Najlepsza rekomendacja dla tego dania: dwuletnie dziecię zjada to mięsko ze skórką. Składniki: kurczak po 2 łyżeczki przypraw: sól, pieprz, oregano, majeranek, kurkuma, słodka lub ostra papryka, imbir główka czosnku 2 cebule 3 łyżki oleju lub masła 2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny Zobacz cały przepis
w kuchni i w ogrodzieróżnych curry zakochałem się podczas pobytu na Sri Lance. Curry robią tam ze wszystkiego. Kurczaka, marchewki, ziemniaków, soczewicy, buraków i dziesiątek innych warzyw. Po powrocie staram się z lepszym lub gorszym skutkiem oddtwarzać te smaki. Ten przepis to raczej moja inwencja (przeróbka curry buraczkowego) ale również smaczne (choć mniej słodkie). Co potrzebujemy? pół kilograma marchewki (im słodsza tym lepiej(...)jest wiele rodzajów ale nada się każda - po prostu będzie różniła się lekko smakiem i kompozycją przypraw w niej zawartych. efekt będzie podobny) 2 łyżeczki kuminu 2 łyżeczki cynamonu cytryna olej 3 liście laurowe sól pół łyżeczki gorczycy Jak robimy? marchewkę obieramy i kroimy w krążki. cebulę kroimy w kostkę, papryczki i czosnek szatkujem na małe cząstki. rozgrzewamy na patelni
Snejkusiowe Przepisyzrobić konfiturę z cytryny i kiwi znalezioną na stronie Pani Torcikowej. Ale wracając do tematu, zrobiłam taki troszkę misz masz i wyszło bardzo ciekawe danie. Makaron z pesto wg Olika jest bardzo łagodny, natomiast kurczaczek w skorupce z ziół i musztardy uroczo pikantny. Tworzy to niesamowite połączenie godne wypróbowania! MAKARON PESTO WG OLIKA Z PIERSIĄ KURCZAKA W SKORUPCE ZIOŁOWO MUSZTARDOWEJ
sierotka maRysia w kuchnikurczaka (800 g) 1 cebula 200 g orzechów włoskich 100 ml melasy z granatów 200 ml bulionu (lub wody) 1 łyżka miodu lub cukru trzcinowego 2 łyżki pasty tahini oliwa z oliwek ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej ¼ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki kurkumy czarny pieprz sól Melasa z granatów: 300 ml soku z granatów 50 g cukru sok z 1 cytryny Do podania: pestki(...)zmiel, a następnie upraż na patelni, uważając, by ich nie przypalić. Odstaw. Rozgrzej łyżkę oliwy i lekko przysmaż posiekaną w kostkę cebulę. Następnie zwiększ ogień, pokrój w dużą kostkę kurczaka, wrzuć do na patelnię, posyp kurkumą i podpiecz na złoto. Mięso w środku powinno nadal być surowe. Wlej bulion (lub wodę) i zagotuj. Zmniejsz ogień, a następnie dodaj melasy
Food Squarenastępnie dodajemy posiekany czosnek i chili. Wrzucamy oczyszczone, pokrojone w paseczki piersi z kurczaka, solimy, przesmażamy kilka minut cały czas mieszając. Zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy koncentrat pomidorowy i na wolnym ogniu redukujemy. Wrzucamy podprażony słonecznik i doprawiamy do smaku łyżeczką cukru pudru, odrobiną soku z cytryny, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem
Ostra na SłodkoSkładniki: piersi z kurczaka 2 podwójne, woda 3 litry, włoszczyzna 1 pęczek, kucharek 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, rodzynki Kresto 100 gram, sok z cytryny 2 łyżeczki, jajka 1 sztuka, mąka tortowa 3 łyżki, śmietana 1/2 szklanki piersi zagotować, zebrać "szumy", dodać umytą włoszczyznę razem z liśćmi selera, marchewki
W Mojej Kuchni Lubięmiseczkach: guacamole, salsę, śmietanę lub jogurt oraz drobno podartą sałatę lodową. Kurczaka podajemy na patelni, polanego przed podaniem połówką soku z limonki. Co do limonki, to czasami jest dość trudna do zdobycia, albo jest niedojrzała i bez soku. Ja zastępuję ją sokiem z cytryny. Przepis ogólny pochodzi z ksiązki: "Każdy może gotować" Jamie Oliver Smacznego
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/wody 1 podwójny filet z piersi kurczaka 2-3 udka z kurczaka 5 małych marchewek 2 pietruszka (korzeń) kawałek pora 3-5 ząbków czosnku 2 listki laurowe 2-3 ziela angielskie 1 łyżeczka soli 1/3 łyżeczki pieprzu Vegeta ewentualnie ocet bądź sok z cytryny żelatyna (proporcje żelatyny w stosunku do ilości płynu według wskazówek na opakowaniu) WYKONANIE
Kuchnia Beatymięsa z piersi kurczaka, 4 goździków, 4 ziarenek ziela angielskiego, 1 łyżeczki suszonych ziaren kolendry, 2 łyżeczek kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, 1 łyżeczki pieprzu ziołowego, 1 łyżeczki mielonej papryki słodkiej, 1 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrej, 7 łyżek oliwy, 6 łyżek majonezu, 5 łyżek jogurtu greckiego, 4 łyżeczek soku z cytryny, 6 ząbków czosnku(...)trzonu, obraną marchewkę oraz 1 średnią cebulę pozbawioną łupinek starłem na tarce o najmniejszych oczkach i umieściłem w jednej misce. Dodałem 4 łyżki majonezu i 3 łyżeczki soku z cytryny. Przyprawiłem łyżeczką cukru, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Całość bardzo dokładnie wymieszałem i również umieściłem w lodówce. Zarówno sosy, jak i sałatka powinny przebywać w lodówce przez co najmniej
Wyprawy kulinarnełyżeczki brązowego cukru - kawałek czerwonej papryki - sok z cytryny - 5 pieczarek(...)pora i pieczarki w plasterki, czosnek i chili w drobną kostkę, brokuła w małe różyczki - Pokroić tofu w kostkę (ja miałam gotowe tofu marynowane w sosie sojowym, a la kurczak, przywiezione z Włoch) - Makaron umieścić w misce i zalać wrzątkiem - Na odrobinie oleju podsmażyć czosnek, chili i imbir - Dodać pora i pieczarki, smażyć przez chwilę - Dodać paprykę, brokuła, marchewkę
Wegańska kuchnia orientalnaburaczkami. Czerwona kapusta zasmażana to doskonały dodatek do mięsnego obiadu: do pieczeni, do kurczaka, rolad czy też ozorów wieprzowych. Ta zasmażana kapusta czerwona nie ma zasmażki, ale ma przesmażone rodzynki na maśle, jest również bardzo smaczna jak te wymienione powyżej! Kapusta jest lekko zakwaszona sokiem z cytryny, aby jej kolor był bardziej intensywny i nie zblakł podczas obróbki cieplnej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięGalaretka warzywna z kurczakiem w nieco zmienionej, świątecznej formie :) Całkiem smaczna i każdy ma swoją indywidualną porcję. Bardzo atrakcyjnie wygląda podana na liściach sałaty, bądź na „trawce” z rzeżuchy. Taką galaretką zachwycą się nie tylko dorośli, ale również i mali smakosze. Polecam! Aby przygotować galaretki-jajeczka powinniście najpierw uzbierać trochę skorupek. Wystarczy kilka razy zrobić np. jajecznicę lub jeśli macie(...)dodajemy do galaretki) kroimy w drobną kostkę. Do przygotowanych skorupek wkładamy porcje kurczaka, groszku, kukurydzy i marchewki. Całość zalewamy przestudzonym wywarem i wstawiamy do lodówki do stężenia. Przed podaniem obieramy galaretkowe jajka ze skorupek i układamy na talerzu przybranym sałatą bądź rzeżuchą. Do skropienia podajemy cytrynę. Smacznego
MyCookBook.plprzygotowanie zdecydowaly sie: Panna Malwinna , Iza i Justinka . Skladniki: 450g piersi z kurczaka (uzylam drobiowego miesa mielonego 2 zabki czosnku 1 lyzeczka przyprawy zaatar (oregano, tymianek, majeranek, kmin, kolendra) 0,5 lyzeczki platkow chili 1 lyzeczka soli 1 lyczeczka mielonego pieprzu 3 lyzki soku z cytryny 2 lyzki oliwy z oliwek Przygotowanie: Jezeli uzywacie piersi, nalezy je zmeilic, jezeli uzywacie
Codzienne Gotowaniejest niebanalny, szczególnie dla miłośników orientalnych smaków. Kalarepę podałam z pełnoziarnisty ryżem i kurczakiem w sosie serowo-cytrynowym. Składniki: 2 kalarepy 1 marchew 3 łyżki posiekanej natki lub kolendry 1 łyżeczka drobno posiekanego lub startego imbiru 3 łyżki mleczka kokosowego 2-3 łyżki soku z cytryny skórka z połowy cytryny sól świeżo mielony pieprz 2 łyżeczki czarnego sezamu Kalarepę umyć
Czerwień i błękit