soli i mieszam. Dolewam szklankę ciepłej wody i chwilę wyrabiam, pod koniec dodaję łyżkę oleju i zagniatam ciasto metodą Bertineta *- jest dość luźne, więc można zrobić to także mikserem ( końcówkami spiralnymi lub hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego). Zagniatam ok. 10 minut ręcznie - mikserem do czasu aż ciasto zacznie
apetytnapieczenieCiasto jest przepyszne, cudownie pachnące orzeszkami ziemnymi i czekoladą. Mazurek jest łatwy i dosyć szybki do zrobienia. Pamiętajcie, że sam spód można zrobić nawet tydzień wcześniej a przełożyć masą dzień przed podaniem. Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej 100 g ziemnego masła 50 g cukru pudru jajko spora szczypta soli 1/2 słoika masła orzechowego z kawałkami orzeszków garść
Smakołyki Asizetrzeć na wierzch zmrożone kakaowe ciasto, włożyć do nagrzanego piekarnika do 180*c na grzaniu góra dół piec około 40 minut. Upieczone i zimne ciasto pokroić na trójkątne kanapki. Dlaczego Warto je upiec ? -Jest łatwe do przygotowania -Nie jest wysokie, zmieści się w dłoni dziecka -Zwabia zapachem do kuchni-w koncu kuchnia to serce domu! -Przywołuje piękne wspomnienia, kruche ciasto
Wanilia i Kardamonjednak nie stoi na przeszkodzie, by zrobić je jeszcze dziś. To tylko chwila roboty, no może dwie ;) Ale mi, z Tefal Companion robota idzie tak łatwo, że aż się chce! Bardzo się chce 💗 Ciasta rabarbarowe kojarzą mi się ze Śp. Ciocią, podobnie zresztą jak zupa szczawiowa. Wielkie liście owoców rosły niemal przy domu. Pamiętam jak nie raz urywaliśmy
Kuchnia w czekoladzie