kiełki do dekoracji(niekoniecznie) przyprawa do kurczaka,pieprz ,sól 2 łyżki oleju na sos: 4 łyżki majonezu 5-6 łyżek jogurtu naturalnego sosik sałatkowy włoski ząbek czosnku sól,pieprz Składniki: Piersi z kurczaka kroimy w kostkę przyprawiamy przyprawą do kurczaka,smażymy na łyżce oleju na złoty kolor,studzimy. Pieczarki również kroimy w kostce i smażymy na oleju,na końcu
Swojskie jedzonkowykonaniu jest bardzo prosty choć czasochłonny. Jeżeli lubicie porządną porcję energii, to ta propozycja jest dla Was:) 2 h 4 porcje składniki: 2 piersi z kurczaka 250 g makaron 2 ząbki czosnku 1 cebula 3 łyżki śmietany 18% 1 opakowanie mrożonego szpinaku puszka pomidorów (400 g) 4 łyżki koncentratu pomidorowego 40 g parmezanu natka pietruszki sól, pieprz, bazylia wykonanie: Cebulę(...)obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni. Po 7 minutach dodać przepuszczony przez praskę czosnek. Dusić kolejne 3 minuty. Po tym czasie dodać szpinak oraz śmietankę i dusić około 15 minut. Odstawić z patelni. Kurczaka umyć, posolić i popieprzyć. Udusić na patelni. Po ostudzeniu pokroić w bardzo cienką kostkę. Dodać do szpinaku. Pomidory z puszki blendujemy wraz
Ania i Marcin gotująkolację. Koniecznie spróbujcie. Polecam. Składniki: • podudzia kurczaka (dowolna ilość) • 1 czerwona papryka • 1 cebula • 250 g pieczarek • 1 łyżeczka smalcu • ½ szklanki wody • sól, pieprz, czerwona papryka, czosnek granulowany Sposób przygotowania: 1. Kawałki kurczaka opłukać pod bieżącą wodą, natrzeć przyprawami i odstawić przynajmniej na pół godziny. Zamiast kurczaka możemy użyć kawałków mięsa indyczego. 2. Na patelni rozgrzać smalec, porcje kurczaka obsmażyć
W mojej kuchniRoman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Kurczak curry Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 2 duże cebule 1 ząbek czosnku 250 ml śmietanki min.30% 2-3 łyżki curry 1 łyżka kurkumy Sól, pieprz oliwa z oliwek do smażenia Sposób wykonania: Cebule pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć
Smaki NataliiSkładniki na 2 porcje: z przepisu z bloga Kwestia Smaku 100 g (1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej) 1 filet z kurczaka 1 czerwona papryka 1 cukinia 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 2 łyżeczki oregano sól, pieprz 2 łyżki oliwy 2 łyżki sosu sojowego posiekany szczypiorek Kaszę gryczaną wymieszać z sosem sojowym(...)Odłożyć. Filet z kurczaka pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Dodać kurczaka, oregano, słodką paprykę, sól i pieprz. Podsmażyć. Dodać pokrojoną cebulę i czosnek. Smażyć jeszcze 3 minuty. Dodać 2 łyżkę oliwy. Dodać pokrojona paprykę i cukinię. Smażyć 7 minut. W razie potrzeby doprawić. Dodać kaszę gryczaną. Smażyć kolejne 2 minuty. Podawać ze szczypiorkiem
Moja Galeria Smakuzgodna z kuchnią pięciu przemian. Znajdziecie w niej słodki, kwaśny, słony, pikantny smak. Składniki: opakowanie kiełków fasoli mung 1 piers z kurczaka pomidor ogórek Na sos: ząbek czosnku 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego kilka kropel oleju sezamowego szczypta cukru trzcinowego Przygotowanie: 1. Pierś z kurczaka ugotuj
AZgotuj!moja mało udana fotka, to możecie uwierzyć mi na słowo, że doznania smakowe zdecydowanie przewyższyły wzrokowe;) Filet ze szpinakiem pod białą pierzynką Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 1 opakowanie szpinak mrożony 1 opakowanie(...)masła do smaku vegeta Szpinak rozmroziłam i poddusiłam na maśle, dodałam posiekany drobno czosnek i delikatnie posoliłam. Filet z kurczaka podzieliłam na mniejsze porcje, doprawiłam vegetą. W naczyniu żaroodpornym ułożyłam połowę przygotowanego szpinaku, następnie kawałki kurczaka i przykryłam pozostałym szpinakiem. Wstawiłam do nagrzanego do 200 stopni
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałakostki sera feta 2-3 łyżki ziaren słonecznika pół czerwonej cebuli szczypiorek 2 łyżki octu winnego 6 łyżek oleju 1,5 łyżeczki miodu ząbek czosnku szczypta soli pieprz czarny rozmaryn, pieprz ziołowy, curry Kurczaka nacieramy przyprawami: solą, pieprzem, curry i rozmarynem, odstawiamy na godzinę. Do smażenia potrzebny nam będzie papier do pieczenia. Wycinamy taki arkusz aby po złożeniu na pół(...)lekko się przyrumieni. Układamy na talerzu sałatę, cebulę, paprykę i ogórka, posypujemy szczypiorkiem. Z miodu, oleju, octu i posiekanego czosnku robimy sos. Doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy sosem przygotowane składniki. Na wierzch układamy ser feta, pokrojonego kurczaka i posypujemy uprażonym słonecznikiem. SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkasoczyste pałki z kurczaka oraz przyrumienione ziemniaczki pieczone ze szparagami i papryką. Coś pysznego! Składniki: 6 pałek z kurczaka ok 6-8 ziemniaków 2 łyżki ketchupu 1 łyżka miodu 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka mielona, ostra(...)papryka mielona, majeranek 1 papryka (użyłam żółtej i czerwonej) pęczek zielonych szparagów 1 łyżka masła 1 łyżka oleju *** Mięso z kurczaka dokładnie myjemy, oczyszczamy i osuszamy *** *** Do miski przekładamy przekładamy ketchup, miód i jogurt *** *** Dodajemy przeciśnięty czosnek oraz przyprawy: po około pół łyżeczki każdej lub wedle uznania. Wszystko dokładnie mieszamy *** *** Mięso z kurczaka przekładamy do uprzednio przygotowanej marynaty, mieszamy
Blog z Apetytembigos każdemu powinno smakować. Do przygotowania bigosu z młodej kapusty będziemy potrzebować: 1 główka młodej kapusty około 1,2 kg około 500 g piersi kurczaka 500 g pieczarek 2 średnie cebule 2 duże ząbki czosnku 200 g koncentratu pomidorowego przyprawy: 1 listek laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka papryki słodkiej do smaku papryka(...)obieram z wierzchnich liści i drobno szatkuję, poszatkowaną kapustę wkładam do garnka. Czosnek kroję drobniutko, cebulę kroję w drobna kostkę i dodaję do czosnku. Umyte i osączone pieczarki kroję w półplasterki. Umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroję na mniejsze kawałki. Składniki mam już pokrojone teraz przygotuję bigos: Do garnka z poszatkowaną kapustą wlewam wodę, dodaję listek laurowy, ziele angielskie
Uwaga Babcia GotujeSkładniki 15 dużych muszli do nadziewania 1 kulka mozzarelli garść orzechów włoskich 1 filet z kurczaka 2 suszone pomidory w oleju 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka pasty z czarnych oliwek … Czytaj dalej Muszle nadziewane kurczakiem zapiekane z orzechami i serem
czarrna od kuchnipokroiłam w plasterki. Fasolkę pokroiłam na połówki, ugotowałam i odlałam wodę. Piersi z kurczaka pokroiłam w kostkę. Imbir obrałam i przecisnęłam przez praskę do czosnku. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy podsmażyłam kurczaka, cebulę i pieczarki. Do wcześniej przygotowanego wywaru warzywnego dodałam ugotowaną fasolkę, podsmażonego kurczaka z pieczarkami i cebulką. Następnie dodałam mleko kokosowe, imbir, sól i gotowałam
nietadietapyszny obiadek, kurczak z multicookera....u mnie sporo marchewki i była dodatkiem jako surówka...ale buraczki podsmażane też były.. 4 ćwiartki z kurczaka 3-4 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku sól i pieprz listek, ziele 2 łyżki oleju Ćwiartki z kurczaka pokroić na 2 części. Umyć, osuszyć.Do misy mulicookera urządzenia wlać oliwę, dodać pokrojoną cebulę
Moje domowe kucharzeniewypróbujcie przy najbliższym grillu - mięso doskonale smakuje z grillowanym chlebkiem posmarowanym masełkiem czosnkowym oraz z sałatką z pomidorków koktajlowych. SKŁADNIKI 3 podwójne piersi z kurczaka (po 1 do każdej marynaty) marynata biała 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 3 gałązki świeżego tymianku 6-8 listków świeżej bazylii 6-8 listków świeżej szałwi ( można pominąć) 1 płaska łyżeczka suszonego(...)wyjść 8 kawałków mięsa ( 2 polędwiczki plus po 3 kawałki z każdego płata). Składniki każdej z marynat umieścić w trzech oddzielnych kubkach ( czosnek wcześniej przecisnąć przez praskę, a zioła posiekać) i ucierać 2-3 minuty. Piersi z kurczaka umieścić w trzech oddzielnych zamykanych pojemnikach. Każdą porcję mięsa zalać inną marynatą i dokładnie wymieszać. Szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki
DefinicjaSmakubardzo proste, smaczne i zdrowe . składniki na 6 porcji 3 tacki pakowanej włoszczyzny ( marchew ,pietruszka, seler, por, kapusta, włoska, cebula) filet z kurczaka 2 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku pieprz cytrynowy sól przepis Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach .Pora i cebulę drobno kroimy , kapustę włoską szatkujemy. Całą włoszczyznę wrzucamy na patelnię i dusimy(...)tłuszczu na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy solą , pieprzem cytrynowym i czosnkiem granulowanym .Gdy jarzyny zmiękną odstawiamy patelnię z ognia. Fileta z kurczaka przekrawamy na 6 części . Na wycięty w prostokąt kawałek foli aluminiowej nakładamy uduszone jarzyny, na to kładziemy fileta z kurczaka, doprawiamy go solą i pieprzem cytrynowym , na wierzch kładziemy kolejną porcję jarzyny. Folię aluminiowa
Smakowite Daniamarchewką. Takie obiady uwielbiam pachną mocno ziołami. Młode ziemniaczki zapiekam małe surowe, marchewkę kroję wzdłuż wtedy mamy pewność że dopiecze. 3 skrzydełka 3 podudzia z kurczaka 1 cebula 3 ząbki czosnku 6 gałązek koperku 1 łyżka siekanego szczypioru 1/2 łyżeczki estragonu 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/3 szklanki octu winnego sól, pieprz 2 gałązki świeże rozmarynu Warzywa: 1/2 kg młodych(...)marchewki młode sól, pieprz 3 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki estragonu 1/2 łyżeczki rozmarynu Podudzia kroję na pół, przekładam ze skrzydłami do pojemnika. Dodaję pokrojoną w piórka cebulę, sprasowany czosnek, sól, pieprz, estragon, szczypior, rozmaryn, ocet winny całość mieszam i odstawiam na noc do lodówki. Na drugi dzień wyjmuję mięso z marynaty i przekładam do natłuszczonego naczynia do zapiekania. Ziemniaki dokładnie
wesoła kuchniagrzybów - 250 g makaronu (jak wyżej) - 500 ml bulionu - 2 łyżki oleju (u mnie kokosowy) - sos sojowy - słodka i ostra papryka w proszku - czosnek granulowany - sól, pieprz - opcjonalnie: sos chilli Zaczynamy od kurczaka, którego myjemy, oczyszczamy, kroimy w niewielką kostkę i marynujemy. Co do marynaty? Łyżka czosnku, dwie łyżki słodkiej i 1/3 łyżeczki ostrej papryki, trochę pieprzu i sporo
Kulinarne zapędy Kokosadodajemy pokrojoną kiełbasę chorizo. Smażąc stale mieszamy, żeby się nie przypaliła. Dodajemy na patelnię i obsmażamy kawałki kurczaka. Gdy kurczak się podsmaży, wrzucamy paprykę i zielony groszek. Dusimy razem całość. Dodajemy pokrojone pomidory wraz z ich sokiem i pokrojony czosnek. Całość dusimy, co jakiś czas mieszając, na małym ogniu. Przyprawiamy oboma rodzajami wędzonej papryki, delikatnie pieprzem. Nie solimy – bulion(...)należy podawać na stół w patelni, w której ją szykowaliśmy. Ja lubię skropić swoją porcję cząstką cytryny i jeść paellę z jogurtem, doprawionym roztartym ząbkiem czosnku i posiekaną natką kolendry. SKŁADNIKI 6 polędwiczek z kurczaka lub jedna pojedyncza pierś ½ opakowania Chorizo katalońskiego, Tarczyński (1 kiełbasa) 1 długa i 1 okrągła czerwona papryka ½ opakowania paluszków krabowych 250g krewetek koktajlowych lub średnich
Karo in the Kitchenłyżeczki pieprzu mielonego 1 ząbek czosnku 0,5 łyżeczki curry 0,5 łyżeczki suszonej natki pietruszki oliwa Przygotowanie: kurczaka oczyść i potnij na mniejsze kawałki, umieść go w misce i dopraw solą, posiekanym czosnkiem, curry, pieprzem. Dobrze przyprawy wmasuj w mięso i został pod przykryciem na noc lub na 4-5 h. W oddzielnej misce
Niezły Młynekbłyskawicznie. Kurczak z makaronem ryżowym i brokułem smakuje przepysznie. Na pewno często będziemy je robić. Składniki: (2 porcje) 250 g filetu z piersi kurczaka 200 g płaskiego makaronu ryżowego (podobnego do tagliatelle) 2 duże ząbki czosnku olej smakowy np. olej arachidowy lub oliwa (używam oleju kokosowego lub smakowej oliwy np. z papryczką chili i liściem laurowym ) 200 g różyczek brokuła(...)trakcie gotowania makaronu ryżowego rozgrzej wok i wlej odrobinę oleju. Przypraw kurczaka solą i pieprzem i smaż przez ok. 3 minut aż do zrumienienia. Kurczak powinien być jeszcze lekko surowy. Dodaj drobno posiekany czosnek (ja przeciskam przez praskę), wymieszaj i smaż około 30 sekund, pilnując aby czosnek się nie przypalił (nabierze wówczas gorzkiego smaku). Następnie dodaj różyczki brokuła przecięte
Moja Delicjaindyjskiej, lecz zmodyfikowalam je dodając suszone owoce, dzięki czemu nabrało cech dań z Bliskiego Wschodu. 2 piersi kurczaka 12 suszonych moreli garść rodzynek 1 goździk 1 laska cynamonu pół łyżeczki kminu 2 średnie cebule 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 200ml bulionu warzywnego 2 - 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka cukru 1 łyżeczka przyprawy(...)Dodać kurczaka i smażyć go przez kilkka minut. Kurczaka wraz z wydzielonym sosem przełożyć do miski. Na patelni usmażyć drobno pokrojoną cebulę, imbir i czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodać koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszać, dodać kurczaka, podlać bulionem i dusić przez 15 minut. Do kurczaka dodać ugotowane morele wraz z wodą, dosypać cukier, garam masalę i pieprz kajeński, dodać
Codzienne Gotowanie