robili zapraszam do wypróbowania przepisu :) Składniki : 1 kapusta pekińska 1 puszka kukurydzy 10 ogórków korniszonych 2/3 piersi z kurczaka 2 cebulki Sól selerowa Skworcu Przyprawa do gyrosa Skworcu Pieprz zielony Skworcu 1/2 ząbki czosnku Ketchup Majonez Kawałek pora Wykonanie: Piersi i cebule pokroić w kostkę , dodać przyprawy i wymieszać , odstawić na 10 minut . Na patelni rozgrzać(...)kilka łyżek oliwy wyłożyć kurczaka i dusić do miękkości . Kapustę umyć i drobno pokroić , kawałeczek pora pokroić w paseczki , dodać sól selerową lub vegetę , czosnek przecisnąć przez praskę ,wszystko wymieszać i na chwilkę odstawić . Ogórki pokroić w kosteczkę. Warstwy; Połowa kapusty Zimny usmażony kurczak Ketchup Ogórki Kukurydza Majonez
Sama słodycz i szczypta chilisosów wraz z makaronem. Moja dzisiejsza propozycja, to danie, które praktycznie robi się samo. Poniżej przedstawiam przepis na dwie osoby. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 pomidor 1 kulka mozarelli kilka średnich ziemniaków sól pieprz czosnek papryka tymianek rozmaryn oliwa z oliwek Przygotowanie: Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy na ćwiartki. Młode ziemniaki wystarczy tylko dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Jeśli(...)mozarelli. Zamykamy kieszonkę i doprawiamy je z wierzchu solą i pieprzem. Ziemniaki przekładamy na blaszkę. Polewamy oliwą i przyprawiamy solą, pieprzem, suszonym czosnkiem, papryką w proszku i tymiankiem. Dokładnie mieszamy, aby przyprawy pokryły wszystkie ziemniaki. Kurczaka i ziemniaki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez około 30 minut. Danie jest gotowe, kiedy z kurczaka po przekłuciu wypływa
Jacob Tastesmakaron - 80 g/os serek mascarpone - 400 g śmietana 18 % - 3 łyżki kapary - wg uznania papryczki chili - wg uznania suszone pomidory - wg uznania czosnek - 3 ząbki cebula - 1 mała natka pietruszki/ świeża bazylia pierś z kurczaka - 500 g oliwa z oliwek masło - łyżka patelnia rondel Etap I - Makaron Makaron ugotuj all dente wg receptury z opakowania. Etap II - Kurczak Kurczaka pokrój(...)małe kawałki przypraw solą, pieprzem i obsmaż. Etap III- Sos W rondlu na maśle podsmaż cebulę posiekaną w kostkę oraz czosnek. Dodaj serek mascarpone oraz śmietanę, wszystko chwilę gotuj, przypraw ziołami prowansalskimi. Następnie sos przelej na patelnię z kurczakiem. Dodaj papryczki chilli, pokrojone drobno suszone pomidory oraz kapary ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Etap IV - Podajemy opcja 1 - makaron dodaj
Wylizany Rondelmoich domowników. Kiedy gotuję zupy nie ma żadnych kompromisów. Zawsze używam domowy wywar z całego kurczaka lub kury. Wy też tak robicie? Tajska zupa z kurczakiem Składniki: na 4 porcje 1 mała cebula 1 czosnek solo 2 czerwone chili 1 marchewka 1 łyżka startego świeżego imbiru 1-2 łyżki czerwonej curry w paście 1 l wywaru z kurczaka lub kury(...)kokosowego mleka obrane mięso z połowy kurczaka 1 duża cukinia 1 limonka 200 g fasolki szparagowej 4 duże brunatne pieczarki pęczek kolendry (1 doniczka) sól do smaku 2 łyżki oleju arachidowego Obierz cebulę, czosnek i pokrój w kostkę. Oczyść chili z pestek i pokrój w cienkie paski. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. Rozgrzej olej i zeszklij warzywa, imbir, fasolkę
codojedzeniakurczaka – 150 g * sól * pieprz * wędzona papryka mielona * estragon * oregano * fasolka szparagowa zielona – 100 g * suszone pomidory w oleju – 50 g * czosnek – 1 ząbek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Filet z kurczaka oczyszczamy , delikatnie rozbijamy ręką. Nacieramy go solą , pieprzem , papryką , oregano i estragonem. Zawijamy w folię i odstawiamy na ok. 30 minut do lodówki. Po tym czasie(...)parowaru możemy śmiało użyć garnka z wodą i ustawionego na nim durszlaka ). Fasolkę szparagową podgotowujemy al dente. Pomidory kroimy w kawałki. Olej z pomidorów rozgrzewamy na patelni , wrzucamy posiekany czosnek , chwilkę razem mieszamy. Dodajemy odsączoną fasolkę i pokrojone pomidory. Przesmażamy kilka minut. Podajemy gorące z ugotowanym mięsem. Całość polewamy olejem czosnkowym powstałym ze smażenia. Gotowe
Ostra na Słodkofamily:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Kolendrowy kurczak z dynią i bakłażanem Składniki – 4 porcje: Pierś z kurczaka – 400g Dynia – 500g Bakłażan – 1 sztuka Kolendra – 2 pęczki Czosnek – 4 ząbki Imbir – kawałek 3cm Cebula – 1 sztuka Passata pomidorowa – 1 szklanka Orzechy nerkowce – ½ szklanki Przyprawy: sól, chaat masala, chicken masala Jogurt naturalny gęsty(...)łyżki Olej do smażenia – 2-3 łyżki Wykonanie: Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w równą kostkę. Następnie wymieszać ze startym korzeniem imbiru (1cm), 2 ząbkami czosnku (przeciśnięte), 1 łyżeczką chaat masala i jogurtem naturalnym. Odstawić do lodówki na minimum 4-5 godzin do zamarynowania. W międzyczasie kolendrę zmiksować z pozostałym czosnkiem, imbirem i orzechami nerkowca. Dynię i bakłażana
Kuchnia Bon Appetitmięsami. W jej skład wchodzi czosnek, skórka z cytryny i natka pietruszki. Składniki gremolaty: 2 cytryny - jedynie skórka oliwa z oliwek 3 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki sól morska Składniki na szaszłyki: 2 piersi z kurczaka 1 mała cukinia kilka pieczarek 1 duża papryka cebula Gremolata: natkę pietruszki i czosnek siekamy. Następnie czosnek ucieramy z solą. Skórkę cytryn trzemy
Bon Appetit Małgorzatyproste sałatki. Brokuł idealnie komponuje się z wieloma składnikami a sałatki z nim są bardzo smaczne i pożywne. składniki: 1 duży brokuł 1 podwójna pierś z kurczaka 3 pomidory 4 łyżki majonezu z czosnkiem, użyłam Kieleckiego sól,pieprz olej do smażenia Brokuła podzielić na różyczki, umyć i ugotowć, wystudzić. Nie musi byc al'dente może być lekko rozgotowany. Pierś kurczaka
Monia miesza i gotujemozzarelli 1 cytryna tłuszcz do wysmarowania naczynia marynata 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki białego octu winnego 1 cytryna 2 ząbki czosnku łyżeczka musztardy delikatesowej łyżeczka miodu sól, pieprz Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przygotowujemy marynatę. Skórkę z cytryny ścieramy na małych oczkach. Cytrynę przekrawamy na pół. Wyciskamy sok. Oliwę mieszamy z octem(...)sokiem z cytryny. Dodajemy musztardę, miód i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie łączymy ze sobą wszystkie składniki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowaną marynatą smarujemy kurczaka. Odstawiamy na min. 2 godziny w chłodnie miejsce. Drugą cytrynę przekrawamy wzdłuż i kroimy w cienkie plasterki. Mozzarelle także kroimy w półplasterki. Zamarynowane piersi nacinamy w poprzek pod skosem tworząc tzw. kieszonki
Pobite gary Barbarypodawane na szpinaku. Wybierzcie dowolny makaron, jaki macie pod ręką. Ja wybrałam penne, bo uwielbiam go w tego typu sosach, ugotujcie i to na razie tyle. Usmażcie kurczaka i dodajcie pomidory i czosnek. Zatrzymajmy się na chwilę przy wyborze pomidorów. Nie wszystkie suszone pomidory są jednakowe. Do tego przepisu nie kupujcie pomidorów suszonych z torebki, wybierz te zapakowane w słoiczek(...)przepisy na dania z makaronem: Makaron w sosie pomidorowym z orzechami włoskimi Makaron tagliatelle z gorgonzolą i szpinakiem Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i brokułami Artykuł Makaron po florencku z kurczakiem i suszonymi pomidorami pochodzi z serwisu Słodkie Gotowanie
Słodkie Gotowaniestrony KUCHNIA WSCHODU . Mam nadzieję, że będzie Wam smakować, bo mi smakowało bardzo! Składniki (dla dwóch osób): 1 pierś z kurczaka 1 cm imbiru 1 papryczka chilli 15 g suszonych grzybków shiitake 1 mała cebulka szczypior 1 ząbek czosnku 2 duże pomidory bez skórki 100g noodli 2 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżki oleju arachidowego 1. Grzyby shiitake zalewamy(...)Makaron przygotowujemy o minutę krócej, niż podano na opakowaniu (będziemy go jeszcze smażyć), odcedzamy i odstawiamy na bok. Cebulę kroimy w piórka, czosnek i imbir w cienkie plasterki, grzyby w paski, chilli w krążki (pestki wyrzucamy!), a kurczaka i pomidora w kostkę. 2. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy kurczaka i smażymy ok. 5 minut. Wyciągamy i dostawiamy
Tajskie smakidodaje serek pleśniowy i cytrynowy pieprz. Polecam Wam goraco. Składniki: Na 4-5 porcji 40 dag grubego makaronu np. gnocchi 1 podwójna pierś z kurczaka 1 cukinia 1-2 cebule kawałek pora 2 ząbki czosnku 10 dag sera pleśniowego np. lazur 200 ml słodkiej śmietanki 18% 5 dag startego parmezanu lub cheddara Sól himalajska do smaku Pieprz cytrynowy(...)smaku 3 łyżki oliwy do podsmażenia Sposób przygotowania: Filet z kurczaka opłukać w zimnej wodzie, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać posiekać, umytą cukinię ze skórką pokroić na pół plasterki . Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić 2 minuty, dodać pokrojone mięso, oprószyć solą i podsmażyć kilka minut
Wanilia i Kardamonprzygotować nie typowe spaghetti z użyciem sosu Tandoori Curry firmy Pataks. Spaghetti Tandoori Curry Składniki: makaron spaghetti 500 g mięsa mielonego z kurczaka sos Tandoori Curry Pataks 50 g startego parmezanu szczypta soli 1 łyżeczka czosnku 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 0,5 łyżeczki papryki(...)ostrej jajko bułka tarta olej Sposób przygotowania: Najpierw gotujemy makaron al dente. W momencie gdy makaron się gotuje przygotowujemy pulpeciki. Bierzemy mięso mielone z kurczaka, dodajemy jajko, bułkę tartą (około 6 łyżek), przyprawy: sól, czosnek, bazylię, oregano i paprykę. Następnie rękami mieszamy wszystko ze sobą aż do połączenia się składników. Potem formujemy małe pulpeciki wielkości piłeczki do golfa. Gotowe pulpeciki
Projekty ze smakiemkurczak 1.2kg 1 seler naciowy 1 por 1 czerwona cebula 1 cebula biała 1 papryka zielona ,1 żółta 2 cukinie marynata: peri peri połączona z czosnkiem ,oliwą ,bazylią i tymiankiem Sposób: Kurczaka myjmy oczyszczamy z błonek resztek piór. Przekrajamy wzdłuż korpusu od strony kręgosłupa pozbawiając go kości kręgosłupowej Oczyszczamy w środku ,osuszamy papierowym ręcznikiem i wcieramy naszą marynatą staranie
Viola cooks with passionkoniecznie. SKŁADNIKI 2-3 woreczki ryżu jaśminowego (u mnie jaśminowy z czerwonym ryżem z Sonko - pyszny i fajnie wygląda) 1 brokuł 600 g mięsa z udek kurczaka 3 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki startego imbiru 3 łyżki słodkiego sosu chili 200 ml bulionu 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz(...)obsmażamy je na złoto na 2 łyżkach oleju i zdejmujemy na talerz. Posiekany drobno czosnek i starty imbir obsmażamy na pozostałej łyżce oleju przez około 2 minuty - cały czas mieszając. Dodajemy sos chili i mieszamy przez minutę. Wrzucamy z powrotem kurczaka, dolewamy bulion, sos sojowy i ocet ryżowy. Dosładzamy, dokładnie mieszamy i pozostawiamy na średnim ogniu
Moje Kuchenne Rewelacje