było mojej bezczelności w tym temacie, nie żałuję, bo kurczak palce lizać. Składniki: 80dag piersi kurczaka pokrojonej w kostkę o boku 2-3 centymetry 250g pieczarek małych lub średnich pieczarek 125g wędzonego/gotowanego boczku pokrojonego w kostkę 16 szalotek 2 zmiażdżone ząbki czosnku 2/3 szklanki białego burgundzkiego wina 2/3 bulionu drobiowego bouquet garni (zastąpiłam(...)Nagrzać piekarnik do 150 stopni. W żaroodpornym naczyniu obsmażyć kurczaka, po czym wyjąć i zostawić na później. Do naczynia wrzucić pieczarki, boczek, szalotki i czosnek. Smażyć 4 minuty do podsmażenia. Do warzyw dodać ponownie kurczaka, posypać mąką i smażyć wszystko przez 2 minuty, mieszając. Wlać wino i bulion. Doprowadzić do wrzenia. Dodać zioła. Można dodatkowo doprawić solą i pieprzem
W kuchni wieczorempojedyncze piersi z kurczaka ( 300g ), 215g ulubionego sera żółtego, puszka ananasa ( 260g po odsączeniu ), puszka kukurydzy ( 285g po odsączeniu ), 6 ząbków czosnku, 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego, 4 łyżki majonezu, sól, pieprz. Przygotowanie: Pierś z kurczaka zalać sokiem z nanasa i dolać wody, tak by piersi były przykryte. Ugotować ( wodę również posolić(...)popieprzyć ). Po ugotowaniu piersi wyjąć z wody i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Ser żółty pokroić w mniejszą kostkę, a ananasa i piersi z kurczaka na kawałki. Do pokrojonych składników dodać odsączoną kukurydzę, wyciśnięte ząbki czosnku, jogurt, majonez, sól, pieprz i wymieszać. Smacznego
W kuchni u MonikiZamarynowane w jogurcie i pikantnym selerze naciowym nabiera całkiem nowego smaku. Składniki 2 gałązki selera naciowego 6 plastrów szynki 200 g jogurtu naturalnego 1 podwójna pierś z kurczaka pieprz kolorowy 1 ząbek czosnku sól himalajska natka pietruszki rzeżucha 1. Seler kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy do jogurtu razem z przeciśniętym czosnkiem. Doprawiamy solą oraz pieprzem. 2. Pierś kroimy w plastry
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyświetny przepis, którym zaraz się z Wami podzielę. Inspiracja TU . Przepis podaję ze zmianami na moje warunki i możliwości ;) Składniki: 1 mała podwójna pierś z kurczaka pół dużej cukinii 1 cebula 2 ząbki czosnku ciemny sos sojowy 10 dag żółtego sera pieprz, sól, zioła prowansalskie Wykonanie: 1. Pierś z kurczaka pokroić w dużą kostkę. Podsmażyć na patelni. 2. Mięso doprawić
Pasja SmakuSkładniki : podwójny filet z piersi kurczaka mąka kukurydziana 2 ząbki czosnku 1 cebula, a jeszcze lepiej 3 cebule dymki garść grzybów mun 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu winnego 4 łyżki wody, 2 łyżki oleju 1 łyżka świeżego tartego imbiru 1 płaska łyżeczka cukru pieprz kajeński Przygotowanie: Grzyby namoczyć we wrzątku , a gdy zmiękną ( trochę to trwało) pokroić(...)czosnkiem na złoty kolor, dodać pokrojone grzyby i drobno pokrojoną cebulę Przyrządzić sos z imbiru, octu, wody i cukru i po dokładnym wymieszaniu dodać do mięsa i grzybów z cebulą - przykryć i smażyć często mieszając do miękkości (około 10 min) Na koniec posypać mięso pieprzem, gotować pod przykryciem jeszcze około 5 min.( jeśli trzeba podlać odrobiną wody). Kurczaka podałam
Proste Potrawyzapraszam serdecznie na przepis i życzę miłego dzionka i zbliżającego się weekendu. Składniki ( dla 4 osób) 4 bułki zwykłe 1 średnia pierś z kurczaka Garść szpinaku 1 jajko surowe średnia cebula Ząbek czosnku 10 dag sera żółtego Sól Pieprz czarny Łyżeczka curry Wykonanie Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miski, cebulę obieramy, kroje(...)kostkę, dodaje do kurczaka, doprawiamy naszymi przyprawami, i dodaje curry, wszystko razem mieszam. Na rozgrzaną patelnie wykladam nasza pierś z cebulką i przesmażamy około 10 minut od czasu do czasu mieszając, kiedy nasze mięso będzie dobre dodaje czosnek posiekany oraz szpinak, następnie wszystko razem mieszam przesmażam minutę i odstawiamy. Następnie z bułki odcinam górną cześć i wyrażam miąższ
Mój Smakpomysł na obiad z piersi kurczaka z dodatkiem warzyw, prosto z piekarnika. Czas przygotowania i ilość porcji 35 minut, 2 porcje. Produkty pierś z kurczaka, 2 marchewki, 1 pietruszka, kilka małych ziemniaków, 3 ząbki czosnku, kiść pomidorków koktajlowych, kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego, łyżka masła sól, pieprze, bazylia, oregano. Przygotowanie Pierś z kurczaka przekrój na dwie porcje. Przypraw solą oraz pieprzem(...)pocięte w plasterki ząbki czosnku. Warzywa obierz i umyj, a następnie włóż do naczynia. Marchewkę i pietruszkę w całości, ziemniaki pokrój na mniejsze kawałki. Wierzch mięsa posmaruj koncentratem pomidorowym. Posyp jeszcze odrobiną przypraw i włóż kiść pomidorków. Całość piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 30 minut. Spróbuj także: Pierś z kurczaka w pomidorach pierś z kurczaka
Fit&Fast Kitchenkłączy. Stosowany jest w wielu potrawach i deserach. Hindusi uważają, że imbir pomaga w trawieniu i wzmaga pocenie. Składniki: 1 kurczak 3 łyżki masła klarowanego 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki płatków migdałowych 1 puszka groszku konserwowego 3 ząbki czosnku 2 cebule 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka imbiru sok z 1/2 cytryny sól 1/2 szklanki wody Wykonanie: Z kurczaka zdjąć(...)strony, a następnie wyłożyć go na talerz. Na tym samym maśle podsmażyć na złoty kolor cebulę pokrojoną w półplasterki. Dodać drobno posiekany czosnek, paprykę ostrą, imbir i sok z cytryny. Smażyć 1 minutę, a następnie dodać kurczaka. Na osobnej patelni rozgrzać łyżkę masła, wsypać rodzynki i migdały i podsmażać około 2 minuty ciągle mieszając. Dodać do kurczaka, wlać wodę
O kuchni z uczuciemnią zrobić. Zupa warta zrobienia, i pożywna i oko cieszy. Polecam! składniki 100 g natki pietruszki 200 g ziemniaków 2 cebule 170 g 2 ząbki czosnku 1000 ml bulionu z kurczaka sól, pieprz oliwa z oliwek 100 ml śmietany (opcjonalnie) szczypiorek, pietruszka do podania przygotowanie Pietruszkę opłukać, oderwać grube łodyżki, pokroić. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę(...)grubym dnem nalać oliwę, włożyć pokrojoną w kostkę cebulę i dusić na małym ogniu aż zmięknie, mieszać, nie rumienić. Dodać ziemniaki i dusić jeszcze 2 minuty. Wlać wywar, dodać czosnek, gotować na niewielkim ogniu ok 30 minut - aż ziemniaki będą miękkie. Dodać pietruszkę (zostawić trochę do dekoracji), gotować jeszcze 2 - 3 minuty. Ugotowaną zupę lekko przestudzić i zmiksować przy
Stare Garysamemu. Poza tym takie "domowe" są najlepsze i przede wszystkim mamy pewność, że wiemy co jemy. ;) Nuggetsy - Składniki: 2 duże piersi z kurczaka marynata: przyprawa do kurczaka słodka papryka w proszku czosnek granulowany pieprz ok. 3 łyżki oleju ok. 4 łyżki mleka ok. 1/2 szklanki mąki pszennej ok. 3/4 szklanki bułki tartej jajko + ok. 3 łyżki mleka Nuggetsy(...)pokroić w nieregularną dużą kostkę. Dodać wszystkie składniki składające się na marynatę i odstawić do lodówki na minimum 30 minut. Jajko wymieszać z 3 łyżkami mleka. Kolejno zanurzać kawałki kurczaka najpierw w mące, później w jajku, a następnie obtaczać w bułce tartej i od razu kłaść na rozgrzany olej. Smażyć ok. 4-5 minut z obu stron na złoty kolor
Słodka Stronakiełki do dekoracji(niekoniecznie) przyprawa do kurczaka,pieprz ,sól 2 łyżki oleju na sos: 4 łyżki majonezu 5-6 łyżek jogurtu naturalnego sosik sałatkowy włoski ząbek czosnku sól,pieprz Składniki: Piersi z kurczaka kroimy w kostkę przyprawiamy przyprawą do kurczaka,smażymy na łyżce oleju na złoty kolor,studzimy. Pieczarki również kroimy w kostce i smażymy na oleju,na końcu
Swojskie jedzonkowykonaniu jest bardzo prosty choć czasochłonny. Jeżeli lubicie porządną porcję energii, to ta propozycja jest dla Was:) 2 h 4 porcje składniki: 2 piersi z kurczaka 250 g makaron 2 ząbki czosnku 1 cebula 3 łyżki śmietany 18% 1 opakowanie mrożonego szpinaku puszka pomidorów (400 g) 4 łyżki koncentratu pomidorowego 40 g parmezanu natka pietruszki sól, pieprz, bazylia wykonanie: Cebulę(...)obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni. Po 7 minutach dodać przepuszczony przez praskę czosnek. Dusić kolejne 3 minuty. Po tym czasie dodać szpinak oraz śmietankę i dusić około 15 minut. Odstawić z patelni. Kurczaka umyć, posolić i popieprzyć. Udusić na patelni. Po ostudzeniu pokroić w bardzo cienką kostkę. Dodać do szpinaku. Pomidory z puszki blendujemy wraz
Ania i Marcin gotująkolację. Koniecznie spróbujcie. Polecam. Składniki: • podudzia kurczaka (dowolna ilość) • 1 czerwona papryka • 1 cebula • 250 g pieczarek • 1 łyżeczka smalcu • ½ szklanki wody • sól, pieprz, czerwona papryka, czosnek granulowany Sposób przygotowania: 1. Kawałki kurczaka opłukać pod bieżącą wodą, natrzeć przyprawami i odstawić przynajmniej na pół godziny. Zamiast kurczaka możemy użyć kawałków mięsa indyczego. 2. Na patelni rozgrzać smalec, porcje kurczaka obsmażyć
W mojej kuchniRoman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Kurczak curry Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 2 duże cebule 1 ząbek czosnku 250 ml śmietanki min.30% 2-3 łyżki curry 1 łyżka kurkumy Sól, pieprz oliwa z oliwek do smażenia Sposób wykonania: Cebule pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć
Smaki NataliiSkładniki na 2 porcje: z przepisu z bloga Kwestia Smaku 100 g (1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej) 1 filet z kurczaka 1 czerwona papryka 1 cukinia 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 2 łyżeczki oregano sól, pieprz 2 łyżki oliwy 2 łyżki sosu sojowego posiekany szczypiorek Kaszę gryczaną wymieszać z sosem sojowym(...)Odłożyć. Filet z kurczaka pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Dodać kurczaka, oregano, słodką paprykę, sól i pieprz. Podsmażyć. Dodać pokrojoną cebulę i czosnek. Smażyć jeszcze 3 minuty. Dodać 2 łyżkę oliwy. Dodać pokrojona paprykę i cukinię. Smażyć 7 minut. W razie potrzeby doprawić. Dodać kaszę gryczaną. Smażyć kolejne 2 minuty. Podawać ze szczypiorkiem
Moja Galeria Smaku