indyjskiej, lecz zmodyfikowalam je dodając suszone owoce, dzięki czemu nabrało cech dań z Bliskiego Wschodu. 2 piersi kurczaka 12 suszonych moreli garść rodzynek 1 goździk 1 laska cynamonu pół łyżeczki kminu 2 średnie cebule 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 200ml bulionu warzywnego 2 - 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka cukru 1 łyżeczka przyprawy(...)Dodać kurczaka i smażyć go przez kilkka minut. Kurczaka wraz z wydzielonym sosem przełożyć do miski. Na patelni usmażyć drobno pokrojoną cebulę, imbir i czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodać koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszać, dodać kurczaka, podlać bulionem i dusić przez 15 minut. Do kurczaka dodać ugotowane morele wraz z wodą, dosypać cukier, garam masalę i pieprz kajeński, dodać
Codzienne Gotowaniesosów w słoikach (słodko-kwaśny, chiński). Według mojego przepisu uzyskamy studencki obiad w przyzwoitej cenie i nie narobimy się przy tym. Składniki: -kilogram piersi z kurczaka -jedno jajko -pół szklanki bułki tartej -ząbek czosnku -przyprawy: papryka słodka i ostra, zioła prowansalskie, sól, pieprz w indywidualnych proporcjach -olej do smażenia Przygotowanie: Piersi należy umyć i pousuwać z nich wszystkie białe części(...)następnie każdy gruby kawałek przekroić tak by uzyskać dwa lub nawet trzy cieńsze filety. Kurczaka umieszczamy w dużym naczyniu, wbijamy jajko, dosypujemy bułkę tartą, przyprawy, dodajemy przeciśnięty przez prasę czosnek (lub dodajemy płaską łyżeczkę granulowanego) i wyrabiamy wszystko dokładnie łyżką lub ręką. Odstawiamy do lodówki na godzinę (nie jest to absolutnie konieczne) aby się przegryzło. Smażymy na rozgrzanym oleju, zazwyczaj
Tanie przepisy studenckiezapewne też więc z całego serca polecam! Składniki: (na 12 sztuk) 2 op. ciasta francuskiego * (2x275 g) 150 g piersi z kurczaka 1-2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżeczki masła 350 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 100 g sera feta 1 białko do posmarowania Przygotowanie: Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w drobną(...)łyżkach oleju, przyprawić solą i pieprzem. Masełko stopić w rondelku, dodać obrany i drobno posiekany czosnek, zeszklić. Dodać szpinak i podsmażać przez kilka minutek, aż się rozmrozi (w razie potrzeby dodać odrobinę wody). Do gorącego szpinaku przełożyć podsmażoną pierś z kurczaka, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Gdy szpinak ostygnie, dodać pokrojony w drobną kostkę ser feta. Nadzienie odstawić
Nastoletnie Wypiekanieinnego 2 cm świeżego imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka kozieradki 1 łyżeczka chilli suszonego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku papryczki chlli* 2 filety z kurczaka puszka pomidorów lub passaty** 200 ml mleczka kokosowego sól liście curry (opcjonalnie) łyżka skrobi zmieniaczanej ryż lub chlebki naan * W zależności od pożądanej skali ostrości(...)ucieramy na pył. Dodajemy do tego kurkumę, sproszkowane chilli, czosnek i imbir oraz odrobinę tłuszczu (przenosi smaki i ułatwia ucieranie). Ucieramy na pastę. Cebulę i papryczki chilli drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Delikatnie szklimy, następnie dodajemy zawartość moździerza, Do przesmażonej pasty dodajemy pokrojonego kurczaka i obsmażamy, aby zamknęły się włókna. Następnie wlewamy passatę i dusimy
Kuchnia od dwojgapomidory w puszce groszek z marchewką konserwowy 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka masła klarowanego sól, pieprz do smaku pierś z kurczaka 500 g papryka czerwona słodka mielona 1,2 łyżeczki Czosnek zetrzeć na tatce i zeszklić na maśle.Dodajemy pomidory z puszki oraz groszek z marchewką. Podsmażamy razem i dusimy w szklance wywaru rosołowego doprawiając
Różowa kuchniaKrakus 1/2 puszki kukurydzy 1 łyżka masła pęczek pietruszki 1 łyzka olwiy sól pieprz ostra papryczka w proszku Przygotowanie: Cebulę, czosnek siekam i podsmażam na oliwie w głębokim garnku. Kurczaka kroję na mniejsze kawałki, doprawiam solą, pieprzem i podsmażam chwilę w garnku z cebulą i czosnkiem. Dodaję ryż i chwilę go podsmażam, następnie dolewam połowę
KukuleczkiDzisiaj przedstawiam lekką ale i też pikantną zupę krem z pomidorów. Polecam bo jest naprawdę smaczna. Składniki: 1 kg dojrzałych pomidorów 1 zielona papryka ½ cebuli 2 ząbki czosnku ½ małej ( pojedynczej piersi z kurczaka ) 800 wody Sól Czerwona ostra mielona papryka Ziołowa przyprawa do rosołu Natka pietruszki Orkisz ( ziarno ekspandowane ) Wykonanie: Pokrojonego fileta z kurczaka gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem(...)się zmarszczyła, lepiej potem schodzi ). Później obieramy i kroimy w paseczki. Pomidory parzymy, również usuwamy z nich skórkę. Kroimy na części i dodajemy do wywaru wraz z cebulą i czosnkiem . Gotujemy około 20 minut. Po ugotowaniu całość miksujemy. Następnie dodajemy ½ puszki odsączonej soczewicy i pokrojoną paprykę. Zagotowujemy i doprawiamy ostrą papryką. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki i ziarnem orkiszu. SMACZNEGO
Smaki Ewytłuszczu ewentualnie śmietana 2 łyżki sosu słodko- kwaśnego 150 gram makaronu bucatini lub spaghetti 650 ml. bulionu 2 łyżki oleju 4 ząbki czosnku Wszystkie składnik na marynatę mieszamy razem, dodajemy do niej pokrojona w plasterki pierś z kurczaka. Odstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Bulion wlewamy(...)patelnie o grubym dnie, gotujemy do miękkości. Odlewamy wodę, pozostawiając makaron na patelni dodajemy olej i pokrojony w plasterki czosnek. Chwilę podsmażamy, aż czosnek zacznie pięknie pachnąć, dodajemy piersi razem z marynatą smażymy tak długo aż kurczak nie będzie surowy. Dodajemy jogurt, zostawiając patelnie na palniku i dokładnie mieszamy. Smacznego!!! var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-44911160-1']); _gaq.push(['_trackPageview
NaKońcuJęzykałyżeczka sosu worcestershire (dostępny w sieciówkach) – 1 łyżeczka musztardy – 1 i 1/2 łyżeczki soku z cytryny – 1 mały ząbek czosnku – opcjonalnie sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Wszystkie warzywa myjemy. Kurczaka myjemy doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Grillujemy na wysmarowanej oliwą patelni grillowej. Ściągamy kurczaka z patelni, lekko studzimy i kroimy na mniejsze paski(...)bagietki). Następnie kroimy grzanki w kostkę. Sałatę osuszyć i pokroić na mniejsze części. Wyłożyć na głębokie talerze. Dodać pokrojone pomidorki koktajlowe, kurczaka i grzanki. Na koniec posypać sałatkę tartym drobno lub na większe kawałki parmezanem. Przygotowujemy sos Cezar. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z wszystkimi składnikami. Opcjonalnie doprawić solą i pieprzem do smaku. Polewamy nim przygotowaną sałatkę. Artykuł Sałatka
I LOVE LIFEgarnku z grubym dnem rozgrzej 2 łyki oleju kokosowego. Wrzuć cebulę i smaż około 3 minuty co jakiś czas mieszając. Dodaj starty imbir i czosnek i smaż około 1 minutę. Dodaj kurczaka i obsmaż go z każdej strony. Dodaj kukurydzę. Wrzuć ananasa razem z sokiem, dodaj wino, sok z cytryny oraz szczyptę chilli i gotuj przez około 2 minuty(...)pozostałe elementy się rozgotują. Przełóż do miseczek z ananasa, posyp czarnuszką i listkami kolendry. Składniki 1 pojedyncza pierś kurczaka, pokrojona w równą kostkę około 1,5 cm 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka drobno startego imbiru 1 duży ząbek czosnku – starty lub bardzo drobno posiekany 1 czerwona cebula średniej wielkości 1 świeży ananas 1/2 puszki kukurydzy 1/4 szklanki białego wina
Eat me! Fit me!białka, 11,5 g tłuszczu, 11,2 g węglowodanów oraz 1,5 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: Porcja dla 3 osób. 1 średnia pierś z kurczaka (około 250 g) 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 średniej wielkości kalarepa 1 średniej wielkości ogórek szklarniowy 3 łyżki drobno posiekanego koperku kubeczek jogurtu naturalnego (180 g) 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka soku(...)cytryny szczypta cukru sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Do niewielkiego rondelka wlewamy wodę, dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, pieprz ziołowy, doprawiamy wodę do smaku solą i pieprzem. Zagotowujemy, a następnie wrzucamy do rondelka pierś z kurczaka. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Wyjmujemy pierś i odstawiamy do wystygnięcia. 2. Ogórka myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach
W kuchni Katiesoczyste i miękkie w środku. Czosnek i pietruszka nadają im smaku oraz charakteru – jednym słowem: doskonała propozycja obiadowa lub gorąca przekąska. Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, 70 – 80g masła, 4 ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz, 2 jajka, bułka tarta, olej do smażenia Sposób przygotowania: Piersi opłukać, osuszyć i rozbić na kotlety. Oprószyć z obu stron
Nie tylko w kuchnismakują. Składniki - podwójna pierś z kurczaka - ser żółty w kostce ok.10 dkg - pieczarki 6 większych szt. - 2 jajka - 4 łyżki mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - czosnek granulowany - domowa wegeta Wykonanie Piersi z kurczaka myję, osuszam, wycinam zbędne chrząstki i żyłki. Mięso kroję w bardzo drobną kosteczkę, przekładam do miski .Do miski z mięsem ucieram na tarce z dużymi oczkami
Kuchnia z widokiem na ogródProsty i szybki obiad. Wystarczy jeden filet z kurczaka, kilka suszonych pomidorów, 2 ząbki czosnku, garść pestek z dyni, przyprawa kebab-gyros, delikat do mięs i olej. Fileta kroimy na wąskie paseczki, posypujemy przyprawami i skrapiamy olejem. Pomidory kroimy w kosteczkę a czosnek w plasterki. Na niewielkiej ilości oleju paseczki fileta podsmażamy na patelni razem(...)plasterkami czosnku. Kiedy filet jest rumiany dodajemy pokrojone suszone pomidory. Dodajemy pestki z dyni i na niewielkim ogniu smażymy ok. 5 minut. Kurczak jest gotowy. Przygotowanie zajmuje tyle czasu, ile gotuje się ryż lub pieką frytki. W tym samym czasie przygotowujemy sałatkę wielowarzywną w wersji z olejem oraz sos tzatziki. A sos tzatziki to: - 2 łyżki
Maminek kulinarnyjest fantastycznym aromatem przypraw! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * filet z kurczaka – 2 szt * pieczarki – 100 g * pomidor – 2 szt * duża cebula – 1 szt * bulion warzywny – ok. 500 ml * mleko kokosowe – 3 łyżki * olej – 3 łyżki * migdały mielone – 1 łyżka PRZYPRAWY: * czosnek – 1 ząbek * imbir – 1 płaska łyżeczka * chili mielona(...)łyżeczka * pasta curry – 1 łyżka * mielona kolendra – 1 łyżeczka * sól – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojonego na kawałki kurczaka, przekładamy w ciepłe miejsce. Na patelnie wkładamy imbir, czosnek, chili, pastę curry i zmieloną kolendrę – przesmażamy minutę. Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i pokrojone w kosteczkę pomidory. Zalewamy bulionem i doprawiamy solą. Dodajemy
Ostra na Słodko