łyżeczki brązowego cukru - kawałek czerwonej papryki - sok z cytryny - 5 pieczarek(...)pora i pieczarki w plasterki, czosnek i chili w drobną kostkę, brokuła w małe różyczki - Pokroić tofu w kostkę (ja miałam gotowe tofu marynowane w sosie sojowym, a la kurczak, przywiezione z Włoch) - Makaron umieścić w misce i zalać wrzątkiem - Na odrobinie oleju podsmażyć czosnek, chili i imbir - Dodać pora i pieczarki, smażyć przez chwilę - Dodać paprykę, brokuła, marchewkę
Wegańska kuchnia orientalnaburaczkami. Czerwona kapusta zasmażana to doskonały dodatek do mięsnego obiadu: do pieczeni, do kurczaka, rolad czy też ozorów wieprzowych. Ta zasmażana kapusta czerwona nie ma zasmażki, ale ma przesmażone rodzynki na maśle, jest również bardzo smaczna jak te wymienione powyżej! Kapusta jest lekko zakwaszona sokiem z cytryny, aby jej kolor był bardziej intensywny i nie zblakł podczas obróbki cieplnej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięGalaretka warzywna z kurczakiem w nieco zmienionej, świątecznej formie :) Całkiem smaczna i każdy ma swoją indywidualną porcję. Bardzo atrakcyjnie wygląda podana na liściach sałaty, bądź na „trawce” z rzeżuchy. Taką galaretką zachwycą się nie tylko dorośli, ale również i mali smakosze. Polecam! Aby przygotować galaretki-jajeczka powinniście najpierw uzbierać trochę skorupek. Wystarczy kilka razy zrobić np. jajecznicę lub jeśli macie(...)dodajemy do galaretki) kroimy w drobną kostkę. Do przygotowanych skorupek wkładamy porcje kurczaka, groszku, kukurydzy i marchewki. Całość zalewamy przestudzonym wywarem i wstawiamy do lodówki do stężenia. Przed podaniem obieramy galaretkowe jajka ze skorupek i układamy na talerzu przybranym sałatą bądź rzeżuchą. Do skropienia podajemy cytrynę. Smacznego
MyCookBook.plprzygotowanie zdecydowaly sie: Panna Malwinna , Iza i Justinka . Skladniki: 450g piersi z kurczaka (uzylam drobiowego miesa mielonego 2 zabki czosnku 1 lyzeczka przyprawy zaatar (oregano, tymianek, majeranek, kmin, kolendra) 0,5 lyzeczki platkow chili 1 lyzeczka soli 1 lyczeczka mielonego pieprzu 3 lyzki soku z cytryny 2 lyzki oliwy z oliwek Przygotowanie: Jezeli uzywacie piersi, nalezy je zmeilic, jezeli uzywacie
Codzienne Gotowaniejest niebanalny, szczególnie dla miłośników orientalnych smaków. Kalarepę podałam z pełnoziarnisty ryżem i kurczakiem w sosie serowo-cytrynowym. Składniki: 2 kalarepy 1 marchew 3 łyżki posiekanej natki lub kolendry 1 łyżeczka drobno posiekanego lub startego imbiru 3 łyżki mleczka kokosowego 2-3 łyżki soku z cytryny skórka z połowy cytryny sól świeżo mielony pieprz 2 łyżeczki czarnego sezamu Kalarepę umyć
Czerwień i błękitPodane z ryżem, posypane szczypiorkiem. Polecam! Składniki: 500 g filetów z piersi kurczaka; 2 średnie cebule; 2 średnie marchewki; 1 duża czerwona papryka; 250 g pieczarek; 2 ząbki czosnku; Pęczek szczypiorku; 300 g białego ryżu; 2 + 4 łyżki sosu sojowego, jasnego; Sok wycisnięty z 1/2 cytryny; 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej + 500 ml zimnej wody; Przyprawy: przyprawa do potraw
Gospodyni Miejskamomencie dodawania na patelnię powinien być mocno gorący. SKŁADNIKI / 4 porcje 1 litr bulionu lub wody z 3 łyżkami sosu sojowego ok 10 nitek szafranu 2 małe piersi kurczaka 100 g kiełbaski chorizo 1 czerwona papryka 1 cebula/ pokrojona w drobniutką kostkę 2 ząbki czosnku / starte na tarce 2 pomidory / sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę(...)soku z limonki lub cytryny, sól DO PODANIA : cząstki limonki do wyciśnięcia, posiekany szczypiorek WYKONANIE PESTO: W miseczce mieszamy natkę z czosnkiem i odrobiną soli. Dodajemy sok z limonki, a na koniec oliwę. Dokładnie mieszamy. PAELLA : W rondelku zagotowujemy bulion (lub wodę) z szafranem. Zmniejszamy ogień do minimalnego, przykrywamy pokrywką. Chorizo kroimy w cieniutkie plasterki, kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy
cool and mintykcal. Przepis na 4 porcje. 50 dag.mięsa mielonego z kurczaka 40 dag.fasolki szparagowej 2 dymki 1 mała papryczka chilli 1-2 łyżeczki curry jajko 1,5 łyżeczki kaszy manny ( dajcie więcej jak potrzeba) 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka sezamu ziaren sok z cytryny sos sojowy olej kokosowy sól,pieprz,cukier,natka,woda mineralna gazowana *********************************************************** Mięso wyrabiamy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipewnością przypadnie Wam do gustu :) Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 1 mała cebulka 20 dag szpinaku (świeży lub mrożony) 3 ząbki czosnku 150 ml śmietanki (12,18 lub 30%) 50 g serka topionego śmietankowego sól, pieprz estragon gałka muszkatołowa 1 łyżka soku z cytryny olej lub masło Sposób wykonania: 1. Jeśli używamy mrożonego szpinaku, należy go rozmrozić. 2. Mięso
Kuchnia domowa Anichili. W miseczce lub kubki wymieszać oliwę z musztardą, miodem, sokiem z cytryny, rozdrobnionym czosnkiem – doprawić solą i pieprzem. Sałatę polewać dressingiem dopiero na stole i delikatnie wymieszać. Podobne przepisy Tabbouleh – libańska sałatka z bobem, quinoą... Sałatka z pomidorków słodko-kwaśna i ogórka i chil... Kurczak w kilku smakach z sałatką yuzu Jajcarskie tosty – tosty z jajkiem .yuzo_related
Pociąg Do Kuchniimbir, czosnek i mleko kokosowe sprawdziło się z delikatnym mięsem piersi z kurczaka, spróbowałam z dorszem. Jest wyśmienity, polecam! Prosto i dietetycznie. Składniki: 400-500 g filetu z dorsza 200 g mleka kokosowego 1 ząbek czosnku 4-5 cm kawałek imbiru liście kafir lub sok z cytryny sól, pieprz cayenne, pieprz cytrynowy kumin na czubek noża 1 czubata łyżka koncentratu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kukurydza -oliwki -mozzarella/ser sałatkowy -pokrojony w kosteczkę i usmażony filet z kurczaka Sos sałatkowy (do obu wersji): (ilość na powyższą porcję, lepiej zawsze dolać go mniej do sałatki i później ewentualnie jeszcze dodać) 2 łyżki oleju 1 łyżka wody 1-1,5 łyżeczki soku z cytryny 1 czubata łyżeczka ostrej musztardy 1 płaska łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki
Kto ugości moich gości?Nastepnie dokladnie odciskamy ze soku i laczymy z mielonym miesem z kurczaka. Dodajemy tarty ser, jajko i posiekana bazylie. doprawiamy sola, pieprzem i galka. Formujemy klopsiki (mi wyszlo 7 sztuk) i smazymy na mocno rozgrzanym oleju z obu strona na zloty kolor. Klopsiki podajemy z cytryna lub sosem na bazie jogurtu naturalnego. Smacznego
Przysmaki Karolkikonkretów: Risotto z buraczkami Do przygotowania użyć możesz: 1 podwójny filet z kurczaka (u Asi była to polędwiczka wieprzowa) 3 buraki 200 gram ryżu (zasadniczo do risotto zalecany jest ryż arborio, ja dodałam ciemny) 1 cebula 4 ząbki czosnku 4 cm korzenia imbiru sok z 1/2 cytryny 50 gram parmezanu sól, pieprz,odrobina curry olej,woda (ewentualnie bulion czy czerwone
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałainterpretację, która wykorzysta najsłynniejszy trunek z całej serii, czyli Nuka Colę. Mięso ze względu na polskie warunki zastąpiliśmy najbardziej podobnym w smaku kurczakiem (syn Boba na swoim stanowisku również twierdzi, że iguana bits smakuje jak kurczak) – chociaż jeśli jesteście w Ameryce Północnej to bez problemu możecie przyrządzić te szaszłyki z prawdziwej iguany! Mięso zamarynowaliśmy w coli z dodatkiem występującej(...)podczas grillowania). Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny (najpierw 2 łyżki, próbujemy i w miarę potrzeby dodajemy więcej), drobno posiekane jalapeno lub płatki chili (ilość dostosujcie sami) i ewentualnie jeszcze trochę soli. Gotujemy jeszcze przez kilka minut do uzyskania pożądanej konsystencji. Odstawiamy do wystygnięcia. 2. MARYNOWANIE (5 min + 1h) min) Kurczaka oczyszczamy z błonek, kroimy w duże kawałki
Nerds Kitchen