Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 45 min Czas całkowity 1 hr Składniki 3 skrzydełka z kurczaka 2,5 litra wody 1 pęczek włoszczyzny 2 pęczki botwinki 1 średni burak 1 pęczek koperku 3-4 łyżki słodkiej śmietanki szczypta cukru 1/2 cytryny pieprz sól Dodatkowo 4 jajka Instrukcje Skrzydełka myjemy zalewamy zimną wodą i gotujemy. Po 10 minutach gotowania usuwamy
Wędrówki po kuchnikilkanaście listków bazylii, - 1 dojrzałe awokado (ok. 140 g bez pestki i skórki), - 2 łyżeczki soku z cytryny, - ½ ogórka zielonego (ok. 100g), - 4 łyżki orzechów włoskich prażonych (ok. 40g), - 1 łyżka posiekanego koperku, - łyżka oliwy z oliwek (ok. 10g), - mięso z piersi kurczaka (ok. 100g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - ulubione przyprawy: np. papryka słodka, papryka ostra, curry. Sposób przygotowania
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachzainspirowałam się przepisem na Skrzydełka Buffalo z książki Bohater Kuchni - SuperKurczak. Zamieniłam jedynie skrzydełka na podudzia, które udało mi się dostać bez kości. Sposób na kurczaka Składniki na 4 porcje: 1 kg podudzi z kurczaka ok. 8 kawałków olej rzepakowy sól pieprz słodka papryka w proszku ostra papryka w proszku sos: 3 łyżki masła 1 ząbek czosnku 2 łyżki przecieru(...)pomidorowy, sos tabasco lub inny i papryki w proszku. Wymieszać i wystudzić. Podawać do upieczonego kurczaka obtaczając (smarując) w nim mięso. Sposób na surówkę z buraczków: składniki na 2 porcje: 250g buraków 1 mała cebula ½ jabłka sól pieprz sok z cytryny opcjonalnie łyżka oleju rzepakowego. Przygotowanie: Buraki ugotować do miękkości. Ostudzić. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę
Fabryka pomysłówosób, które lubią lekkostrawne posiłki. Składniki na porcję dla 3-4 osób: 1 podwójna pierś z kurczaka (ok. 0,7 kg) 250 g fasolki szparagowej zielonej 3 średniej wielkości marchewki 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz oliwa z oliwek jasny sezam do dekoracji Piersi umyć, osuszyć, pociąć na paski i przyprawić
Ugotowaćgrzbietu można wreszcie ugotować bardzo dobry bulion w charakterze bazy do innej zupy. Podobnie jak w przypadku kurczaka można się spodziewać, że nogi z kaczki wymagać będą dłuższego pieczenia czy duszenia niż piersi. Podobnież takie składniki jak wino czy dodatek w potrawie cytryny lub octu przyspieszają mięknięcie mięsa. Do góry Smalec z kaczki Swoistym „efektem ubocznym” pieczenia czy smażenia kaczki
Kulinarna Pokusaużyte. W wysokim naczyniu (może być wok, ale nie musi) podgrzać 4 łyżki stołowe wody, dodać kurczaka i szybko obgotować, energicznie przy tym mieszając. Dodać kabaczki, szalotki, chili, sos rybny i cukier. Znowu wszystko pomieszać. Zdjąć z ognia dodać sok z cytryny i liście mięty. Ponownie energicznie wymieszać. Potrawa gotowa, można położyć na talerz i serwować
Smaki Przyprawy i Koloryużyte. W wysokim naczyniu (może być wok, ale nie musi) podgrzać 4 łyżki stołowe wody, dodać kurczaka i szybko obgotować, energicznie przy tym mieszając. Dodać kabaczki, szalotki, chili, sos rybny i cukier. Znowu wszystko pomieszać. Zdjąć z ognia dodać sok z cytryny i liście mięty. Ponownie energicznie wymieszać. Potrawa gotowa, można położyć na talerz i serwować
Kulinarna rozmowazapiekanymi młodymi ziemniaczkami i pomidorami. ROLADKI DROBIOWE ZE SZPARAGAMI (składniki na 4 porcje) - 3 piersi z kurczaka - pęczek białych szparagów - serek homogenizowany naturalny - sól, pieprz Marynata do mięsa: - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka ciemnego sosu sojowego - łyżeczka soku z cytryny - łyżeczka musztardy - oregano, bazylia - ząbek czosnku Normal 0 false false false CS JA X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
Zgrabne Gotowanieugotowane na twardo sok z cytryny Wykonanie: Warzywa obieramy, wkładamy do garnka razem z piersią i przyprawami. Zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu około 30 minut. Wywar odcedzamy i dokładnie mierzymy ile go mamy (u mnie zostajwe około 1.5 litra). Dodajemy odpowiednią ilość żelatyny i dokładnie mieszamy. W międzyczasie pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki
Kulinarne przygody GatityUwielbiam sałatki z kurczakiem, które z powodzeniem mogą pełnić funkcję lekkiego obiadu. Tę wypatrzyłam kiedyś na blogu Stoliczku nakryj się i kiedy zorientowałam się, że mam akurat wszystkie składniki w domu postanowiłam ją przygotować - oczywiście trochę zmieniając przepis i dokładając swoje 3 grosze :) Jeśli lubicie połączenie mięsa, sałat i egzotycznych owoców - polecam(...)sałatka jest przepyszna :) SKŁADNIKI (na 4 osoby) podwójna pierś kurczaka 1 duża pomarańcza 1 duże dojrzałe mango 1 dojrzałe awokado 6 dużych garści rukoli (lub innych ulubionych sałat) sól pieprz 1 łyżeczka wędzonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki oliwa z oliwek na dressing: 2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki soku z pomarańczy 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki
Moje Kuchenne Rewelacjeużyłam linguine) 800 g piersi z kurczaka 125g rukoli 50g pistacji bez łupinek 50g ser Kolumb (ja akurat w lodówce miałam Cheddara i go użyłam, natomiast podejrzewam, że użyłam znacznie więcej niż 50g) 100g oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku 3 jaja 50g mąki 50g płatków owsianych 100g masła 70g cytryny 30g natki pietruszki papryczka chilli (w mojej "spiżarence" znajdowały(...)pojęcia ile to 50g płatków owsianych, czy 125g rukoli! Tak więc nie bójcie się gotować na oko. Gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie. Myjemy piersi z kurczaka i osuszamy. Odkrawamy polędwiczki. Filety rozcinamy na skos tak aby powstały 3 kawałki. Odcedzamy makaron (zostawiamy trochę wody z gotowania z oddzielnym pojemniczku) i podlewamy oliwą z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem
Brzuszki Łakomczuszkioliwek - pieprz świeżo mielony + papier do pieczenia Jogurt z wasabi - 100g jogurtu naturalnego - łyżeczka pasty wasabi - sok z połowy cytryny lub limonki Jogurt naturalny łączymy z sokiem z cytryny i pastą wasabi. Idealny dodatek do placuszków! :) Zabieramy się za placuszki -> Buraki myjemy, obieramy, po czym płuczemy raz jeszcze w wodzie i osuszamy. Ścieramy na tarce o grubych oczkach(...)kotleciki. Na blaszce rozkładamy arkusz papieru do pieczenia, a na nim układamy placuszki. Wstawimy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy przez 20 minut. Pierś z kurczaka - pierś z kurczaka (tzw. serduszko) Marynata: -łyżka ziaren sezamu - łyżka ziaren czarnuszki - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim (w proszku) - pieprz ziołowy, sól
Sajkofanka smakukurczaka w sezamie,mogłabym jeść taką sałatkę codziennie Składniki: 2 spore piersi z kurczaka sałata karbowana pomidor sezam z bułką tartą jajko sól,pieprz ziołowy,2 ząbki czosnku Sos: 6 łyżek oliwy po 1 łyżce musztardy i soku z cytryny szczypta bazylii,sól,biały pieprz Piersi lekko rozbić,posolić,natrzeć czosnkiem i pieprzem ziołowym,obtoczyć w jajku
Niespełnione zdolności kulinarneMarlborough 2013. T o 100% Sauvignon Blanc. W winie tym dominują aromaty i smaki świeżych owoców: cytryny, agrestu, melona oraz aromaty kwiatowe. Wino ma przyjemną kwasowość, jest świeże, owocowe, żywe i bardzo smaczne. Stworzone do dań z ryb , owoców morza, sałatek z kurczakiem i delikatnie przyprawionych dań orientalnych. Z ostrygą tworzyło parę idealną. Wieczór bardzo udany, wspaniała kuchnia, miłe towarzystwo
królestwo garówgłówki sałaty 100-150 g ser sałatkowo-kanapkowy (ser miękki solankowy półtłusty) opcjonalnie sok z 1/2 cytryny (do skropienia sałatki) Przygotowanie: Liście sałaty rwiemy na mniejsze kawałki. Pozostałe składniki kroimy. Wszystko razem mieszamy i gotowe. Sałatka doskonale pasuje np. do piersi z kurczaka Smacznego
Słodkie okruszkiSkładniki: 1 podwójna pierś, 2 sztuki uda kurczaka, 1/2 pęczka włoszczyzna, 1,5 litra woda, 1 łyżeczka vegeta, - do smaku pieprz czarny mielony, 1 puszka fasolka czerwona, 2 łyżki natka pietruszki, - ile potrzeba cytryna, 1 opakowanie na litr żelatyna,- maggi do smaku pierś, uda zagotować i zebrać "szumy" gotować z włoszczyzną na małym ogniu do miękkości mięsa i warzyw - wywar
W Mojej Kuchni Lubię