kurczak z cytryną - 1632 przepisów (strona:67/109)

Sałatka z kaszy kuskus 277

trzeba czekać, aż ostygnie). Dokładnie umyć i wyparzyć cytrynę, zetrzeć z niej skórkę i dodać wraz z sokiem do miski z kaszą. Do smaku – posolić i oprószyć pieprzem. Skropić olejem z orzechów włoskich. Delikatnie wymieszać dwoma widelcami i gotowa do spożycia.   Sałatkę z kaszy kuskus podałam do kurczaka pieczonego na butelce (o tym, w następnym wpisie), ale może(...)można podać na ciepło, latem – dla ochłody – na zimno. Oczywiście składniki można modyfikować, w zależności od ochoty i upodobań, ale nie rezygnujcie nigdy ze skórki otartej z cytryny, to ona wydobywa całą głębię smaku. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Sałatka z kaszy kuskus appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Drobiowe szaszłyki z cukinią 361

wyglądać inaczej niż zwykle i do tego smakować wybornie. Spróbujcie sami tego bardzo prostego przepisu! Mięso z kurczaka Jogurt grecki Przyprawa grecka do mięsa, lub tradycyjna przyprawa do grilla Cukinia Oliwki Cztery ząbki czosnku Oliwa cytrynowa, lub zwykła oliwa i sok z cytryny Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę, nacieramy grecką przyprawą do mięsa, lub zwykłą mieszanką do grilla

MarcinChef
Botwinka 212

Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 45 min Czas całkowity 1 hr Składniki 3 skrzydełka z kurczaka 2,5 litra wody 1 pęczek włoszczyzny 2 pęczki botwinki 1 średni burak 1 pęczek koperku 3-4 łyżki słodkiej śmietanki szczypta cukru 1/2 cytryny pieprz sól Dodatkowo 4 jajka Instrukcje Skrzydełka myjemy zalewamy zimną wodą i gotujemy. Po 10 minutach gotowania usuwamy

Wędrówki po kuchni
Sałatka z awokado i pieczonym kurczakiem 270

kilkanaście listków bazylii, - 1 dojrzałe awokado (ok. 140 g bez pestki i skórki), - 2 łyżeczki soku z cytryny, - ½ ogórka zielonego (ok. 100g), - 4 łyżki orzechów włoskich prażonych (ok. 40g), - 1 łyżka posiekanego koperku, - łyżka oliwy z oliwek (ok. 10g), - mięso z piersi kurczaka (ok. 100g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - ulubione przyprawy: np. papryka słodka, papryka ostra, curry. Sposób przygotowania

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Kurczak Buffalo + surówka z buraczków na zimno 229

zainspirowałam się przepisem na Skrzydełka Buffalo z książki Bohater Kuchni - SuperKurczak. Zamieniłam jedynie skrzydełka na podudzia, które udało mi się dostać bez kości. Sposób na kurczaka Składniki na 4 porcje: 1 kg podudzi z kurczaka ok. 8 kawałków olej rzepakowy sól pieprz słodka papryka w proszku ostra papryka w proszku sos: 3 łyżki masła 1 ząbek czosnku 2 łyżki przecieru(...)pomidorowy, sos tabasco lub inny i papryki w proszku.   Wymieszać i wystudzić. Podawać do upieczonego kurczaka obtaczając (smarując) w nim mięso.  Sposób na surówkę z buraczków: składniki na 2 porcje: 250g buraków 1 mała cebula ½ jabłka sól pieprz sok z cytryny opcjonalnie łyżka oleju rzepakowego. Przygotowanie: Buraki ugotować do miękkości. Ostudzić. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę

Fabryka pomysłów
Piersi kurczaka z marchewką i fasolką szparagową 350

osób, które lubią lekkostrawne posiłki.  Składniki na porcję dla 3-4 osób: 1 podwójna pierś z kurczaka (ok. 0,7 kg) 250 g fasolki szparagowej zielonej 3 średniej wielkości marchewki 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz oliwa z oliwek jasny sezam do dekoracji Piersi umyć, osuszyć, pociąć na paski i przyprawić

Ugotować
Kaczka – porady 307

grzbietu można wreszcie ugotować bardzo dobry bulion w charakterze bazy do innej zupy. Podobnie jak w przypadku kurczaka można się spodziewać, że nogi z kaczki wymagać będą dłuższego pieczenia czy duszenia niż piersi. Podobnież takie składniki jak wino czy dodatek w potrawie cytryny lub octu przyspieszają mięknięcie mięsa. Do góry Smalec z kaczki Swoistym „efektem ubocznym” pieczenia czy smażenia kaczki

Kulinarna Pokusa
Sałatka tajska 167

użyte. W wysokim naczyniu (może być wok, ale nie musi)   podgrzać 4 łyżki stołowe wody, dodać kurczaka i szybko obgotować, energicznie przy tym mieszając. Dodać kabaczki, szalotki, chili, sos rybny i cukier. Znowu wszystko pomieszać. Zdjąć z ognia dodać sok z cytryny i liście mięty. Ponownie energicznie wymieszać. Potrawa gotowa, można położyć na talerz i serwować

Smaki Przyprawy i Kolory
Sałatka tajska 362

użyte. W wysokim naczyniu (może być wok, ale nie musi)   podgrzać 4 łyżki stołowe wody, dodać kurczaka i szybko obgotować, energicznie przy tym mieszając. Dodać kabaczki, szalotki, chili, sos rybny i cukier. Znowu wszystko pomieszać. Zdjąć z ognia dodać sok z cytryny i liście mięty. Ponownie energicznie wymieszać. Potrawa gotowa, można położyć na talerz i serwować

Kulinarna rozmowa
Roladki drobiowe ze szparagami 197

zapiekanymi młodymi ziemniaczkami i pomidorami. ROLADKI DROBIOWE ZE SZPARAGAMI (składniki na 4 porcje) - 3 piersi z kurczaka - pęczek białych szparagów - serek homogenizowany naturalny - sól, pieprz Marynata do mięsa: - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka ciemnego sosu sojowego - łyżeczka soku z cytryny - łyżeczka musztardy - oregano, bazylia - ząbek czosnku Normal 0 false false false CS JA X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable

Zgrabne Gotowanie
Wiosenna galaretka z kurczakiem 302

ugotowane na twardo sok z cytryny Wykonanie: Warzywa obieramy, wkładamy do garnka razem z piersią i przyprawami. Zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu około 30 minut. Wywar odcedzamy i dokładnie mierzymy ile  go mamy (u mnie zostajwe około 1.5 litra). Dodajemy odpowiednią ilość żelatyny i dokładnie mieszamy. W międzyczasie pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z kurczakiem, mango, awokado i pomarańczą 234

Uwielbiam sałatki z kurczakiem, które z powodzeniem mogą pełnić funkcję lekkiego obiadu. Tę wypatrzyłam kiedyś na blogu Stoliczku nakryj się i kiedy zorientowałam się, że mam akurat wszystkie składniki w domu postanowiłam ją przygotować - oczywiście trochę zmieniając przepis i dokładając swoje 3 grosze :)  Jeśli lubicie połączenie mięsa, sałat i egzotycznych owoców - polecam(...)sałatka jest przepyszna :) SKŁADNIKI (na 4 osoby) podwójna pierś kurczaka 1 duża pomarańcza 1 duże dojrzałe mango 1 dojrzałe awokado 6 dużych garści rukoli (lub innych ulubionych sałat) sól pieprz 1 łyżeczka wędzonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki oliwa z oliwek na dressing: 2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki soku z pomarańczy 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki

Moje Kuchenne Rewelacje
Gotowanie z Okrasą. 368

użyłam linguine) 800 g piersi z kurczaka 125g rukoli 50g pistacji bez łupinek 50g ser Kolumb (ja akurat w lodówce miałam Cheddara i go użyłam, natomiast podejrzewam, że użyłam znacznie więcej niż 50g) 100g oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku 3 jaja 50g mąki 50g płatków owsianych 100g masła 70g cytryny 30g natki pietruszki papryczka chilli (w mojej "spiżarence" znajdowały(...)pojęcia ile to 50g płatków owsianych, czy 125g rukoli! Tak więc nie bójcie się gotować na oko. Gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie. Myjemy piersi z kurczaka i osuszamy. Odkrawamy polędwiczki. Filety rozcinamy na skos tak aby powstały 3 kawałki. Odcedzamy makaron (zostawiamy trochę wody z gotowania z oddzielnym pojemniczku) i podlewamy oliwą z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem

Brzuszki Łakomczuszki