kurczaka pieczona z ziołami, podana w towarzystwie warzyw, będzie idealna jako lunchbox lub szybki obiad po pracy. Ja swój podałam dodatkowo z kaszą jaglaną ugotowaną na sypko. Składniki na 4 porcje: pierś: 700 g piersi z kurczaka 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka miodu 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz Przygotowanie
Fabryka pomysłówtylko - takie mięsko sprawdzi się również jako zimna przystawka czy dodatek do pieczywa. Składniki: 1 duża, podwójna pierś z kurczaka, Marynata: 2 łyżeczki ziół prowansalskich, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka soli, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki oliwy Sposób przygotowania: Przyprawy wymieszać w miseczce razem z oliwą i sokiem z cytryny.Połówki piersi porządnie nasmarować
Nie tylko w kuchniSkładniki: MARYNATA: olej rzepakowy 3/4 szklanki, kucharek 2 łyżeczki, papryczka chilli 2 małe suszone, sok z cytryny 1 łyżeczka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki SKŁADNIKI: pierś z kurczaka 1 podwójna, cebula 5 średnie, ogórek kiszony 4 nieduże, boczek wędzony 25 dag, cukinia 2 nieduże z podanych składników przygotować marynatę i włożyć
W Mojej Kuchni Lubięinformacji dodam jeszcze, że nasz kurczak ważył 2 kilogramy. A jeszcze chcemy dwie modyfikacje wprowadzić do tego kurczaka, niedługo pewnie więc znów go zrobimy. Bo podobno bardzo dobry jest jak do środka wsadzi się pokrojona w ósemki cytrynę lub jabłko szara reneta. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy
Marder&Marder Manufacturefasolka (kroimy na małe kawałki) prażony kokos czerwona cebula (drobno krojona) chilli (drobno pokrojone) odrobina octu ryżowego skórka z cytryny sok z limonki cukier palmowy Podajmy z ryżem lub tak jak u mnie z makaronem (na łazanki) i kawałkami kurczaka (u mnie grillowany). Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytSkładniki: pierś kurczaka opakowanie mrożonego szpinaku kilka ziemniaków sól, pieprz szczypta estragonu i kminku 3-4 ząbki czosnku kilka kropel soku z cytryny ok 2 łyżki masła Sos: 500 ml śmietanki kremówki ok 150 g sera Gruyere ok 50 g sera Ementaler + Gouda szczypta mąki ziemniaczanej ok 50 g sera pleśniowego pęczek szczypiorku Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie
Gaździnka warzySkładniki: na 2 porcje 2 filety z kurczaka puszka mandarynek lub 3 świeże 1 op makaronu, najlepiej tagliatelle pesto: 0,5 opakowania rukoli 2 ząbki czosnku 1 cytryna 0,5 kubka startego dojrzewającego sera sól pieprz 3 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: filety myjemy, osuszamy, tniemy na mniejsze polędwiczki smażymy na oliwie, dolewamy odrobinę soku z mandarynek oraz dorzucamy
Luźna Kuchniamakaronem risini idealnie pasuje na piknik. Składniki: - makaron Risini (w kształcie ziarenek ryżu) - 2 pieczone filety z kurczaka - 1 świeży ogórek - 1 papryka czerwona - 1 papryka pomarańczowa - kolorowe pomidorki koktajlowe - szczypior - sok z 1 limonki - skórka z cytryny - wino ryżowe Mirin - olej sezamowy - sól morska - świeżo mielony pieprz kolorowy Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą i dokładnie
mojewypiekiinietylkoSkładniki : filet z kurczaka , na jedna osobę (niezbyt głodną ) wystarczy pojedynczy filet musztarda francuska śmietana, olej sól , pieprz ,ewentualnie kilka kropel soku z cytryny Przygotowanie : Fileta lekko rozbić (ale niekoniecznie) , pokroić w drobną kostkę i obsmażyć krótko na oleju Podlać niewielką ilością wody, przykryć pokrywką i gotować do miękkości (uważać , by nie przypalić, podlewać wodą !), wtedy mięso posolić
Proste Potrawyjaglaną , domowym bazyliowym pesto oraz z sałatka.Danie jak pisze jest wyjątkowe , zdrowe i sycace , i tu się z tym zgadzam :-) .Zapraszam. Składniki na 1-2 porcje 1 pierś kurczaka zagrodowego lub 1/3 piersi indyczej 2 szkl.listków jarmużu ( bez stwardniałych części ) szczypta gałki muszkatołowej 2-3 suszone pomidory z zalewy szczypta oregano lub ziół prowansalskich sól morska lub himalajska(...)szkl.matki pietruszki 1 mały ząbek czosnku szczypta soli do smaku sok z 1/2 cytryny 3-4 uprażone migdały 1/4 szkl.wody źródlanej ************************************** Zmiksować wszystkie składniki pesto i wymieszać z ugotowaną kaszą jaglaną.Jarmuż umyć i drobno posiekać.Suszone pomidory pokroić w cienkie paski.Pierś kurczaka lub indyka umyć , osuszyć i pociąć na cienkie sznycelki.Doprawić solą i roztartymi w dłoniach
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkijakie otrzymałam od firmy Stovit , a które Wam również polecam :-) SKŁADNIKI ok. 600 g fileta z kurczaka (2 - 3 pojedyncze filety) 1/2 szklanki kefiru 1 łyżeczka marynowanej papryczki jalapenos Bulerias 5 - 6 zielonych oliwek nadziewanych pastą paprykową Bulerias otarta skórka z 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki soli himalajskiej różowej (drobnej) 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu dodatkowo: jarzębina do mięs i serów(...)lodówki na 3 - 4 godziny. Następnie układamy mięso na rozgrzanym ruszcie grilla i grillujemy aż będzie miękkie (nie schodzi z tym długo, zaledwie kilka minut - w końcu to kurczak ;-) ). Gotowe filety podajemy z jarzębiną do mięs i serów Stovit lub czerwoną cebulą do mięs i serów Stovit. Jeśli lubicie możecie też do gotowego mięsa dodać oliwki. P.S. Pamiętajcie
Czary - gary w kuchniczerwony preferuję z ziemniakami, rzadziej natomiast jadamy z jajkiem. Składniki: 2 skrzydełka z kurczaka 1 kg buraków 2-3 młode marchwie po ½ selera i cebuli 3-4 ząbki czosnku 3-4 ziemniak kilka suszonych grzybów ¼ szklanki octu winnego lub soku z cytryny 2/3 szklanki słodkiej śmietany, np. 18% posiekany koper i natka pietruszki (dowolna ilość) sól(...)szklankami wody wlać ocet, dodać nieco soli oraz kminek. Gotować do miękkości. W osobnym garnku umieścić obrane i umyte warzywa, pokrojone na kawałki, namoczone wcześniej grzyby oraz skrzydełka z kurczaka. Zalać 3 szklankami wody i gotować około 30 minut. Do wywaru warzywnego wlać przecedzony wywar buraczany. Ponownie zagotować, dodać przyprawę warzywną, sól, pieprz i cukier oraz posiekaną zieleninę, majeranek
Czerwień i błękitteż idealne danie, aby zaserwować jako przekąska podczas trwających meczy i alternatywne rozwiązanie dla gotowych kubełków z popularnych sieciówek. Wiem, że ostatnio kurczak nie ma dobrej prasy (np. “Faszerowane hormonami kurczaki na fermach”, itp.). Jednak mięso kurczaka można dostać także w dobrej jakości. Wystarczy tylko poszukać dobrego sklepu mięsnego lub samego hodowcy, który takie kury hoduje (chociaż te na dużych(...)łyżka świeżego imbiru 1 mała cebula drobno pokrojona sok z połowy cytryny 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki oliwy z oliwek tymianek (kilka listków) Do posypania: kolendra i/lub pietruszka Przygotowanie: Składniki na marynatę wrzucamy do blendera i dokładnie mieszamy. Rozsmarowujemy równo na wszystkich naszych kawałkach kurczaka. Wstawiamy do lodówki na min. 3 godziny, a najlepiej zostawić przez całą noc. Wersja
PaleoLifeJeżeli macie ochotę na inne kombinacje dań z udkami drobiowymi to kliknijcie tu (udka w cytrynach) i tu (udka zapiekane z serem i pomidorem). Poniższe danie podałam z roszponką i ziemniaczanymi talarkami . Składniki na 3-4 porcje: co najmniej 0,5 kg udek z kurczaka (bez skóry i kości) 1 duży pomidor 1 duża czerwona cebula 100 g pieczarek sól
Ugotowaćliść laurowy,pieprz czarny,kmin rzymski,chili,kalpasi,koper włoski,kardamon,liść goździka,anyż gwiazdkowaty łyżeczka kurkumy sól płatki migdałowe do posypania łyżka oleju do smażenia kurczaka pół cytryny/limonki Pierś z kurczaka pokroiłam w kostkę. Dodałam do niej garam masalę,kurkumę i sól. Usmażyłam na oleju na złoty kolor. Przełożyłam go do miseczki i przez 2-3 minuty(...)jakiś czas mieszać. Włożyłam gałązki rozmarynu i dolewałam bulion. Wcisnęłam również sok z połowy cytryny. Ryż powinien być al dente. Gdy ryż pięknie wchłaniał bulion, podgotowałam kalafiora. On również powinien być półtwardy. Do ryżu przełożyłam usmażoną marchewkę z papryką. Następnie pachnącego przyprawami kurczaka. Wlałam mleczko kokosowe. Na koniec dołączył kalafior. Wszystkie smaki połączyły się z warzywami. Ale aby było
potrawyregionalne