kurczaka. Roladki są niezwykle soczyste o wspaniałym smaku. Naprawdę polecam ! źródło : "kuchnia i kropka" Składniki: 4 pojedyńcze filety z piersi kurczaka 4 mandarynki 100 g sera mozzarella 1 łyżeczkę suszonej bazylii 1 łyżeczkę suszonego tymianku sok z 1/2 cytryny sól i pieprz Sposób przygotowania: Mięso myjemy i czyścimy. Każdego fileta przcinamy wzdłuż na dwa cieńsze kawałki. Pięścią delikatnie rozbijamy
Słodkości i nie tylkoCześć! Jakiś czas temu pokazywałam Wam pierwszy przepis, który zgłosiłam do konkursu BlogerChef. Dzisiaj pora pokazać drugi, ponieważ jak się okazało... udało mi się właśnie tymi
Pora coś zjeśćpapryka słodka, przyprawa do kurczaka pieprz pomidory z puszki duża cebula połowa papryki (używam konserwowej) 150 g kukurydzy z puszki 100 g krojonych ananasów z puszki 2 małe marchewki (zwykle dodaje ok. 100 g marchewki typu "baby") połowa dużego jabłka 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki musztardy sarepskiej sok z połowy cytryny słodka papryka odrobina ostrej papryki(...)przykryciem przez ok. 3 minuty. Następnie dodać marchew, ananasy, starte jabłko, sok z cytryny, cukier i dusić wszystko przez ok. 30 minut. W połowie duszenia dodać musztardę, ocet, syrop z ananasów, pół łyżeczki słodkiej papryki, odrobinę papryki ostrej oraz szczyptę soli i pieprzu. Kurczaka kroimy w grubą kostkę, przyprawiamy i smażymy w niewielkiej ilości tłuszczu, przez
Słodka Stronazapieczoną skórką na zewnątrz, takie udka smakują najlepiej. 3 - 4 ładne udka z kurczaka 4 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka chili 1 łyżka curry 1/2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka pieprzu naturalnego 1 łyżka miodu sok z 1/2 cytryny sól 1 łyżka oleju folia aluminiowa lub papier do pieczenia olej do posmarowania naczynia Udka umyć
Kuchcik gotujePate with fruit and chicken Składniki. 40 dag piersi kurczaka 2 jabłka 2 gruszki 2 brzoskwinie 6 śliwek 2 łyżki masła 1 łyżka oleju 3 goździki 1 kawałek cynamonu 1/2 łyżeczki estragonu 1/2 cytryny sól, pieprz 600 ml wody 3-4 łyżki cukru 6 łyżeczek żelatyny Wykonanie. Owoce obrać i pokroić w cząstki. W rondlu zagotować wodę z cukrem(...)sokiem z cytryny. Włożyć pokrojone owoce i gotować parę minut. Nie rozgotować! Mięso natrzeć solą i pieprzem. Rozgrzać masło z olejem i wlać trochę syropu z owoców. Wsypać estragon i dusić mięso około 30minut na małym ogniu. Od czasu do czasu podlać kompotem. Mięsa nie rumienić. Pokroić w małą kostkę. Z kompotu wyjąć owoce i gorący wymieszać z żelatyną. Dodać
Kulinarny karnet Christopherafasoli Piękny Jaś 2 listki laurowe 1 ząbek czosnku 3 średnie buraczki 3 podudzia z kurczaka włoszczyzna (1 marchewka, 1/2 pietruszki, kawałek pora i białej kapusty) 1/2 cebuli 2 ziemniaki 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki soku z cytryny 1/2 szklanki śmietany 18% 1 łyżka mąki sól, pieprz Mimo, że jest to jedna z moich(...)ułożyć na blasze do pieczenia i piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200°C, przez około 1-1,5 godziny. Obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Podudzia kurczaka umyć, włożyć do dużego garnka i zapełnić go wodą do 3/4 objętości. Posolić i gotować przez 2 godziny na małym ogniu. Dodać obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, obraną pietruszkę
Świat Domowej Kuchniżaroodporne o śr.ok.21 cm) - 2 kg ziemniaków - 05, kg pieczarek - 4 piersi z kurczaka - 3 cebule - 3 łyżki śmietany - sól, pieprz Sos: - 2 łyżki masła - 2 łyżki mąki - 1 szklanka mleka - 5 łyżek śmietany - 2 łyżki soku z cytryny - odrobina starkowanej gałki muszkatołowej Sposób przygotowania: 1. Nieobrane ziemniaki gotujemy przez ok. 10 minut(...)pieczarki, dusimy składnik pod przykryciem. Po paru minutach doprawiamy je pieprzem i solą, a następnie gdy pieczarki wypuszczą już wodę dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy (papryką,pieprzem,solą lub po prostu gotową przyprawą do kurczaka) i smażymy na patelni. 2. Sos: Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, nie mieszamy. Dopiero
Gotuj Z Muzykąwlaniu odrobiny wina, które zbierze całe smaki. Do dań w stylu piccata dodaje się często kapary, cytrynę, pietruszkę i masło. Jako, że rybę smażymy na maśle, nie dodawałam dodatkowej porcji na końcu. Najpopularniejszym daniem jest włoska cielęcina piccata, w USA można spotkać kurczaka piccata, a ja uważam, że świetnie do tej rzadkiej, kwaśno-słonej polewy pasuje właśnie delikatne mięso ryby(...)się 60 minut). Piccata z dorsza: 4 filety ze świeżej, białej ryby (ja użyłam dorsza) 2 łyżki kaparów z zalewy 3 łyżki białego, wytrawnego wina 3 łyżki soku z cytryny 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 niepełna szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego klarowane masło do smażenia ok. 1/3 szklanki mąki pszennej (można wymienić na migdałową) sól morska, świeżo mielony pieprz
Poezja smakuSałatka z kurczakiem, melonem i mozzarellą Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 usmażona pierś z kurczaka 1/2 dojrzałego melona 1 kulka mozzarelli liście sałaty lodowej liści sałaty radicchio 3 łyżki ziaren słonecznika Sos: 1/3 szklanki oliwy z oliwek EV sok z 1/2 cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżeczka musztardy sól morska pieprz świeżo zmielony Wykonanie: Ziarna słonecznika prażymy(...)własnego gustu. Liście radicchio układamy na talerzu. Sałatę lodową kroimy w paski i układamy na talerzu. Melona obieramy i kroimy w sporą kostkę, również układamy na sałatach. Pierś z kurczaka kroimy w paski, a mozzarellę w kostkę, układamy na sałatce. Wszystko polewamy przygotowanym sosem
Kulinarne przygody Gatityżycia. W mojej kuchni również coraz więcej lekkich, wiosennych potraw z przewagą warzyw. Dziś zapraszam Was na moją wiosenną propozycję na kolację (lub śniadanie). Grillowana tortilla z warzywami i kurczakiem w musztardowym sosie na bazie oleju rzepakowego, to smak i prostota, którą kocham w kuchni. Spróbujcie. I pamiętajcie, że olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy(...)porcję) Na musztardowy sos: 1 pełna łyżka musztardy sarepskiej 1/2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki majonezu (opcjonalnie jogurtu) Pozostałe składniki: 1 tortilla 1/2 pomidora 2-3 łyżeczki kiełków rzodkiewki 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku kawałek filetu z wędzonego kurczaka 2-3 rzodkiewki Przygotowanie: W małym naczyniu mieszamy dokładnie wszystkie składniki na sos. Na środek tortilli układamy
Słodkie okruszkinabierze jeszcze bardziej śródziemnomorskiego charakteru. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram filetu z piersi kurczaka, 500 gram filetu z dorsza, 500 gram ryżu arborio, 0,3 grama szafranu, 1 cukinii, 1 czerwonej papryki, 1 czerwonej cebuli, 3 ząbków czosnku, 1/2 czerwonej papryczki chili, 2 cytryn, 400 gram pomidorów w puszce, 500 ml białego wytrawnego wina, 500 ml bulionu drobiowego(...)zaletę - jest banalna w przygotowaniu. Wszystko gotuje się w jednej głębokiej patelni, nie ma za dużo pracy, ani zmywania. Przygotowanie zacząłem do lekkiego przesmażenia pokrojonych w półtoracentymetrową kostkę piersi kurczaka, które przed smażeniem oprószyłem lekko solą i czarnym świeżo zmielonym pieprzem. Piersi smażyłem na łyżce oliwy, bez ich przyrumieniania, po czym zdjąłem je z patelni i przełożyłem do wolnego naczynia
Wyprawy kulinarnedzięki czemu nigdy się nie znudzi. Najlepiej wybrać kurczaka ze sprawdzonego źródła lub kupić w markecie kurczaka zagrodowego. Na dzień przed planowanym pieczeniem nacieramy go marynatą na bazie sosu teriyaki, miodu, ketchupu i whisky Jack Daniels. W dniu pieczenia wyjmujemy z lodówki i umieszczamy w żaroodpornej brytfance. Do środka wkładamy cytrynę, czosnek i szalotkę. Zostawiamy na blacie
cool and mintyktórego wykonanie nie zajmie Ci więcej niż 20 minut. Smażony na dużym ogniu kurczak z warzywami i czarnym sezamem, do tego biały ryż i duża ilość tajskiej bazylii. Smaczne danie, które posmakuje nawet niejadkowi. Składniki (na 2 porcje): 300 gram mięsa z udek kurczaka lub piersi kurczaka 1czerwona papryka 3 marchewki 1 łyżka czarnego sezamu 1 szalotka 1 ząbek czosnku(...)łyżka sosu słodko- kwaśnego lub miodu odrobina soku z cytryny do smaku po szczypcie przypraw: chili, imbiru, papryki wędzonej garść posiekanej bazylii tajskiej ugotowany biały ryż do podania Na patelni rozgrzewam olej i smażę na nim posiekaną szalotkę i czosnek z dodatkiem wszystkich przypraw. Następnie dodaję pokrojonego w paski kurczaka. Marchew i paprykę kroję w paski. Wrzucam na patelnię
Mango Papajaczosnkowym. Składniki : 1kg wyfiletowanych udek z kurczaka (można zastąpić piersią z kurczaka, ale mięso z udek jest bardziej soczyste) 200ml jogurtu greckiego 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 0,25 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka płatków chilli 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego
Codzienne Gotowanie