wiecie uwielbiam wszystko co kokosowe , więc zwykle najczęściej to właśnie kokos jest u mnie dodatkiem do ciast. Dziś mam dla Was przepis na przepyszną , a zarazem niesamowicie łatwą babkę . Wykorzystałam do niej białka , które zostały mi z kruchego ciasta …. dużą ilość kokosu … odrobinę maku … i swój talent do pieczenia – zdecydowanie się opłacało , rodzina zajadała
Ostra na SłodkoSmaczna, łatwa do przygotowania słodka przekąska z orzechami. Każdy łasuch znajdzie w tym kęsie coś dla siebie Składniki: kostka masła 3 żółtka 2 szklanki mąki 3/4 szkl cukru pudru cukier waniliowy nadzienie: puszka masy orzechowej z kawałkami orzechów Helio orzechy ziemne niesolone Helio Wykonanie: Żółtka ucieramy z cukrami na puszystą masę. Dodajemy masło, nadal ucieramy na puch. Stopniowo dosypujemy(...)mąkę,wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ciągle wyrabiając. Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce ok pół godziny, po tym czasie ciastem wylepiamy foremki do tartaletek. Pieczemy do zrumienienia ok 10-15 minut. nadzienie: Gotowe, wystudzone tartaletki nadziewamy masą orzechową, ozdabiamy połówkami orzechów
Z Majeczką w kuchniPrzedstawiam przepis na bezglutenowe ciasteczka kukurydziane. Nie jest to łatwe zadanie. Mąka kukurydziana nie jest tak wdzięczna jak mąka pszenna, źle się zagniata, kruszy, pęka, ale czego nie zrobi się dla dziecka. Z podanego przepisu wychodzi około 3 blach ciasteczek. Najtwardsze są te z pierwszego rozwałkowania, następne ciasteczka rozwałkowywane ze skrawków są niestety coraz bardziej kruche, a po upieczeniu też(...)mleka. Mieszamy i patrzymy ile mleka wchłonie mąka. Jeżeli ciasto wydaje się za suche i kruche, trzeba dolać znów odrobinę mleka. 3. Przekładamy ciasto na blat i staramy się je dobrze zagnieść, choć nie jest to łatwe. Jeżeli jest już zagniecione, zawijamy je w folię spożywczą i chowamy do lodówki na 1 godzinę. 4. Po godzinie odcinamy 1/3 ciasta, pozostałość
Kawa z mlekiemWielokrotnie już pisałam, że uwielbiam ciasto francuskie. Klasyczne ciasto robi się długo, długo i jeszcze raz długo. Dlatego zawsze warto mieć w lodówce bądź zamrażarce opakowanie ciasta francuskiego, bo przy odrobinie wyobraźni łatwo i szybko można zamienić je w elegancką przekąskę. I tak też dziś uczyniłam. Do meczu Polska - Portugalia dzieli nas zaledwie kilka godzin, więc nie wiele myśląc poszperałam(...)przepis Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 10 min Czas całkowity 25 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 10 min Czas całkowity 25 min Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g kiełbasy chorizo 50 g sera żółtego 10 pomidorków śliwkowych 1 mała cebula 1/3 papryki pomarańczowej 1/3 papryki żółtej 1/3 papryki zielonej 2 ząbki czosnku 1 łyżka przyprawy
Wędrówki po kuchniwiem skąd taka nazwa i z czym się kojarzyło to ciasto Siostrze Anastazji. W sumie nazwa i łatwa do zapamiętania. Ale też po spróbowaniu tego smakołyku smak na długo pozostanie w naszej pamięci. Warto to sobie rozłożyć na dwa dni. Ja wieczorem upiekłam ciasto makowo orzechowe a na drugi dzień zajęłam się resztą. Ciasto pyszne więc polecam. Zrobiłam małe
Ala piecze i gotujeDziś mam dla Was przepis na orzeźwiające ciasto z owocami i galaretką. Jest łatwe do przygotowania i nie wymaga dużego nakładu pracy. To doskonały deser na upalne, letnie dni. SKŁADNIKI: Biszkopt: 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 2/3 szklanki mąki tortowej, 3 łyżki oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Dodatkowo: 2 opakowania galaretki truskawkowej, 25 dag truskawek(...)ćwiartka arbuza. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania kolejno dodaję cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 22cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 25 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Galaretki rozpuszczam w trzech szklankach wrzątku. Odstawiam do przestudzenia. Z arbuza odkrawam skórę, usuwam pestki i kroję
Tradycyjna kuchnia KasiWitajcie! Dzisiaj mam dla Was kolejny przepis z tych łatwych, szybkich i oczywiście smacznych. Chyba każdy lubi ciasta z jabłkami. Ja uwielbiam je pod każdą postacią! Najbardziej te twarde i lekko kwaśne. Zapraszam na ekspresową szarlotkę sypaną. Składniki: 1,5 kg jabłek 1 szkl mąki pszennej, typ 500 1 szkl kaszy manny 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szkl cukru brązowego
Trufelkowoprzemielonych białych skórek znalazło się też w cieście. Teraz jak wyciskam sok, to pomarańcze daję albo na końcu albo na początku, aby później te odpadki łatwo oddzielić. Mówić chyba nie muszę jak doskonałe ciasto jest z dodatkiem ananasa i marchewki. Jabłka nadają się wyśmienicie, wspomniane buraki również. Satysfakcja z tego, że nie zmarnowało się jedzenia - ogromna. Wygląda to mniej
bistro mamakawy i nie tylko. Pyszne rogaliki z marmoladą z róży. Łatwe nawet dla tych, którzy nie lubią robić ciasta drożdżowego. Tutaj wszystkie składniki ,łącznie z rozkruszonymi drożdżami łączymy razem. Wypróbujecie- naprawdę warto. SKŁADNIKI 35 dag. masła 60 dag. mąki tortowej 5 dag. drożdży 2 całe jajka 2 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany Dodatkowo marmolada z róży cukier puder
W kuchennym oknie Ewygotowe do pieczenia. Ciasto jest twarde ale przyjemnie się z nim współpracuje, po krótkiej chwili wyrabiania jest jak plastelina dzięki czemu łatwo wykrawa się z niego pierniczki . Ja z ciasta upiekłam trzy pierniki w kosówkach oraz dużą ilości pierniczków. Piernik piekłam 40 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 C 1. słoik
RAROSSAgotowe do pieczenia. Ciasto jest twarde ale przyjemnie się z nim współpracuje, po krótkiej chwili wyrabiania jest jak plastelina dzięki czemu łatwo wykrawa się z niego pierniczki . Ja z ciasta upiekłam trzy pierniki w keksówkach oraz dużą ilości pierniczków. Piernik piekłam 40 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 C Po upieczeniu
RAROSSALato w pełni, w naszych ogrodach i działkach dojrzewają owoce, także w sklepach ciągle w sprzedaży są owoce sezonowe - maliny, truskawki, śliwki, porzeczki, jagody. Dziś postanowiłam
Smakołyki BerenikiPełne orzechów ciasto otulone kołderką z bitej śmietany. Bardzo łatwe do wykonania, fajnie wygląda i równie dobrze smakuje, świetne na co dzień jak i od święta, polecam! :) Składniki na blachę o wym. 20x20 cm: (Inspiracja: " Obżarciuch ") Ciasto: 1 jajko 1 szklanka mleka 1/3 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Simply Foodwięcej jak 10 minut. Szybciutko wzięłam się do pracy i do kawy podałam wspaniałą tartę . Jak widać wcale nie trzeba włączać piekarnika żeby przygotować pyszne ciasto. Tarta na ciasteczkowym spodzie to bardzo łatwy i szybki sposób na wspaniały deser, którym zaskoczycie swoich domowników i gości. Nie ma się co więcej rozpisywać - bierzcie przepis i do dzieła. To jest idealne ciasto
Smaczna Pyzastolnicy. Staramy się przy tym nie podsypywać dodatkowo mąką, jednak jeśli masa mocno się klei lub jest bardzo luźna, dodajemy pozostałe 20 g mąki. Gotowe ciasto będzie gładkie i elastyczne, powinno też łatwo odchodzić od ręki. Formujemy je wtedy w kulę, wkładamy do dużej miski, przykrywamy ciasno folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2 godz.Kiedy ciasto podwoi
Ratunku obiad