kurczak z czosnkiem - 9349 przepisów (strona:173/624)

Euro 2016: Zapiekane pory z młodymi ziemniakami i kurczakiem 171

gałązek świeżego tymianku kilka szczypt słodkiej papryki kilka szczypt suszonego czosnku kilka szczypt ziół prowansalskich szczypta gałki muszkatołowej sól świeżo mielony pieprz Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w małe kawałki. Marynujemy w papryce, czosnku, ziołach prowansalskich, soli, świeżo mielonym pieprzu i łyżce oliwy z oliwek. Wrzucamy na rozgrzaną patelnie i smażymy beż użycia dodatkowego tłuszczu. Odstawiamy. Ziemniaki myjemy, obieramy(...)muszkatołową. W naczyniu żaroodpornym lub formie do zapiekanek układamy ziemniaki. Polewamy sosem jogurtowym. Na bokach układamy kawałki porów, które polewamy łyżką oliwy z oliwek. Na środku układamy pierś z kurczaka. Całość posypujemy szczypiorkiem i układamy gałązki świeżego tymianku. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 45 minut. Pieczone pory z ziemniakami i kurczakiem podajemy na gorąco jako danie

My Chcemy Jeść
Sałatka Cezar 377

podwójna piers z kurczaka 1/2 czerwonej cebuli 4-5 kromek pieczywa tostowego 1 pomarańcza 50 g sera  pamezan 1 ząbek czosnku olej z oliwy 1 żółtko sok z cytryny sól, pieprz Wykonanie: Kurczaka kroimy w paseczki, posypujemy solą i pieprzem i smażymy do delikatnego zbrązowienia. Przykrywamy. W małym pojemniku miksujemy czosnek, żółtko, oliwę i sok z cytryny. Doprawiamy(...)wrzucamy na suchą patelnię, polewamy delikatmie naszym sosem. Gdy będą lekko brązowe wyłączamy ogień, a tosty przykrywamy, aby nie wystygły. Sałatę kroimy w paseczki, na nią układamy pierś z kurczaka, grzanki, cebulę pokrojoną w krążki i obraną pomarańczę pokrojoną w kawałki. Całość polewamy sosem i posypujemy świeżo startym serem. Biorę udział

Kulinarne przygody Gatity
CURRY Z KURCZAKIEM 128

SKŁADNIKI: 1 filet z kurczaka podwójny 200 ml mleka kokosowego przyprawy: curry, pieprz,sól,czosnek niedźwiedzi ,kurkuma pasta curry szczypiorek 1/2 szklanki kaszy kuskus olej do smażenia PRZYGOTOWANIE:  Filet z kurczaka kroję w kostkę. Następnie na rozgrzaną patelnię wylewam odrobinę oleju z chilli. Następnie doprawiam i smażę na rumiano. Kurczaka zalewam mlekiem kokosowym i duszę. Dodaję dwie łyżeczki curry

Gotowanie Patki
Zupa z zielonych szparagów i cukinii 139

składniki  ( 4 porcje) 500 g zielonych szparagów, zdrewniałe końce usunięte  1 średnia białe cebule, obrane i posiekane  1 cukinia ze skórką 2 ząbki czosnku 1000 ml  bulionu z  kurczaka lub warzywnego ( użyłam domowego  rosołu ) sól morska  świeżo zmielony czarny pieprz  oliwa z oliwek  parmezan do podania przygotowanie Przygotować szparagi(...)dużym, głębokim rondlu z grubym dnem rozgrzać oliwę. Dodać cebulę, cukinię, podsmażać na małym ogniu przez około 10 minut, aż będą miękkie ale nie zrumienione. Dodać pokrojone łodygi szparagów czosnek i bulion, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. Zdjąć z ognia i przetrzeć zupę,  przy pomocy blendera,  na gładkie  pure. Doprawić, solą i pieprzem

Stare Gary
Kurczak pieczony w glazurze 265

mieszance przypraw, oleju, musztardy i sosu sojowego. Oblany słodko-pikantną glazurą. Pyszny na ciepło i na zimno do kanapek. Polecam!   Składniki: 1 kurczak o wadze około 1,5 - 1,7 kg; 3 duże ząbki czosnku; 1 płaska łyżeczka soli; Pieprz. Warzywa: 2 średnie marchewki; 1 średnia cebula; Biała część pora; 1/4 korzenia selera; 2 łyżki majonezu. Marynata: 1 łyżka(...)Sposób przygotowania: Kurczka dokładnie umyć i osuszyć ręcznikami papierowymi. Czosnek obrać, przecisnać przez praskę. Do czosnku dodać łyżeczkę soli, rozetrzeć razem z czosnkiem, a powstałą masę wetrzeć w kurczka. Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszać. Kurczaka dokładnie natrzeć marynatą na zewnątrz i wewnątrz, włożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć folią aluminiową i odstawić do lodówki na minimum 2 - 3 godziny

Gospodyni Miejska
Makaron z kurczakiem i brokułem. Przepis krok po kroku. 282

zbyt dużo czasu na pichcenie. Makaron z kurczakiem i brokułem. Składniki: 250 g makaronu penne 1/2 brokuła 200 g piersi z kurczaka 2 łyżki oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku 300 ml śmietanki 30% uht 10 pomidorków koktajlowych 2 łyżki posiekanych listków bazylii ewentualnie 2 łyżki startego sera np. Jantar, dziugas lub parmezan sól(...)lodem, zatrzyma to proces gotowania, a kolor pozostanie intensywny. Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmaż kurczaka pokrojonego w paski, powinien być rumiany. Dopraw solą i pieprzem!   Następne dodaj posiekany w płatki czosnek, smaż jeszcze 1-2 minuty aż zmięknie. Dodaj brokuł.   Po tym czasie wlej śmietankę. Wsyp ugotowany makaron, wlej wodę

kuron.com.pl
Makaron po chińsku z kurczakiem i warzywami 164

kurczaka trochę warzyw i przypraw. 30 minut 2 porcje składniki: 200 g chińskiego makronu brokuł (około 500 g) jedna średnia cukinia 1 pierś z kurczaka oliwa z cytryną kawałek imbiru (wielkości dwóch ząbków czosnku) 2 ząbki czosnku por (około 5 cm) 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka brązowego cukru biały pieprz wykonanie: Makron ugotować wg wskazań na opakowaniu. Odcedzić, przelać(...)Brokuł umyć, podzielić na małe różyczki. Blanszować przez 2 minuty. Odcedzić i dostawić. Cukinię umyć, pokroić w drobną kosteczkę. Kurczaka umyć, pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać patelnię dodając na nią oliwę z oliwek z cytryną (około 2 łyżek). Dodać czosnek przepuszczony przez praskę oraz imbir cienko pokrojony. Podsmażyć około 1 minutę. Dodać por pokrojony w cienkie półksiężyce. Smażyć około

Ania i Marcin gotują
Potrawka z kurczaka i fasolki szparagowej 110

sezon Zapraszam Państwa na pyszną potrawkę z kurczaka i fasolką szparagową. Potrawka z kurczaka i fasolki szparagowej Porcja dla dwóch osób 300 g polędwiczek z kurczaka 500 g fasolki szparagowej Średnia cebula 2 ząbki czosnku Duża marchew Łyżka masła Pół pęczka natki pietruszki 150 ml śmietany 12% 150 ml wody Sól, pieprz + olej rzepakowy do smażenia Fasolkę szparagową umyj, obierz(...)pokrój w bardzo cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej oliwę, przełóż cebulę i podsmażaj chwilę, gdy lekko się zarumieni dodaj czosnek i podsmażaj jeszcze przez chwilę. Następnie przełóż je do miseczki. Na tej samej patelni podsmaż polędwiczki z kurczaka pokrojone w kostkę. Pod koniec smażenia, gdy polędwiczki będą już miękkie, dodaj marchew pokrojoną w plastry i masło. Całość podsmażaj jeszcze

365 dni dookoła kuchni
Kurczak Generała Tso 671

Składniki: ·        2 piersi z kurczaka ·        1 cebula dymka ·        1   papryczka chili ·        olej (do głębokiego smażenia) ·        2 ząbki czosnku bardzo drobno posiekane ·        2 woreczki(...)mięso w 2 porcjach. Po usmażeniu osączyć z oleju   papierowym ręcznikiem. W międzyczasie ugotować ryż. Wymieszać wszystkie składniki sosu. W woku podsmażyć chili i czosnek. Dodać sos i gotować mieszając, aż zgęstnieje. Dodać kurczaka, podgrzewać chwilę cały czas mieszając aby pokrył się sosem.   Posypać dymką i sezamem. Podawać z ryżem.     Kod należy skopiować i wstawić

Mania Gotowania
Mega soczyste pałki z kurczaka w marynacie majonezowo - musztardowej 314

cebula czosnek tymianek papryka słodka sól, pieprz łyżka oliwy czarny sezam (opcjonalnie) Na każdą pałkę przypada łyżeczka majonezu i łyżeczka musztardy... Pałki z kurczaka myjemy i ewentualnie oczyszczamy z pozostałych piórek, przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem (ja dałam granulowany, ale spokojnie można użyć świeżego, przeciśniętego przez praskę). Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki. Naczynie żaroodporne smarujemy lekko oliwą, układamy

Pelusiowa Kuchnia
kurczak pieczony w marchewce 136

cebule marynata do kurczaka: 2 łyżki majonezu 2 łyżki oleju 1 łyżka miodu 2 łyżeczki słodkiej papryki ostra papryka (według uznania) sól pieprz 3 ząbki czosnku Składniki marynaty wymieszać i natrzeć kurczaka. Odstawić do lodówki na na godzinę. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika. Piec w 200*C około godziny, podlewając wytapiającym się tłuszczem.. Marchewkę, seler

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kurczak marynowany w occie balsamicznym 130

ocet balsamiczny. Kurczak wyszedł bardzo smaczny. Składniki:    około 1,5 kg kurczaka    6 łyżek octu balsamicznego    1,5 łyżeczki (czubate) słodkiej papryki    0,5 łyżeczki papryki chilli    1 łyżeczka ziół prowansalskich    2 ząbki czosnku(...)łyżeczka miodu    sól, pieprz Przygotowanie:    Wszystkie składniki na marynatę (ocet balsamiczny, słodką paprykę, paprykę chilli, zioła prowansalskie, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, miód) połączyć. Kurczaka posolić i popieprzyć, natrzeć marynatą. Wstawić do lodówki na około 5 godzin. Kurczaka piec w torebce do pieczeniu  w temperaturze 180C przez około godziny. Po tym czasie torebkę rozciąć

Amatorka kuchenna
Sałatka z kurczakiem, czereśniami i awokado 167

Post Sałatka z kurczakiem, czereśniami i awokado pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
Makaron z brokułem i kurczakiem w sosie śmietanowym i paprykowej nucie 88

jest to danie! Do tego syci, a jednocześnie nadmiernie nie obciąża naszego żołądka. Płatki papryki nadały całości apetycznego charakteru. Polecam! (3 porcje) 300g piersi z kurczaka 200g brokuła 1 cebula (mała) 1 ząbek czosnku 200 ml śmietanki (12-18%) 1-2 łyżki kolorowych płatków papryki (do nabycia tu - klik ) papryka słodka papryka ostra zioła prowansalskie sól, pieprz olej Dodatkowo: makaron(...)samej wodzie makaron. Brokuła przełożyć na patelnię, wymieszać  i zalać śmietanką. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i płatki papryki. Całość odrobinę poddusić i doprawić do smaku - ostrą papryką , ziołami prowansalskimi oraz solą z pieprzem. Na końcu wmieszać makaron. (Makaron można wymieszać z kurczakiem na patelni lub nałożyć na talerze i polać sosem

Di gotuje
Rosół - zwykły rosół bez kostki smakowej 239

nieziemsko leczniczy. Nie ma nic lepszego na kaca niż domowy rosół. No to gotujemy :) Składniki: (używam garnka 5l) 4 nóżki (pałki) z kurczaka 1 podwójna pierś z kurczaka 1 cebula 1 ząbek czosnku  por (kawałek dolnej i kawałek górnej części, w sumie ma być pół warzywa) 1/4 selera 3 pietruszki 4 marchewki pęczek natki pietruszki 1 łyżeczka soli(...)najmniejszym możliwym ogniu. Rosół ma tylko lekko "pykać".  Do garnka dodaję obrane marchewki, pietruszkę, seler. Por myję, kroję na dwa kawałki i również dodaję do garnka. Cebulę i czosnek obieram, kładę na palniku i włączam gaz. Gdy warzywa będą mocno przypalone ściągam je z palnika i dodaję do rosołu.  Na koniec dodaję łyżeczkę soli oraz pół łyżeczki pieprzu

Gotowanie i blogowanie