więc jak zawsze pokombinowałam Gołąbki w liściach botwinki w różowym sosie SKŁADNIKI: 2 pęczki botwinki (takie z dużymi liśćmi) 1 woreczek ryżu 2 piersi kurczaka szpinak mrożony 1 marchewka śmietana 18% ser feta sól, pieprz, czosnek Na początek trzeba zająć się farszem. Ryż ugotować al dente. Kurczaka oczyścić i pokroić w drobną kosteczkę. Następnie podsmażyć na oleju, dodać
MarciochaKucharzyokoło 3 - 4 porcje): dwie torebki ryżu parboiled (szukałam arborio na marne, ale ten dał radę) parmezan około 100 g 3 szalotki ząbek czosnku 700 ml wywaru drobiowego masło 50 g mała cukinia pierś z kurczaka (ja dałam 400 g) kilka pomidorów suszonych (5 - 8) sól pieprz oregano Czosnek i szalotki bardzo drobno posiekać i wrzucić na rozgrzaną patelnię
Karola gotujeSoczysta klasyka z moim ulubionym puree. Składniki 4 pojedyncze filety z kurczaka masło 800 g fasolki szparagowej 2 ząbki czosnku łyżka mąki jajko bułka tarta sól ,pieprz olej do smażenia Przygotowanie Filety z kurczaka cienko rozbijamy ,oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Na brzeg każdego kotleta dajemy pasek masła ,ciasno zawijamy w roladkę ,obtaczamy w mące ,następnie
R'n'G Kitchengustu – ja preferuję kawałki pomidorów w sosie. Składniki Ilość porcji: 4 Makaron razowy penne – 400 g Filet z piersi kurczaka – 500 g Sos pomidorowy: Czerwona cebula – 1 szt. Puszka krojonych pomidorów – 1 szt. Czosnek – 3 ząbki 1/2 kieliszka czerwonego(...)białego wina 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka brązowego cukru 1 kostka bulionu warzywnego Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Filet z piersi kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, oczyszczamy z błonek, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, skrapiamy oliwą z oliwek i odstawiamy. Gotujemy makaron al dente według przepisu na opakowaniu zostawiając szklankę wody z makaronu. Oliwę rozgrzewamy w garnku
ale Pysznieduże piersi z kurczaka ze skórką 2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku sólo i pieprz do smaku 5 łyżek masła 4 ząbki czosnku 300 ml białego wina, wytrawnego 3 łyżki posiekanego tymianku Podziel piersi z kurczaka na mniejsze porcje. Natrzyj papryką po obu stronach. Dopraw solą i pieprzem.1 łyżkę masła roztop na dużej patelni na średnim ogniu. Zacznij smażyć piersi(...)chrupiąca. Odwróć i zmniejsz temperaturę. Smaż mięso przez kolejne trzy minuty. Po tym czasie dodaj pozostałe masło, tymianek i drobno pokrojony czosnek. Smaż przez 2 minuty, po czym dodaj wino. Smaż jeszcze przez 5 minut. Podaj kurczaka z ryżem lub ziemniakami. The post Przepis na kurczaka w winie appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaSzybkie i proste w przygotowaniu danie w zaledwie kilka chwil z kilku dostępnych przez cały rok składników. Składniki: 300 gram piersi kurczaka 1 marchewka 1 papryka garść zielonej fasolki szparagowej 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 cm świeżego imbiru 1 mała papryczka chili 2 łyżki oleju sezamowego 1 łyżka czarnego sezamu 1/2 szklanki bulionu sos: 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)piórka, czosnek, chili i imbir kroję w drobną kostkę. W woku rozgrzewam olej sezamowy i smażę na nim pokrojoną cebulę, imbir, czosnek i chili razem z przyprawami przez 2-3 minuty. Po tym czasie dodaję pokrojonego kurczaka, którego smażę do momentu aż się zarumieni. Dodaję pokrojone warzywa i smażę przez minutę. Wlewam bulion i gotuję całość przez
Mango Papajakokosowy / rzepakowy - curry - sos sojowy - słodka papryka - czosnek granulowany - chilli w proszku - sól, pieprz - opcjonalnie: imbir Najpierw mięso. W zasadzie dowolne, choć kurczaka przyrządza się najszybciej, pociachane w kostkę i zamarynowane w sosie sojowym, słodkiej papryce, czosnku, curry, soli i pieprzu z dodatkiem niewielkiej ilości oleju. Jeśli macie kokosowy, używamy kokosowego, jeśli nie macie, to żadna strata, użyjcie tego, który(...)patelni. Albo woku, o ile posiadacie. Gdy mięso będzie podsmażone, wrzucamy warzywa, smażymy razem przez kilka minut, a gdy nabiorą temperatury i sprężystości zalewamy całość gorącą wodą, tak, by kurczak i warzywa były zakryte, a następnie dusimy, od czasu do czasu mieszając, aż woda wyparuje. Teraz nadchodzi pora na gwiazdę wieczoru - mleko kokosowe. Dowiedziałam się, że w niskich temperaturach zmienia
Kulinarne zapędy Kokosalodówce, spiżarni... 😆 A ile frajdy można tym sprawić domownikom... 😄 tylko oni to wiedzą!😋 Potrawa w ramach wigilii Walentynek 😙 Składniki: 1 duża podwójna pierś z kurczaka ok. 300g pieczarek 1 cebula 2-3 jajka 2 ząbki czosnku sól pieprz 2 łyżki natki pietruszki tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Pierś z kurczaka dzielimy na dwie połówki. Każdą połówkę rozcinamy tak aby powstała(...)przeciśniętym czosnkiem i zostawiamy na godzinę w lodówce. W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni, dodajemy drobno pokrojone pieczarki i dusimy aż wszystko będzie miękkie. Jak pieczarki lekko przestygną dodajemy ugotowane i pokrojone jajka, natkę pietruszki, doprawiamy solą, pieprzem i wszystko razem dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym farszem nadziewamy naszą pierś z kurczaka
Dieta Rozdzielna i Zdrowiedyni, umytej i pokrojonej w grubą kostkę (o boku ok. 2 cm) sól i pieprz oliwa z oliwek lub olej roślinny 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 2 łyżki papryki wędzonej 1 cały kurczak 150 g groszku cukrowego (lub fasolki szparagowej) 200 g pomidorów koktajlowych garść posiekanych listków bazylii Przygotowanie: Natłuść lub wyłóż papierem do pieczenia dużą blaszkę i wyłóż(...)nią dynię. Skrop ją od serca oliwą lub olejem i dobrze posól. W małej miseczce wymieszaj czosnek, małą łyżeczkę soli, paprykę i dolej tyle oliwy aby całość utworzyła dosyć rzadką pastę. Umieść kurczaka na stole (piersiami do dołu) i wykrój lub wytnij nożyczkami do mięsa „kręgosłup” wraz z kuperkiem. Następnie rozłóż na płasko na stole i jeszcze dociśnij
karmelowynaczynia i łatwo odchodziło od ścianki. Składniki na ciasto: 100g masła szklanka mąki jajko łyżka śmietany sól Składniki na farsz: 1 duży brokuł 3 ząbki czosnku 1 duża cebula pierś z kurczaka (około 250g) 100ml śmietany jajko łyżka oleju gałka muszkatołowa sól, pieprz Ciasto na tartę. Do miski przesypać mąkę, masło pokrojone w kostkę, sól, łyżkę śmietany(...)może się rozgotować. Na patelni podsmażyć drobno pokrojoną cebulkę. Kiedy ładnie się zarumieni dodać posiekany czosnek. Czosnku nie powinniśmy smażyć zbyt długo gdyż bardzo szybko się przypala i staje się gorzki. Dodajemy pieprz i gałkę muszkatołową i chwilę podsmażamy. Pierś z kurczaka przemywamy pod zimną wodą i kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy na patelnię. W misce mieszamy jajko
wysmienitySkładniki: 1 kg mięsa( łopatki,szynki) 2 piersi z kurczaka 2 cebule 2 jajka 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki soli po 1 łyżeczce papryki ostrej i słodkiej 1 łyżeczka pieprzu prawdziwego 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 2 łyżeczki estragonu 2 łyżeczki tymianku 2 bułki kajzerki 2 łyżki masła olej do wysmarowania formy Wykonanie: Mięso myjemy pod bieżącą(...)wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym. Mielimy mięso z jedną piersią z kurczaka. Drugą pierś kroimy w średnią kostkę,dodać do zmielonego mięsa. Bułki moczymy w mleku lub wodzie. Obraną cebulę i czosnek kroimy w drobniutką kosteczkę. Na patelni rozpuszczamy masło, zeszklić pokrojoną cebulę z czosnkiem, po przestudzeniu dodajemy do zmielonego mięsa. Do mięsa dodajemy kolejno namoczoną i odciśniętą bułkę,wbijamy jajka
kgwjanczewomiksu sałat z sosem winegret. Warto zrobić, bo piersi z kurczaka podane w ten sposób są na prawdę smaczne. SKŁADNIKI 2 duże piersi z kurczaka 140 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego 1 ząbek czosnku 1 płaska łyżka masła 40 g zielonych oliwek 1 kulka mozzarelli 2 jajka bułka tarta do obtoczenia piersi z kurczaka olej rzepakowy do smażenia sól, świeżo mielony(...)dodać odmrożony szpinak, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem, po czym smażyć do momentu, aż odparuje nadmiar wody. Wyłączyć palnik i dodać pokrojone oliwki, wymieszać. Mozzarellę pokroić na mniejsze kawałki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C, blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ostudzone piersi z kurczaka przekroić poziomo na środku tworząc kieszeń (nie rozcinamy
Passions hobbies lifeDanie kuchni azjatyckiej. Połączenie piersi kurczaka z fasolką szparagową i mleczka kokosowego a charakteru nadaje mu pasta curry. Składniki: 400 g piersi z kurczaka 200 g fasolki szparagowej (może być mrożona) 1 cebula 2 ząbki czosnku(...)łyżeczki czerwonej pasty curry 400 ml mleczka kokosowego olej do smażenia ziarna sezamu Sposób przygotowania: 1. Fasolkę obgotowujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Pierś kurczaka kroimy w kostkę, mieszamy z pastą curry, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju razem z posiekaną drobno cebulą. Dodajemy mleczko kokosowe i dusimy do odparowania sosu. Pod koniec dodajemy fasolkę szparagowa
Na Ciasteczkowych Papierachchleba. Moi drodzy, poznajcie zalewajkę! :) Składniki na wielki garnek zupy: 1,5-2 litry zimnej wody wędzona ćwiartka z kurczaka 600 g ziemniaków duża cebula 300 g dobrej, podwędzanej kiełbasy 250-500 ml żurku* 4-5 ząbków czosnku 8 ziarenek ziela angielskiego 4 liście laurowe garść suszonych grzybków 2 czubate lyżki majeranku sól i pieprz do smaku *Żur może(...)trochu i próbować. Zupa ma być tylko lekko kwaskowa i lekko zabielona. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka razem z ćwiartką kurczaka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy obrany czosnek, ziele angielskie, listki laurowe, suszone grzybki, pół łyżki soli i stawiamy na gazie do zagotowania. W tym czasie kiełbasę i obraną cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy
Zawsze głodna!gałązek świeżego tymianku kilka szczypt słodkiej papryki kilka szczypt suszonego czosnku kilka szczypt ziół prowansalskich szczypta gałki muszkatołowej sól świeżo mielony pieprz Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w małe kawałki. Marynujemy w papryce, czosnku, ziołach prowansalskich, soli, świeżo mielonym pieprzu i łyżce oliwy z oliwek. Wrzucamy na rozgrzaną patelnie i smażymy beż użycia dodatkowego tłuszczu. Odstawiamy. Ziemniaki myjemy, obieramy(...)muszkatołową. W naczyniu żaroodpornym lub formie do zapiekanek układamy ziemniaki. Polewamy sosem jogurtowym. Na bokach układamy kawałki porów, które polewamy łyżką oliwy z oliwek. Na środku układamy pierś z kurczaka. Całość posypujemy szczypiorkiem i układamy gałązki świeżego tymianku. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 45 minut. Pieczone pory z ziemniakami i kurczakiem podajemy na gorąco jako danie
My Chcemy Jeść